< Tilbake til oversikten

Fiber gjør deg feit + en ny hypotese for lavkarbo

#1

danish sa for siden:

Dette ble opprinnelig foreslått på Hyperlipid.

Bakterier er smarte. De har vært her mye lengre enn oss. Du vet kanskje at, gitt nok tid, vil en gjeng aper bak noen skrivemaskiner skrive Shakespears samlede verker. Gitt nok tid, utvikler selv "primitive" celler gode strategier.

Hvordan gjør fiber oss feit?

Fiaf er en faktor som blokkerer lipase, som er ansvarlig for fettlagring o. l. Men det viser seg at tarmbakterier bestemmer hvor mye Fiaf vi slipper ut. Flere studier (1, 2) klargjør dette. Aktive tarmbakterier = lite Fiaf. Mus med lite Fiaf legger på seg, blir feite og får diabetes. Mus med få tarmbakterier har mye fiaf og er slanke.

Bakterier lagrer ikke energi. Derfor trenger de oss for å overleve. De er smarte nok til å lage fettsyrer av sukker (eller få leveren til å gjøre det for dem), og så få oss til å lagre det som kroppsfett. Vanlige dyr produserer kun mye Fiaf i sultperioder. Derfor antar vi at det er sulten til tarmbakteriene som står bak alt. Bakteriene har ikke tenkt å dø ut, og dessuten er det en fordel å holde liv i verten.

Men bakterier kan ikke spise rene fettsyrer. De trenger oksygen for å gjøre det. Husk at tarmen ikke har oksygen. Derfor trenger de alternative energikilder for å få til noe med fettsyrene. En favoritt er fiber, som pattedyr uansett ikke kan fordøye. Lagt merke til hvor mye promp du lager på et høyfiber-kosthold? Det er bl. a. svovel, som er et av favoritt-alternativene til oksygen.

Bakterier er geniale. Det er ikke noe problem for dem å omgjøre leveren vår til et verktøy for deres overlevelse. Det er mest sannsynelig heller ikke vanskelig for dem å endre personligheten vår, eller hva vi liker (gjennom opiatreseptorer). Toksooplasma gondii fjerner mus sin naturlige frykt for katter, fordi den ønsker å ende opp i tarmen på en katt.

Morsomt nok kan dette forklare statens halv-religiøse kostholdsanbefalninger. Bakterier skaper evolusjonære trender som sikrer deres eksistens. Bakterier kan ikke gjøre mye i et høyfett-, lavfiber-kosthold. De vil ha kneipbrød.

Et høyfett-kosthold med lite fiber sulter bakteriene. De har ingen energikilde til å bryte ned fettsyrene med. Lavkarbo-kosthold er derfor en balanse mellom oss og våre bakterier.

På kort: tarmbakterier vil overleve. Mer tarmbakterier = mindre Fiaf = mer fettlagring. Fiber fôrer tarmbakterier. De sørger for at vi lagrer overskuddsnergien, siden de mangler et lagringsorgan.


#2

elian sa for siden:

Veldig interessant, men jeg forstår rett og slett ikke en d.... av det :confused:

Hurra for skolelære og statsråd....


#3

danish sa for siden:

  1. Bakterier kan ikke lagre energi. Derfor bruker de oss for å gjøre det.

  2. Fiber fôrer bakterier. De får overskuddsenergi, som vi lagrer (som fett) for dem.

  3. Ved å nekte dem fôr (fiber, karbohydrater), sulter de og får kroppen til å brenne fett. Eller: de slutter å misbruke fordøyelsen vår til sin egen fettlagring. Vi slutter å lagre fett, og når dermed vår naturlige vekt. Disse bakteriene sulter på fet biff (les: steinalderen). De stortrives i et bad av fiber-rike grovbrød og havregryn.


#4

elian sa for siden:

Jeg forstår litt mer etter å ha lest det flere ganger, selv om jeg synes det er rart m.t.p hva som sies om fiber ellers.

Men da har jeg bare ett siste spørsmål: Hva med de gode tarmbakteriene? Vil de også sulte uten fiber? Eller lever de på noe annet? Eller finnes det ikke GODE bakterier?


#5

energibunten sa for siden:

hehe, ja dette forklarer jo all trøbbelet jeg har med brød...og til og med rent kruska kli.


#6

plastbox sa for siden:

Et gigantisk hull i teorien din: Hvordan skal tarmbakterier få nytte av energi frigjort fra fettceller til blodet? Skal de spise hull på tarmen?

Ellers er jeg enig i at fiber ikke har noe spesielt for seg. Grunnen til at fiber gjør at magen "fungerer bedre" er at de korte, harde fiber-"pinnene" revner cellemembraner (tenk at cellene våre er vannballonger), noe som dreper cellen og skaper smøring i tarmen.

Kroppen har et lager av reserveceller som står klare til å modnes og ta over jobben til de ødelagte tarmcellene, men problemet er at hver eneste gang en celle i kroppen må dele seg øker risikoen for kreft (altså, noe går galt under celledelingen). Ergo tror jeg nok at om noe vi spiser øker sjansen for tarmkreft så er det fiber, ikke mettet fett.


#7

Bestemamma sa for siden:

Slik jeg oppfattet det danish sa:
Tarmbakteriene holder seg i tarmen der de lever av karbohydrater og fettsyrer som blir nedbrutt til mat for bakteriene av svovelen i fiberet.
Bakteriene holder liv i oss, ofte ved å gjøre oss feite slik at vi skal overleve,....DE bruker ikke fettet som blir satt fri fra fettceller til blodet, det gir de til oss for at vi (verten) skal overleve for å sikre deres eksistens......:p


#8

krokodillen sa for siden:

Artig - jeg så denne tråden her få dager etter at jeg leste denne:

"Bakterier styrer hjernen Ved å studere mus har forskere funnet ut at magebakterier kan styre utviklingen av hjernen."
"– I løpet av det siste tiåret har forskere akseptert at bakteriene som bor i og på kroppen vår påvirker alt fra allergier til fedme, sier Pettersson til vitenskapsmagasinet Science."
(Kilde forskning.no, det er mer i artikkelen enn det lille jeg kopierte her.)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.