Ingen av dem. Fruktose er en kommersiell bløff. Det er notorisk for å danne AGE-er og andre fæle ting; for å kødde med leptin (et metthetshormon); dessute for å føre til insulinresistens.
Jeg mistenker at fruktose har omtrent samme effekt som marijuana på sultfølelsen, fordi den ser ut til å massivt øke appetitt. Bare at marijuana lukter mye bedre, da.
Litt sukker har faktisk gunstige effekter. Det gir deg mer stabilt VLDL-kolesterol, som er kult.
Dansih, Hva er fordelen med (sunt og friskt) VLDL ? Jevn transport av fett i blodet ? Eller rett og slett jevnt kolesterol ?
Enig i at fruktose er noe en kan holde seg unna.
Og hva er forskjellen på fruktosens virkning på kroppen som fri fruktose og som halvpart i sukrose ?
bare lurer.
Det betyr at membranen til VLDL-proteinet er mer palmitisk, og inneholder mindre flerumettet fett (linoleat). Dermed harskner det mindre. VLDL blir uansett gjort om til LDL senere, men da vil også LDL-en være mer stabil. Vi vet at harsknet LDL er en hovedfaktor bak hjertekarssykdom, fordi det fôrer eterceller (makrofager), som tilslutt danner skumceller. Derfor er mer stabilt VLDL ganske kult.
Jeg vet lite om effekten av fruktose i disakkarider (sukrose) kontra ren fruktose, men jeg mistenker at de er ganske like. Jeg tror forholdet mellom sukkerarter i rotgrønnsaker (sukrose + 50/50 fruktose/glukose) og honning (49 % fruktose, 43 % glukose + andre sukkertarter) kan gi fortelle oss hva som er ideèlt.
Når kolesterol harskner, kommer det en type hvite blodlegemer som heter eterceller ("makrofager"). Disse "spiser" harsknet kolesterol. Efterhvert blir de til skumceller, som danner plakk i blodkar. Da får du hjertekarssykdom. Det er hovedsakelig LDL-kolesterol som harskner.
Kolesterol har cellevegger (membraner). Disse beskytter mot miljøet. I leveren er det trygt, men i blodet er kolesterolet utsatt for mye stress. Hvis celleveggen består av mye linolsyre (et flerumettet fett), vil den fort harskne. Hvis celleveggen består av palmitinsyre (et mettet fett), vil den være mye mer stabil og mest sannsynelig ikke harskne.
Sukker øker mengden palmitinsyre i celleveggen til VLDL. VLDL er en forgjenger til LDL. Hvis VLDL er mer stabilt, er også LDL mer stabilt. Derfor er det lurt med små mengder sukker. Tenk på det som et krydder.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.