Marianne sa for siden:
Når du nevner forandringer og vårt forhold til det, kom jeg på at jeg leste akkurat et innlegg av akupunktør Gaute Mehl i Hjemmet:
HELSE OG FORANDRING
Vi husker ikke at vi ble født, vi frykter å bli gamle og vi glemmer å leve.
Hadde du nyttårsforsetter dette året, og lovet en forandring i livet for deg og din helse? Eller har du gitt opp slike forsetter fordi det ikke har nyttet tidligere år? Forandring er vanskelig for de fleste av oss. Det sises at de eneste som liker forandring, er babyer med våte bleier.
Forsøk, der du sitter og leser, å ha armene i kryss fremfor deg. Hvilken arm kommer automatisk øverst? Forsøk nå å ha motsatt arm øverst. Hvordan kjennes dette? Føles det litt rart? Dette lille eksempelet viser at forandring er vanskelig selv om det er planlagt. Det er nær forbindelse melom kropp og sjel. Måten vi tenker på, påvirker oss. Tanker er bare en del av kroppens visdom. Blir derimot en tanke holdt lenge nok, blir den derimot etter hvert en livsholdning.
Livet handler om forandring
En av de konstante livslover er at livet i seg selv er en eneste konstant forandring. Alt i universet går gjennom forandring. Alt har sin tid, sitt minimum og maksimum og sin eksistens. Vi har årstidenes forandring, månens rytme, flo og fjære, temeratur og klima, menstruasjon og hormonelle forandringer., Kroppen forandres og livet forandres. Noen ganger skjer det stille og umerkeelig, mens anre ganger skjer det med dramatikk og volsdomme omveltninger.
Forandring kan av og til smerte. Forskning viser at man løper større risiko for å bli syk etter en stor forandring i livet. Forandringene kan virke så voldsomt at man må søke prfesjonell hjelp.
Mange av oss vegrer oss for å bli eldre, få rynker, endre livssituasjonen eller bli syke. Vi betaler gjerne i et forsøk på å holde forandringene unna. Vi tar ansiktsløftning og skjønnhetskurer. Vi trimmer ikke bare for bedre velvære men vel så mye for å hindre at kroppen forandre seg. Vi dyrker ungdommen. Målet for livslykke blir ofte sett i relasjon til hvor ungdommelige vi ser ut. Det ligger i måten vi omtaler hverandre: "han holder seg godt", eller "Han se mye yngre ut enn han er".
Selv positive forandringer kan virke stressende. En barnefødsel kan være skremmende for noen mens jobbforfremmelse kan sette andre ut. På den andre siden kan vi se at pasienter velger å bli en slags sykekultur fordi det er trygt.
Helse handler ikke bare om hva du gjør med kroppen din, hva du putter i den eller hvordan du steller med den. Helse handler like mye om hvordan du forholder deg til deg selv og det livet du har fått.
Likegyldighet til deg selv og livet er kanskje den største helsefaren. Holdningen til livet går dypere enn tankene. Mange er ikke klar over de selvdestruktive kreftene som underminerer helsen. Det ligger ofte på et ubevisst plan. Gjennom å være åpen for forandring gir du livet fjæring, men synes du det er for vanseklig er det en styrke å søke profesjonell hjelp. Her er noen tips om du vil takle forandringer bedre:
- Forsøk å ta inn over deg at alt forandres.
- La helse og forandring være en prosess du er stolt av.
- Husk at dersom du fortsetter å gjøre det du alltid har gjort, vil du ha det som du alltid har hatt.
- Aksepter forandring som noe positivt.
- Forandring vil bety å åpne seg for noe nytt.
- Ta ett steg av gangen.
- Finn noen som kan være med å motivere til postitive endringsprosesser. Bruk gjerne rollemodeller. Velg et forbilde som har satt de samme mål som deg og klart det.
- Ikke fortell for mange hva du forsøker.
- Finn ut om du vil endre vaner for deg selv eller på grunn av andre.
- Sett deg realistiske mål.
- Gi deg fjæring. Dersom du ikke klarer målene trenger det ikke være verdens undergang.
- Forandring kan føre tap med seg, men lærdommen som følger med kan alltid gi deg noe.
- Vær realistisk i forhold til hva du legger ned av tid og ressurser for å nå dine mål.
- Ha tillit til at fremtiden vil noe godt.
- Hvis du vet det kommer forandring, og det gjør det alltid, kan det være lurt å lære seg å være fleksibel.
- Ikke noe skritt er for lite dersom det tar deg i den retningen du ønsker å vandre.
Gaute Mehl.
Jeg synes det var så godt skrevet og jeg fikk mye å tenke på her. Sikkert mange andre her inne som kan gruble litt over dette...
:klem: marianne