Jeg begynner å slite med å få i meg nok karber. For å bryte ketolysekuren ned i sine enkleste bestanddeler, så er det jeg forsøker å forholde meg til fra dag til dag dette:
Få i meg mellom 15 og 20 karber per dag, hovedsakelig fra grønnsaker.
Få i meg ca 150 g fett.
Få i meg ca 1 g protein per kg kroppsvekt.
Spise når jeg blir sulten, stoppe å spise når jeg blir mett.
Funket strålende til å begynne med! Problemet er at punkt 1 & 2 begynner å bli vanskelig å gjennomføre sammen med punkt 4. Hvis jeg skal få i meg minst 15 - 20 karber pluss fett i løpet av dagen føler jeg meg rett og slett stappa! Jeg har nok ligget litt i overkant på proteinene, så jeg har begynt å kutte litt i proteinene for å få plass til flere karber, men det løser ikke problemet. Jeg har jo fått mindre og mindre matlyst for hver dag, og orker mindre og mindre mat.
Noen dager blir løsningen å spise noe "godt" på kvelden, typ bringebær med krem, et par ruter 86 % sjokolade eller - hvis jeg er smart (det hender jo at jeg har noen lyse øyeblikk:rolleyes:) - sitte og gnafse sukkererter eller litt nøtter. Men litt av poenget med denne kuren, synes jeg, er jo nettopp det å venne seg av med at man trenger noe godt på kvelden. Eller å venne seg til å spise kun når man er sulten. Jeg er jo strengt tatt ikke sulten da. Og da blir den gnafsinga litt feil synes jeg.
Hva er egentlig viktigst? Få i seg nok karber? Eller å ikke spise når man egentlig ikke er sulten?
Får evt. kjøre på med mer av de av de lovlige grønnsakene som er høyest på karber selvfølgelig da... :p Men det vil jo også innskrenke valgmulighetene en del. Det er ikke mange av de lovlige grønnsakene som er spes høye på karber...
(merker at dette er en helt absurd problemstilling! Jeg hadde aldri trodd det skulle bli et problem! Har alltid elsket grønnsaker, spist masse grønnsaker, og var mer bekymret for det å måtte begrense grønnsaksinntaket da jeg begynte... )
enig! I dag er første dagen hvor jeg ha tellt antall karbser...til nå i kveld er jeg oppe i 10 karber...
sliter også max med å spise lunch...når jeg spiser frokost går det timesvis før jeg er sulten, og når jeg spiser lunch klarer jeg bare litt før jeg føler at jeg sprenges... :eek:
Yup.. Oppe i 9 karber hittil i dag. Jeg sliter mer med middagen. Får i meg frokost og lunsj. Er flinkis og passer på å ha både fett, proteiner og karbs i form av grønt til begge måltidene. Spiste en spinat/feta-muffin da jeg kom hjem, og nå bare venter jeg på at jeg skal bli sulten til middag. Har ikke tid til å vente stort lenger, for jeg MÅ legge meg tidlig i dag. Blir vel som de siste dagene... Lager middag, men kommer meg ikke gjennom halvparten av porsjonen en gang :eek:
Først og fremst: bruk mer søtt, f. eks. honning. Det er mer næring (endog åndelig) i en deilig kakao enn det noensinne vil bli i en grønnsak, muligens med unntak av poteten. Ketolyse "forbyr" disse, men det er først og fremst fordi de ikke bør spises i større mengder.
Dermed kan du overholde metthetsregelen. Å ønske seg noe godt på kvelden er et ikke-problem. Det er ingen skam i å kose seg litt. Lite slår mørk chokolade (med et tynt lag honning) og sipp espresso med ekstra fløte. Jeg skjønner godt hvis du frykter å bli avhengig. Avhengighetsforhold er maniske, men det er mye av karbotellingen på dette forumet òg. Det finnes en mellomvei mellom å være avhengig av karbohydrater og å være avhengig av å telle karbohydrater.
Vet jeg er litt dissent her, men vi bør ha et praktisk og dynamisk forhold til livet, og ikke basere oss på dogmer og overforenkling (som ofte fører til frykt, jfr. Buddha).
Jeg har sagt det før, vennligst ikke gi råd til de på ketolyse som motstrider ketolysekuren. For på ketolysekuren ( som er en kur vi har valgt for en periode av livet! Ikke som livsførsel) er det ketolysekuren sine regler og prinsipper som gjelder.
Dette synes jeg er et poeng! Mitt mål er ikke å bruke resten av livet på å telle karber. Det er mange måter å ha et usunt forhold til mat på, og jeg er en av de som mener at det ikke er noe bedre å bruke resten av livet på telle karber enn det er å bruke resten av livet på å telle kalorier eller for den saks skyld overspise med påfølgende dårlig samvittighet.
Målet med denne kuren - for meg i allefall - er at det skal være en normalisering av kostholdet i andre enden. Gjerne (og helst) lavkarbo - jeg har jo merket at det gjør godt for kroppen på andre måter enn bare vektmessig - men ikke som på ketolyse. Ketolyse er en tidsbegrenset diett.
Men mens jeg er på ketolyse vil jeg gjerne gjøre det mest mulig riktig og etter boka. Det ligger en trygghet i det. Ketolyse hjelper meg ikke bare med å gå ned i vekt og forbedre en del andre ting fysisk (som hormoner). Det gjør noe med mitt psykiske forhold til mat også! Jeg VET nå at jeg kan kontrollere maten, det er ikke maten som kontrollerer meg. Dette er et stort steg på veien! Men det er viktig å påpeke at det er ET steg av flere. Når kuren er over er utfordringen å beholde kontrollen over maten, SAMTIDIG som at man normaliserer kostholdet og går vekk fra å telle hver eneste bidige karb.
Jeg er forsåvidt enig, men har man valgt å følge en "kur" eller diett, så syns jeg man skal holde seg til den. Det er ikke rom for honning og sjokolade på ketolyse... Espresso med ekstra fløte, derimot ;)
Har man valgt å følge ketolysekuren skal man IKKE spise honning. Ikke i det hele tatt. Hadde man lest boka/bøkene og satt seg inn i kuren hadde man visst dette.
Oppfordring: Ikke gi råd i tråder under "KETOLYSEKUREN" som går på tvers av hva forfatteren Torkil Andersen anbefaler. Dette skaper forvirring blant medlemmene og de som har valgt denne kuren !
Det er heller ikke meningen at man skal gå på ketolysekuren resten av livet. Det er en KUR over er forholdsvis kort tidsrom.
Danish, du kan mene hva du vil om filosofien, men vær så snill å slutte å gi råd som går på tvers av filosofiene ! Som sagt skaper dette forvirring blant medlemmene og oppfattes som villedende !
MÅ jeg spise 15 g karber om dagen? er ikke målet å holde seg UNDER 15 g?
For da har jeg misforstått i såfall... Jeg bare tenker at så lenge jeg spiser ting med minimun av karber eller ingen, så kan jeg spise til jeg er mett, og teller da ikke. Gjør jeg feil da?
Viss du er under 15, kan kroppen tro at den er på sparebluss. Derfor er det bedre å holde seg 15+
Kroppen trenger alle de vitaminer, mineraler og enzymer grønnsakene gir :)
Du skal ikke ligge UNDER 15 karber pr dag. (Regner med at du har lest boka ?) Du skal spise 15. Men om du går litt under eller litt over spiller det liten rolle. Spiser du "så lite karber som mulig bare du blir mett", risikerer du at vekttapet stagnerer fordi du rett og slett får i deg for lite. Erfaring viser at de fleste går ned like godt på 20 som på 15 men noen trenger å gå ned i 15 for å komme i ketose.
Ketose er en kostbar forbrenning, som krever hundreder forskjellige enzymer i kroppen for å fungere. Disse enzymer utgjør den kjemiske " fabrikk" som skaffer oss ketoner fra kroppsfettet. De fleste enzymer inneholder mineraler eller er avhengige av vitaminer for å fungere. Det ser ut som om det er viktig med en variert blanding av grønnsaker forå skaffe seg alle slike vitaminer og mineraler.
Så spiser du for lite karber er det beste rådet å plusse på med mer grønnsaker.
Jeg er veldig kresen i matveiene, men spiser salat med masse ost og skinke og agurk og brokkoli, og kylling og omeletter med ost og egg og fløte og skinke og av og til bacon. Gleder meg til helgen, da blir det lettere med egg og bacon mat og ordentlig tid til middager som jeg kan lage ordentlig.
Rekker aldri frokost (datter på 3 som krever en del om morgenen) så spiser lunch, midddag og kvelds.
Noen tips til lette mellommåltid som jeg bare kan kjøpe, og ikke trenger å lage noe av? for jeg kan vel ikke spise knaskegulerøtter? kanske kålrabi? det er jeg veldig glad i.
Det jeg gjør en del av, er å lage store omeletter med diverse grønnsaker, skinke, bacon i. Dele opp i biter og fryse. Tiner fort og lettvindt når man har det travelt.
Ost og skinke, rulla sammen er også godt. Ferdiggrilla kyllinglår og vinger... Ribbe fra varmesdisk :ja:
Salat fra salatbar...
Eller lag store middagsporsjoner når du først lager middag, og ha til frokost eller mellom dagen etter :)
Sliter også med det samme, enkelte dager får jeg i meg altfor lite karbs, men er jo overhodet ikke sulten. Prøver å spe på med mere fett i maten enn eg gjorde før jul, noe som fører til enda mindre sult. Merkelige greier :)
Vet jo at det er feil og prøver så godt eg kan å skjerpe meg, men mat er liksom ikke så viktig lengre. Spiser fordi det er noe man bør gjøre vistnok...hehe
Men skal heretter bruke enda mere løk og rød paprika skal kjøpes inn, skal også hive med noe mer grønnsaker når eg spiser laks (som eg gjør flere ganger i uka) så tenker eg at det kommer seg også her i gården.
Og så må eg si meg enig Gerd og Nille: Ikke gi råd som motstrider en kur!
Triks for å øke andelen grønnsaker. I tillegg til å ha grønnsaker ved siden av kjøtt, sniker jeg inn mer grønnsaker ved å rive blomkål, squash, aubergine, paprika osv osv som jeg blander med kjøttdeig/kyllingdeig før jeg steker f.eks kjøttboller, kjøttkaker eller kjøttpudding. Eller jeg har revne grønnsaker i eggerøra, i alle gryteretter. Kort sagt overalt hvor det går an. Funker i allefall for meg for å øke grønnsaksmengden på bekostning av proteinene. Veldig godt blir det også!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.