< Tilbake til oversikten

Fettet virkelig sundt?

#1

Eivind22 sa for siden:

Etter en tur til fastlegen i dag så er han sjokert over fett inntaket og sier det er direkte farlig, og at fettet fra bacon, smør osv er på linje med palme olje altså det legger seg på innsiden av blod årene så fett er ikke bra men som jeg har lært her så er det om og gjøre å få i seg mest mulig fett for å få i gang forbrenningen av fettet på kroppen ???
Jeg blir ikke klok på dette men det er også en hvis oppfatning i tankene at fett ikke er bra og jeg har aldrig kommet i ketosje eller hva det kalles pga alt fettet osv jeg spiser og grunnen til at jeg går ned i vekt er vel at man ikke er sulten hele tiden slik som før pga alt fettet i bacon osv man får i seg.

Når man får i seg kun 1500 kalorier i døgnet så går man ned okke som og fettet man får i seg har ikke noe med det å gjøre det bare gjør at man ikke er sulten så man kan holde seg på ca 1500 kalorier i døgnet det er ca 1000 kalorier mindre per døgn og det tilsier en vekt nedgang på ca 1/2 til 1 kilo i uka og det har ikke noe med fettet man får i seg tror jeg ? og også at man ligger unna karbohydrater mest mulig er bra, men jeg har gått tilbake til å drikke melk det er godt så 1 liter om dagen er bra jeg går forsatt ned i vekt siden jeg bare er på 1500-2000 kalorier om dagen. Så kan noen bevise at fettet fra smør, bacon osv er sundt? jeg er i vilse her og vet ikke hva jeg skal tro om alt fettet om det virkelig er bra for oss!:confused::confused:



#3

Sofagubben sa for siden:

Det blir nok ikke legene heller. :) Les den tråden her på forumet som Carisma linket til, den forklarer mye.

og her er f.eks. et svar fra online.no's lege:

www.onlinelege.no/svar/_er-lavkarbodiett-farlig-hvem-kan-ikke-benytte-lavkarbodiett_ref:hcacha36

Hva skjer når vi spiser lavkarbo?

Lavkarbo står for lavt karbohydratinnhold. Karbohydrater finnes i frukt, brødvarer, ris, pasta og søtsaker for å nevne noe. Når vi spiser karbohydrater, enten det er i form av frukt eller søtsaker eller noen av de andre produktene så frigjøres det insulin til blodet (fra bukspyttkjertelen) som sørger for at sukkeret kommer seg inn i de cellene som trenger dette som energikilde. Insulin har også minst én annen oppgave: Å hemme fettforbrenningen. Så lenge insulin finnes ute i blodomløpet hemmes altså fettforbrenningen slik at kroppen skal tvinges til å bruke karbohydratene i stedet. Dette er en mekanisme som henger igjen fra urtiden hvor det var viktig å ikke tære på fettet dersom en hadde annen energi å ta av. Slik sørget kroppen for at fettet kunne lagres til sulteperiodene som kom med sikkerhet. Det var smart dengang, men idag, hvor vi har kjøleskap og butikker er det ikke samme behovet for å lagre overskuddsenergien som fett og det lagrede fettet er for mange til besvær vektmessig, utseendemessig eller helsemessig.

Derfor fører lavkarbo til økt fettforbrenning

Kort fortalt: Spiser du karbohydrater frigjøres insulin som hemmer fettforbrenningen. Unngår du karbohydrater unngår du å slippe løs insulinet og fettet brennes unna raskt. Dette kalles ketolyse. Ketolyse benyttes som behandlingsform ved visse former for epilepsi, men kan også være komplikasjon hos (type 1) diabetikere som ikke tar insulinet sitt (de har jo ikke eget insulin, slik at når de ikke tar insulin har de ikke noe insulin i omløp. Da brennes det vel mye fett (triglyserider) på en gang og kroppen blir sur, fordi fett (= triglyserider) består av glyserol (en type alkohol) og fettsyre). Det kan være et problem når unge jenter med insulinavhengig diabetes (type 1 diabetes) finner ut at de blir slanke om de ikke tar insulinet sitt. Det har altså vært kjent lenge at fravær av insulin øker fettforbrenningen. Det kan imidlertid være en tøff diett siden hjernen aller helst vil ha karbohydrater som energikilde, selv om den kan benytte andre kilder. Dette kan føre til at hjernen de første dagene trekker i spaker som styrer deg mot kjøleskapet eller godtedisken, men etter noen få dager (omkring tredje dagen og utover) kan man begynne å føle seg vel og mett siden ketonene fra fettforbrenningen reduserer sulten (fravær av insulin reduserer også sult) samtidig som de fører til velvære gjennom påvirkning av forskjellige sentre i hjernen. Det ideélle med lavkarbodietten er at man brenner fett, men også fordi man får i seg proteiner slik at muskelmassen forblir urørt. Muskler forbrenner mye energi selv i hvile, slik at muskelmasse er godt å ha for den som vil ned i vekt. Proteinholdig kost fører også til en metthet som varer lenger.

Under ketolyse (lavkarbodiett) opprettholdes blodsukkernivået ved at glyserolet omdannes til blodsukker, mens fettsyrene omdannes til ketoner (ketonlegemer).

Husk! Man kan ikke spise så mye man vil bare fordi man spiser lavkarbo. Man må fortsatt telle på kaloriene og sørge for at man ikke får i seg mer energi enn man forbruker.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.