< Tilbake til oversikten

Hvilket lavkarbokosthold/diett bør jeg velge?

#1

Iselilja sa for siden:

Hei!

Jeg er ganske fersk i lavkarboverden, og lurer på om noen kan hjelpe meg i valg av diett? Siden jeg er såpass ny med dette ønsker jeg i første omgang å følge en allerede fastspikret diett med klare retningslinjer. Gjerne en med forslag til ukesplaner og slikt, for å gjøre det litt lettere å variere uten å skli ut.

Jeg er ca 165 cm og veier 60 kg, spiser "vanlig" norsk mat (dvs masse kneip og poteter :p) og trener for tiden ingenting. :o De tre siste tingene har jeg tenkt til å gjøre noe med! :) Jeg vil ned 5 kg, helst innen midten av juni. Samtidig ønsker jeg en varig omlegging av kostholdet og treningsvanene mine, slik at jeg ikke bare blir slankere, men også sunnere.
Ketose er noe jeg helst vil unngå, men bortsett fra det er jeg ganske fleksibel.
Ønsker rask vektnedgang nå i begynnelsen, for motivasjonens del. Dessuten nærmer jo sommeren seg med stormskritt.. :eek:


#2

Svane sa for siden:

Jeg er fersk her selv, og er ikke kommet i gang med noen diett ennå, prøver først å skaffe meg mest mulig informasjon.

Det jeg tenker når du oppgir vekt, høyde og ønsket vektnedgang er at du bør ikke gå for noen spesiell "kur" i betydningen av noe intensivt. Jeg tenker at du bør nok gå for Fedon eller noe i den dur. Altså en LIVSSTIL, ikke en kur. Da vil du både bli kvitt unødige kilo, og du vil beholde vekta. Tror jeg. :) Men som sagt, jeg er fersk her, og for meg er 5 kilo bare en "bagatell" (for jeg skal ned ca 50).


#3

Yonah sa for siden:

Signerer Rufus, tror du skal lese litt mere om Fedon Lindberg. Du høres jo ikke akkurat overvektig ut, men kanskje du vil ha litt flatere mage mm? Tror kanskje at det som kan hjelpe deg er å kutte ut raske karbohydrater som brød og pasta og poteter og trening. Jeg er ingen ekspert på dette, men dette er det jeg tror. Og de fleste har det nok best uten brød og pasta.


#4

Chantelle sa for siden:

OPTIMAL ERNÆRING/ LCHF er mitt svar. Ser de andre anbefaler Fedon. Det var slik jeg også ble rådet for 1 år siden å starte. Nettopp fordi jeg ikke skulle gå ned i vekt. Bare ville bli i bedre form og sunnere.... så derfor ble steinalder og Fedon anbefalt for meg :confused: .jeg vil fraråde det! .
Men hva skjedde? jeg fikk for mye protein(spiste mye kylling og fisk) og for mye vegetabilsk fett i forhold til mettet fett(mye olivenolje) Jeg økte på med mye grønnsaker og en smør-klatt her og der. Og gikk over til renere mat(ikke noe ferdig-mat/poser etc). Ja jeg ble nok sunnere på en måte, ihvertfall i forhold til tidligere.
Men jeg ble sykere fordi jeg fikk for lite fett og for mye protein på disse diettene...å BARE kutte ut karboene vil nok ikke gi deg god helse på sikt... du må nok også øke fett-andelen betraktelig...
Hvis du virkelig vil tenke god helse så tror jeg svaret er lite karbo, mye fett(mettet/animalsk) og moderat protein.
Uansett ønsker jeg deg lykke til:)


#5

Bellabo sa for siden:

Jeg kan ennå ikke så mye om alle diettene.. så lurer på hvorfor du fradråder Fedon ?
Kan man bli syk av Fedon ?
Har forstått at Fedon har akseptert mere fett nå enn det han har gjort før ?
Har skjønt det sånn at det er mer en livstil ? Hvis Fedon`s metode ikke er bra.. hvorfor er det mange som anbefaler det :confused:


#6

Chantelle sa for siden:

Jeg vil fraråde å BEGYNNE på Fedon. Uansett helse eller overvekt. Ja Fedon har får mer fett i sitt kosthold enn tidligere, men ikke nok. Hvis du leser arvid g sine svar her inne om fett, vil du se at Fedon ikke er så sunn alikevel. Fordi det går mye i vegetabilske oljer og for mye protein-andel i forhold til fett. Det er mye kikerter, bønner, fruktose, oljer etc.. for lite METTET fett(selv om han har noe av det) i forhold til de andre gruppene..

Jeg vil tro du kan få bedre helse av Fedon hvis dine helseplager mest er relatert til insulin-problemer..og selvsagt hvis du er veldig usunn....Dette er lav GI-kost, men tar ikke hensyn til forhold fett/proteiner/karbo. Mange har fått mye bedre helse av Fedon, men det er jammen mange som skryter av Grete Roede også!
Vet ikke hvorfor de andre anbefaler FEDON her, mest sannsynlig fordi de tenker mest på vekt og ikke selv har prøvd Fedon over lengre tid.. Har de noengang hatt FETT-mangel? mange blir friske/slanke av KUN å kutte ut karboer.... Det hjalp ikke meg...mitt problem var FOR lite fett(dog de henger ofte sammen...men ikke i mitt tilfellet...har prøvd).. Fedon-kostholdet forstyrret denne balansen ennå mer...
Jeg har ikke overvekt og har prøvd Fedon i nesten 1 år...
Mitt helseproblem(og vil tro de fleste andre her inne) er relatert til for LITE mettet (naturlig)i kosten og da vil ikke Fedon bidra med så mye...
Jeg har ikke tro på kikerter/bønner/linser, olivenolje, fruktose, SOYA er noe vi trenger noe særlig av...dessuten går det mye i kylling, karbonadedeig etc...Han tilsetter dog fløte, bruker mye egg og rømme, men det blir for lite fett alikevel...
Det er nettopp denne kosten jeg har levd på det siste året og det blir for mye protein i forhold til fettet. og mulig også for mye karbo(selv om det er lav GI). Jeg stabilserte blodsukker bedre ja. Ble mindre stresset og mindre deprimert ja..
Men energien, allergiene, eksemen er blitt verre...
Vi er forskjellige og har forskjellig utgangspunkt. Mange vil ha nytte av Fedon, men på lengre sikt tror jeg høy-fett vil uansett være det beste for helsa :)


#7

Chantelle sa for siden:

sagt på en annen måte: ser at noe av det jeg skrev kunne misforståes:)

hvis du vil ha noen sunnere valg enn du kanskje gjør nå-velg Fedon.
Hvis du vil ha gode resultater og god helse- velg høy-fett(OE/LCHF/Skaldeman).


#8

Nemii sa for siden:

Hvis du spiser for mye proteiner blir det dessuten omdannet til glukose


#9

Iselilja sa for siden:

Hei igjen. :)
Takk for svar! Fikk litt å tenke på nå..

Jeg visste ikke at man kan få i seg for mye proteiner! Hvorfor er dette skadelig? Jeg leser en del om styrketrening for tiden, og ser at de fleste som driver seriøst med dette anbefaler minst 2 g proteiner pr kg kroppsvekt dersom man ønsker gode resultater av muskelbyggingen. Hva mener dere om dette? Kan man bygge muskler like effektivt med et lavere proteininntak?

Hva vekt og kropp angår, så er målet mitt først og fremst å "stramme opp" kroppen, og bli litt smalere. Jeg tar altså sikte på en kombinasjon av muskelbygging og slanking/deffing. Håper på å finne et opplegg som både gir meg de første, synlige resultatene i løpet av de første par månedene, og som jeg kan følge permanent.
Er litt redd for å miste motivasjonen dersom det går månedsvis uten noen synlige forskjeller, noe som har vært tilfellet ved tidligere forsøk - da i form av lavkalorislanking. Forstår ikke helt hvordan forbrenningen min fungerer, for uansett hvor lite eller mye jeg spiser, går jeg verken opp eller ned i vekt. :confused:

Har intet problem med å spise fett, men å kutte karbohydrater helt, blir derimot noe vanskeligere. :o Til hverdags spiser jeg gladelig minimalt av karbohydrater, men i ny og ne vil jeg nok ta en lørdag hvor jeg skeier ut litt. Videre ønsker jeg som nevnt ikke å ligge på et inntak som er så lavt at jeg havner i ketose.
Vil litt helgekos i ny og ne ødelegge veldig for vektnedgangen og de helsemessige gevinstene?


#10

Bellabo sa for siden:

hmm.. er sikkert litt treg å uvitende nå, men hvorfor er Ketolyse værre enn Fedon, når du mener at en skal ha et kosthold med høyt fettinnhold ?

Jeg er visst like forvirret som Iseilja nå...

lurer på mye av det samme.


#11

TrineG sa for siden:

Jeg må låne denne tråden jeg også ! Er helt ny på dette her selv, og jeg får nok i meg for mye proteiner, jeg spiser som blir nevnt her, mest fisk, salater og rent kjøtt.. hvordan skal jeg øke det med fett, og samtidig gå ned i vekt !! jeg er helt forvirret jeg nå, send meg gjerne pm noen, med tips :):) beklager for at jeg kuppet tråden litt !


#12

Solange sa for siden:

Det er veldig forskjellige meninger om hva som er sunt kosthold. Her må man nesten gjøre seg opp en egen mening. Jeg mener f.eks. at et Fedon Lindberg kosthold er sunt, da det er såpass variert.


#13

Chantelle sa for siden:

Ja Solange..det er nettopp det jeg skriver...at Fedon er helt klart sunnere enn det tradisjonelle kostholdet med mye brød og poteter! uten tvil!
Men for å oppnå gode resultater og varig god helse(som ble spurt etter her) vil høy-fett være det mest optimale...
Det er hva jeg anbefaler, skal ikke påstå at det er det eneste riktige!
Ketose tror jeg også kan være et bra valg, bare man passer på at det er nok fett. Men det var ikke det som var ønsket her.
Jeg gir disse råd fordi jeg selv brukte 1 år på å prøve forskjellige dietter uten særlig resultat. Hadde vært fint hvis noen kunne rådet meg til det samme for ett år siden!
Min erfaring altså, men er åpen for andre meninger om det;)


#14

Iselilja sa for siden:

Men hvor mye sunnere er det egentlig å være i ketose? Man hører jo om alle disse som klager over lavt energinivå, dårlig ånde, svimmelhet osv på ketogene dietter..
Og blir det ikke fryktelig slitsomt å aldri kunne unne seg noe, i frykt for å komme ut av ketose?


#15

Chantelle sa for siden:

Jeg foreslår at man leser litt om de forskjellige dietter. Og søker de personer som har hatt god erfaring med det over lengre tid og fått gode resultater av det. Tenk også over hvorfor du vil endre kosten: er du kun på slankekur eller søker du en livsstil med best mulig helse. Eller vil du bare ta noen sunnere valg? hva passer best i ditt liv? er du frisk eller syk? greit å tenke over også... kjøp gjerne noen bøker som vil gi deg betydelig mer info og motivasjon.. mange tips her på forum om bøker også ;)


#16

TrineG sa for siden:

Takk for svar ! Hovedgrunnen til at jeg skal prøve dette,er at jeg skal prøve å spise meg friskere, og gå ned i vekt!! Jeg har i grunn bare prøvd meg frem på egenhånd med å kutte ut karbo.. men skjønner jo at jeg trenger mere info.. og tips !


#17

Chantelle sa for siden:

Tror ikke at det er FARLIG å spise mye proteiner. Men fett-andelen bør være høy i forhold... dvs 2 ganger så mye eller mer i gram(jeg bruker 3 nå i startfasen).. i energi% blir det ca 10% karbo, 15-20% protein, 70-80% fra fett. Jeg må innrømme at jeg ikke har så mye kunnskap ved veldig mye trening, mulig karbo og protein må noe opp da og fett noe ned(i forhold til det jeg skrev) Jeg går utifra vekt og god helse her, og fokuserer ikke så mye på muskel-oppbygging når jeg svarer.

Mange liker ketose. Jeg har valgt OE pga fettet, men også fordi karboene ikke er så lite. Man kan unne seg litt og trenger ikke være SÅ nøye, men skal ikke si mye om ketose. har ikke prøvd denne.


#18

Perdita sa for siden:

Ketosen er ikke egentlig poenget, så akkurat den problemstillingen blir mye greiere når du skiter i om du er i ketose eller ikke. Som bla. Pål skrev så fint i et annet innlegg her så er det ikke farlig eller unormalt for et menneske å gå inn og ut av ketose. Jeg lever på LCHF-kost og er nok i ketose mesteparten av tiden (var det stort sett hele tiden den tiden jeg hadde stix og gadd å teste), men jeg drikker kaffe latte en gang i blandt og jeg teller ikke karbene. Jeg prøver bare å holde meg til matvarer med mindre enn fem g karbo per 100g. Lite energi og svimmelhet er oftest forbigående, ånden er det eneste man ikke kan gjøre så mye med...

www.kostdoktorn.se og Annika Dahlqvists blog er bra steder å begynne å lete hvis du er interessert i LCHF som livsstil. De mener at alle kan ha godt av å drastisk minske på karbohydratene og øke på inntaket av naturlig fett. Jeg var veldig skeptisk til dette til å begynne med, men nå er jeg faktisk veldig overbevist, og kommer til å leve som dette også når jeg når målvekten min.

Mange svensker har funnet sin livsstil med LCHF, du kan lese mange historier på Talande Bevis, en blogg der mange forteller om helsegevinstene de har oppnådd med LCHF-kost, ikke alle har vært overvektige.

Jeg ønsker deg selvsagt lykke til med valget, og selv om jeg tror de fleste vil kunne ha det veldig bra på LCHF kan jeg jo ikke garantere at det er riktig for deg, men jeg har i hvertfall ikke mindre energi nå enn før, og jeg stortrives med et stabilt blodsukker og normal sult og metthetsfølelse, rolig og stabil mage og generelt bedre helse med LCHF.


#19

Iselilja sa for siden:

Takker så meget for all hjelp. :)

Finnes det noen oversikt over protein/karbohydrat/fett-forholdene i alle kostholdene omtalt her på forumet? Jeg har forsøkt å søke, men fant ingenting. En slik sammenligning ville vært oppklarende!

Foreløpig er det Lindberg, Optimal Ernæring og South Beach som virker intressante. Skaldemann ol. blir for ekstremt for meg. Men jeg er litt forvirret over at Lindberg blir omtalt som ikke sunt nok. :confused:
Og en annen ting jeg stusser over, er fett. Trodde ting som selolje og rapsolje var det optimale, men ser at mange mener det rett og slett er farlig? :eek:

Hva med en Lindberg-inspirert diett, bare med mer fett?


#20

Chantelle sa for siden:

Hei. Har tenkt litt på det jeg skrev sist om fedon:rolleyes:
Fedon er perfekt for de som trener mye
Fedon er perfekt for barn
Fedon er perfekt for friske mennesker som vil være sunnere og justere blodsukker litt bedre og holde seg friske

Fedon er IKKE den beste dersom du er overvektig og/eller har noen diagnoser/sykdommer eller noen særlige helseplager. Du bør altså være ganske frisk og da er Fedon veldig bra tror jeg. Hvis du er syk/har plager må det "sterkere" saker til! Fedon gjør deg ikke sykere, men å snu en sykdom med det vil nok ikke være effektivt nok.
Da må du høyt opp med fettet og kan ikke kalle det Fedon lenger. for å komme så høyt opp med fett, må du ned med karbo og proteiner.

Fedon-inspirert med litt høyere fett høres fornuftig ut synes jeg utifra at du høres ut som en frisk person som er interessert i trening og ikke har så mye overvekt. Dersom vekten skulle øke på dette er det bare å gå ned på karboene dine og muligens proteiner(hvis du overdriver der):)
Lykke til uansett:)


#21

Yonah sa for siden:

Jøss, her var det hard kritikk. Mamma har ME og var veldig overvektig. Hun gikk ned 35kg på et drøyt halvår med fedon lindberg, hun ble MYE friskere på alle vis og 5 år etter holder hun vekta og spiser på samme vis.
Kritiserer du Fedon bare fordi det ikke fungerte for deg, eller fordi du har hørt om flere som det ikke fungerer for?

Jeg har i allefall hørt om flere sterkt overvektige som har gått ned mye på fedon og som har fått en mye bedre helse til tross for kronisk sykdom.


#22

Bee sa for siden:

Til og begynne med kan man føle seg slappere enn man gjorde på et høykarbokosthold, men dette er noe som går over. For noen, og da spesielt jojo-slankere kan det ta ganske lang tid før kroppen godtar det nye kostholdet. Faktisk så mye som 3-6 mnd. Den samme tiden gjelder for resultater i form av vektnedgang.
Det og være i ketose er overhodet ikke skummelt. Ketonforbrenning viser seg jo og være svært effektiv både mtp vektnedgang og som brensel for hjernen.

Om du ikke følger streng ketolyse, men heller satser på LCHF, kan du godt unne deg en frukt en sjelden gang, men den skal helst inntas som dessert etter et fettrikt måltid.
På LCHF driver man heller ikke og måler om man er i ketose eller ikke, og om man faller ut en dag og inn igjen den neste, så spiller det svært liten rolle. Ketosen blir ikke mindre effektiv av den grunn, med mindre det er godter og skikkelig dårlige karbohydrater som førte til at du gikk ut av ketose.

Den dårlige ånden går som regel over etter noen dager, men kan for noen vare ganske lenge. Drikk nok vann, og det vil garantert ikke lukte neglelakkfjerner av deg dagen lang.

Jeg vil absolutt anbefale LCHF, både av helsemessige årsaker og effektiviteten når du vil ned i vekt.

Ellers vil jeg anbefale deg og kjøpe kokeboka "Ät fet mat - bli frisk og smal" av Lars-Erik Litsfeldt.
Der finner du både enkle oppskrifter + en hel del kjempeinterresant og nyttig info om LCHF.

Det er ei bok jeg skulle ønske ALLE lavkarbere hadde lest. Tviler på at så mange ville valgt og følge en GI-modell etter den for og si det sånn. :rolleyes:


#23

Bellabo sa for siden:

Hmmm. trodde Fedon var spesielt anbefalt for de med Astma, reumatisme, tarmlidelser,diabetes 2, Pcos.. alle betennelsesykdommer..

Har ikke hørt noen advarsler før nå om at de med stor overvekt ikke bør gå ned i vekt med Fedon..

Det kan være at det finnes mange forkjellige kurer og livsstiler som er bedre enn andre, Dette fordi vi er alle forkjellige og har forskjellige behov, og forutsetninger.

Tolker det nesten som disse advarslene om Fedon er basert veldig på kun sine egne erfaringer :rolleyes:

Han har faktisk holdt på i 10 år.. tror ikke han har fått holde på hvis dette var veldig helseskadelig..


#24

Chantelle sa for siden:

Selvsagt er det mange som har fått bedre helse av Fedon! det er mange som har blitt friskere og slanke av Grete Roede også :p
Fedon kan være bra for mange det. Men min erfaring som slank og med helseplager ble det ikke bra resultat...
Jeg vil dele min erfaring med andre ja...jeg brukte 1 år på lavkarbo(mest Fedon)..nettopp fordi jeg byttet ut karboer med proteiner.. en skikkelig FELLE der... jeg tålte nemlig proteiner dårligere enn karboer og ble sykere. fikk ikke i meg nok mettet fett: jeg spiste bønner og kikerter, kylling, karbonadeig, frukt istedenfor fettet... Noe som førte til at jeg ble verre. At moren din ble frisk og slank er jo fantastisk :)Sannsynligvis har hun også fått i seg mer fett enn jeg gjorde. Jeg tenkte kun på GI og visste ikke noe om forhold fett/karbo/protein.
Jeg har vel egentlig hatt GreteRoede-lignende kost i hele mitt voksne liv, og vært slank hele tiden... Fett-fobi så det holder kan du tenke deg... gått i mye magert ja... Derfor ble det verre på fedon fordi proteinene forsøv ubalansen min ennå mer.. Jeg TRENGTE fett! mens moren din kanskje hadde en annen balanse enn meg som utgangspunkt(hun trengte mer proteiner kanskje? muligens hadde hun litt fett i kosten fra før også... og ikke helt "skrapet" som jeg var...og derfor ble mye bedre? kan tenkes...

Jeg sier JA til Fedon dersom man er klar over fellene her(gjelder i grunnen alle dietter)... men kanskje lett å overse på Fedon at fettet er så viktig...det kommer nemlig ikke så godt frem i bøkene som i feks andre lav-karbo(OE, bedre uten brød etc)... J


#25

Iselilja sa for siden:

Forresten, det er en annen ting som også spiller inn i valget: Økonomi!
Høyproteindietter som Fedon ol. er vel en god del dyrere enn høyfettvariantene? (Med mindre man får all proteinet fra billige kilder som tunfisk og kyllingfilet, men i lengden blir vel dette altfor ensformig).


#26

meksiko sa for siden:

heisann
skal selv ned 5-6 kilo,og d er ikke så mye,men di sitter godt. begynn å trene,eller gå turer i raskt tempo. vil anbefale å kutte ned på karbo,få i deg sunt fett og protein.d er min mal for tiden,så håper d løsner.lykke til.:)


#27

Fetpåmidten sa for siden:

Vel....helsemyndighetene har fått holde på i 50 år, og de er tross alt litt farlige....;) Ikke godta noe bare fordi det "alltid har vært sånn". Men for all del, Fedon er ikke dum altså.

Når det gjelder valg av kosthold, får man mange helsefordeler kun ved å kutte karbohydratinntak. Fedon er restriktiv til mettet fett, men det er desverre uten grunn. Jeg mistenker at siden han har anbefalt dette fra starten av Fedon-dietten, kan han ikke plutselig endre på det nå, uten å miste troverdighet - mye som våre mynddigheter. Ikke stress med hvilke typer fett då må ha - spis ren og naturlig mat uten å være redd for fett, så får du antakelig i deg det meste. Mettet fett er viktig å få i seg, og svin og oksefettet inneholder ca 50/50 av mettet og umettet fett. Det viktigste er å kutte karbohydratinntaket.
Alle lavkarbokosthold er basert på det samme, men noen forskjeller må man jo ha ellers får man ikke solgt bøker og produkter.;) (kosthold som south beach o.l. ville jeg derimot sett på som en diett, og ikke et permanent kosthold da det er altfor fettrestriktivt).

Det viktigste med å kutte ut karbohydrater fra kosten, er tross alt helsefordelene. Overvekt er bare en av bivirkningene (den mest synlige, og minst farlige) ved et høykarbokosthold. Det er ikke den farligste på langt nær. Det vi må huske på er at et høyt inntak av karbohydrater (ofte kombinert med lite aktivitet) kan direkte forårsake hjerte/karsykdom, diabetes, PCOS, alzheimers, parkinson, pluss at man forverrer tilstander som kreft, astma, allergier, adferdsproblemer, et utall betennelsestilstander, blindtarmbetennelse, utslett og soppinfeksjoner. (Ganske heftig spør du meg:mad:).

Når man kaller et ketogent kosthold for ekstremt, må man skille mellom to ting: ja, det er et ekstremt kosthold sammenlignet med det tradisjonelle og det samfunnet vårt er vant til. Det er derimot ikke et ekstremt kosthold for KROPPEN.

Rent fysiologisk ville jeg anbefalt et ketogent basert kosthold for alle overvektige, fordi man antakelig har en dårlig insulinfølsomhet allerede. Så kan man jo bare legge til litt karbs hvis man ikke vil være i ketose (som egentlig er en helt naturlig og gunstig tilstand som vi alle har vært i flere ganger i løpet av livet, uansett kosthold). Den beste måten å øke insulinfølsomheten din på, er å trene. Styrketrening er ofte lettere enn utholdenthet hvis man er overvektig.

Hvis det er høyt kolesterol du er bekymret for, så er den en egen historie. Det ligger mange tråder på det her inne.

Det er ikke noe som heter "sunt fett" - det eneste man skal være forsiktig med er behandlet fett, og det kommer jo som regel i kombinasjon med karbohydrater (eks potetgull, kjeks, billig og ferdigmat).

Når det kommer nye medlemmer og folk som har lyst til å forandre livet sitt og legge om kostholdet, så er det en stor og viktig avgjørelse. Ikke begynn å forvirre og snakke om forholdet mellom omega3 og -6 og andre detaljer og grumsete info om fett typer - dette har ekstremt lite støtte fra god forskning, og er ikke det første og viktigste man skal tenke på. Det er fremdeles karbohydratinntaket som er problemet, og kutter du her får du masse fordeler uansett:)

Skaff deg ordentlig info - les en bok eller to. Anbefaler "good caloriers, bad calories," av Gary Taubes (den beste og mest fullkomne boken om karbohydrater, men er kun på engelsk), og sjekk boklister her på forumet.


#28

Bee sa for siden:

Kjempeflott innlegg!! :D


#29

aslaug sa for siden:

Hei! Denne boka skal jeg skaffe meg! Takk for tips!
("Ät fet mat - bli frisk og smal" av Lars-Erik Litsfeldt.)

Dere som har greie på det: Kan dere lage en liste over forhåndstallene i de forskjellige kostfilosofiene?
Lurer veldig på fordelingen i LCHF kostholdet? Det er noe jeg kunne tenkt meg fordi jeg er ute ettter et kosthold for resten av livet!
Jeg er ganske ny og har lagt meg på Skaldemanns 10+ fra boka hans GI-NULL.
Dvs 5-10 % karber
35% protein
55-60 % fett.
Kanskje lite fett her?


#30

Fetpåmidten sa for siden:

Det ser kjempefint ut. Du kan sikkert spise mer fett hvis du vil, det skader ihverfall ikke. Jeg lever egenkomponert, så jeg måler aldri forholdet, det varierer hele tiden:)


#31

Bee sa for siden:

Energiknappen til LCHF ser slik ut:

2% karbohydrater
32% proteiner
66% fett


#32

aslaug sa for siden:

Åååå det var lite karber!:D


#33

Chantelle sa for siden:

Er dette ENERGI% eller i gram mat?

For OE er fordelingen slik.
i energi%(kcal)
5-10 % karbo
15-20 % protein
70-80 % fett
forholdene skal være omtrent slik: av vekten din
0.5-0.8 Karbo: 1 P: 2.5-3.5 Fett
(Det er ok å gå opp på proteiner dersom man trener mye)


#34

Cyan sa for siden:

Energifordelingen var jo grei nok, den skjønte jeg. Men hva kommer under? Beregning av antall gram? I så fall, så skal en person på 100 kg ha 50-80 gr karbohydrater, 100 gr protein og 250-350 gr fett? Synes det virker som mye av både karbohydrater og fett, eller har jeg misforstått helt nå?


#35

Bee sa for siden:

Ehm..jeg tulla visst litt. Den var visstnok bare et eksempel på hvordan det kom til og se ut for hver enkelt matrett i kokeboka. flau Tallene varierer fra matrett til matrett. :rolleyes:


#36

danish sa for siden:

Det går under gram.

Overvektige personer på O. e. skal kun ha 0,5 X karbohydrater. Dette bestemmes igjen av proteinmengden, som Kwasniewski setter til høyde i centimeter minus 100. Hvis en mann på 100 kg er 185 centimeter, skal han altså ha 42,5 gram karbohydrat (helst fra rotgrønnsaker, f. eks. potet eller kålrot). I tillegg skal han ha 85 gram protein og ~210-300 gram fett (begge helst fra animalske kilder som egg, smør, marg, flesk o. s. v).

Det er ikke så mye karbohydrater. Det funker veldig fint. Du unngår endel av ulempene folk får med ketose, f. eks. konsentrasjonsvansker, stress o. s. v. Riktignok pleier de fleste av disse problemene å gå over efter en viss stund i ketose.


#37

Cyan sa for siden:

Men det du altså sier her er at inntaket i gram baserer seg på høyden til personen, og ikke vekten til personen som ble antydet i et tidligere innlegg? Ergo vil mitt optimale inntak (jeg er 167 cm) da skulle på 67 gr. protein, 33.5 gr karbohydrater og ~170-230 gr fett ? Jeg skal altså ikke ta hensyn til vekta mi (utenom det faktum at jeg er overvektig)?

Beklager hvis jeg kverulerer mye, men jeg syns dette var interresant og vil gjerne forstå utregningsprinsippet :)


#38

danish sa for siden:

Haha, du har et poeng. For normale folk gjelder kroppsvekten. Overvektige trenger ikke like mye protein som vekten skal tilsi, nettopp fordi det er fett (ikke muskel). Kwasniewskis regel tar selvsagt ikke høyde for ekstra muskelmasse (som hos fysiske arbeidere) eller kraftig benbygning.


#39

Iselilja sa for siden:

Er det veldig viktig å telle og måle alle proteiner, fettstoffer og karbohydrater, og forholdet mellom disse, eller går det bra så lenge man ikke overstiger en viss mengde karbohydrater pr dag?

Når jeg ser disse forholdstallene, slår det meg at det må være vanskelig å konstant passe på at forholdet mellom proteiner og fett er korrekt.. Hvor viktig (for vektnedgangen) er egentlig forholdstallene mellom protein og fett?
Kan en kombinasjon av O.E og Fedon fungere, eller skjer det noe med vektnedgangen dersom man veksler mellom å spise mest av proteiner, og mest av fett? :o


#40

Chantelle sa for siden:

OI ..nå ble jeg usikker også...på OE..hva som er riktig å regne på?
Du skriver at for normale folk så gjelder kroppsvekt. Hva er normale da?
Jeg mener å ha lest et sted at karbo-grenser er MAX 50 g uansett om du regner den til å bli høyere.
Si at en person er 170 cm og veier 120 kg.

70x0.5 = 35 g karbo
70x1 = 70 g proteiner
70x3= 210 g fett
Eller blir det:

120 x 0.5 = 60 karboer. ...MAX 50 g!!
50x 2 = 100 g proteiner(skal være i forhold til karbo og ikke vekten din)
100 x 3 = 300 g fett(i forhold til proteiner)

Er noen av disse riktige?
Jeg personlig følger det siste forslaget..utifra vekten min og regner ut forhold proteiner og fett utifra karboene jeg kommer på.
Er det riktig tro?:rolleyes:


#41

Chantelle sa for siden:

Det er viktig å telle i starten...ikke så nøyaktig, men sånn ca... hold øye på dine karboer som er det viktigste til å begynne med. Bytt ut karboer med fett(ikke proteiner)..så lenge du spiser egg, fettrikt kjøtt,avokado, grønnsaker, fete oster etc vil du automatisk få nok proteiner også;)

noen dager teller du protein og fett også så ser du lettere hva du må justere på for å få de resultatene du vil...men det er bare i starten til du vet sånn ca hvordan du skal spise...det finnes flere skjemaer du lett skriver inn hva du har spist på en dag, så regner programmet ut alt for deg(feks energi% som ligger på forumet her som jeg bruker av og til)
opp med fett og ned med karboer ved vektnedgang/helseplager.
Ved mye/hard trening blir det noe annerledes forhold. da trenger du litt mer proteiner.

Etterhvert trenger du ikke telle for du vil lære deg ca hva du skal se etter automatisk. Du bør bestemme deg for om du vil ha lite/moderat/høyt inntak av karboer. Det er det viktigste valget først. Dersom du velger moderat/høyt(som Fedon er) karbo-inntak kan du ikke samtidig ha høyt inntak av fett. Da vil trolig kroppen forbrenne karboer og lagre fettet...
Da er det såfall ned med karbo og opp med fett dersom det skjer, eller så får du øke treningsmengden betraktelig:)
forholdene mellom fett/proteiner/karboer er viktig ja!!
hva som er det mest riktige forholdet, er det kroppen din som vet best:)

Det høres ut som et moderat inntak av karboer(ca 50-100 g), moderat inntak av protein(1-1.5 x kroppsvekt)og moderat av fett(protein x 1.5-2) er noe du søker etter?
hvis du liker best en sånn diett får du heller trappe opp med mengde trening dersom du får vekt-økning av dette..eller som jeg har sagt før: ned med karboer, opp med fettet ...
men telle: ja det bør du gjøre uansett på alle dietter i starten..! eneste måte å vite på... ;)


#42

Svane sa for siden:

Enig med deg, dette er vanskelig, og jeg er også tilbøyelig til å følge siste utregning. Det kreves en del næringsstoffer for å holde i gang en tung kropp. Jeg har ikke noen spesiell grunn for dette, da, annet enn at det høres fornuftig ut. :)


#43

Iselilja sa for siden:

Hmm.. Jeg er klar for å kutte kraftig ned på karbohydratene, bare ikke så lavt at jeg kommer i ketose. Er livredd for å få den beryktede stålånden. :o

Hvor mange gram karbohydrater tilsvarer lite, middels og mye?

Jeg ser for meg at jeg i hverdagen kutter helt ut frukt, brødprodukter, poteter og ris, og bytter det ut med mat som nøtter, kjøtt (biff, kyllingvinger, bacon ++) bærsmoothies (med f.eks kesam?), oster, tomater og andre grønnsaker. Og ostenøttemuffins og andre slags lekre saker som finnes i oppskriftsavdelingen her. :)

I helgene (dvs én kveld i helgen) håper jeg på å i blant kunne ta litt popcorn, pizza eller noe annet karbohydratholdig uten at alt raser helt sammen. Det er jo ikke mange kiloene jeg skal ned, og jeg har blitt enig med meg selv om at det er greit om det tar noen måneder, så jeg håper ikke en og annen helgekos ødelegger altfor mye... :o

Regneprogram for næringsinnhold høres lurt ut! Det skal jeg lete frem. :)


#44

danish sa for siden:

Normale folk er de som har en grei kropp og lever Optimal ernæring som livsstil (ikke som slankeprogram). Kwasniewski har forresten en øvre karbogrense på 72 gram.

En person på 120 kg og 170 cm er overvektig. Derfor skal denne personen regne alt utifra sin høyde, ikke sin vekt. Og siden han er overvektig, skal han regne 0,5 X karbohydrat, ikke 0,8 X. Dette blir da altså 35 gram karbohydrat, 70 gram protein og ~210 gram fett. En tung kropp med lav høyde trenger ikke mye protein. Fettlager krever ingen protein for vedlikehold. Store kropper trenger ikke mye protein hvis mesteparten er fett. Det er derfor Kwasniewski bruker høyde, siden det ofte følger total kroppsmasse (utenom fett).


#45

Yonah sa for siden:

Ikke alle får den da, jeg har vært i ketose i snart 3 uker og har ikke en dag hatt den ånden.
Og du kan jo spise litt mere karber for å kommer over ditt nivå for å være i ketose, mitt nivå ligger på ca 25 før jeg detter ut av ketose, alt etter som om det er for mye grønnsaker jeg spiser eller fløte, jeg detter ikke ut av ketose med litt for mye grønnsaker, men veldig lett når jeg spiser fløte el.l.


#46

aslaug sa for siden:

Hei!!
Hvordan regner man hvis man er 178 cm og 80 kg?:) :):)


#47

danish sa for siden:

Det er en grei vekt. Dermed skal du regne efter kroppsvekt. Du kan også regne 0,8 X karbohydrat. Det blir da 64 gram karbohydrat, 80 gram protein og 240 gram fett. Du bør redusere antall karbohydrater til 0,5 X (altså 40 gram) hvis det ikke funker for deg.

Her er grunnen til at man regner på to måter:

  • Meget overvektige har mye vekt (det sier seg selv). En fet kropp trenger ikke mer protein enn ellers, da fett ikke krever vedlikehold. Hvis de skal spise efter kroppsvekten, vil de spise mer protein enn de trenger.
  • Kroppen kvitter seg med overskuddsprotein. Den trenger det rett og slett ikke. Det lagres som fett eller omdannes til glukose.
  • Dermed fører for mye protein til vektoppgang eller stopp i vektnedgang. Dessuten er det mye ekstra arbeid for leveren.

#48

aslaug sa for siden:

:)Tusen takk,Danish! Nå skal jeg prøve å sette meg inn i dette kostholdet!!!


#49

nomi sa for siden:

dette var en utrolig nyttig tråd - jeg er ny her og har bestemt meg for at nå skal jeg ned i vekt. Har mye å gå ned før jeg er fornøyd 30+.

Har snakket med legen min om hvordan jeg skal gå ned og han sier 5-6 måltider om dagen - ikke spise brød, poteter, ris og pasta. Til frokost og mellommåltidene skal det være kun pålegget. Til middag en neve kjøtt eller fisk og resten grønnsaker.

Mitt "problem" at min forbrenning er nede i kjelleren for jeg spiser kanskje et til to måltider om dagen.

Ut fra det jeg har lest er nok LCHF tingen for meg. Men hvordan kommer jeg i gang ?

Jeg skal klare dette og få en lettere hverdag.


#50

Perdita sa for siden:

En veldig enkel måte å komme i gang på er via Annika Dahlqvists kostprogram for LCHF, det var sånn jeg kom i gang og det funket veldig fint syns jeg :)


#51

Cyan sa for siden:

Takk danish for ypperlig oppklaring :)


#52

Iselilja sa for siden:

Takk for god hjelp, alle sammen. Lærerikt og hyggelig forum dette her! :)

Jo mer jeg leser, desto flere spørsmål melder seg, så her kommer litt flere snåle nybegynnerspørsmål:
Hvorfor er det slik at diettene enten er høy-fett/lav-protein, eller omvendt -kan man ikke spise mye av både protein og fett?
Er det dumt av en som er helt ny på dette å kun telle karbohydrater, og la forholdet protein/fett bli litt mer tilfeldig og variert?
Og til sist: Hvilke fordeler og ulemper har høyprotein- (som Fedon og South-Beach?) versus høyfett-kosthold?

Skal låne/kjøpe den anbefalte boken, samt en innføringsbok i en av de omtalte diettene - når jeg til slutt finner ut hvilken av dem jeg skal satse på. Vipper litt mellom Fedon og O.E akkurat nu. Er glad i både fett og proteiner. Mye av kjøttet jeg liker er ganske magert. Men samtidig ønsker jeg å kunne spise nøtter, krem, oster og andre fete ting.. Så det blir kanskje en slags egenkomponert greie? :confused:


#53

Svane sa for siden:

Jeg tenker som deg, jeg. Ligger omtrent på Fedon-kosthold, men må innrømme at jeg har ikke vært så opptatt av forholdet fett / protein, ei heller på typen fett. Tenker at ting får vel gå seg til litt etterhvert også. :) Forøvrig spiser jeg en del karbohydrat også, men da i form av "trege" karbohydrater (som bønner, f.eks), og jeg teller ikke karbohydrater i grønnsaker (men unngår store mengder mais fordi jeg vet det er ekstra mye karbo i det).


#54

danish sa for siden:

O. e. tillater både nøtter, så mye kremfløte og ost som du vil o. s. v. Magert kjøtt er også lov, men du bør helst ha litt kryddersmør eller fløtesaus til.


#55

Iselilja sa for siden:

Perfekt. :)


#56

Cyan sa for siden:

Jeg har følt meg veldig frem det siste halvannet året på hvilket kosthold jeg skal velge og har vært innom både South Beach, Ketolyse, Atkins og Fedon. De siste 2 ukene nå har jeg ligget på en fordeling på 10% Karbs, 20-25% proteiner og 65-70% fett uten å tenke så mye mer over det annet at jeg skal ligge på rundt 35 gr karbohydrater om dagen. Dette er vel tilnærmet den fordelingen som OE baserer seg på? Jeg må si at jeg merker en markant forbedring på energi, humør og fordøyelse enn jeg har gjort når jeg har fulgt en bestemt filosofi. Så nå ble jeg jo veldig nyskjerrig på OE da, og lurer på om dere kan anbefale noe litteratur utenom den infoen som ligger inne på forumet her?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.