< Tilbake til oversikten

Lavkarbo og høyt kolesterol

#1

Vision sa for siden:

Er ganske ny her inne, og lurer på en ting. Etter som jeg forstår så kan en spise litt feit mat. Har selv fått beskjed om at jeg har for høyt kolesterol, fikk medisin for d. Kan jeg spise mat med mye fett i?:(


#2

danish sa for siden:

På kort: ja, og du skal heller ikke være redd for kolesterol.

Denne mannen skriver mye bra om kolesterol, mettet fett o. l.

Kolesterol er ikke så farlig. Det viktigste er å begrense skaden på LDL-kolesterol, ved å unngå sukker/stivelse. Kolesterol forutsier ikke dødelighet, men det gjør HbA1c (som måler langtidsblodsukkeret, som er sunnere på lavkarbo, fordi du spiser mindre sukker). Lavt kolesterol gir faktisk langt høyere dødelighet enn høyt.

Mettet fett øker LDL, men av den sunne (store, luftige) typen. Mettet fett øker også HDL, som er det sunne kolesterolet. Og så videre.

Husk også at kosthold ikke påvirker kolesterol mye. Kolesterol er et protein, og brukes til å danne celler. Superhøyt kolesterol betyr at kroppen sliter med masse skade (sukker?). Lavt kolesterol betyr at kroppen ikke kan reparere seg selv.

Kolesteroldempende (statiner) har fått mye pes. De kan gi høyere dødelighet (bl. a. kreft) og mye rart. Jeg har ikke noe å vise til akkurat nu, men jeg kan sikkert lete opp noe.


#3

Vision sa for siden:

Takk for svaret. Blir bare så engstelig når man får høre at ikke alt er som d skal være med kroppen. Må gjøre hva jeg kan for å gå ned i vekt, fikk resultat av noen blodprøver som sa at jeg har stor arvelig risiko for å få hjerte-og karsykdommer senere i livet, og et stoffskifte som var lavt,er nettopp begynt på medisin for akkurat d. Liker ikke denne situasjonen, holder på å bli sprø av tanken. Har slitt med overvekt i mange år.:confused:


#4

energibunten sa for siden:

ja da har du kommet til et sted hvor mange har fått bedre helse etter å ha dratt ned på raske karber, spist bedre og helere mat og spist mer fett, naturlig fett.

Hjerte og karsykdommer er et kostholds og livsstilsproblem, ikke pga kolesterol, ikke pga arvelighet (selvom noen har mer risiko enn andre). Sukker/stivelse gjør så mye negativt med kroppen at bare det å kutte ned der vil helt klart gi bedre helse. Det er ingen ernæringsekspert eller legen din uenig i.

Lykke til


#5

dynamitt sa for siden:

Jeg er stor tilhenger av Uffe Ravnskov, har lest boken hans om "The Cholesterol myth".

Det finnes også andre bøker om dette, f.eks "The great Cholesterol con" av A. Colpo

Jeg er ikke i tvil, er 100% med danish på det han sier


#6

Homer Simpson sa for siden:

Enig i det, men før jeg begynte med lavkarbo, nov 2007 lå langtidsblodsukkeret mitt på 5,4. Etter et år med maks 15 g karbo pr dag spratt det opp til 6,1.

Forrige uke lånte jeg et sånt blodsukker-apparat og målte før og etter måltider (ca 2 timer etter) i 2 dager på rad. Det høyeste jeg målte var 6,8 og det laveste 5,3. Uansett er det veldig stabilt...
Det var lavest på kveldene og høyest på morgenen.


#7

danish sa for siden:

Hm. Interessant. Det er kanskje annerledes med ketolyse/Skaldemann. Moderat lavkarbo (50-70 gram karbohydrat dagen) pleier å senke langtidsblodsukkeret. Det kan hende du får i deg for lite karbohydrat. Jeg vil forklare straks.

Det er vanlig med høyt blodsukker om morgenen på lavkarbo. Du har fysiologisk insulin-resistens for å bevare blodsukker. Det betyr at muskel er proppet full av fett, som reduserer insulinets evne til å føre glukose inn i muskel.

Hvis du ikke får i deg nok karbohydrater (eller annet som trekker insulin, f. eks. melkeprodukter eller masse biff/egg), vil blodsukkeret forbli høyt utover dagen. Blodsukkeret har rett og slett ingen plass å gå. Du vil være energisk, men på bekostning av langtidsblodsukkeret.


#8

Homer Simpson sa for siden:

Takker for bra svar!

Ja jeg føler meg ganske så energisk. Har ingen down-perioder i løpet av dagen og det er herlig.

Du sier at blodsukkeret forblir høyt utover dagen... De to dagene jeg målte så var det aldri over 7, dvs det kan jo tenkes at det var høyere rett etter måltider, men jeg har hørt at man skal vente 2 timer etter hvert måltid før man måler.

Er det krise med konstant blodsukker rundt 6 pluss minus?

Det kan jo tyde på at det ikke er mye insulin i omløp og det skulle vel være gunstig?

Kan det økede blodsukkeret ha noen sammenheng med at jeg de siste 2 mnd (1 mnd før måling av langtidsblodsukker) har drevet med styrketrening 3 harde økter i uka?
Jeg tenkte på det du sa med fett i muskel.


#9

Homer Simpson sa for siden:

Glemte å si at jeg spiser forholdsvis mye egg, 7 - 10 om dagen.

Melkeprodukter har jeg vært litt forsiktig med, men ligger på ca 50 g Norwegia om dagen.

Rømme og/eller fløte bruker jeg til saus av og til, i moderate mengder. Sjelden mer enn 3 ganger i uka.

Smør bruker jeg selvsagt hele tiden i rikelige mengder.

Biff er dyrt, så det er max 1 gang i uka, men ikke hver uke.


#10

Kitt sa for siden:

Er bls aldri over 7, trenger du ikke henge deg opp i det i det hele tatt.

Jeg har sluttet å måle, jeg, blir bare deppa av det høye tallet om morgenen når jeg vet jeg ikke har spist noe "ulovelig" på måndesvis!:eek:


#11

Carisma sa for siden:

Jeg fikk sånn apparat da jeg gikk på obligatorsik kurs for insulinresistensen. Men legen tok det fra meg, og sa at det blir man for opphengt i, og det gir helller ingen brukbar info. Så lenge man følte seg ok, og passet på hva man spiste så holdt det, og fikk sjekket Hba1c (tror jeg det heter) innimellom.


#12

Kitt sa for siden:

Jeg har dia2 og burde nok måle litt oftere, men langtidsblodsukkeret er så fint at den nye legen min lurte på om dia2- diagnosen var feil!:eek:
Får se om jeg går tilbake til å ha veie/måle/måle bls dag når jeg går over på full ketolyse igjen i morgen!:p


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.