Jeg ønsker å gå ned i vekt og er endelig motivert. Jeg er på femte dagen med omlegging av kostholdet. Jeg har valgt lavkarbo (uten ketose) på grunn av intoleranse for mel og fordi jeg er svært glad i salater med proteiner, egg osv. Jeg er ikke spesielt glad i frukt og får ulvehunger av å spise et eple eller en gulrot. I tillegg hater jeg poteter. Så dette virket som et fornuftig opplegg.
Grunnen til at jeg vil unngå ketose er at jeg blir svært kvalm av et kosthold med høyt fettinnhold. Magen min tåler det ikke. Jeg må skjære vekk fettet på kjøtt, spiser aldri bacon, orker ikke tanken på sæterrømme osv. Så vidt jeg har forstått er et høyt fettnivå viktig for å ha nok energi/få nok næring.
Problemet er at jeg de siste to-tre dagene har hatt en økende hodepine. Er det mulig jeg ved uhell har kommet i ketose? Jeg mener jeg har spist over 20 gram karbohydrater per dag, men jeg er ikke helt sikker.
Et eksempel på hva jeg har spist i løpet av en dag:
Frokost: To egg og en halv boks med kalkunkjøtt. Fem-seks cherrytomater (håpet de skulle inneholde en del karbohydrater)
Lunsj: Kyllingsalat med paprika, forskjellige salatblader og igjen tomater.
Middag: Sesamnuggets laget av soyaprotein (jeg glemte å sjekke hvor mye karbohydrater disse inneholdt, men jeg tror de er panerte) og salat ved siden av (igjen med tomater).
Noen av dagene har jeg presset i meg en banan for å få mer karbohydrater. Jeg kan også spise en fruktyoghurt med null sukker og null fett per dag (fordi disse smaker best). Om jeg velger den med eple/pære skulle jeg da vært godt over grensen for ketose i forhold til karbohydrater?
Jeg prøver å ligge på mellom 1300 og 1500 kalorier per dag.
Samtidig som jeg ikke vil i ketose, så vil jeg ikke spise mer karbohydrater enn nødvendig. Så hvis noen har gode tips til meg eller kan berolige meg med at jeg IKKE er i ketose, så hadde det vært flott :)
Du må over 50 (uten intens daglig trening) for å sikkert holde deg utenfor ketosen. Hva med melkeprodukter? Kan du drikke melk så er du jo der med en gang!
Jeg ser jeg glemte å nevne at jeg er laktoseintolerant i tillegg til intolerant mot mel. Derfor kan jeg ikke drikke ubehandlet melk. Frokostblandinger er derfor også uaktuelt.
Å, det er mye jeg kunne spist hvis jeg skulle unngå ketose. Bær, frukt, kaffe latte, linsemos, tyggis, en liten sjokolade i ny og ne.... Kjenner jeg må stoppe her. :).
Okei! Så er det rett at du er laktoseintolerant og glutenintolerant?
Hva med ris, mais og hirse da? Mais på boks er jo digg! Erter er godt! Begge kan hives i salater, samme med rosiner, tørkede tranebær, solsikkekjerner, cashewnøtter, granatepler (litt gris å lage til men å så godt!), bær, bønner, humus...
Takk for svar og forslag fra alle sammen :) Som nevnt har jeg en del matintoleranse som gjør ting litt vanskeligere.
Gulrot får jeg ulvehunger av og litt det samme med banan. I tillegg smaker det så innmari søtt etter at jeg kuttet ned på karbohydrater og godteri ;) En av de mange gode grunnene for lavkarbo for min del :)
Jeg tror kanskje jeg bare må vente og se om hodepinen går over. Det viktigste er tross alt at jeg får i meg alt jeg trenger. Med masse grønnsaker og kjøtt, pluss nok kalorier, burde det gå greit. Tror jeg :)
Jeg skal ned i vekt, ja. Derfor teller jeg kalorier (siden jeg ikke skal i ketose). Dette i tillegg til å få kontroll på matintoleransen. Jeg blir så utrolig humørsyk, sliten og får sterke leddsmerter av mel. Jeg merker også at jeg blir utrolig energirik og i godt humør ved å kutte ut enda litt mer karbohydrater enn bare melet.
Hva med å legge seg på en Fedon-inje heller enn Ketolyse/atkins med ekstra karber? Det er jo uten mel, uten fett, lite mereriprodukter, men med belgfrukter og mer grønnsaker.
Kjempegodt å lage "stappe" av kokte røde linser og ha til maten, eller kokt quinoa, som passer både i salater og som alternativ til ris. Begge deler har "endel" karber, men de har lav GI og påvirker derfor ike blodsukkeret på samme måte.
jeg vet ikke hvordan tilgangen på brød ala dansk rugbrød er der du bor, men det kan brukes i "krisetilfeller" :) jeg pleier å bruke tynne skiver av det til ost i stedet for ost og kjeks f.eks.
Ellers er avocado og litt nøtter fint, og youghurt naturell, eller søtet med fructose kan brukes begrenset.
Mulig at jeg tar feil her, men er det nødvendig å spise mye fet mat selvom man er i ketose ? Fettet kan man jo få i seg på andre måter enn å spise 'rent' fett, f.eks. via nøtter, avocado, litt fløte i en omelett etc, fet fisk (laks, ørret), bruke olje i stekepannen osv ? Reagerer du på denne type fett også Muff-muff?
Har inntaket av fett noe med energi nivået du har når du er i ketose, eller er det bare at kroppen trenger litt fett for å gå fortere ned ? De av dere som er proffe lav-karbo-spisere kan kanskje hjelpe meg litt her ?
Jeg har også mye problemer med smerter i ledd og muskelatur og det er en av grunnene til at jeg prøver å legge over til lavkarbo, vet fra tidligere at trening, vektnedgang og lav-karbo hjelper betraktelig.
Jeg har vært i ketose i snart 3 uker uten fett (utover det som finnes naturlig i mat). Jeg tror jeg får nok energi gjennom dette og proteiner, og har det i hvert fall fortreffelig med tanke på humør og ytelsesevne.
Jeg tror jeg fortsetter med å belage meg på å ikke være i ketose. Jeg føler det krever for spesiell mat i forhold til min livssituasjon for øyeblikket, da jeg stort sett må spise det jeg blir servert.
Men nå har jeg mange matvarer jeg med hell kan legge til mitt egenkomponerte lavkarbo kosthold, så får jeg se om lavt inntak av karbohydrater er nok til å gå ned i vekt.
(Jeg reagerer forøvrig på alle typer fett, dessverre. Mengder går aldri bra.)
Fedon må jo være glimrende for deg. :) Sunn og deilig mat, med færre karber. Alle i familien kan leve på Fedon, det er jo rett og slett bare sunn mat. :)
Jeg gikk over til noe mer Fedonaktig for noen måneder siden. Det viktigste jeg gjorde var å ikke tilføre spesielt mye fett i maten, men fortsatt spise mat med fett, jeg spiser linser, bønner, kikerter og veldig mye grønnsaker, særlig løk og tomat som har litt høyere karboinnhold og høy egenvekt.
Jeg spiser mye frø og nøtter, og det hender jeg spiser litt fiberrik (men tror ikke magen blir så glad for det, så lurer på å kutte det ut).
Jeg spiser gjerne mellommåltider som består av en neve nøtter eller oliven, så på en vanlig fedoninspirert dag så blir det omtrent fem seks måltider. Jeg teller overhodet ikke karber eller kalorier, men passer på å holde et jevnt blodsukker og at jeg til en hver tid ikke er sulten.
Dette fungerer veldig bra for meg, men i perioder hvor jeg har dårlig tid eller dårlig råd, så skrur jeg opp fettnivået og spiser mindre kh, men gjennomfører det i tilfelle hele dagen. Det kan nok hende jeg går inn og ut av ketse relativt ofte, men så lenge jeg tangerer det med langsomme karbohydrater så er det ikke noe problem for meg. Man produserer ketoner helt opp til hundre gram om dagen, men man er ikke i målbar ketose før man er under minst femti, for noen helt ned i femten eller tjue. Da er det snakk om ren fettforbrenning.
Ut og kjøpe bok på mandag, skjønner jeg! :) Takk :)
Det høres ut som noe jeg kan trives med :) Selv om jeg da må venne meg til å spise ofte. Men, men. Det viktigste er tross alt å slippe blodsukkersvigningene og slippe plagene som oppstår når jeg spiser mel eller drikker melk.
Nå er det jo slik da at alle kan velge ikke å være i ketose om de vil det ;) Det er jo bare et valg jeg har tatt. Muligens er det ikke verdens mest effektive slankekur når jeg "kun" kutter de største karbohydratkildene, men jeg får heller tåle det :)
Problemet med å komme over er mine mange matintoleranser, i tillegg til et ønske om begrense karbohydrater så mye som mulig uten å bli dårlig av fett. Energi må jeg få på et vis, det er jo helt klart :) Et for lavt kaloriantall vil da også føre til vektstagnering, så det er en komplisert balanse.
Siden jeg la om til denne måten å spise på så har jeg gått ned fra en halv til en kilo i uka, faktisk ;)
Jeg gikk også ned mye på ketogen kost, men det stagnerte i et års tid, og så begynte jeg å øke litt på karber og kutte ut alle meieriprodukter (bortsett fra meierismør), og da gikk det rette veien :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.