< Tilbake til oversikten

Hvorfor et fettholdig kosthold øker fettforbrenningen

#1

Chunky sa for siden:

Pål Jåbekk ved Norges Idrettshøyskole driver et forskningsprosjekt hvor overvektige får et høyfett/lavkarbokosthold kombinert med styrketrening (det første i sitt slag i Norge). Han har blant annet skrevet en svært god kronikk på Forskning.no som alle anbefales å lese:

www.forskning.no/artikler/2009/januar/207538

Jeg sendte ham en mail og spurte om han kunne forklare hvordan et fettholdig kosthold kan øke fettforbrenningen når man er på en ketogen diett. Her er svaret:

Hei

Hyggelig at du likte kronikken. I forhold til emnets kompleksitet kan vel det følgende regnes som en kort utredning, men noen ord blir det jo.

At fett forbrenner fett synes jeg selv er en litt tullete frase. Den er nok fra populærlitteraturen om lavkarbohydrat kost. Men den er ikke langt fra sannheten. Det ville vært mer korrekt å si at karbohydrater reduserer fettforbrenningen. Fettoksidasjonen øker med økende mengde fett i kosten. Musklene våre forbrenner fett om det er tilgjengelig. Det er en direkte sammenheng mellom hvor mye fett musklene forbrenner og hvor mye fett som er i blodet. Altså jo mer fett som er tilgjengelig i blodet, jo mer av energien musklene bruker kommer fra fett. Dette gjelder også ved svært høye treningsintensiteter. Alt som øker frigjøringen av fett fra fettvevet, vil føre til økt serum lipidnivå som igjen gir en høyere fettforbrenning i muskler.

På grunnlag av dette faktum er det gjort en rekke studier av høyfett dietter og utholdenhetsprestasjon. Fettvevet vårt utgjør et mye større energilager enn det glykogenlagrene gjør. Om en utholdenhetsutøver kan få en større andel av energien fra fettvevet vil det ta lengre tid før han går "tom" for energi. Resultatene tyder på at utholdenhetsprestasjon på submaksimale intensiteter kan forbedres gjennom å innta høyfett kost, men at sprintprestasjon kan bli noe redusert.

Årsaken til at karbohydrater reduserer fettoksidasjonen og at fett (om det erstatter karbohydrater) øker den, ligger blant annet i transport av fettsyrer over cellemembraner. Fett blir lagret og transportert som triglyserider (tre fettsyrer bundet til et glyserolmolekyl). Dette molekylet er for stort for å fraktes over membraner og må brytes ned først. På overflaten av mange celler sitter stoffet LPL (lipoproteinlipase). Dette griper tak i lipoproteiner (som frakter fett i blodet) og løser opp triglyserider til frie fettsyrer, som igjen fraktes over membranen på grunn av konsentrasjonsforskjellen mellom utsiden og innsiden av cellemembranen. Insulin øker LPL aktiviteten i fettvevet og gjør dermed at mer fett fraktes inn i fettvevet. Insulin reduserer også LPL aktiviteten i musklene og opptaket av fett inn i muskler til bruk som energi, blir redusert. Trening vil øke LPL aktiviteten i muskler (og dermed opptaket av fett til muskler) og reduserer LPL aktiviteten i fettvevet. Karbohydrater vil gjennom denne påvirkningen av insulin, som igjen påvirker LPL, minske fettopptaket til muskler og dermed hvor mye fett som forbrennes.

I tilegg må det nevnes at transporten av fett inn og ut av fettvevet er styrt av blodsukkernivået (og dermed mengden og typen karbohydrat inntatt). Når fettceller og lever bruker glukose som energi dannes det et stoff kalt glyserolfosfat. Glyserolfosfat er essensielt når fettsyrer skal lagres som triglyserider i fettvevet, fordi det bidrar med glyserolmolekylet. Mengden fett som lagres i fettvevet er proporsjonal med mengden glyserolfosfat tilgjengelig. Mengden glyserolfosfat er direkte relatert til glukosenivået i blodet og dermed karbohydrater i kosten. Altså, glyserolfosfat må til for å lagre fett - glyserolfosfat blir dannet fra glukose (karbohydratforbrenning) - alt som øker transporten av karbohydrater inn i fettvevet vil dermed øke fettlagringen (f.eks. insulin, eller høyt blodsukker).

Det er også viktig å huske at fettvevet er dårlig til å lagre og frigjøre energi på same tid. Gjennom å forstå hvordan karbohydrater påvirker glyserolfosfat (og dermed lagring av energi i fettvev) og LPL blir det klart hvordan et lavere inntak av karbohydrater til fordel for fett øker frigjøring av fett fra fettvev og dermed forbruket av fett i muskler (og annet vev).

Når fettinntaket blir så stor i forhold til karbohydratinntaket at kroppen produserer store mengder ketonlegemer, ser det ut til å gi en ekstra boost til metabolismen. Det er uvisst om dette kun er på grunn av en hemming av sultfølelse med påfølgende lavere energiinntak.

Håper dette forklarer hvorfor "fett forbrenner fett" faktisk ikke er så langt fra sannheten. Er litt opptatt i dag så dette er bare hentet fra eget hode, men vil du fortsatt ha noen artikler på emnet så bare si ifra så skal jeg se om jeg kan finne noen. Det er gjort mange gode studier på fettoksidasjon av en gruppe danske forskere, men dette er i hovedsak knyttet til fysisk aktivitet. Hvis du virkelig er interessert i en utfyllende forklaring om sammenhengene mellom kosthold og helse kan jeg anbefale "Good calories, Bad calories," av Gary Taubes. Dette er en fantastisk samling litteratur og virkelig spennende.

Mvh
Pål Jåbekk


#2

Adriane sa for siden:

Oi! En litt annen vinkling enn vi har, men er jo det samme. Anbefaler boka Good calories Bad Calories.


#3

Photobscura sa for siden:

Denne er herved bokmerket! :D


#4

energibunten sa for siden:

Veldig interessant. danish sa engang at blodsukkeropptaket kan bli redusert i musklene på morgenen i ketose og gi høyere fastende blodsukkerverdier. Jeg har også lest om at fettopptak og fettlagring kan øke sterkt i musklene. Musklenes evne til å ha fett på plass øker altså, men dette skjer gjennom en tilpassning over lengre tid.

Jeg trener endel selv og har alltid konkurrert i utholdenhet. Det er helt klart at jeg trenger nok blodsukker for å yte maks, men basis forbrenning og dagsform er alltid på plass med lavkarbo. Før på høykarbo varierte dagsformen mye mer. Dessuten er restitusjonen merkbar bedre.

Utfordringen for meg å drive en høyintensitets utholdende idrett ved siden av lavkarbo er nettopp at jeg i intensive perioder forbruker 300g karbo om dagen.

Men meget bra at man forsker på diett og ytelse. Feks landeveissykkel burde det vært gjort mer. Å sykle på submaksimalt i 6 timer trenger fett fett fett og ikke banan banan banan ;-)


#5

Nille sa for siden:

...og klistret ! :D


#6

Chunky sa for siden:

Bestilt fra Amazon i dag. Sammen med 3 andre bøker om lavkarbo. Nå skal jeg virkelig til bunns i dette :)


#7

Fnutte sa for siden:

Så bra... håper virkelig du holder oss oppdaterte her inne også. Er veldig nysgjerrig på dette jeg også :)


#8

trillian78 sa for siden:

Her er en link til et time langt foredrag av forfatteren:

Big Fat Lies with Gary Taubes, 02/06/08 Stevens Institute of Technology

Anbefales!

#9

Nynne&#9829; sa for siden:

Super tråd, må innom og fin lese mere her! Takk til dere som la den ut og klistra den!


#10

Chunky sa for siden:

Det er bra vi endelig får seriøs forskning på lavkarbo. Pål har i det siste bidratt med veldig mye spennende her inne. Se for eksempel denne i treningsforumet: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=23842

Jeg savner å kunne abonnere på innlegg fra enkeltpersoner på forumet. Det er en håndfull personer som alltid skriver interessante innlegg. Så HP - fix, fix :)



#12

Chunky sa for siden:

Himmel og hav! Der var det ufattelig mye vrøvl. Jeg tar gjerne på meg å kommentere kommentaren slik at hun får det fra andre enn Pål. Jeg må bruke litt tid på faktasjekk, men det skal nok bli bra :)


#13

Fetpåmidten sa for siden:

Hehe, ja den dama er en skikkelig partystopper...det er jo slike som står i veien for et nyansert bilde. Ser jo at selv om hun snakker stort, så har hun gått glipp av et par småting - men jeg syns at slike kommentarer fortjener et svar innimellom. Så værsågod hvis du har lyst:D Mulig gubben ikke klarer å holde seg, men skader ikke å høre fra flere kanter:p


#14

Chunky sa for siden:

Fordelen er at jeg ikke behøver å stå til ansvar for det jeg skriver :D


#15

Fetpåmidten sa for siden:

Herlig, ikke sant? :engel_ikk


#16

Chunky sa for siden:

Jepp :)

Men jeg har tenkt litt. Tror jeg overlater det rent faglige til Pål, så jeg ikke rapper noen gode poenger som han kan bruke mye bedre. Men jeg vil veldig gjerne si noe fra vår side. Det vil si oss som går på en ketogen diett. Jeg ble ganske provosert over hvor nedlatende hun er overfor de som velger denne veien.

Får se hva jeg rekker senere i dag. Åpnet døra i dag tidlig og møtte en hvit vegg av snø. I går presterte jeg å sette meg fast med bilen hele tre ganger og måtte ha hjelp av en nabo til å slepe meg løs den siste gangen. Hadde endelig klart å få ryddet utenfor huset og oppkjørselen - og så raser det flere tonn fra taket i løpet av natta :hylgrine:


#17

Fetpåmidten sa for siden:

Ja, du må gjøre akkurat hva du vil;)

Jeg koser meg og ler litt ondskapsfullt når jeg tenker på all snøen - jeg slipper å måke siden vi ikke eier bosted, og har hverken bil eller barn:p Kanskje man må opprette en ambulerende-nød-snømåke-tjeneste for de med enebolig og store tak:p


#18

LilleM0r sa for siden:

Og nå har "dama" vår skrevet et nytt "godt" innlegg!!! Sorry - leste kun det først i går, så ikke at begge innleggene var postet samme dag - så dere har sikkert lest begge:-)
[color=#ff0000][/color]
Chuncy - du er så flink til å ordlegge deg, dette må du bare svare på!
Uff, og uff og atter uff.....


#19

Chunky sa for siden:

Da har jeg fyrt meg opp med en viltgryte (!) til frokost og er klar for å bekjempe kong vinter med alle midler. Du kan være glad du ikke har oppkjørsel, fpm. Den ondskapsfulle latteren gjør det nesten umotståelig fristende å dumpe et lass på trappa di :dulte:


#20

Fetpåmidten sa for siden:

HAHAHA, bring it on!:hest:


#21

Chunky sa for siden:

Jeg ser at diskusjonen har fortsatt på forskning.no i løpet av dagen i dag. Jeg vurderte sterkt om jeg hadde noe å bidra med, men jeg klarte til slutt ikke å la være. Vi må bruke de kanalene som finnes for å få folk til å få opp øynene. Så da har Chunkyen levert sitt første bidrag til forskning.no :p


#22

LilleM0r sa for siden:

Bra!! Et godt skrevet og vel argumentert innlegg, veldig bra..

Og når agumentene ikke strekker til, ja da tyr vi jo til et velkjent fenomen og hersketeknikk..... å spille på autoritet/erfaring vs valpetendenser/student

.

Uff, for en dame:mad:


#23

Chunky sa for siden:

Ja, ikke sant! Vurderte å kommentere det på slutten, men det var så platt og åpenlyst gjennomført at jeg tenkte det slår mest tilbake på henne selv.


#24

Fetpåmidten sa for siden:

Herlig Chunky:love: Klarer ikke bite det i meg jeg heller...får slenge en liten setning jeg og, selv om hun klarer å undergrave seg selv ganske greit på egenhånd:o Tenk å jobbe med livsstilsykdommer og ikke engang være interessert....aiaiai:rolleyes:


#25

trillian78 sa for siden:

Gå inn på personens profil, gå inn på fanen som heter statistikk og velg deretter "finn alle tråder Chunky (for eksempel) har startet" eller "finn alle innlegg chunky har skrevet"

Flotte innlegg på forskning.no forresten. Veldig bra at kommentarer som denne legen kommer med ikke blir stående uimotsagte. Bra jobba!


#26

Chunky sa for siden:

Takk :)

Det er slik jeg gjør det nå, men det jeg egentlig ønsker er å få varsling på mail, på samme måte som for trådene jeg abonnerer på. Men det kan hende at det ville generert for mye trafikk for forumet.


#27

energibunten sa for siden:

bra skrevet av dere som har bidratt på forskning.no

Jeg reagerte selv og lurte på om jeg skulle skrive og undertegne med "spesialist innen almennkunnskap" eller noe, hehe

Men det er mye dårlig forskning. Jeg nevne et annet sted om forskning på fet mat sin betydning på helse ved mosjon eller ikke. Man valgte grandiosa som matrett siden den var så vanlig å spise og var så fet. Og man målte klassiske tegn på stress for kroppen, blodtrykk, etc. Og konkluderte med at fettet nok gjorde sitt til at elastisiteten i årene ble dårligere. De som mosjonerte tålte maten bedre ble det målt.

Vel, det er jo ikke fettet som er prob i grandis, det er melet. Og jo mer man trener jo mer av dette melet forbrenner man og jo bedre tåler man det. For noe vrøvl...

Men det er som Chunky skriver... sten på sten av dårlig forskning.


#28

Chunky sa for siden:

Så akkurat innlegget til fmp. Haha - hun legger ikke fingrene imellom. Jeg vet i hvert fall hvem vår kjære almennlege IKKE burde møte i skogen en mørk kveld :p


#29

Chunky sa for siden:

Så du kommentaren hvor kollegaen til Pål gruste denne "forskningen"? Det var akkurat det du sier hun reagerte på også. And then some :)

www.forskning.no/blog/ingvildnih/206665


#30

Adriane sa for siden:

lol


#31

energibunten sa for siden:

Nei, jeg leste kun i avisa og bare fikk hakeslepp. Jeg brukte kun min egen spesialistallmenkunnskap til å forstå at dette var tull. Kul slakt, et godt stykke slakt faktisk.


#32

Carisma sa for siden:

Fra legedama:

Så hyggelig for pasientene hennes å vite at hun antar at ethvert menneske hun møter er ignorante, ulærde idioter uten evne til å få med seg, og ta til seg råd fra øvrigheten. :lol:


#33

Chunky sa for siden:

Men hun har jo et godt poeng da. Det er også mitt inntrykk at nesten ingen i Norge har hørt at man blir smellfeit av for mye fett, at lavkaloriprodukter derimot er kjempesunt, at høyt kolesterol fører til en umiddelbar død og evig fortapelse, at det mettede fettet legger seg som slagget fra Akerselva i blodårene dine, at rødt kjøtt dreper hver en oppegående celle i kroppen din, og at du like gjerne kunne spist en bit av ozonlaget, at matpyramiden er selve lottorekken for god helse, ehhh - 5 hvaforno om dagen, sa du?

For ikke å snakke om alle de sleske, late slubbertene som ligger på sofaen og dytter i seg potetgull hele dagen. De har seg selv å takke for alt vondt i verden, men vi skal nok ta rotta på dem når de engang havner på sykehjem! Da skal moder Norge rette opp i all galskapen det siste året du har igjen å leve, med nix rødvin, og et kosthold basert på rådene fra Grete Roede og andre mørkemenn. Du må selvsagt slutte å dusje, men dæggern så sunn du skal bli før du dør! Takk og lov at vi blir så godt tatt vare på i dette landet. En nesten rørende omsorg, spør du meg.


#34

Impulsiw sa for siden:

Trenger vel ikke være "rakkettforsker" for å forstå at når man sitter på rompa hele dagen - og gjerne resten av kvelden og samtidig inntar masse brød med "magert" pålegg... og enda mer brød...potetgull og søtsaker - går det gale veien for veldig mange.

I gamle dager jobbet man fysisk... da tåler man en sånn "sikringskost".

Lite aktivitet og mye karbohydrater=overvekt

Det er mitt forslag til ligningen :D


#35

Fetpåmidten sa for siden:

ahahahahah - :shifty: pass deg, for pluteslig blir du sunn!!


#36

Fetpåmidten sa for siden:

...


#37

Chunky sa for siden:

Hvor er resten av bildet? Hvor er kanylen med maizenna? For det ER Dr. Pernille, er det ikke?


#38

Fetpåmidten sa for siden:

Hehe...ja det skulle man tro....men det er egentlig den hun ikke vil møte i skogen:meditere:


#39

Chunky sa for siden:

Hehe, skjønte det. Men det var litt vanskelig å få formulere et kompliment ut av den tegningen :D


#40

len sa for siden:

Bra link, jeg ble fornøyd- da jeg selv går etter skaldeman sin teori.
spis slik som urfar gjorde,naturlig mat med mye fett og noe proteiner, få karbohydrater og da menes de med lav gi.
Har laget en blogg hvor alle kan følge resultatene og lese mer om Skaldeman. for de som er lurer: detvardama.wordpress.com/


#41

jonibulda sa for siden:

Hei

Hadde et spm. til artikkellen i OP, hvis noen har peiling:

Sitat:

"Slutningen ”trening gjør oss tynnere” sier ingenting om årsaken til at vi blir tynnere, bare at det er en korrelasjon mellom trening og vekttap. Det finnes en alternativ forklaring som passer bedre med de data vitenskapen har hostet opp, og som dermed må regnes som mer sannsynlig.

Forklaringen er at treningen fører til en bedret karbohydrat-toleranse, og økt insulinfølsomhet. Insulinfølsomheten og glukoseopptaket blir mer påvirket av intensiteten på aktiviteten enn energien forbrukt. Trening rettet mot behandling av overvekt bør derfor ha fokus på høy intensitet og ikke antall kalorier forbrent. Trening som bedrer glukoseopptak og insulinfølsomhet gjør at vi får lavere insulinnivåer."

Slik jeg tolker dette, vil det si at det viktigste med trening, hvis formålet er vekttap, er at treningen er intensiv fremfor f.eks. lang. Jeg har tidligere lært at cardio trening er det som skal til for a brenne fett. Dvs. få pulsen opp til et visst nivå, og holde den der i minimum 20 minutter. Ut fra denne atrikkelen, virker dette nå feil, fordi artikkelen hevder, slik jeg tolker det, at det ikke er treningen (energiforbruket) i seg selv som fører til slanking, men hvordan kroppen endres av treningen (og da intensiv trening) til å behandle karbohydratene anderledes - at de ikke lagres som fett på samme måte, at kroppen forbrenner bedre.

Vi som ikke er utdannet i dette kan ha litt problmeer med å vite hvilke råd en skal følge, fordi det kommer forskjellige råd fra forskjellige kanter, og vi har noen ganger ikke grunnlag nok til å vite hvem som har rett. Er det god vitenskap som ligger bak påstandene i denne artikkel hva gjelder trening, eller er dette mer spekulering? Ut fra formuleringene som her er brukt, virker det som om forfatteren er overbevist, men spekulerer vitenskapelig. Kanskje det er en misforståelse.


#42

nellie sa for siden:

Dette er nok en veldig svart/hvitt fremstilling av en ganske relativ sak.

Har ikke noe særlig svar på det du lurer på, annet enn at kardio for det meste forbrenner der og da, og der ender det.. mens styrketrening kanskje ikke brenner like mye der og da, men i det lange løp vil det være mer effektivt på forbrenninga, da det for det første bygger muskler, som øker forbrenninga og fordi at det øker insulinfølsomhet. Google insulinfølsomhet + styrketrening, så får du opp mer utfyllende og vitenskapsbasert stoff.


#43

Tirill77 sa for siden:

Jeg har også altid trent mye båpde utholdenhet og styrke og har vært redd for å kutte karb helt ned til 20 g om dagen..
Jeg tester det nå så får vi se. Jeg har alltid ytt godt på ca 70-80 g karb pr dag..
Men nå når siste 5 kg skal bort skal jeg prøve dette og håper at ikke vekta går opp.. Jeg lurer virkelig på ca hvor mange g fett pr dag jeg bør spise altså, er så redd for å gjøre feil:)


#44

Fitcouple sa for siden:

Dette var veldig interessant lesing :D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.