Håper noen kan svare meg. Her er tydeligvis mange som har peiling på PCOS.
Jeg har PCOS og har time hos lege på mandag. Men jeg har fått ett kjempe problem. Jeg har lenge prøvd å gå ned i vekt noe som er skit vanskelig. Men jeg er flink å holde meg unna karbohydrater bortsett fra brød da. Det må jeg bare ha. Men det er ikke tilsatt sukker bare så det er sagt. Men problemet mitt er at blodsukkeret mitt daler fort ned til 3 å jeg får en slags føling. Jeg tok en sånn glukose belastning hos legen for litt siden å først var fastende blodsukker på 4,9 og to timer etter jeg hadde drukket sukker så var det ned på 3,7. Å jeg er da nær ved både å svime av og det som verre er.
Noen som kan forklare meg hva det kan bety? Jeg leste en plass at jo lavere sukker jo mer insulin har du. For det er jo insulinet som presser blodsukkeret ned? Men nå leste jeg akkurat det motsatte. Sukk....
Jeg har fått betydelige hjerte smerter også om jeg kan kalle det det. Det gallopperer som en gal å jeg går nesten i golvet. Spiser jeg noe med sukker så begynner det. Det er helt grusomt. Noen som har opplevd dette. Tror nok det kan ha noe med blodsukkeret mitt. Men hvordan og hvorfor?
Roten til PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en manglende evne til å reagere på insulin, hormonet som produseres i bukspyttkjertelen og som gjør det mulig for kroppscellene å oppta energi fra maten du spiser. Dette betyr at cellene dine ikke reagerer på den normale mengden av insulin, og dermed pumpes mer insulin ut. Det er dette som kalles insulinresistens, og det skjer når kroppen omdanner karbohydrater til glukose som går ut i blodet. Insulin går til muskelcellene, og beordrer dem til å ta glukose fra blodet og lagre det i leveren. Når insulinnivået i blodet øker, synker blodsukkeret. Når blodsukkeret kommer under et visst nivå, sender hjernen (som trenger glukose for å kunne fungere) ut krav om mer glukose, og du må spise igjen. Hvis hjernen ikke får glukose, blir resultatet sløvhet og matthet. Det er dette som kjennetegner lavt blodsukker. Når nivået synker så lavt, vil leveren ikke klare å gi fra seg den glukosen som den har lagret, fordi inntak av et karbohydratrikt måltid eller sukkerholdige drikker skaper en overdrevet insulin
respons som hindrer levering av glukosen. Så insulinet forblir i blodet, gir beskjeder om å lagre mer kroppsfett og forhindrer derved at lagret fett blir forbrent, og glukosen forblir i leveren istedenfor å gå til hjernen. I tillegg stimulerer det høye insulinnivået eggstokkene til å produsere store mengder mannlige hormoner (testosteron), som kan forhindre eggløsning og dermed forårsaker infertilitet. Høyt testosteronnivå hos kvinner kan også forårsake kviser og økt hårvekst. Ikke minst gir insulinproblemet større risiko for diabetes og hjerteproblemer.
Hva gjør jeg hvis jeg har PCOS?
Hvis du er overvektig er første skritt å gå ned i vekt, fordi mange symptomer på PCOS bedres eller forsvinner helt ved normal vekt. Siden årsaken til alle problemene er insulinresistens, ser løsningen ut til å være å minske karbohydratinnholdet i maten og mosjonere jevnlig, for fysisk aktivitet hjelper også til å regulere insulinnivået. Selv ved normal vekt er det viktig å moderere karbohydratinntaket og å mosjonere. Siden PCOS ikke kan kureres, er det viktig å holde den i sjakk ved å legge om kostholdet permanent
Kanskje dette er det svaret jeg var ute etter gitt!!! :-)
Selv om ikke brødet ditt inneholder rent sukker er det likevel plenty karbohydrater/sukker i melet. Dermed får du blodsukkerstigning - økt insulinproduksjon og deretter for lavt blodsukker.
Hvis du holder deg til mat uten raske karbohydrater og kutter ut brødet kommer blodsukkeret til å bli mye mer stabilt.
Kjenner ikke så godt til Fedon Lindberg, men han er vel heller ikke noen tilhenger av brød?
det blir vcel viktig for eg å holde et stabilt blodsukker og spse langsomme karber? Skal du ned i vekt? Kan hende fedon er mannen for deg, men da må du følge kostrådene hans, også ifht brød.
I utgangspunktet må man vel ikke noenting, det er noe man velger å fortsette med... :rolleyes:
men jeg vil i aller høyeste grad anbefale å lese en av bøkene til Fedon. Sjekk også boka "Jentemat" som kom for noen år siden, det står det ganske bra forklart om nettop PCOS og blodsukker. :ja:
Å du verden for ett svar Carisma. Jo jeg MÅ ha det for jeg er så GLAD i brød. Skjønner? Var vel ingenting å kommentere det.
Men jeg går da ikke å spiser brød hele dagen lang men jeg er ikke motstander av brød. Ferdig med den saken. Har bøkene til Fedon ja, men trodde kanskje her var folk som hadde masse peiling. Takk for svar luringen. Ja jeg følger til dels Fedon sitt prinsipp, men brød spiser jeg. Men vet liksom ikke helt hva jeg kan erstatte brød med liksom uten å bli helt kanin:p
Jeg synes Carisma sin kommentar var helt på sin plass jeg. PCOS er et syndrom som forverres kraftig ved inntak av karbohydrater, og du sier jo selv at du sliter med å gå ned i vekt. Kutter du brødet vil du ha mye større mulighet til å lykkes.
Dersom du hadde blitt diagnostisert med glutenallergi, ville du fortsatt ha spist brød fordi du bare må ha det?
Da hadde man hatt vondt i magen da. Derfor hadde man hatt det mye bedre uten brød.
Men jeg har gått ned 21 kg allerede jeg med faktisk å spise -litt- brød pr dag. Men har igjen 7 kg. Å bare for å kommentere det da så var det min lege som sa at jeg ikke skulle kutte det ut. Det var ikke nødvendig sa han men at brødet skulle være sunt og rikt på fiber osv.
Som felles pcos'er så kan jeg iallfall si for min egen del at å kutte ut brødet er alfa og omega for å kontrollere insulinen og blodsukkersvingningene! Med metformin kan jeg tillate meg et par rugknekkebrød pr dag, men uten den så må jeg holde meg fullstendig unna alt som ligner på brød, for ikke å bli veldig syk.
At du har gått ned så mye er kjempeflott - gratulerer! Og om du klarer å ha pcos'en under kontroll med brød på menyen så er det jo fint, men det er sikkert veldig ok å ha i mente at det kan være brødet som forårsaker disse fryktelige blodsukkersvingningene :ja:
Det finnes jo Fedonbrød, som inneholder mer protein, og ellers så finner du mange brød-erstatinger her inne i oppskriftsdelen av forumet!
Lykke til!
Jeg har fulgt lavkarbo i fem år, og fått bukt med til dels store blodsukkersvingninger. Og jeg veit veldig godt hva det vil si å mene man MÅ ha noe, selv om brød aldri helt har vært min greie. Men som jeg sa, det er et valg man tar, enten å ha blodsukkersvingninger, eller å velge ting som gir mer stabilt blodsukker. Jeg har valgt stabilt blodsukker, og jeg angrer ikke ett sekund. Og jeg vet også at stabilt blodsukker bare er et symptom på at ting på innsida er i ferd med å rette seg.
Men som andre har nevnt, det finnes jo fedonbrød som er bedre enn det vanlige brødet.
Forøvrig syns jeg det er en lite fruktbar måte å diskutere på å slenge ut usaklige personkarakteristikker på noen som svarer på et åpent spørsmål bare fordi man ikke likte svaret.
Hei og tusen takk for svar. Du skriver at du blir veldig syk:hvordan syk da? Jeg har aldri visst at det faktisk kan være brød som gjør at jeg får slike plager pga legen sa det han gjor. Med det mener jeg at han mente det ikke var en big deal bare jeg passet meg litt for sukker. Da ville alt rette seg mente han. Etter siste svangerskapet så har alt blitt bare betraktelig verre. Nesten uutholdelig. Men selvfølgelig så kan jo det kanskje skyldes at jeg har spist litt mer brød enn jeg gjorde tidligere. Ikke vet jeg. Iallefall kjekt å høre deres erfaringer.
Både med og uten brød;)
Når jeg sier syk, så er det alt fra hodepine, kvalme, kraftige magesmerter, slapphet, angst, depresjon osv... Immunforsvaret blir dårlig, jeg sover dårlig... Legger på meg fortere enn jeg klarer å si "knekkebrød" gjør jeg også :rolleyes:
Har du prøvd metformin? Veldig mange med pcos/insulinresistens får hjelp av denne insulin/blodsukker-regulerende medisinen! Bare å søke litt rundt på forumet så finner du mye info!
Jeg bestiller brød fra spisdegslank.no (Norsk senter for riktig ernæring). Har prøvd flere av brødene, og kan ikke tenke meg vanlig brød. F.eks har et av brødene der 2,82 gram karbo pr 100 gram brød. Harr tatt av 12 kilo og spiser 4 skiver brød daglig. :)[font=Times New Roman][size=4]
Jeg har samme erfaringene som Enid... Prøvde brød med mindre karbeinnhold, men kroppen vil ikke samarbeide i det heletatt om jeg spiser brød. Jeg var også veldig glad i brød, og viste ikke helt hva jeg kunne erstatte det med, men nå er det helt utenkelig å spise brød, så det er mulig å forandre vanene selv om man må kutte mat man er veldig glad i.
Metformin er jo allerede nevnt.
Grunnen til at legen din anbefalte deg å fortsette med brød er rett og slett uvitenhet. Jeg skal ikke kritisere legen din, for han vet helt sikkert masse, men det er veldig sjelden allmenleger har noe god kunskap om PCOS og behandlingen av den, annet en den rent medikamentelle behandlingen som p-pillen diane og metformin. Det er bevist at lavkarbodietter er det beste for oss med PCOS enten vi er overvektige eller ikke, og brød er desverre ikke en god løsning i et lavkarbokosthold. man må vel ofre noe for å vinne noe også :)
Jeg har byttet ut brød, og fått en helt ny livskvalitet. jeg spiser rugsprø knekkebrød i tillegg til fiberrik :) Det er en vanesak, og etter en stund blir det ikke noe savn etter brødet heller :)
Håper du finner ut av det. Lykke til!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.