< Tilbake til oversikten

Insulinresistens/diabetes type 2, symptomer ol?

#1

Budeia sa for siden:

Ja, en litt todelt overskrift.
Hva er symptomene på insulinresistens, og hvordan kan man evt diagnostisere det?

Samme lurer jeg på ang diabetes type 2.

Jeg gikk på ketolyse fra febr-mai i fjor, som dere ser av signaturen.
Etter noen uker hvor jeg forsøkte å holde meg på en middelvei, røk jeg rett på gamle vaner som vil si ekstremt mye sukker, godis, og drittmat.
De siste ukene har jeg hatt noen litt diffuse symptomer som jeg ikke har opplevd før.
-Tørster en del, aller verst på natten. Har stått opp ofte om nettene for å drikke, fordi jeg føler meg inntørka langt nedi halsen på en skikkelig ekkel måte.
-Svetter en del om natten, særlig på lårene (!)uansett romtemperatur
-slappere og trøttere enn jeg pleier, men så er det jo denne årstiden her, da...
Kan jo være tilfeldig alt dette, og ikke bety noe, og det håper jeg også selvfølgelig.
Jeg er redd jeg spiser på meg livsstilssykdommer som diabetes 2 en vakker dag.:o
Har nettopp gått over på ketolyse igjen, så får vi håpe at det meste bedrer seg.


#2

Veggpryd sa for siden:

Må bare ta med dette - det er så vittig:
Pasienthåndboken skriver veldig informativt og utfyllende om hvordan karbohydrater er årsaken til insulinresistens, om hvordan blodsukkeret stiger og insulinets oppgave og hvordan denne prosessen gjør oss fete og syke. Likevel klarer de å fortelle oss at vi må spise mye brød og minst 5 om dagen, ha ett fettfritt kosthold og bla, bla, bla... :eek: Jeg ler meg i hjæl. Nei - jeg er litt oppgitt. :lol:

Her er noe klippet fra Lindberg sin side:

En rekke plager og sykdommer er forbudet med insulinresistens

  • Overvekt (særlig rundt magen, selv ved normal vekt for øvrig)
  • Diabetes type 2 og forstadium til den (nedsatt glukosetoleranse)
  • Høyt blodtrykk
  • Høye triglyserider (fettstoffer) og/eller lavt HDL kolesterol (det gode kolesterolet)
  • Høy urinsyre
  • Økt blodlevringstendens og dermed økt dannelse av blodpropp (hjerteinfarkt, hjerneslag)
  • Ufrivillig barnløshet hos kvinner med overvekt, cyster på eggstokkene og økt vekst av kroppshår (PCOS syndrom)

Har du insulinresistens?
Det finnes mange metoder for å måle om du har hyperinsulinemi/insulinresistens. Den enkleste er å se seg selv i speilet:

  • Har du økt fett rundt magen (selv om vekten ellers er nesten normal) er du arvelig disponert for hyperinsulinemi, og vil utvikle insulinresistens.
  • Har du BMI (kroppsmasseindeks) over 30, er det nesten sikkert at du har det.
  • Det samme gjelder om du har forstadium til, eller har utviklet, diabetes type 2, eller om du har forstyrrelser i fettstoffene som beskrevet ovenfor. Legen din kan ta de nødvendige prøver. Prøven som heter c-peptid måler insulinproduksjonen, og bør tas om morgenen etter faste fra midnatt. Du kan samtidig få målt ditt kolesterol, HDL kolesterol, LDL kolesterol, triglyserider. Eventuelt kan du også få målt fastende blodsukker og urinsyre.

#3

Binnemamma sa for siden:

Budeia: ein rask og enkel test av blodet vil gi svar :) (sånn lite stikk i fingeren og du får svar eitpar sekund etterpå). Ein kan godt ha forhøya blodsukker utan at diabetes 2 har slått fullt ut. Kjenner ei som låg slik i faresonen i lang tid, men har nå komme på "trygg grunn" ved å følge Lindberg-kuren.

Bestill time hos legen! Du kan også kjøpe blodsukkerapparat på apotek og teste sjølv. Kostar ikkje all verden, og du kan følge litt med blodsukkeret ditt.


#4

Carisma sa for siden:

Et stikk i fingeren vil IKKE gi svar på om man har insulinresistens eller diabetes. Blodsukkernivået i disse prøvene er påvirket av alt mulig, og gir kun status i kroppen i det øyeblikket man tar prøven, ikke over tid. Man trenger først og fremst å teste Hba1c verdien, som sier noe om langtidsblodsukkeret, og man trenger å ta en glukosebelastningstest hos legen.


#5

danish sa for siden:

Lavkarbo-folk bør dessuten spiste masse karbohydrat (kanskje 120-150 gram daglig) tre-fire dager før glukosebelastningstesten. Midlertidig, fysiologisk insulin-resistens (fra å spise masse smør) kan slå ut som "skikkelig" insulin-resistens, og da går du gjennom mange skumle følelser til ingen nytte.


#6

Kitt sa for siden:

Jeg fikk diagnosen av min fastlege etter 2 stikk i fingeren fastende og en urinprøve. Min første Hba1c verdi var innenfor normalen. Har aldri tatt glukosebelastning.

Dersom man har 2 fastende blodprøver i fingeren som viser 7 eller mer, eller ikke- fastende på over 11, kan man få diagnosen diabetes 2!

www.nettdoktor.no/sykdommer/fakta/diabetes.php


#7

Aphrodithe sa for siden:

Jepp, det er helt riktig!

Jeg har også sjekket meg (diabetes 1), og da var det 1 stikk i fingeren etter en tur til legen, så 1 stikk dagen etterpå i faste, og så ett stikk etter glukosebelastningstest. Jeg måtte ta denne da, grøss og gru :rolleyes: Men jeg hadde hedigvis ikke diabetes...
Og etter at jeg begynte på lavkarbo har jeg ikke hatt så mye som et blodsukkerfall, og det pleide jeg ha omtrent hver dag, fikk voldsomme reaksjoner! Deilig!


#8

Lil@ sa for siden:

Hva skjer om man har insulinresistens da, det kan vel bare justeres med kost?


#9

Carisma sa for siden:

Mange får tabeltter også, glucophage eller metformin, men det beste er å holde det i sjakk med kosten.


#10

Kitt sa for siden:

Metformin er virkestoffet i Glucophage.
Gluchophage skrives ikke ut lengre uten særlig grunn, da synomnympreparatet Metformin err billigere!


#11

Lil@ sa for siden:

Men sett hvordan kroppen fungerer.. så kan vel insulinresistens til en viss grad før til mer overvekt da? Fordi kroppen ikke benytter insulinet på en nyttig måte?
da vil vel mer blir omdannet til fett og ikke forbrent e.l?

(1års sykepleier student med nylig overstått anatomi eksamen som sto med nød og nette, og som prøver forstå litt mer av det her)

Det er vel og sånn at lavkarbo da er veldig nyttig for insulinresistente fordi insulinet blir nyttiggjort på en litt mer effektiv måte eller noe sånt, slik at kroppen faktisk forbrenner fettet som alt er tilstedet.. Eller???!

Jeg prøver liksom skjønner hva som egentlig skjer, og om det er noe logikk her.. for jeg tror om jeg har noe logisk å henge det på så vil jeg lettere klare å holde meg i skinnet å unngå alt jeg bør/skal unngå..


#12

Carisma sa for siden:

Jepp det stemmer det. Jeg googlet det, og fant dette på Lommelegen;

Her er svaret fra legen på dette: www.lommelegen.no/php/art.php?id=330093

#13

Lil@ sa for siden:

Hmmh, har lenge vurdert å sjekke det... og er vel kanskje overbevist om at jeg like gjerne bør gjøre det ja :P Det snodige med meg er jo at om jeg feks er gravid... så raser jeg ned i vekt, i motsetning til normalen som går opp i vekt...
Første gang gikk jeg ned 21 kg, og andre gang 13 kg.. på 9 mnd.. og jeg gjorde IKKE en dritt annerledes..
Men, logisk sett så kan det faktisk bety at mens jeg er gravid...så kommer faktisk insulinen til nytte ett sted..


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.