Firmaet jeg jobber for har en ernæringsfysiolog som svarer på spørsmaål fra de ansatte om mat og kosthold.
På spørsmålet om hvilken effekt lavkarbo dietter har på kroppen, svarer hun bl.a følgende:
"Hjernen foretrekker, som du nevner, glukose eller karbohydrater som sin energikilde. Skulle det bli knapphet på denne ressursen, kan hjernen imidlertid også gjøre seg nytte av ketonlegemer (ketoner),- en forbindelse laget av fettsyrer i leveren. Dette skjer som en respons på langvarig faste eller mangel på karbohydrater. Ketondannelsen er en ufullstendig nedbryting av fettsyrer, som over tid skaper opphoping av aceton i blodet, og man kan utvikle en mer eller mindre alvorlig acidose (forsurning av blod). Aceton kan ikke nyttigjøres som energi i kroppen, men avgis via lunger og urin (- blir en spesiell lukt av pusten- aceton lukt). En lavkarbodiett, vil tære både på fett og proteiner (muskulatur), men er ikke noe som anbefales, særlig med tanke på risikoen for acidose (forsurning av blod) – en uønsket tilstand. Alle former for dietter, også fastekurer, bør inneholde et minimum av glukose per dag (ca 100 gram), for å sikre et minimum av energi til hjernen og redusere noe av proteintapet (muskelatrofi). Dietter uten eller med svært lite karbohydrater er derfor ikke å anbefale, i alle fall ikke over tid."
Jeg oppfatter dette som en direkte advarsel mot å gå på lavkarbo dietter, slik som Ketolysekuren.
Er det noen som kan berolige meg? Er det usunt for kroppen å være i ketose over tid?
Dette har jeg ikke hørt noe om før.. Men har hørt flere ernæringsfysiolog som stiller seg tvilende til ketolyse! Spurte legen min i det jeg startet opp og fikk vite at mine verdier var såpass bra at jeg trygt kunne gå i ketose! Tror at om man sjekker seg først og eventuelt underveis så skal det vel ikke være noen fare!
Er jo flere her inne som har gått på denne dietten lenge og ikke hatt noe problemer! Men det kan sikkert lønne seg å ta kosttilskuddene:)
Ja, og barn med epilepsi som går på ketogen diett, har det vel helt forferdelig da?
Karbohydrater trigger epilepsi tydelig og det forundrer meg ikke det minste. Jeg får muskelsmerter av karbohydrater.
Det vil nok alltid være delte meninger om dette med ketose og ikke. Men man behøver ikke å være i ketose for å spise lavkarbo heller;) Mamma gikk ned 35kg på Fedon Lindbergs og har holdt de kiloene de siste 6 årene. Og hun spiser såklart fortsatt etter hans prinsipper, men hun går ikke ned mere, hun er i balanse.
Da burde jeg som har vært i ketose i ett år vært fri for muskler og i fare for selvantenning pga stort acetonnivå i kroppen...
For noe tull.
Jeg har ikke mistet muskelmasse i det hele tatt, tvert i mot har jeg mer muskler enn noensinne, og merker ingenting til acetonånde. Sikkert nok en person som uttaler seg om lavkarbo på sviktende grunnlag.
Dette med ånden merker man ikke selv, samtlige jeg kjenner som har vært borti denne kuren har fått "stålånde", min kone som jobber med eldre sier at jeg har samme ånde som de gamle har når de ligger for døden......(ikke mye sussing her i gården altså).
Signerer Charmie!:ja:
Dette må være en svært dårlig ernæringsfysiolog(????) som ikke kan forskjell på den tilstanden som kan opptre hos diabetikere og vanlig ketose!!!!!!:eek::eek::eek:
Ernæringsfysiologen din kan ikke engang det aller mest grunnleggende om fysiologien bak kostindusert ketose. Du kan jo ta med og vise dette:
Mennesker er spesielt sårbare for svingninger i glukosenivåer i blodet. Hovedårsaken er at hjernen vår, som bruker omkring 20 % av all energien under hvile, ikke kan bruke fett som energi. Blod – hjerne barrieren slipper vanligvis kun gjennom glukose og dette er derfor hjernens foretrukne drivstoff. I situasjoner der karbohydrater fra kosten er en mangelvare kan kroppen spare glukosen til de celler som trenger den, blant annet gjennom å produsere ketonlegemer fra fettsyrer. En opphopning av ketonlegemer i blod kalles ketose. Med ketonlegemer mener vi syrene betahydroksysmørsyre og acetoacetat, samt aceton. Acetoacetat og betahydroksysmørsyre blir produsert i lever fra acetyl–CoA, fraktes til vev og brukes som energi. Aceton blir dannet ved en spontan dekarboksylering av acetoacetat og kan ikke dannes om til acetyl – CoA igjen. Sirkulerende ketonlegemer blir tatt opp og brukt i forhold til konsentrasjonen i blodet. Ca 10-20% av ketonlegemene kan bli skilt ut i urinen under ketose. Aceton skilles også ut gjennom ånden og svetten ved høye konsentrasjoner.
Ved mangel på glukose kan både hjernen så vel som annet vev bruke ketonlegemer som energi. Mye tyder på at både hjerne og hjerte jobber mer effektivt på ketonlegemer. Hjernen er utelukkende avhengig av glukose eller ketonlegemer for energi.Ved mangel på inntatt karbohydrat produserer kroppen glukose fra aminosyrer, glyserol og laktat. For å spare bruken av glukose ytterligere øker bruken av fettsyrer i de vev som kan metabolisere dette, i en postabsorptiv tilstand. Ved karbohydratrestriksjon øker gradvis produksjonen av ketonlegemer og bruken av disse sparer bruken av muskelvev til glukoseproduksjon.
Tilpassningen til å kunne produsere og bruke ketonlegemer gjør mennesket spesielt godt egnet til å leve på fett og proteinrikt kosthold.
Ved høye nivåer av ketonlegemer i blod kan det oppstå en ketoacidose (syreopphopning). Ketoacidose kan oppstå hos dårlig regulerte diabetikere. En diabetisk ketoacidose inntreffer ofte sammen med en dehydrering og hyperglykemi. Dette senker pH i blod til under under 7.3. Ketoacidose kan også inntre hos alkoholikere, og også der i forbindelse med dehydrering, men sammen med alkoholens hemming av glukoneogenesen. Ketoacidose må ikke forveksles med en diettindusert ketose som kun gir forhøyet nivå av ketonlegemer. Det er lite sannsynlig at en ketoacidose kan inntre ved karbohydratrestriksjon. To nylig publiserte studier har undersøkt sammenhengen mellom pH-verdier i blodet og ketogene dietter. Disse fant ingen skadelig syrebelastning på dietten. En mulig forklaring på at en ketoacidose ikke inntrer ved karbohydratrestriksjon kan være ketonlegemers inhibering av fettfrigjøring. Denne reguleringen kan være en homeostatisk mekanisme hvor betahydroksysmørsyre regulerer sin egen produksjon for å unngå ketoacidose.
Mye tyder på at lavkarbohydratkosthold beskytter mot tap av muskelmasse ved vektreduksjon. I 2002 testet Jeff Volek med kolleger dette. De gav friske normalvektige menn en diett med bare 8 % karbohydrat i 6 uker. Dietten resulterte i tap av fettmasse og en økning i LBM (lean body mass/muskelmasse), uten noen forandring i treningsmengde. Også andre funn støtter denne hypotesen. Meckling og medarbeidere viste at en åtte ukers diett med kun 70g karbohydrat om dagen resulterte i et vekttap på 5kg, hos tyve overvektige kvinner. Hele 80% av vekttapet var fettmasse. Willi med kolleger gav seks svært overvektige ungdommer en kaloriredusert ketogen diett. Dietten førte til et gjennomsnittlig tap av 15.5 kg etter åtte uker. Dietten førte samtidig til 1,4kg økning i LBM.
En nylig metaanalyse fra Krieger og medarbeidere viser at lavkarbohydratkosthold gir mindre tap av muskelmasse enn kosthold med høyere inntak av karbohydrater.
Lavkarbohydratkosthold er fysiologisk sett den naturlige behandling av overvekt i tillegg til hjerte - og karsykdom og diabetes og en rekke andre sykdomer.
Lavkarbohydrat bør ikke sees på som en diett, men et kosthold. Det er ingenting som tyder på at det er skadelig på noen måte.
Jeg må innrømme at jeg ikke har vært særlig opptatt av ketose. Jeg følger Fedons kostholdsråd og har ikke talt karbohydrater. Jeg har imidlertid ikke klart å beholde den muskelmassen jeg hadde før jeg begynte med lavkarbomat. Ved siste veiing på Fedonklinikken hadde jeg mistet 24 kg. fett og 2,8 kg muskler. Dette er til tross for at jeg har trent styrke 2 - 3 ganger pr. uke, noe jeg ikke gjorde tidligere.
Det som er viktigst for meg er den helsemessige gevinsten jeg har fått. Jeg har nå tilnærmet normal blodtrykk og har halvert dosen med blodtrykksmedisiner. Jeg er i bedre fysisk form enn hva jeg har vært på 20 år. Jeg er mindre plaget av astmaen. Jeg har mer energi og overskudd. Jeg føler meg bra!
2,8kg av 26,8 kg er ca 10,4 %. Det er et forholdsvis lite tap av muskelmasse på en slankekur. Man går stort sett ned noe i muskelmasse når man slanker seg uansett - rett og slett fordi kroppen ikke trenger opprettholde den samme muskelmassen uten all overvekten å bære på.
Det har mye å si hva slags styrketrening du har gjort - men som sagt - det er ikke et stort muskeltap:) Du kan jo bare bygge den opp igjen når du er ferdig.
Takk! Men har faktisk gått ned enda mer. Ved siste veiing hos legen hadde jeg gått ned 34,3 kg; dvs. 24 kg fett, 2,8 kg muskler + 7,5 kg av noe som jeg ikke helt vet hva består av - vann??? Har senere gått ned enda 2 kg.
Har forresten oppdaget at jeg har rotet meg inn på en tråd som tilhører ketolysekuren. Når jeg først er her så kan jeg spørre om noe jeg har lurt på en stund: Vi som ikke bruker ketolysekuren men som allikevel går ned i vekt og forbrenner fett, er det fordi vi også er i ketose, eller er det en annen mekanisme som fungerer hos oss?
Jeg må si det er utrolig bra å ha bl.a. Pål her inne som kan gi oss så faglig info! Det er veldig betryggende når dårlig oppdaterte leger slår til med sine motforestillinger.
Takk for svar alle sammen, spesielt Pål, som tok seg tid til å utdype dette så grundig (selv om mesteparten av kjemien gikk litt over hodet mitt ;))!
Bare for å presisere: Jeg spurte ikke ernæringsfysiologen dette spørsmålet selv, men kom over en del spørsmål og svar ang temaet kosthold på firmaets interne nettsider.
Jeg postet utsagnet her for å høre hva dere mener, og for å se om noen hadde noen "vettige" motargumenter. Og motargumenter fikk jeg til gangs!
Tror jeg skal sende en e-mail til ernæringsfysiologen og referere til Påls utredning og det som Nille har skrevet i en annen tråd (som det ble linket til litt lenger opp her).
Personlig har jeg fått veldig stor tro på Ketolyse som en effektiv diett og lavkarbo som en sunn livsstil etterpå!
Men når jeg leser argumentasjoner som den jeg startet med her, blir jeg naturligvis litt skeptisk og har behov for å avfeie det. Spesielt siden jeg er ganske ny i dette.
Da er det godt å ha dere erfarne "fagfolk" her inne!
Det er lett å bli skeptisk når folk kommer med slike utsagn, spesielt om man ikke har mye erfaring med kroppens prossesser ol (slik som meg! ), og jeg føer at det omtrent er jobben deres å forvirre oss og lede oss feil! ;p
Det hun sier her er at vi TRENGER sukker hver dag for å overleve. Mennesket har aldri hatt noen fysiologisk behov for sukker. Kan ikke fatte og begripe hvordan de kan uttale noe slikt. Tror ikke de tenker over hvor galt dette utsagnet er engang, jeg. Synes mange ganger at det kan virke som om ernæringsfysiologer bare leser opp fra en bok.
:)Hei
Jeg oppfatter det enten som en aprilsspøk eller veldig mangelfulle kunnskaper om kostindusert ketose.
Forsknigen er massiv og viser kun fordeler både når det gjelder vektreduksjon og fordelaktig endring av risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer.
Og det er korrekt at ketoacidose og ketose er blandet sammen, i ketose er blodet litt surere enn normalt, og man mister litt kalsium, men det kompenseres av ketolysetablettene. At man mister muskelmasse er ikke sandt, ikke ut over det man ser ved enhver slanking. Går man ned 30 kilo i vekt, trenger man ikke så mye muskelmasse for å bevege seg og musklene tilpasser seg dette, men det skjer uanset hvilket slankekonsept man følger.
Vennlig Hilsen
Torkil
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.