Jeg spør på vegne av ei vennine som har ganske så forhøyede verdier av kolesterol. Hun har klart å holde nivåene nede vha diett. Men hun er interessert i å gå på Atkins, og lurer derfor på hvordan en så fettholdig diett vil påvirke kolesterolet hennes. Siden det allerede er altfor høyt. Hun er arvelig belastet med høyt kolesterol.
Jeg har søkt her inne på forumet og ute i nettverden, men ikke funnet noe entydig svar på dette spørsmålet. Jeg er ineterssert i erfaringer og forskingsbaserte artikler om akkurat dette.
Forskning forteller ikke noe entydig svar om kolesterols sammenheng med livstilssykdommer, altså den utbasunerte lipid-hypotesen er ikke veldokumentert.
Derimot vil et kosthold som øker frie radikaler og stress på kroppen øke faren for livstilssykdommer. Stabilt naturlig fett (mettet, enumettet) er ikke stressende for kroppen. Blodsukker, insulin, industrifett (margarin, flerumettede oljer), tilsetninger, etc stresser kroppen.
Kolesterolet i maten påvirker kolseterolet relativt lite.
Være seg arvelig belastet eller ikke er det en fordel å spise mat som er oppbyggelig og riktig for kroppen. Ikke å se på kolesterolet isolert. Det er et stoff kroppen regulerer på bakgrunn av bla helsetilstand. Jo mindre stress på kroppen jo mindre mengde kolesterol vil måtte brukes som antioksidant og etterfølgende avleiring som avfallsstoff.
Om jeg hadde arvelig belastning av forhøyet kolesterol ville jeg iallefall ha dratt ned på rask karbo, industrimat, tilsetninger, fett med dårlig kvalitet, etc og spist, rent kjøtt, ren fisk, rene grønnsaker, ost, melk, smør, kokosolje, kaldpressede oljer, ren sjokolade, bønner, etc, etc, etc. Det blir man iallefall ikke sykere av.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.