Heisann, jeg var aa handla inn lavkarbo produkter her enn dagen, da handla jeg inn vanlig ost fra tine, og vanlig bacon som laa i hyllene. Jeg ser paa planen jeg har faat at frokosten min idag er en omelett lagt av 3egg, med skinkebiter, l0k og ost i. Og litt bacon vedsiden av, kan tenke meg en 2 strimler, som umulig kan ligge paa mer enn 50g.
Saa det jeg lurer paa er: Er dette rett bacon og ost, eller er det en spesiell ost og bacon vi kan hive innpaa ?
Norvegia er bra. Gräddost er enda bedre, p. g. a. smaken og høyere fettinhold.
Bacon er ofte tilsatt små mengder druesukker, som krydder. De fleste her blir helt gale, fordi de tenker: "åmei, blodsukkerstigning." Det ser ut til å være ubetydelige mengder, uansett.
Jeg har holdt meg til First Price-bacon (EuroSpar etc) som er billigste ferdigstrimlede jeg har funnet, samt null sukkertjafs.
Jeg har dog spist noe bacon med dextrose el.l.sukkergreier i, men ikke merket noe på vektnedgangen. Mulig dette er individuelt.
Danish; du kan si hva du vil, men hele prinsippet med å putte i sukker i en så stor mengde matvarer er helt enkelt latterlig. Som krydder? Pøh. Som en stadig navlestreng til sukkerindustrien, spør du meg.
Historisk har sukker/honning blitt brukt i bacon. Jeg siterer bl. a. en oppskrift på baconlake fra John Seymours "Self-Sufficiency": "8 lb (3.5 kg) salt, 2 lb (1 kg) sugar, 5 gallons (23 litres) boiled but cooled water." Dette er en klassisk oppskrift på bacon. Det har ingenting med sukkerindustrien å gjøre.
Og alt som har skjedd i historien er bra og riktig? Du kan si hva du vil, men jeg synes det er galskap.
De fleste svensker jeg kjenner er mildt sjokkerte over hva vi nordmenn putter sukker i, det kan jeg skjønne, og renere matvarer er ofte dyrere. Hvorfor er det sånn?
Jeg har spist bacon både med og uten tilsatt sukker/glucose/dextrose what ever, og jeg kjenner med enhver smaksløk, næh, det smaker vitterlig ikke bedre med sukker. Om det er noen konserveringseffekt, så må den være forsvinnende liten i forhold til andre alternativer, men bare fordi det er historisk å putte dritt i mat, så vet vi da i dag at det ikke har noen helseeffekt, og samlet kan det bli en del.
Jeg sier dette, fordi jeg selv er så karbohydratfølsom at selv den minste mengde sukker setter meg ut. Og det er flere som har det sånn.
Og det har mye med sukkerindustrien å gjøre, i dag har det det. Det kan du ikke se forbi, eller du kan jo bestemme deg for å se forbi det, men det er fortsatt der.
Amen, photobscura! Og i tillegg er vi omgitt med så utrolig mye mer sukker nå i dag enn da disse oppskriftene ble laget, så ja, da var de kanskje et krydder som ikke gjorde så mye utslag på kroppen. I dag er det en så stor del av vanlige menneskers kosthold at det er mer regelen enn unntaket.
Etter å ha gått over til lavkarbokosthold og dermed fått mer fokus på hva som er i matvarer, er jeg sjokkert over hvor mye sukker som produsentene stapper i maten.
Photo - du nevner svenskene...et par observasjoner jeg har gjort når vi har besøkt vennene våre der... Det er omtrent umulig å finne sjokoladepålegg der borte (=barna blir ikke oppfostret på nugatti og sjokade), men de fyller da visserlig brødene sine fulle av sirup og sukker - og skikkelig grovbrød finnes omtrent ikke. Tror den globale matindustrien (verden er etterhvert blitt svært liten også på dette området, og er jo mindre og mindre matvarer som er nasjonalt produsert, om ikke annet er lokale/nasjonale produsenter eid av store internasjonale firma) har tette bånd til sukkerprodusentene.
Jo, det med brød har jeg og stussa over, men de spiser ikke på langt nær så mye brød i Sverige som i Norge. I Norge er brød nærmest kultur, og det er egentlig litt stusselig at majoriteten av oss spiser det til tre av fire av dagens vanligste måltider ...
Denne diskusjonen minnet meg om en bok som jeg leste for noen år siden. Den var fantastisk bra. Satte moderne sukkerbruk i perspektiv. Den ser på hvordan sukkerindustrien fikk den plassen den har fått i dag, og hvordan sukkerforbruket ble slik som det er i dag, gjennom en økonomisk og sosial analyse av sukkerkonsum gjennom historien. Leste den i forbindelse med et kurs i antropologi om makt. Høres kanskje tørr og tung ut, men den er faktisk ganske lettlest og spennende. Absloutt å anbefale!
Sidney W. Mintz "Sweetness and Power: The Place of Sugar in Modern History"
Det betyr uansett at det ikke er en direkte forbindelse til sukkerindustrien. Sukkerindustrien er mer eller mindre mais- og rørsukkerprodusentene. I Europe produserer druesukker (såvidt jeg vet) ifra potet, ris eller hvete.
Jeg er ikke helt sikker på om de små mengdene druesukker i bacon er store nok til å gjøre noe. Det er uansett et problem at sukker har gått fra å være et krydder, til å være fyllmasse på linje med kjøtt og smør.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.