Hvordan oppbevarer dere frukten og grønnsakene? Jeg er litt lost på det området jeg... :rodme: Noe bør vel være kaldt, men noe kanskje ikke bør det? Sånn ideelt sett altså. Også syns jeg det er så fint å lage store fat med frukt og grønt jeg da - det frisker jo veldig opp på kjøkkenbenken. Særlig nå på vinterstid.
Hva gjør dere?
PS: Denne tråden kan dere svare på senere altså - når festen hos MHM er ferdig. Vil ha ordentlige svar - ikke bare sånn rødvin-fylle-rør.... :D
Synes dette var en nyttig tråd, jeg vil lære mer. Kan jeg få lov til å svare, før jeg fyller opp glasset igjen?
[font=Comic Sans MS][/font]
Jeg har masse tomater i et fat på bordet hele sommeren igjennom. Så har jeg resten på 'sval' i kjøleskapet. Brokkolien i en slik spesialboks fra Tupperware, som begrenser lufttilgangen. Egen tilsvarende boks til gulerøttene. Det er og fin til påbegynt paprika, squash og sopp. Salaten, vasket og i en boks - tupperware det også.
[font=Comic Sans MS][/font]
Hva gjør dere?
[font=Comic Sans MS][/font]
Jeg demonstrerte/solgte Tupperware for ...oiiii så lenge siden. 35 år siden.... Om kvelden , ved siden av annen jobb og skole, mann og barn....:D Kvittet meg med all Tupperwaren etter en stund, var lei av plastikk i alle skap. Nå har jeg fått sansen igjen:D
Jeg har tomater og bananer (til junior) på kjøkkenbenken. Resten er slengt inn i kjøleskapet der det er plass. Hvis det ikke er plass i kjøleskapet, hiver jeg frukten ut på kjøkkenbenken også. Ellers har jeg hermetiske grønnsaker i kjøkkenskapet, og frosne grønnsaker og bær i fryseren.
Det er bedre å ha Tupperware-partyet her da, så kan alle få varene sine på Torpmoen. Det finnes sikkert bilder av alle varene på internet. Har ikke sjekket enda altså, men vil jo tro det. Forresten er det ganske lenge til Torpomoen, men på den annen side så er det ganske dyrt også med Tupperware, så det kan kanskje være like greit, så får man spart litt først.
Jeg har sånne fine tuppervarebokser med riller i bunn til oppbevaring av grønnsaker!Kjempepraktiske og greie.... når jeg bare husker på dem..Står fiiiint i skapet for øyeblikket...:engel_ikk
Jeg har lest at tomatene (og agurk?) skal ligge fremme, men da blir de jo så fort modne... også smaker de best kalde! Også har jeg lest at grønnsaker mister vitamininnholdet sitt etter kort tid ute i romtemperatur (etter to dager fremme hadde de mistet 60% eller noe... og endel bare etter timer fremme mener jeg å huske...).
Så her i huset går det meste i kjøleskapet.... Ja om vi husker å pakke det opp da.... :uskyldig:
(hender vi glemmer det når vi kommer hjem for poden vil vi skal gjøre noe fort... også plutselig kommer vi på dem igjen...:o )
Tomatene ligger på kjøkkenbenken,og salaten blir skylt før den blir satt i kjøleskap.Blir den litt pjusk inne i kjøleskapet hjelper et isbad veldig,da blir den fresh og crispie igjen!Epler og appelsiner,når vi har det står framme på bordet,pleier å sprute litt vann på de om kveldene,de blir litt mer fresh av det og ser herlige ut!Et triks jeg har lært fra butikken:p Ellers oppbevarer jeg det meste i grønnsaksskuffen,utenom løken også da..Den ligger og på kjøkkenbenken.
men, jeg kunne godt tenkt meg og laget en haug salat for 4-5 dager slengen som jeg kan legge i kjøleskapet og hente litt i for og fylle opp en lunsjboks - eller når jeg vil ha et mellom måltid...
en herlig blanding av isbergs, tomat, agurk, paprika, skinke og ost...åsså har jeg litt olje på før lokket på boksen går på :spisesnak
det burde vel gå fint uten at en masse greier næring går tapt? går det evt ann og fryse det? mulig det var et teit spørsmål, men som ung mann og ny innen godt kosthold ser jeg meg selv som unnskyldt :cool:
Det der gjorde jeg også en stund. men isberg-salaten ble brun og vassen skikkelig fort! Bare etter en dag eller to. Gjør den det hos deg også? Jeg skal prøve meg på det der igjen, for jeg rekker ALDRI å LAGE salat på morgenen til å ha med som lunsj. Men jeg tror jeg skal ta isberg'sen og tomaten for seg, så ikke hele blandingen blir vassen og råtten. :rolleyes:
*Olje bør ikke has på før rett før man skal spise salaten, ellers blir den helt bløt...
*Isbergsalat er ikke så næringsrikt, annen salat er bedre...
*frysing av rå grønnsaker anbefales IKKE (det blir ødelagt...) - så salat egner seg ikke til frysing dessverre... :nei: Andre grønnsaker kan forvelles (kokes kjapt opp) og deretter fryses.
Sorry... :cool:
Men du kan jo lage salat for en dag kanskje (om kvelden hvis du skal ha salat om morgenen), og så ha olje/dressing over rett før du spiser!
takk for god velkomst :) (selv om jeg ble arrestert :P )
Skal prøve et eksperiment, har mikset til noen kilo som jeg har lagt i grønnsakshylla nederst i kjøleskapet i pose forholdsvis luft tett. Den tar heile skuffa, tipper den tar 5liter den saken. Så får vi se, hvor mange dager salaten holder eller hvor lenge lageret holder før det er tomt :)
en kjapp runde med kvittering og kalkulater så vart en slik blanding ganske nøyaktig 100kr, og vil nok holde i ca 4 dager (forhåpentligvis) så 25kr pr lunsj til jobben er ikke ille...og da har jeg fremdeles igjen til mellommåltid :)
Fryser er herved utelukket, og dressing/olje får jeg studere litt videre....tusen takk for rådene Scilla :) du er en engel :kanin:
Du kan ha oljen/ dressingen i en liten beholder ved siden av - eller så går det an å ha den på salaten NOEN timer før spising (men det funker dårlig på issalat, fordi egentlig skal være sprø - men annen salat går det an med)
Smosje svarte også, siterer i tilfelle du ikke fikk det med deg:
Enig i at det er lurt å ha tomaten for seg...:ja: den gjør salaten veldig vassen!
Håper du får det fint på forumet - her er det mange koselige og kunnskapsrike mennesker. Har du skrevet introduksjon/presentasjon forresten?? Anbefales... :)
Hehe, takk Scilla ;) og velkommen Roma :) tenk om alle unge menn var som deg og laget haugevis med salat i stedet for de derre grændiosaene!
Jeg skal ta med meg råd fra Scilla og bruke annen salat enn isberg! men synes vanlig salat blir ennå mere vassen... og ruccola er jo utelukket for øyeblikket :p
[font=Verdana][/font]
hører gjerne hvordan det går med salaten din, hvor lenge den varer, både mht mengde og kvalitet. Forresten - takk for prisoverslag. Var det MED ost og skinke? I så fall var det god økonomi!
PS. håper dere koser dere på rødvinsparty! har ikke merket noe til utpreget fyllerør her enda. Men kvelden er jo ennu ung.... :D
Isbergsalat er godt og sprøtt, men lite næringsrikt som sagt. Du kan jo blande det med annen salat eventuelt? Jeg har blitt såpass hjernevaska etter å har vært på dette forumet en stund at jeg ikke rører det lenger... :p
Jeg vasker, "sentrifugerer" og kutter opp salat (forskjellige typer bladsalat - ikke issalat så ofte nei - den blir fort vassen og brun i kanten) og oppbevarer i tett oppbevaringsboks i kjøleskapet (sikkert tupperware ja). Ruccola har jeg i egen boks. Det holder som regel til 3 dager. Hver morgen kutter jeg opp agurk, vårløk, paprika, selleri og kylling el lign og legger i bunn av salatboksen. Kutter 1/2 avocado i biter og legger den i en liten skål med 1 ss sitronsaft, rører rundt. Heller dressingen jeg skal bruke (olje eller pesto) over de oppkuttede i bunn. Legger avocadoen oppå. Og så et par never med salat. Legger på lokk. På jobb setter jeg den i kjøleskapet. Når det er lunch tar jeg av lokket, legger en tallerken over, snur, og voila, så har man en salat med bladene i bunnen og godt marinerte grønnsaker oppå. og så renner en passe mengde dressing ned i blandene !
Det syns jeg er ganske smart ! :o
PS Har regnet ut at salat, kosttilskudd (legger klart de jeg skal ta om kvelden også - jeg er ganske vimsete og må ha struktur for å få alt med meg !! ) og en rask frokost tar meg 15-20 minutter.
Jupp, det er den gode gamle grønne salatsentrifugen fra Tupperware. Kunne ikke klart meg uten den nei ! :D Får ikke til den der Nigella kunsten med håndkle heller jeg....:o
Hvis dere har sett på tv nylig, har Braun en pågående reklame for stavmikseren sin. Den kan vakuumere! Det er vel den ideelle måten å oppbevare... ja nesten alt over lengre tid.
I tillegg er vakuum glimrende til marinering, siden det da tar bare noen timer istedenfor dager... Glimrende for meg som glemmer å marinere kjøttet og div kvelden i forveien...
Salatslynge finnes også som tilbehør til Kenwood kjøkkenmaskiner vet jeg, og Bosch sine også...
Jeg investerte i salatslynge da jeg begynte på dette, kjøpt i en vanlig jernvarehandel. Meget vel anvendte penger! Men den er manuell, opererer etter "starte påhengsmotor"-prinsippet... Funker kjempebra.
Jeg pleier lage salat for to dager i slengen. Agurken holder akkurat så lenge selv om den er oppskåret. Men tomater har jeg i om morgenen før jeg går, det samme med dressing og det proteinet jeg vil ha oppi.
Jeg har lest at tomater skal oppbevares i romtemperatur, og det har jeg gjort siden da. Det funker godt. Jeg synes de er bedre når de ikke er iskalde.
Og jeg har også sluttet med issalat etter at jeg begynte å lese dette forumet. Men kinakål er vel ok? Det pleier jeg ha som en avveksling en dag i uken. Jeg liker faktisk kinakål, selv om den har fått mye pepper (hm?) av folk som uttaler seg om salaten på norske spisesteder. Blant annet er den veldig god å spise som snacks, særlig den tykke hvite bladstilken. Saftig og frisk. Med dip blir den sikkert enda bedre, men det har jeg ikke prøvd ennå. Men jeg har brukt en del kinakål i middagsretter, f eks supper. Hvis man surrer den i litt smør med hakket løk og karry, sper med litt buljong eller kraft, og har i noen kyllingrester f eks...
Kjøleskapet mitt er 24 år gammelt og kaotisk inni... Grønnsaksskuffen gikk rett vest for mange år siden, så nå ligger alt der det til enhver tid er plass... Men jeg prøver å holde et visst system, f eks salatgrønnsakene mine på samme hylle. Det blir bare fullkomment kaos hvis mannen min legger dem inn, for han legger litt på den ene hyllen og litt på den andre, og så finner jeg det ikke igjen!
Jeg tenkte å male opp noen mandler og valnøtter, og ha i en boks - sånn at det er lett å ta og strø over havregrøten min f.eks, og putte oppi smoothies osv..
Er dette dumt? Blir nøttene "harske"? Tenkte å ha boksen i kjøleskapet.. men det holder seg kanskje ikke så lenge?
Jeg fikk noen tupperware-bokser til jul og der fulgte det med et klistremerke til å ha på kjøleskapet om hva som skal inni og hva som skal utenfor kjøleskapet av frukt og grønt. Den er jo ganske genial :)
Tror du kan gjøre det hvis det er kort tid til du skal spise det, men ikke lurt å oppbevare noe særlig lenge, tror jeg nei. Men hvor kort tid?? Det vet jeg ikke. Man maler jo mandler til kransekake og sånt, det ligger jo ofte lenge. Valnøtter er verre innbiller jeg meg... men jeg vet ikke...
Ang spørsmålet over vet jeg ikke hvordan ødelagt grønnsaker blir av å fryses, har bare hørt/ lest at de blir det. Men kuldeskader gir jo ofte brune, visne blader, vassen og rar konsistens på frukt og grønnsaker... Å forvelle dem først er nok best, ihvertfall hvis det er mye vann i, som spinat f eks. Det høres jo greit ut det du har i fryseren, det tåler sikkert bedre frost når det er litt "tørrere" ting som det.
Walnøtter er vel ekstra sårbare pga mye omega 3, men vi har hatt stående i boks i kjøleskap i bortimot en uke uten at det har gjort noe. :)
(skjelden det varer så lenge her i huset, for poden bare eeeeelsker nøttekuler, og boksen tømmes i løpet av en dag...;) Så nå rasper vi nøtter i grøten i stedet...:p (blir litt dyrt i lengden om poden skal spise opp en boks med nøtter pr dag..:p også må vi jo tilføre endel antioksidanter også til all omega3 en vi putter i han...;) )
Vi har mandelkverna stående i skapet sammen med havregrynposen. På samme måte som vi kverner pepper eller havsalt over mat kverner vi noen få mandler eller valnøtter over grøten når vi skal ha det. Lett som bare det! (Tror dere forresten det er et problem at vi vasker mandelkverna sjelden?).
Jeg har for øvrig akkurat malt opp (med kjøkkenmaskinen) en pose sesamfrø (som vi skal tilsette i grøten for kalsium) og satt det i et tett glass i kjøleskapet... er spent på hvor lenge det vil holde.
Jeg kjører masse forskjellig nøtter og kjerner i foodprosessor(nesten full) av og til . Så oppbevarer jeg det i en Tupperwareboks ,1/2 parten i kjøleskapet og resten i fryser. Så tar jeg frem for et par dager av gangen og har i en krukke på kjøkkenbordet. Da har vi strø til både salat, grøt og yoghurt i en fei. Har aldri hatt harske nøtter.:)
Jeg har malte mandel, hakkede solsikkefrø og linfrø i kjøleskapeten stund jeg. Og åpnede bokser med valnøter. Linfrø og valnøtter inneholdet omega3 og harskner raskest. Solsikkefrø omega 6, og mandler omega 9 - som oliven olje - og tåler litt. Eller har jeg skjønt at nøtter skal fryses, om de skal oppbevares over tid.
waldorfsalat, med kremfløte?. Nei det tror jeg ikke går fordi når fløten blir utsatt for kulde så vil membranen på fettkulene ta skade og fløten vil harskne:(
Ikke noe å gjemme bort, det er sunt og godt og kan brukes som tilbehør til det meste.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.