Jeg er ennå i fase 1 av SB dietten og har noen spørsmål....
For det første: Ser ut til at det er flere av de som er i fase 1 en som spiser yolpait yoghurt, men i boken står det ikke noe om at dette er lovlig før fase 2....
Er det noen som er sikker på at å spise yoplait yoghurt i fase 1 er ok?
Et spørsmål til for dere som har lest boken: I boken nevnes det et type søtningsmiddel som er en blanding av en type sukker og vanligsøtningsmiddel, som visstnok ikke inneholder noen kalorier.Jeg skjønner ikke hvordan dette er mulig...Noen som vet hva slags søtningsmiddel det er snakk om? Noen som vet hva det heter? Stod ikke noe navn på det i boken....
Yoghurt
I fase 1 kan man spise mager yoghurt, i følge de(n) siste utgaven av boka. Mager youghurt som sådan er å få tak i i de fleste land, men i Norge har ikke Tine kommet med noen Tine lett-yoghurt så vidt jeg vet. Dvs yoghurt hvor de har tatt ut mye av fettet, men likevel ikke tilsatt flere karbohydrater eller tilsatt sukker. Yoplait er det nærmeste man kommer i Norge det South Beach mener med mager yoghurt, selv om yoghurt med frukt STRENGT TALT ikke er anbefalt på fase 1. Men yoplait er en god erstatning for andres magre yoghurt, og vil ikke skade fase 1 (SÅ mye frukt er det virkelig ikke i et slikt beger...!) så vidt jeg kan skjønne.
Poenget er vel egentlig å finne en yoghurt som er lav på fett OG på karbohydrater, og med minst mulig tilsatt sukker, og der gjør yoplait jobben tror jeg. Jeg er ikke i Norge for tiden, så jeg kan ikke sjekke innholdet. Kanskje du kan poste næringsfortegnelsen her?
Søtningsstoff
I min bok står det at sacharine (sakkarin?) og aspartan er de søtningstoffene som har minst innvirkning på blodsukkeret.
Kunstig søtningstoff er også sukkeralkoholer, dvs alt som ender på -ol i søtningsstoffkategorien. Det er helt ok å bruke, men noen reagerer på noen av dem, andre på andre. Prøv deg frem. De har også forskjellig ettersmak og folk foretrekker forskjellige stoffer. Det er en tråd om kunstig søtningstoff et annet sted på forumet her, der finner du masse info.
Til orientering er vanlig hvitt sukker en blanding av fruktose og dextrose(druesukker). Fruktose kan du bruke, for selv om dette er sukker, så tar blodet det langsomt opp, og insulinsjokket blir ikke så høyt for kroppen som med vanlig sukker. Druesukker er akkurat omvendt, det tas superraskt opp i blodet, og energien kommer flyende. Druesukker brukes av idrettsutøvere, eller eks diabetikere bør få det raskt ved føling, nettopp fordi det tas så raskt opp. Hvis du finner produkter i butikken som inneholder dextrose, bør du imidlertid unngå dem på South Beach. Peanøttsmør, f.eks, inneholder ofte dextrose. Sjekk at du kjøper en type som inneholder bare peanøtter, olje og salt.
Fruktose brukes ofte av lavkarbofolk som ikke ønsker å bruke kunstig søtningstoff/kunstige sukkeralkoholer, forsi vi ønsker mest mulig naturlige råvarer. Men bruk det med forsiktighet med det i bakhodet at det ER sukker - hvis du kan drikke kaffen din uten sukker, så gjør helst det :)
Håper dette hjalp det litt - selv om det ble altfor langt :o
Takk for hjelpen:) Du kan mye tydeligvis:)
Jeg har ikke den siste utgaven av boken, virker det som,da det ikke står at det er lov å spise lett-yoghurt i fas1....merkelig fordi jeg kjøpte boken for et par uker siden....
Når det gjelder søtningsmiddel så ser det ikek ut til at det er det store utvalget her i Norge....hvertfall ike på vanlige dagligvarebutikker.
Jeg vet at fruktose er mindre skadelig en vanlig sukker, men det er det er vel strengt tatt ikke lov i fase 1 eller fase 2???
Er det ikke veldig mye bedre å bruke f.eks aspartan enn fruktose?
Går du på sb dietten nå?
Hvordan går det isåfall???:)
jeg bruker natreen både strø og flytende... uten at jeg egentlig vet så mye om det.
prøvde en litt stor dose maltitol tidligere i uken... med et lite heldig utfall... små doser går greit for meg.
tror ikke det er kommet noen ny utgave av boka på norsk ennå...
Jeg vil på ingen måte kalle meg en ekspert på området.... :o
Men - så vidt jeg har forstått - - - så kan man dele opp kunstig søtningsstoff i to grupper, de som har like høyt karbohydratinnhold som sukker (sucrose), og de som har lavt karbohydratinnhold.
Kunstige søtningsstoffer (E-stoffer) som ikke gir innvirkning på blodsukkeret: cyklamat - (utvinnes kjemisk fra benzen, inneholder ingen karbohydrater og er 30 ganger søtere enn sukker. Ikke skadelig for tennene.) sakkarin - (utvinnes kjemisk fra kulltjære, inneholder ingen karbohydrater og er 500 ganger søtere enn sukker. Ikke skadelig for tennene.) aspartam - (er asparaginsyre og fenylalanin blandet. Inneholder like mange kalorier og karbohydrater som sukker, men er 180 ganger søtere, så mengden blir mindre ved bruk. Mister søtningsevnen ved oppvarming, så kan ikke brukes ved koking/steking)
acesulfam sucralose - (sucralose er sucrose som sammen med klorin har gått gjennom en kjemisk prosess som gjør at kroppen ikke gjenkjenner stoffet som karbohydrat, derfor viser det 0 protein/ 0 karb/0 fett på næringsinnholdet, selv om det i utgangspunktet er laget fra sucrose. Fremstilt første gang i Storbritannia i 1976. Sucralose er 600 ganger søtere enn sucrose.)
Natreen er laget på cyklamat og sakkarin Canderel er laget på aspartam Splenda er laget på sucralose
I følge www.diabetesinfo.no så anbefaler de å bruke Canderel (aspartam) istedet for Natreen (cyklamat) hvis man bruker store mengder søtningstoff regelmessig, da det er høyere terskel for å helsemessig få for mye av aspartam enn cyklamat. Dette er antakelig også grunnen til at cyklamat ikke er godkjent som søtningsstoff i USA.
Sukkeralkoholer som xylitol, maltitol, sorbitol inneholder like mye karbohydrater som sucrose (bordsukker, altså), men kroppen bruker lengre tid på å ta opp stoffet i blodet, slik at blodsukkerverdiene ikke løper løpsk på same måte som med sucrose.
Fruktose er 100% naturlig sukker, men er 40% søtere enn sucrose, og derfor trengs det mindre mengder = mindre karbohydrater per porsjon. Samtidig tar blodet opp fruktose langsommere enn sucrose, og det gir derfor mindre 'hopp' i blodsukkeret :rolleyes:
Dextrose er druesukker, og er det sukkeret som blodet tar opp aller raskest, og gir umiddelabart et stort hopp i blodsukkerverdiene/energibalansen.
Stevia er et naturlig søtningsstoff som er ekstrakter fra Stevia Rebaudiana fra Krusantemum-familien. Det er et noe omstridt tema om Stevia er et helsemessig godt produkt eller ikke, samtidig som Stevia ikke egner seg til all type matlagning hvor sukkererstatning behøves.
Alt dette kan jeg, ikke fordi jeg er veldig klok, men fordi jeg har stjålet informasjonen fra:
Forresten, hehe. Som aline har helt rett i - kunstig søtningsstoff kan ha lakserende effekt hvis de blir inntatt i for store doser :p
Jeg bruker minst mulig sukker, hvis jeg ikke må så dropper jeg det - i kaffen etc. Foretrekker fruktose fordi det ikke er fremstilt kjemisk, samtidig som jeg drikker pepsi max med god samvittighet :rolleyes:
Jeg har nå et glass Euroshopper søtstoff stående i skapet, men det blir ikke flittig brukt egentlig... Det inneholder 97% maltodextrine og 3% aspartam, har 388 kcal og 94 gram karbohydrater pr 100 gram. Så da kan jeg likesågodt la det stå litt til, tror jeg... ;)
Jeg har nok jukset litt innimellom, men prøver å lære mer og mer etterhvert, slik at jeg ikke går så ofte i fellen....
Men jeg merker at buksene sitter løsere....men har ikke vekt så vet ikke hvor mye jeg har gått ned.....
Er det slik at viss man jukser en dag i fase 1, så er det bare å gå på dietten 1 dag lengre??
Hvor får man tak i Splenda/sucralose her i Norge?? Vet du det? :)
Er det lov å spise vanlig thousand iland lettdressing i fase 1??
Tror du snart blir ekspert på fase 1, så du kommer nok til å klare å gå ned litt:)
Lykke til :o
Nja. Det så nå ikke så galt ut for meg. Det er jo ikke akkurat hovedingrediensen i måltidet liksom! :o Men jeg holder en knapp på den 'dæsjen' jeg. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.