< Tilbake til oversikten

Tråd for mat uten meieriprodukter

#1

Veggpryd sa for siden:

Hei. Jeg savner en tråd hvor det går an å diskutere mat og oppskrifter og sånt for oss som ikke skal ha meieriprodukter. Jeg er nødt til å kutte ut melkeprodukter, men har drøyd veldig lenge med det. Grunnen er at det virker nesten umulig å få skrapt sammen noen måltider med bare kjøtt, flesk og egg. For det virker som om det er kun det jeg står igjen med da...

Skulle så gjerne hatt noen tips og oppskrifter. :)


#2

energibunten sa for siden:

da er vi 2 :-)

la meg se...

den tykkeste feteste kokosmelka kan man bruke til alt fra sauser, desserter, suppe. Bruke som fløte. Blomkålsuppe feks er knallgodt. Litt spicy er kjempegodt i kokosmelk, selvfølgelig...

Jeg bruker enn å klarnet smør og da kan jeg lage alle de vanlige enkle middagene jeg bruker med grønsaker, kjøtt og sky/smør

Taco, der kan man ty til noen melkeerstatninger av soya eller venne seg til litt annen smak uten rømme. Blir sterkere og friskere. Løkpulver gir god smak, mais om det går bra, avocado i biter eller i guacamole.

kylling kan du fryse og tine i varmt saltvann, da blir den god da om du veks deler den i mellomstore biter og steker den forsiktig slik at den holder på fuktigheten, gjerne med paprika, pepper og salt feks.

rene middager med kjøtt, litt sky og mye rå grønsaker er også godt.

Og så salat da, skinke, tunfisk, oliven, løk, seleri, kål, salat, tomat, bønner, avocado, nøtter, you name it...
Med oliven og eddik eller sitron. pesto kan du også leke litt med. Tacosaus kan brukes i wok.
Wokking...


#3

Skautrollet sa for siden:

Kokt / stekt laks med agurksalat. Lørdagskos hos meg det :p


#4

Veggpryd sa for siden:

Det høres godt ut med kokos, da. :) Kokosmelk - mener dere da den på boks, f.eks. Blue Dragon eller no'? Spicy mat med kokosmelk er jo skikkelig godt. Da får jeg begynne å lage litt gryter igjen, tror jeg. Tomatbokser, kjøtt, grønnsaker og krydder med kokos i gryta - nammm!

Men, brødbaking da? Jeg bruker Creme Fraiche i brødet, eller cottage cheese til lapper. Mener å huske at noen tåler syrna melkeprodukter, men jeg aner ikke hva som er syrnet eller ikke... :o

Fløte i kaffen har vært godiset mitt, men nå er det slutt på det. sukk. Jeg har iallefall begynt å lage cocosa/mørk sjokolade konfekt. Det er godt. :)

Skautrollet: Jeg har spist meg så lei på laks, at jeg får frysninger bare jeg tenker på oppdrettsfisk. :hylgrine:Men, jeg spiser masse annen fisk fra havet, da. :)


#5

energibunten sa for siden:

jeg kjøper den ICA Asia kokosmjølk på boks. Billigst og høyest fettinnhold. bare malt kokosmasse og vann. Det finnes også noe kremet kokos i kartong som sikkert funker mer praktisk da. Om du varmer boksen og heller den over på glass så holder den seg flytende i kjøleskapet. I boksen har den ikke blandet seg og er en kokosfettklump og vann.

Jeg bruker ikke brød jeg da..
men mørk kokesjokolade går jo bra da, hehe


#6

Veggpryd sa for siden:

Lager du aldri noen form for brød? Jeg lager det en gang i blant for å være rask med matpakke om mårran, jeg da. Er jo så mye godt pålegg også... :D Kan'ke maule (utt: mævvle) på jobben, vettu! :lol:


#7

luringen sa for siden:

wok blir jeg alri lei!


#8

Veggpryd sa for siden:

Oj, wok har jeg helt glemt bort. Må visst finne fram den gamle bulkete woken min igjen! Wok er jo kjempegodt! :D


#9

LilleM0r sa for siden:

Jeg spiser heller aldri brød - unntaket var i jula - ellers så kan ikke jeg bruke brøderstatning. Da stopper det helt opp....dessverre!
Og jeg vurderer også å kutte ut meieriprodukter for å se om jeg kan gire opp litt, for jeg er av de som det virkelig går tregt med.

I dag har jeg spist chilisuppe (oppskrift her inne) med stekt kjøttdeig som jeg har oppi, også litt ostesnacks - kjempegodt! Og helt uten meieriprodukter. Det er min favoritt fortiden.
Ellers så er jeg glad i kjøttsuppe, kokt på kraft eller buljong og med grønnsaker oppi.
Og så elsker jeg fisk - i alle varianter - med smør på:p

Og det med kokosmelk var lurt, det har ikke jeg tenkt på - mye indisk mat vi kan lage da:)


#10

nøtta sa for siden:

og snøfrisk (smørost) ost kan jo brukes til alt, sauser, pålegg, frokost pannekaker pluss pluss


#11

Veggpryd sa for siden:

Så ost er greit? håpe :o


#12

energibunten sa for siden:

Nei, jeg spiser bare småtteri til "frokost", noen ganger ikke no. Så spiser jeg nøtter til lunsj og så blir det stor middag. Trenger jo ikke spise jevnt for jeg blir jo ikke veldig sulten eller sliten uansett. Praktisk og passer meg bra. Trener jeg så spiser jeg mer på kvelden.


#13

nøtta sa for siden:

noen reagerer på laktose da må jo melk, fløte og sånnt bort mens andre reagerer på proteinet, da må osten også bort.

men du kan spise geitoster, snøfrisk er laget på geitemelk, men smaker helt vanlig smørost, står ved siden av philadelphia osten i butikken ;)


#14

trinema sa for siden:

Jeg jobber hardt med å kutte ned på melkeproduktene, men merker at jeg får like stort sug etter dem som etter karbo :( Så det er ikke lett.. Men kjenner jo at fettforbrenningen blir dårligere etter mye melkeprodukter..
Egentlig er det ikke vanskelig å ha et kosthold uten- det det står på for min del er lysten/suget, den deilige metthetsfølelelsen/følelsen av tilfredsstillelse jeg får av f.eks en halv boks rømme eller masse ost. Og det at det er lettvint.. Det er jo unektelig en smule mer komplisert å lage seg et måltid med kjøtt og grønnsaker, enn bare å spise en boks cc :))
Men det hjelper veldig for min del iallefall og ha mange forskjellige retter ferdig tilberedt og porsjonert, i frys og kjøleskap. For jeg har jo oftest mer lyst på kylling/tomatgryte enn cc da ;)
Her er en kjøttsuppe/gryte som er veldig kjapp og enkel å lage, som er god medisin mot dårlig form(dagen derpå f.eks.)- og derfor har blitt døpt FYLLESYKESUPPE :D

Noen liter vann i en middels stor panne
1/4 kålhode
2 store løk
ca 5 fedd hvitløk
chili-pulver eller fersk
2 bokser hermetiske tomater
2 ss kjøttbuljong
1/2 kilo kjøttdeig-

Hakk alt i biter, lag små kjøttboller av kjøttdeigen(hvis du gidd kan du blande deigen med egg og krydder, men ikke nødvendig), kok alt i 30-60 minutter..
Egentlig er prinsippet bare å koke det man har av grønnsaker sammen med kjøttdeig og krydre etter smak og form :)
Og tilsett ønskede mengder fett! Hvis man bruker jomfruoljer bør de tilsettes etter suppen er ferdig kokt. Hvis man bruker div. former for mettet fett(kokos o.l) spiller det ikke noen rolle..



#16

Veggpryd sa for siden:

Nesten sånn gryte lagde jeg i går. :) Jeg hadde i en halv boks fettredusert (eneste jeg hadde :rolleyes:) kokosmelk oppi kjøttdeig, kål og tomatboks. Litt chili gjorde susen. Tror jeg kan bli lei kokos hvis jeg har det oppi hver gryte jeg lager. Det var jo så godt og lettvint med litt CC eller fløte oppi. sukk.


#17

trinema sa for siden:

He he.. :) "great minds think alike..?"


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.