Nå skal jeg banne litt i kjerka og få igang litt diskusjon her :)
Ketolyse. Vi vet jo alle hva den går ut på nå. Og folk her inne går jo ned alle sammen. Det er jo vel og bra. Noen er fornøyde og går ned typ 1kg i uka, mens andre stavrer seg gjennom med 0,4 - 0,5kg i uka.
0,5 - 1kg er det også fullt mulig å gå ned med et "fornuftig" kosthold og trening. Dette også med de fordelene at man kan kjøre hardere trening og ta den litt mer ut grunnet høyere karboinntak. Hardere og mer trening er jo også mer effektivt.
Det som da igjen taler for ketolyse er at man spiser uten å sulte seg. Og mange føler også at de spiser uten å ofre noe. Men karboinntaket er såpass lavt at en full styrketrening eller en lenger kardiotrening (med over middels intensitet) fører til at personen blir uvel og svimmel. Dette kommer jo av at kroppen jobber på en annen måte.
Må man altså ofre fullintensitets treningsøkter når man er på ketolyse? Og vil det da bare være å ofre en helsefordel for en annen ved å leve på lavkarbo? Og hva er egentlig best? Full intensitetstreningsøkter eller lavkarbo kombinert med lettere treninger?
Jeg kan trene høyintensitet, jeg blir bare litt mer sliten enn til vanlig, fordi jeg trener vekk kroppsfettet mitt, i stedet for karbohydratene jeg har inntatt samme dag. Jeg spiser mer grønnsaker enn jeg noen gang har gjort, centimeterne forsvinner, kiloene forsvinner, og jeg drikker masse vann og har bedre hud i tillegg til at jeg sover bedre enn jeg gjorde før. jeg har også (faktisk) blitt flinkere å trene enn jeg var før.
Jeg vil si at det hittil kun har hatt helsefremmede effekter på meg, i tillegg til at kolestorolet går ned.
Lykke til videre med ditt opplegg, det funka dessverre ikke på meg, så nå skal jeg fortsette med mitt! :p
Du må bare banne i kirka alt du vil for min del :D
For noen år siden veide jeg nesten 90kg, jeg begynte å sykle, gå, ble aktiv på hva som helst, og spiste ok - tillot meg ikke å spise så mye jeg ville ha eller hva jeg ville ha - fikk i meg litt ekstra grønnsaker osv. Og gikk ned 17kg. Der stoppa det. Og det sto det bom stille i TO år. Jeg trena som en gærning, løp på tredemølle 1 1/2time hver dag- men ingenting skjedde. Etter 2 uker på dette har jeg gått ned to kg, har like mye/mer overskudd enn jeg hadde tidligere - og ja det tar litt mer planlegging og leve sånn men det er så VERDT det.
Om man elsker høyintensitetstreninger er man nok ikke så veldig overvektig - mest sannsynlig - så det går vel litt opp i opp? ;)
(dessuten - spise god mat og gå ned i vekt i et normalt tempo - gå fine turer, jogge seg turer osv, ELLER spise mindre enn man egentlig vil, der man ofte er sulten og trene som en gærning? you don't have to ask me twice ;))
For min del stemte det ikke at jeg ble fortere sliten da jeg var i ketose. Jeg hørte alle snakke om det, og var veldig forberedt på det. Men det var rett og slett bare de første ukene jeg ble det, pga. omstillingen. Etterpå fikk jeg en energi som ikke lignet grisen! Jeg trente både før og etter at jeg begynte på ketogen kost, så jeg hadde et godt sammenligningsgrunnlag.
Før ketosen orket jeg ca. 30 minutter på ellipsemaskinen, etter at omstillingen var gjort gikk jeg i over en time uten problemer og måtte selv stoppe fordi jeg hadde barnepass på treningen. Jeg orket også mye tyngre vekter og flere løft. Jeg forstod ingenting og trodde nesten jeg var litt unik siden alle snakket om denne slitenheten i ketose, men jeg snakket etterhvert med mange andre som hadde det likt så det var jo ikke bare meg. Men det er sikkert individuelt.
Når det er sagt så synes jeg de enorme helsegevinstene man får ved lavkarbo så absolutt oppveier det å hardtrene.
gubben er på Kondis forumet...og der er dette et tema. Og jeg har testa det på han da...han er maratonløper. Han klarte seg fint etterhvert.
Endel av de som driver ekstrem utholdenhetstrening har jo oppdaga at ved å venne kroppen til ketogen mat klarer de å yte mer lenger...de går ikke plutselig tom som man gjør på karbokjøret. ;Men, i starten er det tøft ja..tilvenning/overgang..som for mnage her som har vært dårlige i starten. Jeg har levd lavkarbo i 4-5 år, og har fine verdier i alt. Formen er bra, og jeg orker det jeg skal orke.
Jeg elsker høyintensitetstreninger...har alltid gjort det. Men likevel har det sneket seg 20kg ekstra på meg! Og uansett hvor hardt eller hvor mange dager i uka jeg har trent (stort sett 4 dager, fordelt på enten kondis eller styrke eller begge deler)...
Og på ketolyse var det kun i de første ukene jeg følte jeg mista litt på fart på tredemølla, måtte gi meg noen km/t ifht det jeg hadde før ketolysestart. Men til gjengjeld klarte jeg å holde på mye lenger, og var ikke spesielt sulten før heller (trente på morgenen før frokost og jobb) tidligere morgentreninger så har jeg måttet hive i meg en yoghurt e.l. for å klare økta! Men så gikk det noen uker (en knapp måned kanskje) og så var jeg tilbake til samme utgangspunkt som før ketolyse - men endel kg lettere og cm mindre... (og jeg har heller aldri klart å miste cm tidligere, uansett hvor sunt jeg har spist (dvs ikke godter, ikke brus, ikke potetgull osv)
Ketolyse har definitivt funka bra, både mtp treningen, og så har jeg jo krympet, hehehe :D
Det er en lang artikkel. Vil bare sitere en kommentar: En 110 kg tung mann som går opp en trapp forbrenner ca 3 kalorier, tilsvarende 0,3 gram smør. Han må gå opp 20 trapper for å forbrenne en brødskive. Hvorfor ikke heller droppe brødskiven, droppe trappene og ta kvelden? :)
Dette ble beregnet av en forsker i 1942. Det var før de visste om sammenhengen mellom økt fettintak og økt forbrenning og karbohydraters virkning på blodsukker/insulin og fettlagring. Med det vi vet nå, skal det nok enda flere trapper til for å fikse den brødskiven..
Og så kan du jo lese litt på Wikipedia om forfatteren. Han har blant annet skrevet boka "Good Calories, Bad Calories".
Du kan jo også se i forumet her under Spørsmål og svar eller Trening, så finner du enda mer informasjon. Ting er ikke alltid slik man tror...
Det stemmer ikke at man ikke kan trene med full intenstet når man inntar 15gr karbo om dagen. Jeg trener veldig hardt på hver trening! Først 20 minutter rolig jogging. Så 4x4 minutter intervall-løping hvor jeg kjører ALT jeg har. Etter dette trener jeg styrke, hvor jeg også løfter ganske så mange kilo! Jeg er IKKE fullstendig utmattet etter treningen. Men normalt sliten, akkurat som jeg var da jeg trente MED KARBO i kroppen.
MEN! Jeg klarte ikke denne typen trening de første 3 ukene på Ketolyse. Først når kroppen hadde omstilt seg, ble treningen akkurat so før :-)
Jeg har funnet det som passer for meg. Og det er jo ketolyse ;) Men leser litt rundt på feks iform.no om følgene av lavkarbokosthold. Jeg har merket forskjeller hvertfall. Og man kan være overvektig selvom man trener hardt. Trikset er bare å være teit nok til å droppe kardio ;)
Men jeg har bare vært 2 uker på ketolyse, så kan være som elian sier her at det bare er en overgangsfase :)
Dette var ikke ment som en antiketolyse altså. Jeg har gått ned 5 cm rundt midjen jeg på 2 uker på ketolyse. Bare har savnet den 100% på trening de siste øktene :)
Jeg opplever bedre og raskere restitusjon, koster meg mindre å trene og tar meg raskere igjen. Men derimot å yte maks utholdenhet går ikke uten blodsukker. Det har jeg prøvd plenty. Jeg møter ikke veggen, bare ytelsen som går ned et hakk, men kan holde på videre uten problem. Litt mer slitsom da...
Dette er bare KULT. Og har dere noen som skal sykle den stor styrkeprøven så er det bare å tipse. Jeg tror garantert en fett/protein-blanding og littegrann karbo kan gjøre at 500km går flere timer raskere.
Jeg har også fundert lenge på "ketolyse vs sunn fornuft".
Jeg mener at det er litt unaturlig og ikke minst tidskrevende, upraktisk og slitsomt å kutte ut diverse matvarer resten av livet.
Målet burde heller være å kunne spise alt men å lære seg å spise med måte. Man får da mye mer glede av alle livets retter :)
Og det er en ting jeg ikke forstår, mange her argumenterer at de ikke vil gå sulten resten av livet hvis de velger "sunn fornuftig" diett - men man skal vel ikke gå sulten etter at en er ferdig med slankekuren?? Da skal man spise normalt, akkuratt så mye som kroppen trenger.
Så det er ikke snakk om å "sulte seg resten av livet" :)
Ketolyse er en kur. Torkil anbefaler såvidt jeg husker 6 måneder. Det er ikke nødvendig med ketolyse resten av livet. De fleste går vel over til generell lavkarbo når målsettingen er nådd. Mer om dette i boken "Etter slankekuren" av Torkil Andersen
Jeg mener at lavkarbo er sunn fornuft. Det er jo sunn mat. Hva er sunt med potet, ris og pasta. Brød!? Ja uansett type brød så er det jo ikke sunt! Og sammen med kjøttpålegg og kanskje smør/margarin er det enda værre. Nå ser jeg også at flere produsenter tilsetter malt i brødet så det skal se mørkere og "sunnere" ut. Svindel har kommet hit også ja.
Industrimat er jo ikke sunt; som posesupper, kjeks osv.
Det er altså lavkarbo som er en sunn og fornuftig måte å leve på. Men selvfølgelig, man kan jo spise litt av det usunne av og til så lenge man følger det sunne i det daglige. Men å spise daglig poeter, ris, pasta og brød osv kommer jeg aldri til å gjøre. Og hvis man skifter for mye på hva man spiser, når man har gått ned endel kg så er det også lettere å gå opp igjen. Hvorfor bytte tilbake til det kostholdet som gjorde at man ble overvektig!?
Hva er unaturlig med lavkarbo? Det er jo det mest naturlige maten som finnes! Ja tidkrevende men hva med gevinsten?
Spise med måte..? Det er jo nettopp det som er problemet for overvektige og for de som ikke kan holde seg slanke. Man spiser for mye usunne matvarer (korn, industrimat, potet, pasta, ris, brus, snop) som gjør at man ikke føler metthetsfølelse. Og dermed går man opp i vekt. Da er det bedre å spise litt kjedeligere men å holde vekta? Så får man heller spise litt usunt av og til men i det daglige så bør lavkarbo være det beste alternativet også etter at man har blitt slank.
Men nå er det vel litt forskjell på Ketolysekuren som fordrer at man er i ketose, og lavkarbo.
Blir jo liksom to litt forskjellige ting dette da, eller?
Og trådstarter brukte vel tittelen "Ketolyse vs sunn fornuft"
Hvis ketolyse er så naturlig og det beste for kroppen, hvorfor må vi ta kosttilskudd????
Jo fordi vi mangler viktige vitaminer, mineraler etc vi ikke får gjennom maten! Og DET er unaturlig!
Bedre med økoligisk :ja.
Jeg siterer fra boka "Etter slankekuren", av Torkil Andersen:
"Økologiske matvarer har høyere innhold av vitaminer og mineraler"
"En av de største fordelene med økologisk jordbruk er at bonden må drive vekselbruk. Han kan ikke utpine jorden ved å dyrke det samme år etter år. Dette sikrer de beste produkter med høyest innhold av vitaminer og mineraler, samt sporstoffer"
Med "vanlig" kost som er variert skal man ikke trenge det.
Og jeg har lest at undersøkelser har vist at kosttilskudd som kommer i piller etc ikke har noe særlig effekt... skummelt..
Det er mange grader av lavkarbo, og ketolyse er en av dem. :) Trodde du ketolyse var en helt egen superdiett eller? Ketolyse er faktisk bare ett annet navn for Atkins fase 1.
Lavkarbo er jo ketose da. Men det kan også være uten ketose. Det er mange nyanser ved å spise lavkarbo. Bær, nøtter og frukt er jo også lavkarbomat, akkurat som det er lavkarbo om du bare spiser kjøtt.
De undersøkelsene, tok de for seg naturlige vitaminer fra helsekost, eller syntetiske fra dagligvarebutikker?
I tilfelle det siste så kan jeg skjønne det.
Ta undersøkelser du leser med en klype salt. Det skal langvarige undersøkelser med store testgrupper til for å gi hold til det. Og det skorter det alt for ofte på.
Det vi kaller "vanlig" kost er en følge av industrialisering og det moderne livet vi har levd de kanskje siste hundre tohundre årene, før det levde vi av det naturen kunne gi oss; Ren naturlig mat, så rent historisk sett vil jeg kalle det kostholdet den gjengse mann har i dag for ganske uvanlig :p
Jeg har rett og slett redda livet mitt med dette kostholdet, og det er jeg ikke alene om. Ikke noe er mer unaturlig for meg enn å spise sukker og prossesert mat! :D
Jeg spiste diverse piller, tran osv før (på lavkarbo) men det har jeg sluttet med for lenge siden fordi jeg merket ikke noen forskjell på kroppen om jeg spiste det i lange perioder (flere måneder) eller sluttet helt å spise det i lange perioder. Hver enkelt må prøve det selv og finne ut om det funker på sin kropp eller ikke, over tid. Det er ihvertfall mitt råd. Jeg tror ikke grønnsakene osv. vi spiser i dag er så næringsfattige som mange skal ha det til. Og i tillegg så er det jo masse nyttige stoffer vi får gjennom kjøtt, egg osv da! Og for ikke å snakke om nøtter og bær! Nøtter er vel den mest komplette matvaren vi har, sammen med egg. Mørk sjokolade inneholder jo også mye bra! Men drømmen min er å ha en egen grønnsakshage, frukthage osv der alle matvarer er naturlige. Og selvfølgelig spise økologiske egg og kjøtt fra egen gård osv. Det hadde vært noe!
Nei. Her er det nok du som tar feil, donjuanwannabe. Begrepet "ketolyse" er et navn som ketolysepappa, dr. Torkil P. Andersen har konstruert for å beskrive sin sin diett. Ketolyse er navnet på hans opplegg, ikke noe annet. Andersen har konstruert begrepet ved å sette sammen ordene ketose og lipolyse. Det "stend i bokji".
Ketolyse (en ketogen diett) er vanndrivende, dvs at vitaminer og mineraler skylles ut av kroppen.
Derfor er det viktig å tilføre dette i pille-form (f.eks magnesium for å unngå leggkramper og hjertebank og slike ekle bivirkninger av for lite magnesium)
Løvetann, det som menes her:
..er at Atkins fase 1 og Ketolyse bygger på samme prinsippene --> å sette kroppen i ketose.
Jeg tror også det er lurt å kjenne litt etter på kroppen når det gjelder vitamin- og mineraltilskudd. Kjøtt og andre animalske produkter er også stappfulle av vitaminer og mineraler, og kan dekke mye av dagens behov - hvis man går ut fra statens anbefalninger om daglig vitamininntak.
Det som er kjipt, er at vitaminanbefalninger er basert på undersøkelser gjort på et høykarbohydratkosthold - siden det er det man forventer at alle spiser. Et høyt karbokosthold tyner kroppen for vitaminer og mineraler (derav høyere forekomst av f.eks. benskjørhet) og du trenger antakelig mindre tilskudd av visse ting når du spiser mindre karbo.
Men så er det forskjell på hva kroppen MÅ ha, og hva som er optimalt - tror ikke det skader å få i seg litt ekstra - både atkins og ketolyse er jo veldig opptatt av dette.
Snakka nettopp med en toppidrettsutøver som også er medisinstudent - han var oppe i 60gram (tuller ikke - 60 gram!)C-vtiamin en periode han var syk... hihi - vær sin smak:D
Og er det egentlig no vits i å krangle om hva som er hva? Hverken atkins eller torkil har funnet opp ketose... det er jo bare kommersielle opplegg for oss som trenger litt struktur å følge;-)
"Sunn fornuft" er en utrolig vag beskrivelse av et kosthold.
Vi har vel alle mennesker rundt oss som spiser det de selv mener er et "ganske sunt kosthold". (Jeg tror ikke mange selv tror de spiser usunt)
Min svigerfar sier at han spiser sunt og at legen er fornøyd med kostholdet hans. Jeg blir trist av å høre dette siden han trenger å gå ned kanskje 30 kg, han har en bærepose med piller med seg når vi drar på hytta, han orker ikke gå mer enn en etasje i trapper lenger, han ligger helt på grensen til å måtte begynne med insulin.
Det er slett ingen fasit når det gjelder kosthold. man kan se familier som spiser det samme og trener det samme, men hvor det er stor forskjell på helsen og vekten deres.
jeg er takknemlig for at jeg snublet over lavkarbo og jo flere studier jeg leser og jo lenger jeg følger den lavkarboveien jeg føler er riktig for meg, jo mer overbevist er jeg om at dette er rett for meg.
Jeg tror også at det er feil at slanke mennesker nødvendigvis er sunnere enn andre. Så jeg ville sett på noen generelle helse før jeg valgte å følge samme livsstil som de.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.