< Tilbake til oversikten

Påskekake inspirert av Gerd

#1

Løvetann sa for siden:

Det er ikke ofte jeg lager kake, altså! Men etter å ha lest noen tråder om kaker og sett på oppskriften til Gerds ostekake fant jeg ut av jeg ville overraske familie og venner med en kake. Gjorde noen modifiseringer dels på grunn av egen smak og dels på grunn av varenes tilgjengelighet (fikk f.eks. ikke tak i Heistads sukkerfrie gele).

BUNN
250 gram mandler og hasselnøtter, hakket i liten blender
150 gram romtemperert smør

  • Blandet godt med kjøkkenmaskin og trykkes ned i bunnen av en papirkledd kakeform. (Jeg har springform med tilhørende porselensfat og lokk som jeg alt for sjelden bruker.)

FYLL
En boks rømme
En boks Philadelphia naturell
En boks mandarin- og ananasost
Noen spiseskjeer konsentrert sitronsaft (på flaske fra helskosten)

  • Blandet sammen med kjøkkenmaskin

Pisket krem av en liten boks fløte
En eller to teskjeer vaniljesukker (med ekte vanilje)

  • Blandet forsiktig sammen med oste- og rømmeblandingen med slikkepotten

Smeltet 6-7 flak gelatin, helte nedi mens jeg rørte strålen forsiktig inn i røren.

Når alt var blandet, la jeg det over smør- og nøttebunnen. Glattet ut overflaten og satte i kjøleskap.

GELE- OG BÆRTOPP
5 dl Funlight bringebærsaft (hvorav 2 dl vann)
10 flak gelatin, smeltet og rørt ut i saften.

Bringebær og blåbær, håndplukket fra Kiwi :D

La bærene over kaken da den hadde stått i kjøleskapet en stund. Helte så Funligh-geleen sakte over, i flere omganger. Det var litt kjedelig og jeg syntes geleen stivnet alt for sakte.

Det rant litt ut, så jeg måtte kante springformen med kjøkkenrull for at det ikke skulle se ut som blodbad i kjøleskapet. :)

Jeg strevde litt med å få brettet papirfôret flatt, og det gjorde kaken uryddig i kantene. Det hadde vel ikke gått an uten papir, da hadde geleen rent ennå mer ut mellom fatet og springformen? Men skitt au, det ser ganske flott ut med bærene og geleen. Og den smakte veldig godt, synes jeg! (Har spist et lite stykke til dessert etter frokost i dag. :eek: )

Jeg bruker veldig lite søtt og søtningsstoffer, så det kan jo hende denne er for lite søt i forhold til andres smak …


#2

Levita sa for siden:

Heisann!

Denne så veldig god ut! Et lite tips for å lage et fint lokk av gele med bær i, er å bruke frosne bær og avkjølt gele (ikke stivnet). Vent til ostekakefyllet er mer eller mindre stivt (30 min-1 time i kjøleskap), legg på frosne bær og legg geleen over bærene med spiseskje, da vil de kalde bærene så og si sette geleen mens du legger den på. Hell forsiktig over det som er måtte være igjen av geleen når bærene er dekket. Dette betyr at kaka må stå noen timer i kjøleskap om du ikke vil spise iskalde bær i kaka, men det er det verdt :-)


#3

Addict sa for siden:

gud i musen dette så bra ut ja :D

karber pr stykke i denne da? :)


#4

Løvetann sa for siden:

Takk for nyttig tips om bær- og gelélokk, det skal jeg jammen prøve neste gang!


#5

Løvetann sa for siden:

Beklager, jeg er helt elendig på sånn karberegning. :o Orker ikke prøve engang!
Men Gerd regner 35 karber totalt i sin kake, det må vel bli noe i nærheten av det for denne også. Kan jeg tenke meg, i alle fall? :)


#6

rhb sa for siden:

Dette så utrolig godt ut, nå fristet du meg. Påsken har vært en laaang "utenom diettopplevelse " med alskens snop, :cool: uff og uff.
Men kaken din er vel bare sunn så da gjør det vel ikke noe om det blir litt til. For på tirsadg er det på igjen med det sunne liv.:o


#7

Mona S sa for siden:

Så ut som en nydelig kake! Du har også et sånt porsgrunn-kakefat med springform som lekker ser jeg. Innmari irriterende! Jeg lagde Black sunday-kake i påska, og halvparten av røra lakk ut på forma inne i ovnen:mad::mad::mad:. Passa veldig dårlig, siden kaka skulle serveres i svigersøsters bursdag... Den smakte heldigvis bedre enn den så ut:)....


#8

Nille sa for siden:

Når det gjelder gelelokk på kaker; Clouet er å vente til geleen er litt stivnet, og så smøre den utover. Om den er bittelitt for stiv kan du prøve å hive den i hutigmixer. Da får den fin konsistens. Men det virker ikke om gelen er altfor stiv. Jeg bruker denne metoden hele tiden. Det er få eller ingen kakeformer som holder på helt tyntflytende gele. Det er heller ikke meningen. Hastverk er lastverk !

Dårlig kvalitet på bilde. Det var egentlig av et helt bord med masse folk rundt...
Her brukte jeg dessverre frosne bær, som avga en del vann etter at de smeltet i geleen. Derfor tok ostefyllet litt farge på kanten.


#9

Mona S sa for siden:

Hvis man skal ha springform på et kakefat syns jeg det er litt av poenget at man skal slippe å bruke bakepapir for å hindre lekkasje. Da skal man jo bare kunne ta av springforma, og visp er kaka på fat. Når man skal steke en kake er den ofte flytende i utgangspunktet, og når halvparten av røra flyter ut på fatet rundt, er det bare innmari, innmari irriterende:mad: Kjente at jeg var på nippet til å ringe noen i Porsgrunn Porselen for å klage :krangle:når jeg sto der å øste kakerøre tilbake i forma med hue godt inne i den varme ovnen...

Ikke meninga å være sint og bisk, altså. Men som dere forstår ble jeg forbanna :realmad:og litt til. det hjalp jo ikke at jeg skulle springe til t-banen for å dra på jobb og mannen skulle passe kaken i ovnen....:nei:


#10

Løvetann sa for siden:

Jeg bakte kaken en gang til i påsken, ettersom vi alle likte den så godt. Og da brukte jeg ikke papir i formen, men det gikk bra!

Hvorfor gikk det bra? Fordi jeg passet på å fordele både bunnen og fyllet veldig tett og godt opp mot kantene, slik at geleen ikke hadde noe sted å renne. Laget fall inn mot midten, før jeg strødde bærene utover. Lot det stå en liten stund i kjøleskapet for å sikre meg at "mottaksflaten" for geleen var så kald som mulig. Og helte geleen over med spiseskje (takk for tipset om det!), litt av gangen. Ikke noe søl! Flottere kake enn første gang!


#11

Løvetann sa for siden:

Er helt enig i at springformen fra Porsgrunn må kunne holde tett! Noe annet er ille! :mad:

Men det er vel sikkert vanskeligere å unngå lekkasje på kaker med flytende røre som bakes i varm ovn i forhold til kalde kaker med gelatinblandet fromasjfyll som lar seg bruke som tetningsmasse … ?

Tror jeg har stekt sukkerbrød i formen, i en fjern fortid. Mener å huske at det ble lekkasje da, ja.

Det var forresten et fantastisk syn du mante frem, det med å stå med hodet inne i en varm ovn og øse røren tilbake. :D Ikke vanskelig å forestille seg!


#12

Løvetann sa for siden:

Så flott kake!!! Med skikkelig tjukt gelelokk!


#13

Nille sa for siden:

Tusen takk ! Ja det er barnebarnet mitt som har bestilt. Hun vil ha like mye gele som ostekake og hun vil at geleen skal dekke bærene helt ! VELDIG VIKTIG ! :D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.