Hva mener de egentlig med hardt fett og hvorfor mener de at fett som blir hardt i kjøleskapet, stivner i årene våre?
Tror de at vi har kjøleskapstemperatur innvendig? Er ikke kroppen rundt 37 grader innvendig? Har "ekspertene" sett en pakke smør som står i et rom med 37 grader? Er det hardt? :snill:
Kan noen forklare meg denne liksom-logikken? Hva MENER de egentlig?
For det første så er det jo forskjell på hardt og herdet fett!
Derav transfett, delvis herdet fett. DET blir prompte omdannet til kolesterol i årene våre. Og skal IKKE inntas. Transfett kalles det og. Hardt fett som smør og cocosa vet vi jo er ok.
jepp, det er herdet fett som man feks får i industrielt fremstilt margariner som er problemet. Stort sett flyter ikke fettet man spiser fritt rundt i blodet. Blod er mest vann og fett løses dårlig i vann. Det er derfor vi har kolesterolproteiner for å transportere fettet rundt.
Sammenhengen er mer kompleks enn som så. Fett er ikke ett fett for kroppen, den bruker fett til å bygge cellevegger og masse annet. Dvs vi påvirkes på mange måter av det fettet vi spiser. Naturlig fett som ligner på det vi har i kroppen er bra, essensielle fetter som feks fra fisk er det eneste fettet vi ikke lager selv og trenger i kosten. Resten av fettet mekker vi selv eller får i fra kosten.
Fetthysteriet henger nok mest sammen med den negative påvirkning som herdet margariner og transfett har på kroppen, og så setter man naturlig mettet fett i samme bås. Kunne ikke være mer feil. Du og jeg har jo masse sånt fett i kroppen vår fra før. Vi lagrer til og med overskuddet av blodsukker som slikt mer mettet fett.
Mettet fett er stabilt og harskner mye mindre. Flerumettet fett harskner lett, også i kroppen vår. Så spise en bra andel med naturlig hardere fett med god samvittighet. Kaldpressede oljer som kokos/oliven/raps er helt OK, smør er bare bra og dyrefett er helt naturlig. Spe på med fisk så har du det du trenger.
Ja det er det jeg også mener, jeg har bare sett meg litt lei på "eksperter" som snakker om at man kan sette smør og oljer i kjøleskapet og se hva som blir hardt. Blir det hardt i kjøleskapet, er det hardt i årene våre og legger seg som et belegg. Jeg lurer litt på hvordan et ernæringsutdannet menneske kan trekke slike slutninger?
Dette "belegget" som de "velutdannede" snakker så høyt om, det kan være noe helt annet enn mettede fettsyrer og for mye kolesterol:
Det kan i stedenfor være oksidert (harskt) kolesterol som brukes for å lege sår i blodårene, transportert rundt med såkalte VLDL (very low density lipidprotein), kolesterolet kan være laget av f.eks harske flerumettede fettsyrer - fysjameg!
For meg handler det mye mer om hvorfor årene tettes, hvorfor transporteres kolesterol til slike oppsamlingssteder, hva er årsaken?
Og glem i tillegg alt prat om godt og dårlig kolesterol (eller HDL og LDL)...
Det finnes en stor studie som pågikk over mange år i USA, Framingham-studien, påbegynt på 50-tallet. En av de som ledet studien sa i 1992:
"In Framingham, Mass, the more saturated fat one ate, the more cholesterol one ate, the more calories one ate, the lower the person's serum cholesterol. . . we found that the people who ate the most cholesterol, ate the most saturated fat, ate the most calories, weighed the least and were the most physically active"
Ja, da bør de i hvertfall ordlegge seg helt annerledes, så de ikke fremstår som helt fjerne, synes jeg. Jeg har jo ofte diskutert med folk som har lest ditt og datt av ernæringseksperter, og som da tror at hardt fett (som "ekspertene" mener er smør, kokosfett og lignende) legger seg i årene nettopp fordi det ikke er flytende slik som oljer.
Ja men kolesterolet er ikke bad guy, det er årsaken til at kolesterolet setter seg fast man må gå på.
Ernæringsekspertene er folk som har lært noe av tidligere eksperter og det er ikke tvil om at noe av det som læres er feil, bare feil evt ukunnskap.
Men, vi som spiser det naturlige og stabile fettet og maten blir happy og friske, så får de andre velge sin egen vei...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.