
trillian78 sa for siden:
Denne lammegryta er noe av det beste jeg vet! Den har en kraftig kryddersmak uten å være spesielt sterk. Gleden var stor da jeg bladde gjennom oppskriftsboka mi og oppdaget at denne oppskriften allerede var lavkarbo, og til og med ketosevennlig med et enkelt grep. Den tar litt tid å lage (mest koketid), men jeg lover at det er verdt det!!
Pga karbene kutter jeg ut kikertene. Men dere som er på Lindberg eller senere faser av Atkins (el.l.) må jo bare beholde dem.
Til 2 gode porsjoner
Ca 600 g grytekjøtt av lam*
200 g ferdig kokte kikerter
1 aubergine
Evt. 8 store ferske champignoner
0.5-1 ts salt
0.5 ts pepper
400 g tomater på boks (ca. 1 boks)
0,5 ss korianderfrø
1 ts spisskumminfrø
Evt. ekstra spisskummin
1 ts paprikapulver
1 ts muskat
Smør
Olje
1 rød chilli (ta ut frøene, eller behold dem hvis du vil ha gryta sterk)
1 ss fersk revet ingefær¨
1 stor hvitløksbåt
1 liten ts eddik eller en bitteliten klunk tørr hvitvin
Litt frisk hakket bladpersille og koriander
- Du kan bruke hva slags lammekjøtt du vil, så lenge det er godt med fett på kjøttet. Antall gram forutsetter at kjøttet er med bein. Selv foretrekker jeg å bruke skiver av lammelår, og gjerne skiver som er delt i to. Det er lettere å steke og spise skiver enn f.eks. fårikålkjøtt. Jeg pleier å handle lammekjøttet hos en halalslakter (”vanlige” slaktere er både dyrere og sjeldnere å finne) i byen, og han skjærer kjøttet i passe skiver og biter for meg.
1.Knus korianderfrø og spisskumminfrø i en morter.
2.Brun kjøttet på sterk varme i smør og olje (oljen gjør at smøret tåler høyere temperatur).
3.Ta kjøttet ut av gryta og stek terninger av aubergin og sopp i stekefettet.
4.Tilsett spisskumminfrø, korianderfrø, paprikapulver og muskat.
5.Tilsett revet ingefær, hakket chilli og hvitløk og stek litt til.
6.Tilsett edikk/hvitvin og tomater og legg kjøttet tilbake i gryta.
7.Senk varmen og la trekke i en times tid.
8.Tilsett kikerter, smak til med salt og pepper og evt. mer spisskummin. La trekke i 5. min til.
9.Server med hakket persille og koriander drysset over.
Litt jobb ja, men åh såå verdt det!!
Karbinnhold? Tja... det eneste å bry seg nevneverdig om, bortsett fra kikertene, er vel:
hermetiske tomater 3 g per 100 g
aubergin 2,20 per 100 g
Ingefær ca 16 per 100 g. (En ss er ca 0,4 karber)
Gidder ikke regne på småtteriet (chilli, hvitløk, urter)