Mannen og jeg har startet på lavkarbo og er strålende fornøyd. Men vi har fra før et veldig stramt budsjett og er i en periode hvor tidligere tabber gjør at vi ikke har noe særlig til overs. Og det er mulig vi har kjørt oss litt fast i ensidig tenking, men jeg syns det virker som at det er mye dyrere å kunne holde en skikkelig lavkarbo-kur? I alle fall hvis man skal klare å spise variert nok?
Har dere noen tips til hvordan vi kan holde kostholdet på et billig nivå?
Dette lurte jeg selv på her om dagen.. hvordan gjøre lavkarbo billigst mulig. Det er en veldig god tråd her inne på det, men jeg husker ikke tittel og ikke hvem som startet den, så finner den ikke igjen.
Vi har også fire barn og et stramt budsjett. Alle i huset spiser Lavkarbo og det kan kanskje føles som om det skal bli dyrt. Men nå som vi ikke bruker 5-600kr i mnd på godteri og junkfood, så har vi råd til mer kjøtt og grønt f.eks :)
Ellers er jo tunfisk, cottage cheese og egg billig og veldig bra da :)
Pløy gjennom alle tilbudsaviser som kommer og skriv liste. ( Hvis dere ikke får reklame posten, abboner på kundeavisene fra f.eks coop, Meny, Ica, Ultra osv på mail.) Handle "hverdagsmaten" på Rema, evt Kiwi. Det utgjør mange hundre kroners forskjell pr uke fra f.eks Ica.Planlegg måltider (hvertfall lunsj og middag) for minst 5 dager framover.
Sammenlign hva et "normalt" norsk kosthold hadde kostet om alle levde på det, jeg ble faktisk sjokkert over hvor liten forskjell det utgjorde. Prisene har steget generellt, ikke bare på lavkarbo :rolleyes:
Velg frosne framfor ferske kjøttvarer. Posegrønnsaker fungerer også, og kan være billigere enn ferske.
ja vi bruker mer penger på mat...pasta, nudler og billig sauser og posemat og halvfabrikata er billig...ekte råvarer og andre ekte saker er dyrere. men man finenr en del rimlig på tilbud. Kyllinglår, egg, grønt, og div fisk og kjøttedeig firnner jeg rundt om..
Jeg har ikke regnet på det, men jeg er ganske sikker på at jeg bruker mindre penger på mat nå. Dels fordi jeg ikke kjøper junk og godis og sånt. Dels fordi jeg rett og slett spiser mindre (mett hele tiden) og færre måltider. Dels fordi jeg har et mer bevisst forhold til mat, handler mer strukturert og har mer kontroll på hva jeg egentlig trenger i løpet av en uke (mindre mat som går i søpla). Jeg handler sjeldnere (mindre impulskjøp). Restene blir oftere spist opp fordi jeg like gjerne kan spise middagsrester til frokost eller lunsj som til neste middag. Grønnsaker handler jeg på innvandrerbutikk. Kjøtt og ost på tilbud. Bruker First Price/Euroshopper o.l.
Jeg syns heller ikke det er spesielt mye dyrere å lage ting fra bånn enn det er å lage fra poser etc. Dessuten smaker det myyye bedre :D
Men det kommer jo litt an på hva slags mat dere lagde før. Det er få ting som kan slå risengrynsgrøt eller pasta med pesto på pris :rolleyes: Det gikk det en del av for min del når lommeboka begynte å bli skrapt.
Jeg bruker ikke mer penger på mat nå enn før. Mulig jeg hadde et mye værre kosthold fra før da men :o Hvis man spiser snop, mye halvfabrikata som metter lite og ferdigmat av og til, så flyr pengene ganske fort.
Som nevnt over følger jeg også med litt med på tilbudene. Fyller opp fryseren med f.eks kjøttdeig, kyllingfileet på tilbud. Jeg hopper elegant over halvfabrikata (som ofte inneholder for mye karbo uansett) og lager fra bunnen av (tar sjelden lenger tid og er mye billigere). Jeg tar også Harry-turer til Sverige og fyller opp fryseren med bl.a. bacon og svinefilet.
Det dyreste er grønnsakene. Planlegg hva du skal bruke så du slipper å kaste. Hender det er tilbud på grønnsaker også. Noe er det en fordel å kjøpe fryst fordi det er billigere og de blir ikke så fort ødelagt
Jeg spiser mindre porsjoner nå en før men det er nok mest fordi maten jeg lager nå inneholder mer fett og proteiner, og jeg blir fortere mett:)
Mine råd er altså: planlegg, kjøp på tilbud, lag mat fra bunnen av, spe på med grovt brød, pasta og ris til resten av familien.
Jeg syns det var dyrt den første uka for det var så mye som måtte byttes ut og mye rart jeg ikke hadde i hus... men tror jeg brukte mindre penger på mat i forrige uke en det vi pleier. Men nå gaå det jo bare godteri til barna og ikke 4 handlekurver til meg,hehe!!
før brukte jeg jo ikke hverken fløte, smør, creme fraice, rømme, så mye egg, kjøtt/kjøttdeig eller fisk...mye brød og ris og pasta er billig med en pose kjøttsaus over...Men bevares; jeg syns det er helt greit.
Signerer denne, Trillian! :ja: jeg bruker også mindre penger på mat nå enn før, av de grunnene som du nevner. Spesielt pga at lavkarbomat metter mye mer og mye lenger, slik at man faktisk spiser mindre.
800kr?? :eek: Ikke bare til deg selv da eller?? Jeg synes vi 6 her i huset spiser mye grønnsaker jeg, men vi bruker ikke mer enn 3-400kr i uka på det... :confused:
Grønnsaker er skrekkelig dyrt i Norge. Det er egentlig bedre å bruke pengene på næringskraftig, animalsk mat, fremfor næringsfattige grønnsaker. 50 øre ris — eller 2,5 kroner med potet/druesukker — dekker karbohydratrasjonen min. Det funker for min del. Poteten er uansett vår mest næringsrike grønnsak. Jeg er på Optimal ernæring, vel å merke.
Jeg lever flott for rundt 800-1000 kroner i måneden, men kan leve for ca. halvparten. Det er ikke så vrient. Se efter billig kjøtt (egg, seibiff og kjøttdeig). "Forsterk" maten med ekstra fett (steke i masse smør; lage fløtesauser; legge på en klatt med rømme). Kakao med smør er en favoritt.
Åh, ja. Matbudsjettet er et helt annet enn før. Jeg bruker vel i gjennomsnitt 300 kr i uka på mat, som regel mindre. Før impulshandla jeg mer, og det kan fort bli dyrt!
Men jeg er jo heldig sånn sett med at jeg bor i byen, rett over gata for en av de bedre grønnsaksjappene; Sultan. Så jeg bruker ikke så mye på grønnsaker heller, selv om jeg kjøper inn mye av det, og så hakker opp og fryser ned brokkoli og blomkål, rosenkål og spinat kjøper jeg alltid frossent, da. Det er både enkelt og holdbart.
Kyllingfileter går det en del av, de kjøper jeg i tokilosposer porsjonsfryst fra First Price, og kjøttdeig fra Norfjord (tror jeg det er) til 23 kr for 400 gram; Det har jeg alltid masse av i fryseren. Tredve store egg for femti spenn på nevnte innvandrersjappe er også temmelig billig. Jeg kjøper de største smørpakkene i papir, og skjærer av en bit og putter i en boks som jeg har i romteperatur, så da blir ikke smøret dårlig før jeg får brukt det opp.
Men klart, det krever litt planlegging i starten, og man må rett og slett lære seg til å lete etter litt andre typer råvarer, men nå går alt dette av seg selv.
Jeg sparer nok en del penger på at jeg ikke spiser ost, rømme og fløte også.
Som et eksempel på en rett jeg kan spise til tre-fire måltider;
400 gram kjøttdeig - 23 kr
En stor rødløk - ca 5 kr
En 400 grams boks med hakka tomater - 6 kr
En rød paprika - ca 5 kr
En boks champignon - 3 kr
Ellers småting som tomatpure og krydder som i seg selv kanskje utgjør et par kr, og så klart masssssse smør.
Det er mat for under femtilappen, det!
Det samme opplever jeg. Jeg åt ikke bare pasta og ris, men det gikk veldig mye brød her i huset. Ferdigkjøpte kaker til kaffen, godis på lørdag, og mye ferdigmat som frossenpizza, lasagne, fiskegrateng osv.. Siden jeg var sulten støtt, ramla det alltid mye u-mat ned i handlekurven når jeg handlet. Det skjer ikke lenger. :) Nå blir jeg skikkelig dårlig av tanken på alt det skrapet jeg spiste før, og lager all mat selv.
EDIT: Når det gjelder grønnsaker så er det DYRT. Men jeg spiser bare hodekål, blomkål, brokkoli, løk eller purre så det blir ikke store utgiftene nå som før. Hodekål er kjempebillig og skikkelig godt. En fleksibel grønnsak som er som poteten "kan brukes til alt" :lol:
Jeg har også begynt å handle i større kvanta om gangen og sparer på det. Og en hund etter tilbud! Denne uka har jeg handlet for 900kr tilsammen for 2 pers. (til 6 dager, mandag var vi ikke hjemme). Frokost, lunsj, middag all dager. Syns ikke det var ille i forhold til før! 200-250 hver dag ca.
Kjøpte first price kyllinglårene i går, blir spennende å prøve de i dag, så veldig fine ut hvertfall!
Ja, enig med Carisma. Jeg sparer altså enorme summer på First price :p
Hos oss er det kun meg og 2 barn, og de er jo ikke på samma matplan som meg ;), men lell går detta veldig bra.
Verre når gubben er hjemme, men det er jo bare 2 ganger i året, så det er ikke noe problem.
Bruker masse kjøttdeig og fisk, og alt kan man få billig i periodene det er tilbud.
Jeg lager salat veldig ofte og det spiser ungene møe av. Det er faktisk det som er det dyreste:confused: Noen dager lager jeg kun salat til dem, men putter oppi mais og makaroni i tillegg og serverer den med rundstykker og hvitløkssmør.
Men Norge er dyrt, så innvestering i en frysebox lønner seg på sikt :D
Prisene på grønnsaker er veldig varierende ettersom hvor du bor. Husker da jeg bodde ordentlig langt ute på landet... På butikken var det dårlig utvalg, grønnsakene var ofte dårlige, og kostet skjorta (tomater til over 50 kr kiloen, paprika til over 20 kr stykket osv). Mens er du så heldig å bo i nærheten av en innvandrerbutikk er det ofte veldig bra kvalitet, og ikke minst veldig mye billigere enn hvilken som helst kjedebutikk. Jeg fylte to bæreposer i går for to hundrelapper.
Veggpryd: jeg ser du bor på Romerike. Har du prøvd Keiser i Lillestrøm? Det er jo en bra butikk. Ellers vet jeg det er 2 innvandrerbutikker (en thai og en tyrkisk) på Jessheim (har ikke sjekka prisene der selv... men det er jo verdt et forsøk)
Ja, har vært der! Mest i lavfett-livet, da. :) Men, nå spiser jeg ikke så store mengder med grønnsaker og frukt som jeg gjorde i lavfett-livet mitt. To blomkål, en hodekål, en purre og en løk gir meg grønnsaker for en hel uke. Salat er veldig godt, men jeg synes det er altfor dyrt og tidkrevende å ha det flere ganger i uka.
First price son kyllinglår er gode ja,og store! Kjøpte 5 kg med kyllinglår fra Rema i går,de kostet 99 kr,men til sammenligning var de meget tynne og små lår. Begynte også og lese om hvordan de(Norske Kylling) behandler kyllingene,da mistet jeg lysten på de gitt..
Så synd :( Har ikke vært der på en stund. Jeg tror jeg har 4-5 innvandrerbutikker i umiddelbar nærhet av jobben, så jeg er heldig med tilgangen :D Brukte de på Jessheim og på Lillestrøm en del for et par år siden.
Joda, jeg teller karbohydrater i grønnsaker, I do, I do.
MEN.. jeg har en arbeidskar, som er nesten 2 meter høy og jobber 10 timer daglig som bilmekaniker, og så jobber han 6-7 timer med gårdsarbeid.
TRO meg, i huset mitt går det MAT JA. hehe^^
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.