< Tilbake til oversikten

Karbo minus fiber er sant?

#1

benam sa for siden:

hei!
Fant følgende på et nettsted:
"I en lavkarbo diett trekker du fra fiber mot karbo da disse utligner hverandre.
Karbohydrater minus fiber = 0 gir deg best resultat for lav karbo diett og ketose."
Er dette tilfelle? Håper noen kan svare?:):)
God helg alle sammen!


#2

danish sa for siden:

Det stemmer. Fiber fordøyes ikke. F. eks. inneholder mandler 21,7 gram karbohydrat, men 12,2 gram av disse er fiber. Så er egentlig bare 9,5 gram karbohydrat per 100 g.


#3

Areola sa for siden:

Men husk at i norske matvarer så er fibrene allerede trekt fra når du ser på næringsinnholdet :)


#4

KarboFersking sa for siden:

Fiber er jo en type karbohydrat. Er det slik at total mengde karbo INKLUDERT fiber minus fiber = netto karbohydrat?
Jeg har hørt litt forskjellig om dette. Mener å ha lest at fiber nøytraliserer karbo, slik at total mengde karbo EKSKLUDERT fiber minus fiber = netto karbohydrat?
Jeg har nemlig gått ut fra den nederste definisjonen, men om denne er feil så må jeg gjøre om på mange av mine oppskrifter. Hvordan forholder dere andre dere til fiber?


#5

Nille sa for siden:

Fiber nøtraliserer ikke karber. Fiber opptas ikke av tarmen og går rett igjennom. Selv om fiber er et karbohydrat trekkes det derfor fra. Men så var det ikke så enkelt som at det bare er å trekke det fra....... Man må se på hvor varen er produksert/solgt.

Det korrekte svaret er at fiber ikke er med i karbetallet på Europeiske næringsinnhold (EU standard). Alle næringsinnhold som står på pose/pakke er dermed netto karber når det kommer til fiber. Dette er ikke MIN teori, men fakta.

Eksempel:

Fiberrik med solsikkefrø - næringsinnhold pr 100 gram:

340 kcal
16 g protein
37 g karbohydrat
14 gram fett
26 g fiber.

Tallet vi skal regne her er 37. Det er med andre ord IKKE 11 gram karber pr 100 gram i Fiberrik med solsikkefrø, da de 26 gram med fiber allerede er trukket fra etter EU standard.

Hadde samme vare vært produsert/solgt i f.eks. USA, ville næringsinnholdet sett slik ut

340 kcal
16 g protein
63 g karbohydrat
14 gram fett
26 g fiber.

Det er fordi det på bl.a Amerikanske næringsinhold ikke er trukket fra på forhånd. For de som bruker Fitday - Amerikansk program - (om man bruker matvarer som ligger i programmet og ikke legger inn egne) betyr det at karber minus fiber = netto karber. Om man legger inn egne matvarer i tillegg og bruker begge må man summere karber+fiber or så å spesifisere fiber og trekke det fra på bunnlinja. Jeg har brukt Fitday i 6 år og dette funker greitt. Om man bare legger inn egne kan man bruke tallene fra Den Store Matvaretabellen direkte.

Det gjelder å ha tunga rett i munnen her. Men om man ser på Den Srore Norske matvaretabellen ser man klart at det står at varene allerede er fratrukket fiber.
"Karbohydrat(-kostfiber)"


#6

KarboFersking sa for siden:

Hm, dette kan forklare hvorfor jeg gikk ut av ketose i går... Jeg har begynt å eksperimentere med å bruke kruskakli for å lage bakverk. Etter 3 måneder uten, begynner jeg virkelig å savne det å tygge på noe grovt. Kruskakli inneholder 9 g karbo, og 50 g fiber per 100. Jeg har da slengt oppi en skje eller to med fibramel, i tillegg til andre ingredienser, og til sammen fått en deig på ca 24g karbo og 35g fiber fordelt på 4 rundstykker. Spiste 2 rundstykke til tacokrydret kjøttdeig (hjemmeblandet, 0 karbo) og salat, og magen reagerte med en gang. Rett ut av ketose. Dersom det var slik at fiber nøytraliserer karbo, burde ikke kroppen min ha reagert slik på dette.

Kan kroppen reagere på å plutselig få større mengder med fiber i seg enn den er vant med?


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.