Flere her som lurer på dette, så jeg skriver litt om det.
Selv om karbohydrater utgjør størstedelen av energien ved høyintensitetsarbeid som styrketrening så er ikke karbohydrater fra kosten en nødvendighet, selv ved styrketrening. Selv har jeg litt erfaring både i fra rein styrketerning og turntrening i ketose. Denne erfaringen gjorde at jeg valgte å gjennomføre en studie på styrketrening og ketose ved NIH. Resultatene er ikke publisert ennå, så jeg kan ikke si noe om dem her. Men i prosessen har jeg vært nødt til å sette meg inn i den eksisterende kunnskapen på emnet.
Jeff Volek viste tidligere på 2000 tallet at en ketogen diett økte muskelmassen hos menn som samtidig gikk ned i vekt, helt uten styrketrening. Han har også gjort forsøk med styrketrening og ketogene dietter og vist at man kan bygge muskler i stor grad samtidig som man går ned i fettvekt.
Ketogene dietter har faktisk i lang tid blitt brukt av bodybuildere som en del av ”deffing” (få mer definerte muskler før konkurranse). Og selv om bodybuilderne kanskje ikke visste hvordan, så hadde de snublet over den beste måten å øke muskelmasse og samtidig går ned i fettprosent på.
De siste års studier på ketogene dietter og styrketreningsforsøk tyder på at den mest effektive måten å bytte ut fett med muskler på nettopp er å trene styrketrening i kombinasjon med lavkarbohydrat kosthold. Volek har blant annet ko-utviklet en kommersiell versjon av det overnevnte i Men's Health TNT Diet: The Explosive New Plan to Blast Fat, Build Muscle and Get Healthy in 12 Weeks.
Styrketrening er fullt mulig å gjennomføre selv i kronisk ketose. Jeg kjenner ikke til negative effekter av å trene styrke i ketose. I en effektiv styrkeøkt må man ha en viss lengde på pauser, og så lenge disse pausene ikke blir for korte, så er det lite som tyder på at treningen blir tyngre uten karbohydrater. Musklene våre kan bruke fett som energi selv ved svært høye intensiteter. Kun ved helkroppsarbeid faller andel fett i forhold til karbohydrat som drivstoff allerede ved lavere intensiteter. Når kroppen jobber med mindre muskelgrupper om gangen, kan den benytte seg av fett selv ved høye intensiteter. Melkesyre gir også viktig energi under ketose.
Vil bare avlive et par myter:
Jeg kan nevne at melkesyre ikke er noe man skal tenke for hardt på å unngå. Melkesyre brukes også som energi, og spesielt i ketose. For noen år siden oppdaget man at melkesyre ikke var det biproduktet man tidligere antok, men heller faktisk det som gjør at vi ikke blir stive. Teorien nå er at melkesyre skilles ut som en buffer mot opphopning av kaliumioner i musklene. Kalium får musklene til å stivne og miste muligheten til å bevege seg, og melkesyre skilles ut for å hindre denne inhiberingen av muskelsammentrekning. Vet at jeg utfordrer gamle paradigmer her, men jeg kan love at dette er allment godtatt innen idrettsfysiologien. Laktat (melkesyre) er altså slettest ikke synderen vi tidligere trodde det var.
Det er vanlig å innta lettfordøyelige karbohydrater etter styrketrening for å få en insulinutskillelse, som igjen (siden det er et anabolt hormon) øker muskelproteinsyntesen. Samtidig inntar man ofte en eller annen form for aminosyrer (proteiner) fordi dette stimulerer proteinsyntesen ytterligere. Dette stemmer og virker, men om man vil stimulere insulinutskillelse gjennom kun å innta aminosyrer så oppnår man lite. At noen aminosyrer stimulerer til insulinutskillelse er best vist in vitro (i cellekulturer i glass) og gjennom at aminosyrer sammen med karbohydrater kan gi en noe større insulinutskillelse enn bare karbohydrater alene. Altså å innta proteiner etter trening med mål om å øke insulinnivåer er nok et feilspor.
så den gode gamle idrettslæren om anaerob forbrenning og dannelse av melkesyre er ikke helt rett da ? :-)
Dersom mine karbolagre er helt tomme, vil jeg da danne melkesyre ?
Dette var veldig interessant. Har en samboer som trener mye og sliter med å gå opp i muskelvekst. Men har har statens ernæringslære brent fast i huet og da... :rolleyes:
Ah... Den gode gamle idrettslæren stemmer med hensyn til at anaerob forbrenning av glukose fører til opphopning av lactat. Men i motsetning til den gamle læren regner man nå laktat for å være en buffer mot de egentlige hemmende kreftene på musklene. Lakat er altså det som gjør at vi kan trene så lenge som vi kan, under anaerobe forhold. Uten laktat hadde det stoppet opp mye tidligere.
Man kan danne melkesyre selv om karbohydratlagrene er tomme, men jeg er usikker på hvor mye. Skal finne ut av det. Vi må huske at kroppen også danner en del glukose fra glyserol, aminosyrer og også laktat i glukoneogenesen ved mangel på karbohydrater i mat. Noen celler i kroppen er helt avhengige av glukose, men den trenger ikke komme fra mat.
Jeg har også trent masse over flere år med grunnlag i Statens ernæringslære og hatt minimal fremgang.
Etter å ha begynt med trening på lavkarbokost har jeg merket utrolig fremgang. Så verdt for ham å prøve kanskje?
Han har prøvd.. Men han gir det bare 1-2 dager så gir han opp å sier det ikke går, fordi man ikke får noe energi til å trene uten karbo.. Har prøvd å forklare at kroppen trenger litt tid til omstilling. Og selv om han SER med egne øyne at det finker for meg, så VIL han ikke tro det... :rolleyes:
Jeg ville foreslått å ventet med hardtreningen til kroppen hadde vent seg til lavkarbo. Når jeg kom i ketose første gangen fikk jeg sånn energi og overskudd at jeg kunne kline til på treningen, og lesse på vekter...
Kaster meg på ...
Jeg sleit skikkelig de 2-3 første ukene i ketose med å trene styrke, og vurderte å bare gå kjedelige turer.. Gikk faktisk en del turer og.. Men etter 1 måned startet jeg for fullt med styrke igjen (addicted som jeg er) og har det kjempebra.. Spiser riktignok mer på treningsdager da, men det gjør ikke noe utslag på vekttap så det er greit :-)
Blir kjempeglad for slike innlegg og, tror mange har godt av å se dette :)
Drar denne tråden opp igjen litt jeg. Har en liten diskusjon på diskusjon.no angående dette temaet. De sier at det bare er tull at lavkarbo og styrke kan fungere, og at det er veldig vanskelig å gå ned i fettprosent samtidig som man øker muskelmengde.
En annen ting jeg reagerer på er at de sier at det er det samme om du spiser så og så mange kalorier av karbohydrater som av fett. At man faktisk hadde gått ned det samme om man hadde spist 3000 kalorier hvetebrød, enn om man hadde spist den samme mengden i kylling. At det er kaloriunderskuddet som gjør at man går ned i vekt, ikke 0 karbo i seg selv. Og så sier de at grunnen til at man går ned i vekt på lavkarbo er fordi det er så lite lavkarbo mat der ute at man ikke får i seg nok kalorier. Hva skal man si til sånt? Har jo selv hatt fremgang med vektløfting og fettnedgang på lavkarbo.
dette er noe jeg har lurt på. har også lest dette litt worldwide på internett, og "bedre uten brød" boka.
men ingen sier hvor mye muskler du vil legge på deg.
jeg sikter mot at en ikke produserer myosatin (det heter det?) som som "Belgisk Blå" (en muskel klomp av et dyr!)
kjønner såklart at du ikke blir Arnold swartzneger.. (skrives?)
men har igjenn begynt på klatring, etter en lang pause. gikk der 1 år for 1,5 år siden. du bruker en del muskler over hele kroppen, så jeg ville tro det er bra! men ville så gjerne høre en som kan det si noe om det. takker! :)
Du slutter ikke å produsere myostatin... Jeg skjønner ikke hvor du har dette fra. Det er ingenting i kostholdet som kan hindre utskillelsen av myostatin. Selv ikke anabole steroider og veksthormoner gjør det, og de medikamentene som er forsket på for å faktisk hindre utskillelse eller virkning av myostatin har vært relativt lite effektive.
Om man har lav muskelmasse pga lavt inntak av protein og fett, evt for lavt totalinntak av mat, og så endrer kostholdet i riktig retning vil kroppen øke muskelmassen til et normalt nivå. Ikke mer.
Bulldog: Vil du si klatring er en god aktivitet for og smått øke muskelmasse? Holder godt ut på treningstudio, men går lei samme uke. Og klatre i vegger, fjellvegger, opp ned, og hele pakka er virkelig gøy!
Kommer vel ann på hvor ofte og. det vil vel bli 1-2 ganger i uka, 3+ timer. husker ikke, det kan være mye mere også.
Hei,
Jeg leser mye rart av ernærings"eksperter". Bla.a. står det om muskelbygging og at protein og karbohydrater er viktige. Dette er hentet fra www.kostogtrening.no/page10.php .
Årsaken til at karbohydrater er viktig, er at kroppen skiller ut insulin som svar på karbohydratmåltidet, og insulin virker muskelbyggende.
Nå viste ikke jeg at insulin var muskelbyggende. Er det sant?
Har du noen linker til dette? Dette betyr jo at det er bra med insulin mens alt jeg har lest hittil av LCHF linker er at insulin er sykdomsfremkallende.
Det betyr ikke at det er "bra" med insulin, det betyr heller ikke at insulin er sykdomsfremkallende (noe det ikke er). Insulin er bare et dumt lite hormon, som regulerer blodsukkeret ved å "flytte" glukose fra blodbanen over i muskel- og fettvev hvor det lagres til senere. Hvordan man påvirker denne prosessen avgjør om man blir stor og sterk, slank og sunn, eller sjuk og feit.
Jeg har ikke tid til å rote fram kilder nå, så du får bare ta meg på ordet :)
Ifølge alt jeg har lest av nyere forskning så er høy insulinproduksjon sykdomsfremkallende. Diabetikere har f.eks. 50% større sjanse for å få kreft pga. de hyppige insulininjeksjonene. Insulin er et protein som produseres i bukspyttkjertelen og frakter blodsukkeret inn i cellene og omdanner overskuddsukker til fett. Høyt insulinnivå i kroppen er betennelsesfremmende. Da skulle jeg gjerne sett noe som dokumentere at insulin bygger muskler!
Til Mojo: Insulin har svært mye til felles med IGF-I (insulin-like growth factor I). Det som er helt sikkert, er at insulin øker veksten i alle vevstyper, også muskler og skjelett. Det som er mer usikkert, er om insulindrevet vekst fungerer via sine egne reseptorer eller via hybride IGF-I-reseptorer. Insulin, IGF-I og veksthormon har mange biologiske fellesfunksjoner og kryssveier, så det er noen ganger usikkert hvem som gjør hva og hvordan. Men det finnes mye forskning på dette, så det er bare å starte å google etter: Insulin, IGF-I og HGH.
Hjelp ...........
Leser The Paleo Diet for Athletes: A Nutritional Formula for Peak Athletic Performance av Loren Cordain og blir lite klok.
De hevder også man må ha insulin i blodet under trening for ikke å ødelegge muskler....referer også til det at man ellers ikke produserer growth hormon.....
Jeg er jente og ikke mest opptatt av å bli så stor, men jeg vil ikke spise opp musklene jeg har.
Jeg er veldig usikker på om du trenger insulin for å produsere veksthormon. Det har jeg ikke sett noen steder. Det som imidlertid bråbremser utskillelsen av veksthormon, er høye blodsukkernivåer og høyt nivå av frie fettsyrer i blodet. Det blir ofte anbefalt å spise karbohydrater før, under og etter trening for å få "eksplosiv høykarbo-styrke". Det du egentlig får er null veksthormon. Treningsprogrammer med utgangspunkt i lavkarbo, anbefaler å trene på tom mage, kun drikke vann i løpet av treningen, og vente minst en time etterpå før du spiser karbohydrater igjen. Insulin øker muskelproteinsyntesen (som Pål sier), slik at det kan være gunstig etter trening, og etter at du har fått fart på veksthormonene.
Men nå er jeg inne på Bulldogs fagområde, så da sniker jeg meg sakte ut før jeg roter det til :)
På meg virker det som at det ikke er noe poeng å provosere frem høy insulinproduksjon med de negative konsekvenser som følger. Skal prøve å finne mere ut av dette med hvor gunstig karbohydrater er før, under og etter trening. Selv trener jeg nå 3-4 ganger i uka. 1 eller 2 av disse er 1.5km svømming og de(n) andre 1 times skitur eller 45 min. løping. Merker bedre overskudd etter at jeg gikk over til LCHF kost.
Du var på godt spor der, så ingen grunn til å snike seg ut ;)
Men:
Egenproduksjonen av veksthormon i voksen alder er så ubetydelig at alt annet egentlig går foran når det gjelder å bygge muskler. Selv om man tilfører veksthormon utenfra, må man normalt opp i høye doser over lang tid - kombinert med steroider - for å se noen effekt i det hele tatt. Effekten er også hovedsaklig i form av tap av kroppsfett og raskere tilheling av skader, ikke muskelvekst.
Altså vil å fokusere på denslags for oss vanlige dødelige være "majoring in the minor shit", sitat Dave Tate :D
Det var akkurat det jeg har lest om. At når man har bikket høyden (som meg), må man ty til alle triks i boken for å skvise ut godsakene uten kunstige tilskudd. Men ok. Går tilbake til et glass juice rett etter trening jeg da, så får vi se om jeg kler speedoen til sommeren. Min suksess på stranda ligger i dine hender, Bulldog :D
Thomas Alsgård har vel skrevet i sin biografi at han ikke ødela treningen med å spise karbohydrater? Og at det var umulig å gå f.eks femmila på annet enn fett og proteiner om du ikke ville bli utbrent i løpet av en time-
Siden Mojo ga meg en (litt uforståelig) tilbakemelding på dette innlegget gjennom ryktesystemet, føler jeg at jeg bør kommentere litt mer.
Kjære deg. Du ba om dokumentasjon på at insulin er anabolt. Jeg postet et bilde av verdens beste kroppsbygger, en person som bør kunne antas å gjøre noe riktig ifm å bygge muskler. Han har ikke bygd massen sin på noen lavkarbodiett. Snarere tvert imot. Vedkommende spiser mye kh, mye protein, og relativt lite fett. Det er heller ikke uvanlig å bruke insulin som et "kosttilskudd" i de kretser. Så, med mindre noen kan vise til en person med tilsvarende masse som har bygd seg opp ved hjelp av en ketogen diett, vil jeg fortsatt hevde at insulin faktisk er anabolt, og spiller en relativt stor rolle ifm muskelbygging.
Det fins en hel del forskning som støtter dette, men å grave frem kilder føles som mer arbeid enn det er verdt, når beviset er så oppe i dagen som det er. Det er bare å google, for den som er interessert.
Hvorvidt Jay Cutler (idealet mitt, tydeligvis) ser sunn ut eller ikke er en helt annen diskusjon. :)
Ok. Da har jeg skjønt omgangsformen her. Skal aldri mere stille spørsmål som betviler orakel-allvitende til "ekspertene" her. Det er nok best å la det være. Man har jo Google, ikke sant?
Men kjære deg, arrester meg så mye du vil! Jeg setter pris på å bli korrigert hvis jeg skriver noe galt, og jeg har da vel ingen steder skrevet at jeg kan alt?
Still spørsmål, men ikke avfei svarene fordi du ikke liker dem...
Noen jeg kjenner veeldig godt tok ekstra insulin (sprøyte) da han drev med styrketrening for noen år siden. Han mener selv at det gav en bedre muskellbygging enn uten. Han har ikke testet andre stoffer, så han kan ikke sammenligne effekten.
Iform er vel ikke akkurat vitenskaplig, men men! Masse artikler om LCHF-lignende kosthold og styrketrening. www.iform.no/pub/art.php?id=326
Typen min spiser lavkarbo og trener styrketrening. Va interessant dette med å spise karbohydrater etter trening. Har dere noen tips til hva, og hvor mye?
Vedkommende tok insulin, men brukte ikke steroider? Enten skrøner du, han, eller så er vedkommende komplett idiot. Og trolig feit. Eller død.
Beklager hvis jeg er litt krass nå, men gud forby om noen skulle lese dette og tro at de kan stikke seg sjøl med en insulinpenn for å få større muskler.
Maltodekstrin i proteinshaken. Selges som "carbo fuel" el i de fleste kosttilskuddsbutikker. Vanlig dosering er ca mager kroppsvekt i gram, men det er ikke så innmari nøye :)
Jeg synes selv det var temmelig horibelt ja! Skal vise h*n denne setningen hehe! Gjorde det sammen med en indremedisiner som et lite eksperiment. Og nei, tok ikke steroider. Var vel ungdommelig overmot og idiotskap...
Personen fikk mye muskler, men også en del fett. Men forsøkte aldri "deffing" -for lat.
Idag er personen frisk og slank og gått over til langdistanseløping, noe kroppen var glad for. Den tålte ikke helt vekten av egen kropp, eller de tunge løftene.
Ja, det er jeg enig i Bulldog, men hva slags mat er best.. På treningsenteret minner de oss stadig på hvor viktig det er å spise en banan ol etter trening.. Så da lurer jeg på hva jeg bør spise siden jeg ikke kan spise bananer uten å komme ut av ketose.. Nøtter kanskje?
Av de tre "store" medikamentene som brukes i kroppsbygging er insulin det eneste som er potensielt dødelig. Det er en nødvendighet for å kunne hevde seg helt i toppen, men mange kvier seg for å bruke det, og med god grunn. Det hadde vært ekstremt mye tryggere, for ikke å snakke om mer effektivt, for vedkommende å bare brukt testosteron. Hva slags tilbakestående indremedisiner gir insulin til en person som et "eksperiment"???
For å være ærlig så håper jeg hele greia er en skrøne...
Jeg spiser avocado eller lignende før trening, gjerne med rekesalat. Masse fett :ja: Og hvis du vil spise etter trening lønner det seg å gå for proteiner. Kokte egg, skinke, kylling f.eks. Ost og skinkeruller er enkelt.
Jeg leste ett innlegg av Pål hvor han sa at proteiner etter trening gir lite hensikt uten karbohydrater til. (for å bygge muskler ytterligere).
Sånn jeg forstod det, etter trening:
Karbohydrater - Bra, gir økt muskelbygning
Karbohydrater + proteiner - Enna bedre
Kun proteiner - Gir så og si ingen effekt.
Jeg er over normalt tett i nøtta, så må derfor be noen om å konkretisere for meg...
Jeg trener styrke 3x i uka (kardio 2x i tillegg litt sånn til og fra) og lever strikt lavkarbo på rundt 20g karbo/dag.
Er det slik å forstå at jeg ikke vil oppnå annet enn bedre resultater om jeg tar en proteinshake med la oss si 80g "carbo fuel" rett etter trening?
Kan man trygt gjøre det uten å eksplodere opp i fettprosent?
For jeg føler jeg stanger litt i veggen mtp å legge på meg muskler og bli sterkere, selv med hard trening.
Ikke prøv å gjøre to ting samtidig. Skal du opp i styrke og muskelmasse, så gjør du det. Skal du ned i fettmengde, så gjør du det. Prøver du å gjøre begge deler, så vil du "stange i veggen", som du selv sier.
Om du tar 80g karbohydrat etter trening, så er det 320kcal (kjapp hoderegning, kan være på bærtur). Du kommer ikke til å bli bælfeit av det over natten, og det kan være at det er alt som skal til for at du skal komme over stagnasjonen :)
Har dere erfaring med 4x4? (en kompis mener dette er fantastisk trening, og at begrepet 4x4 er veldig kjent, all though jeg ikke kjenner til dette! :p)
Det skal visst være den beste måten å få opp formen på. Har vært på noen sykkeltimer med 4x4, og det var egentlig helt perfekt. Ble hele tiden sånn passe sliten i hver intervall.
Strider ikke dette MOT Påls egen studie der han kom fram til at mennesker på ketogen diett gikk ned i fettvekt, men ikke noe vesentlig endring i muskelmasse?
Angående myostatin-hemmere, et meget spennende stoff som kanskje kunne fått vår alles kjære Stephen Hawking på beina igjen: Er Australsk firma testet for noen år tilbake en myostatin-hemmer beregnet på behandling av ALS og andre muskel-nedbrytende sykdommer. Resultatet i mus var en 40% økning i total muskelmasse på 6 uker. Så ja, dette kommer før eller siden og vil som alt annet medisinsk også brukes/misbrukes (avhengig av dine personlige prefferanser) av folk som ikke akkurat hadde fått det på resept. :P
Insulin er et av kroppens mest anabole hormoner. Insulin gjør at muskler tar opp sukker og proteiner fra blodet, så dersom insulinproduksjonen stoppet helt (type 1 diabetes) ville det vært 100% umulig å bygge noe som helst.
På den andre siden har jeg aldri sett noe seriøs forskning som viser at mer insulin == mer muskler. Faktisk er det flere bodybuildere som kjører lavkarbo hele året og er svære som fy, så selv om man mangler bevis virker det utifra observasjoner som om basal-insulin* og insulinresponsen på inntak av protein** er nok til å tilføre musklene det de trenger.
Insulin er som mojo er inne på et to-egget sverd. Det er faktisk inflammasjonsfremkallende, så folk med leddgikt, psoreasis (indre og ytre), Alzheimer's og annet vil alle nyte meget godt av et lavkarbo-(og dermed lavinsulin-)kosthold.
Andre tilstander der inflammasjon kan tenkes å være medskyldig er: den noe vage diagnosen fibromyalgi (som ofte skyldes muskelinflammasjon), hjerte- og karsykdommer, diabetes, inflammatorisk tarmsykdom og mange flere. Selv aldring får kronisk inflammasjon skylden for, men selv om mye av det man leser om inflammasjon er humbug og overdrivelser fordi det er "på moten" om dagen, så er det faktisk den skyldige i mange sykdomstilstander.
*Basal-insulin er et gjevnt nivå av insulin man har i kroppen døgnet rundt uansett type og mengde matinntak.
**For at kroppen skal kunne nyttegjøre seg av protein må noe insulin skilles ut i tillegg til basal-insulinet. Spiser man ikke karbohydrater vil kroppen også frigjøre glukagon som gjør at leveren frigir sukker og fettet frigir fettsyrer (som blir til ketoner). Dette fordi insulinet som ber musklene om å ta opp proteiner også gjør at de tar opp sukker fra blodet, og tilføres ikke sukker vil man oppleve den livstruende tilstanden hypoglykemi; lavt blodsukker.
Vel, som du sier.. alle som vil nå toppen bruker insulin og de raskeste karbohydratene kjemien har klart å gi oss. Som jeg sa i posten min er insulin absolutt anabolt, ergo kjører alle som er på "Mr. Olympia"-nivå høy-carb og mest mulig av alt som på noen som helst måte kunne sies å være anabolt.
Hadde du fått publisert en vitenskapelig artikkel som sa at løvetann kunne være anabolt, så hadde det ikke gått mange ukene før du hadde sett de største gutta gresse ute i enga for å potensielt få en liiiiten fordel over de andre. ;)
Alt dette er irrelevant, poenget mitt var at det finnes folk som (i forhold til normalen) er svære som fy og ikke spiser noe særlig karbohydrater og i allefall ikke tar noe ekstra insulin. Det er bevist igjen og igjen at basal-insulin er nok til å bygge muskelmasse effektivt så selv om super-mega-raske carbs og kunstig insulin øker effekten av treninga, så stiller jeg meg tvilende til hvilken verdi dette har for lhcf-slankere eller oss som trener for egen vinning og helse.
Noen som har noe formening om hvordan jeg, som er Lindberger, bør spise før og etter en økt med hard styrketrening som avsluttes med 4 x 4? (trener tidlig på morgenen)
Fordi det er hva kroppen trenger i hvert måltid.Det samme før trening også. Om du spiser tre måltider bør du ha både karbohydrater i form av grønnsaker, fett og proteiner i de. Ifølge ketolyse og atkins m.fl.
Ja, ihvertfall på meg.
Har testa meg gjennom en boks fra proteinfabrikken.
Værst rett etter trening, da havner jeg i stratosfærisk høye blodsukkerverdier.
Heretter hetter proteintilskuddet egg, fjørfe og ost for min del
Det er det beste også. vet ikke om jeg skal kjøpe noe jeg heller. Mat er best. kasein og eggproteinpulver har ikke samme effekt som whey,tror jeg. Har du testa?
Så vidt jeg har skjønt er myseprotein (whey) best å innta rett etter (muskeloppbyggende styrke-)trening fordi denne typen proteiner utskilles raskt i kroppen sammenlignet med melkeproteiner (kasein), og gir derfor musklene et mer umiddelbart påfyll av byggestoffer. Det er også derfor blodsukkernivået øker etter inntak av en typisk treningsproteinshake.
Proteinpulver/shake inneholder dessuten alltid karbohydrater, selv om det er lite; det er umulig å produsere noe som kommer opp i 100 % protein. (Andel fett og karbohydrater varierer sterkt fra produsent til produsent, så det kan lønne seg å undersøke næringsinnholdet og sammenligne produkter. På treningsforum på nettet finnes det masse info om ulike produsenter og produkter.
Det som det ofte er mindre fokus på, men som er minst like viktig, er sammensetningen av aminosyrer som finnes i proteintilskuddet og som avgjør hvor virksomt det er. Kvaliteten på produktet avhenger derfor mye av hvor mange og hvilke aminosyrer det inneholder.
For melkeprotein/kasein er det beste bruksområdet inntak like før sengetid. Fordi kasein utskilles mer langsomt i blodet enn myse, bidrar det i høyere grad til at fettforbrenningen og muskeloppbyggingen opprettholdes natten igjennom når man ikke inntar annen føde.
Eggeproteiner vet jeg ikke så mye om. Og soya har svært varierende kvalitet og det er vel stort sett anbefalt å holde seg unna soyabaserte proteintilskudd.
Av og til passer det ikke for meg å spise "normal" mat etter trening. Jeg tar da litt proteiner i form av myseprotein rett etter trening. Dette skal visstnok gi litt insulin, nok til å få gunstig effekt. Dette gjør jeg gjerne etter både styrke og kondisjonstrening. Jeg mener selv å ha god effekt av dette. I hvert fall da jeg var høykarber. Nå, på lchf, kan det være at det er mer unødvendig? Ikke sikker, men noen mener det. I tillegg har jeg brukt noen halve poser med måltidserstattere rett etter trening. Dvs 20g protein og 10g karbo, samt litt fett.
Noen studier viser jo at det er gunstig å ta proteiner rett etter trening, sammenlignet med å ta bare karbohydrater. Noe som også gjaldt utholdenhetstrening. Mens muligen er en godt balansert blanding inkl fett før trening viktig, og proteiner samt karber i kombinasjon etter trening. Andre sier, som sagt, dette er uansett helt unødvendig når man kjører lchf eller lignende. Mens andre igjen sier at karber er ok, så lenge man timer det. Ikke noen helt klare svar å få her heller altså. Og svarene jeg finner avhenger av hvilken ytelse aktiviteten skal ha/ har hatt, og hva som er målet med treningen; om det er høy ytelse eller å brenne vekk fett.
Dette var jo et skikkelig uklart innlegg :confused: Men kanskje det representerer noe av "uenighetene" innen feltet...? En ting som uansett er ganske klart er ordtaket shit in - shit out :D
Interessant det her - men en ting er udiskutabelt: musklene blir flatere av keto kost under trening, grunnet mindre vann, og styrken synker også noe ett hvert. Dette av egen erfaring, samt erfaring fra mennesker med mye kunnskap på dette området. F.eks Børge Fagerli og hans Advanced Concept diett.
Å trene for å øke muskelmassen, null karbo-inntak hverken for eller etter trening VIL stagge muskelvekst, såfremt man er på et visst nivå, vel og merke.
jeg lurer i grunnen på HVOR mye protein jeg trenger, før eller etter, eller begge, når man går på atkins.
Forholdet mellom fett og proteiner blir jo annerledes, og selv en halv shake (20gr protein) med vann, gir vel for mye proteiner og for lite fett i forhold til Atkins?
Samtidig trenger jeg mer proteiner for å*bygge, eller holde massen under keto deff
noen som noe erfaring på*dette området? Har gjort en del research, men det er en del forskjellige teorier
Jeg trener om morgene før jobb - så å spise masse mat før, eller rett etter trening er vanskelig. Shake er gul - men snakker vi da en skje - 10 gr protein - i en dl fløte? Eller skal man holde igjen litt på fettet for å la kroppen jobbe litt mer med "det den har"…
I følge norsk helsevesen trenger du ikke mer enn 1g protein per kg kroppsvekt, og avhengig av hvem du snakker med sies ofte alt over 1.2-1.5g/kg (sånn ca) å være drepen for nyrene.
Dette er selvfølgelig bare tull, selv Olympiatoppen (som vel regnes som ypperstepunktet av den etablerte, statlige kostekspertisen) anbefaler 2g/kg for alle som trener mye, spesielt om man trener høyintensitetstrening som styrke, sprint, ol. De sier også at 3g/kg ikke er skadelig og kan være fordelaktig for å endre kroppssammensetningen da protein ikke fører til insulinproduksjon, samt at utav 100kcal proteiner får kroppen bare ~75kcal energi fordi protein er tungt å bryte ned og nyttegjøre seg av.
Et alternativ til en vanlig ketogen diett jeg ikke ser stort til her er TKD, Targeted Ketogenic Diet. Husker ikke de nøyaktige tallene, men grunnprinsippet er å ha en pause på minst 2-3 timer etter siste fettmåltid før trening (fordi fett hemmer opptak av sukker, og dermed proteinsyntesen), og spise proteiner sammen med en bestemt mengde raske karbohydrater før og etter trening. Idéen er at man bruker opp karbohydratene i løpet av treninga og den påfølgende timen og kommer tilbake i ketose.
jeg har trent styrke i flere år. Da jeg gikk over til lavkarbo ble ytelsen dårligere. Har ikke den samme "spruten" lengre, desverre. Virker som jeg ikke orker så mye nå. Det må være fettforbrenningen. :rolleyes::o
Jeg har noen års erfaring med styrketrening, hovedsaklig som supplement til ballsporter. Jeg har spist mindre og mindre karbo siden jul, og har spist lchf noen måneder. Jeg merker at det nok er litt mindre makspunch i musklene, men jeg trener litt mer crossfit for tiden, og da er utholdenheten bedre enn tidligere. Jeg synes også restitusjonen er bedre enn tidligere, og jeg har bedre fremgang. Vil tro at dette kan ha noe med hormoner å gjøre?
Skulle jeg trent fokusert styrketrening, med spesifike mål, ville jeg nok kjørt på the metabolic diet, og tilpasset inntak av karbo til aktivitetsnivået...
Jeg tror det der med at kroppen ikke har like mye spenst på lavkarbo som på høykarbo er en overgangsfase. Jeg merket også at jeg ble betydelig svakere i starten, men nå er det omvendt. Jeg klarer ikke så mye på høykarbo. Ergo er jeg tilbøyelig basert på min egen lille forskning å avskrive alle myter om at man trenger karbo for å yte maks!! :D
Jeg ligger i ketose og må si at jeg har aldri prestert bedre på fotballtrening.
Kompisene har begynt å kalle meg duracellkaninen. Er ikke noe god til å spille fotball men kan jo springe rundt som en tulling i halvannen time i strekk likevel!
Jeg er tildels enig med deg, men bare tildels. Det er forskjell på å yte og å yte på toppidrettsnivå. Det er nok en grunn til at det ikke er noen toppstyrkeløftere som spiser bare lavkarbo. Det samme gjelder kroppsbygging, og er det noen som eksperimenterer og kan mye praktisk om kosthold, så er det kroppsbyggere. The metabolic diet fokuserer jo på et karboinntak som er tilpasset den enkelte person, og det enkelte aktivitetsnivå.
Jeg vil tippe at de gutta/ og jentene som spiser slikt, greier å balansere inntaket slik at kroppen er tilpasset til å kjøre på fett, med de fordelen det gir, samtidig som de kan hente ut de fordelene som finnes med karbo.
Det er faktisk gjort noen forsøk på syklister, hvor det viste seg at det var fordelaktig å trene på lavkarbo, men samtidig viste det seg at det var en fordel med noe karbo under løp, hvis ikke tapte de noe (!) ytelse på feks sprinter...
Jeg gjorde litt research ang den boken, altså the tnt diet. Flere sier at den har store likheter med the anabolic diet/ the metabolic diet. Jeg har the metabolic diet på pdf, og har tenkt å lese den først i hvert fall. Men hvis noen kan fortelle litt mer om the tnt diet, så ville det vært kjekt om dere delte det her :D
Jeg har ikke peiling på dette greiene her, men ihvertfall en kompis av meg går på lavkarbo og har fått flere "priser" i fitness konkurranser. Men som sagt jeg har ikke peiling. Mener han kombinerer atkins og fedon. Og ja, han er stor!
Jeg har prøvd styrketrening med og uten carbs. På en hemningsløs diett med masse carbs hadde jeg utrolig rask utvikling av styrke. Trente 3 gaqnger i uka og klarte nesten alltid løfte mer kg en forrige økt. På strikt lavkarbo står man for det meste på stedet hvil eller blir litt svakere, mens man går ned i vekt. 2 helt forskjellige verdner. Min filosofi akkurat nå er å kjøre 1 uke med medium karbs ca. annenhver måned. Ser ut som det skal bli 6-pack ut av det, men kjedelig å ikke bli sterkere!
Må bare spørre.. Hvor lenge og hvor strickt var du på lavkarbo da du prøvde dette? Er ingen tvil om at insulin er et av kroppens mest anabole stoffer, men dette er et to-egget sverd for alle som ikke tar steroider. Homeostase er nøkkelordet, og når et anabolt hormon (som insulin, som primært styrer fettlagring) går opp må andre anabole hormoner (testosteron, veksthormon, osv som styrer vekst og vevregenerering) gå ned mens katabole hormoner går opp.
Alt-i-alt vet nok styrkeløfterene og kroppsbyggerene best hva som gir mest styrke og vekst, og de stapper i seg karbohydrater designet for å ha høyest mulig GI til alle døgnets tider. Forskjellen er at disse gjerne holder et aktivitetsnivå som for oss vanlige dødelige ville vært.. vel.. bortimot dødelig, og ikke minst tilførsel av disse anabole hormonene (insulin inkludert, hvor enn idiotisk farlig det måtte være).
En ting jeg vet sikkert er at en må ha i seg nok protein når en driver med styrketrening. Anbefalingene varierer, men 2-3g per kg kroppsvekt er normalt for styrkeatleter (mens minimum 1g er anbefalt for alle). Denne mengden protein skal det ganske mye til å få i seg, og det skjer i allefall ikke dersom en ikke har et svært bevisst forhold til kosthold! Dette, samt mettet fett øker faktisk nivåene av vekst- og kjønnshormoner.
Tilstrekkelig inntak av sink er også viktig, da kroppen ikke kan produsere testosteron uten.
Der ga du meg MYE å tenke på... under stoffskiftesykdom er generell hormonbrist(reduserte nivåer) nokså vanlig, testosteron inkludert... Og sink er også sentralt for stoffskiftet. (Og vistnok et sporstoff som mange har i minste laget av... ) funderer videre
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.