Denne oppskriften har jeg funnet på et amerikansk nettsted og modifisert litt. Det er viktig at du bruker knust linfrø for å få den rette konsistens. Dette får du kjøpt i helsekostbutikken.
200 gr. knust linfrø
2 tsk bakepulver (jeg brukte 1 tsk bakepulver og 1 tsk natron)
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kardemome
1 tsk nellike
1 tsk ingefær
1-2 spiseskjeer sukkererstatning (mengden vil avhenge av hva du bruker. Sukring søter ikke så mye så der brukte jeg faktisk 3 spsk.)
5 egg
ca. 50 gr. olje (jeg brukte olivenolje)
1 dl vann
Mix det tørre sammen - pisk egg, olje og vann sammen og pisk deretter væsken inn i det tørre.
Lad det stå og trekke litt slik at konsistensen blir litt tykk.
Kan bakes i muffinsforme eller liten bradepanne ca. 25 x 38 cm.
Bakes ved 175 grader i ca. 20 min. (tiden avhenger av din ovn)
Hvis du regner med 12 stk. i denne porsjon er innholdet i hver stk.
Kcal: 142,8
Fett: 11,6
Karbo: 0,2
Protein: 6,7
Men blir det ikke flere karber da da? Slik jeg har forstått det på andre her går linfrø rett igjennom kroppen når de spises hele. Når de knuses tar kroppen opp karbohydratene i linfrøene.... Da blir jo karbeinnholdet MYE høyere?:eek:
Har nettopp kjøpt en pose knuste linfrø fra gogreen (axa) og der står det vitterlig 0 karbohydrater, protein 19, fett 34. Jeg blir dønn svett dersom man ikke kan stole på det som står på pakkene fra anerkjente produsenter:mad: Det står det samme på matvareguiden.no. Og på matvaretabellen på matportalen.no
Har tenkt å bruke noe av dette i oopsierolls, men vet ikke om jeg tør. Er det noen som har en kilde til det som sies om at karbene "slår inn" når frøene blir knust?
Jeg aner virkelig ikke... men det var noe som påstod det er i en tråd, opptil flere! Hvor er de folka nå? :lol: Ble svett selv jeg... :ja: Men hvis det er 0 karber kan man jo bare bruke det "vilt"... :D
men det har vært mye snakk om dette i andre tråder. Jeg har søkt og lest, men finner fremdeles bare meninger om det, kan ikke finne "offisielle" data om det. Har søkt en del på nettet også og kan fremdeles ikke finne det.
Det kan godt være at det er tilfelle, men det hadde vært fint å få vite det helt sikkert. Og da skal jeg sende avgårde en fotsid mail til axa og spørre dem om dette. Kan ikke se bort fra at svenskene regner på en annen måte;)
Dette emne er meget interessant, og det ville være veldig fint om du ville ha ulejligheten med å undersøke dette nærmere.
Her er linken til originaloppskriften, hvor dere også ser antall karbo er oppgitt. For meg ser det ut til at amerikanerne heller ikke regner med noen karbo i knust linnfrø (regner med at det må bli det samme som flax meal)
Jeg har sett pakker med HEL linfrø hvor det står oppført ca 30 karbo pr. 100 gr.
Husker ikke merket, men tror det var i ICA jeg så det. Varedeklarasjonen på linfrø viser seg vist å variere mye fra merke til merke.
DIGRESJON: Men jeg må bare si det: Fant Amaranth mel på helsekost i Sverige, med 6 karber pr 100 g og massevis av helsegevinst ved å bruke det. Etter forespørsel til produsent viste det seg at man hadde forbyttet karber og et eller annet - og hadde et skyhøyt innhold av karber.
[color=#4b0082][/color]
Nå har jeg to ganger sendt mail til Den lille nøttefabrikken/Brynhild i Sarpsborg uten at de svarer:veitikke:
[color=#4b0082][/color]
Kjøper poser med valnøttkjerner og paranøtter på Svinesund, med henholdsvis varedek. på valnøtt pr 100 g: 9,2 og para 12,3. DET må jo være feil, eller dyrker de det selv på sukkerholdig jord???
Jeg mener å huske at det er FEIL-varemerking på ICA sine egne linfrø. Det har blitt diskutert før, og noen endte opp med å sende en mail og spørre.
Angående de andre merkene så ja, det er karber i linfrø, men de skal IKKE telles fordi de går ufordøyd gjennom kroppen, som flere har nevnt. (knuste blir også tilnærmet null hvis man skal telle).
Korrigér meg hvis jeg er på viddene her, men slik har jeg i alle fall forstått det ! :)
Jeg vil bare kommentere at når linfrøene er knuste så er opptaket MYE bedre enn når de ikke er det. Når de er hele er det faktisk lite som blir tatt opp og det går for å være et dyrt avføringsmiddel:p
Men takk for oppskriften! jeg skal prøve meg på den NÅ faktisk!!!
Jeg synes det er veldig godt, spesielt tilsatt alle krydderierne (som jeg har tilføyet orignaloppskriften) hvis man liker det - og så får du en masse fiber og omega-3.
Det virker absolutt ikke tørt. Jeg bakte det i en liten bradepanne. Pass på at det ikke blir overstekt, test med en fyrstikk eller strikkepinn et par ganger, når det ikke henger noe på strikkepinnen er brødet ferdig.
Jeg skar det ut i 12 kvadrater og spiste med ost på.
Ville bare nevne at, ja, dette spørsmålet har vært veldig aktivt her inne tidligere også, om det er mer karber i knuste enn hele. Og fellesnevneren er at når folk har vært i kontakt med produsentene angående hele og knuste linfrø, og sendt emailer eller ringt dem, så har vi ikke fått gode svar, eller SVAR i det hele tatt! DERFOR får man ikke klargjort eller satt ett bestemt tall på karbeinnholdet, enten det er de knuste eller hele frøene. Alle produsenter mener vel at det er de som har rett... Sitat: "Nå har jeg to ganger sendt mail til Den lille nøttefabrikken/Brynhild i Sarpsborg uten at de svarer." Vel, dette er desverre et vanlig problem for oss som TRENGER å vite! Flere sier i denne tråden at de skulle like og sett HVOR folk har ting fra. En sier: "men det har vært mye snakk om dette i andre tråder. Jeg har søkt og lest, men finner fremdeles bare meninger om det, kan ikke finne "offisielle" data om det. Har søkt en del på nettet også og kan fremdeles ikke finne det." Nei, så hva skal man da gjøre?:confused: Det er ganske frustrerende det der.
Karbeinnholdet på posene er heller ikke til å bli klok på. Det betyr at de (produsentene/importørene) faktisk ikke vet selv nok om deres produkter og derfor setter forskjellige importører/produsenter forskjellige ting på posene!
Men la oss ta utgangspunkt i noe vi alle kan kjenne oss igjen i:
Vi som må leve på lavkarbo, vi holder oss unna stivelsesrik mat. Og hvetemel er vel den tingen de fleste her inne holder seg unna. Hvor høy er blodsukkerstigningen på 100 gram hele hvetekorn? Det er ikke veldig mye for det er et helt fiber og kroppen greier ikke og ta alle næringsstoffene og stivelsen opp i kroppen fordi det er så grovt, derfor så vil karbeinnholdet være høyt. Men ikke alle karber blir tatt opp i kroppen og blodsukkerstigningen vil derfor være liten. Hva om vi maler opp disse hvetekornene opp til fint mel, vil blodsukkeret bli påvirket like lite enn om vi spiste dem som hele korn? Nei, det vil de fleste av oss skjønne at det ville det ikke, for kroppen kan spalte det fine melet lett i kroppen og kan da nyttiggjøre seg næringen og stivelsen. Blodsukkerstigningen blir derfor høy. Så er det ikke sansynlig at det samme prinsippet gjelde for linfrø? Jo mere finmalt, jo mer blodsukkerstigning? Muligheten er i allefall der.
Nå svinger det oppgitte karbeinnholdet på posene veeldig, så man vet ikke helt hva man skal tro når det gjelder antall karber! Det jeg har måttet gjøre for min egen del da er og gå ut i fra et gjennomsnitt som jeg setter. Og det gjennomsnittet for min del er 20 gram karber pr. 100 gram. Det tallet er bare noe jeg satte selv, for tallet er lavere enn det høyeste oppgitt karbeinnhold fra noen produsenter, og høyere enn det laveste tallet oppgitt hos andre igjen. På den måten legger jeg lista midt i mellom. For mitt problem er at på grunn av meget store og tunge hormonproblemer må jeg leve med et lavt antall karbo, selv etter snart tre år på dette kostholdet. Den prisen er lett for meg og betale etter 10 års sykdom på et såkalt sunt og "normalt" kosthold som ga meg sykdom og plager. Jeg har kommet frem til hvor mye jeg tåler etter og ha økt antall karber og prøvet og feilet. Og da skal det lite til før jeg vipper gale veien. Dette er ikke noe problem for meg for dette har jeg holdt på en stund og kjenner hvor høyt jeg kan gå og hvor jeg må holde meg. Så for min del er det lettere og gjøre det når jeg vet hva jeg kan forholde meg til. Og ettersom det ikke er noen hjelp og få fra produsenter eller andre steder som faktisk ikke er helt samstemte med hverandre, så må man bare finne ut av hvor mye man tåler selv. Flere produsenter eller skaperne av denne matvaretabellen sier nok at: "jammen det er VI som har rett!" Og når alle sier det så skjønner man at det ikke er lett for oss og navigere i en verden av produkter som ikke forteller oss det samme fra produsent til produsent. Så da fant jeg ut av det som fungerer for meg er og gjøre det jeg skrev oppafor her, nemlig og sette min egen standard midt i mellom de uenige. Ville bare dele dette med dere, for her er vi i alle samme båt. Da er det greit med et forum hvor man lufte sine ideer og dele erfaringer med hverandre:)
Ps. Hørtes ut som en meget god oppskrift, denne skal jeg forsøke :)
Ps. Når jeg skal lage denne, og regner 20 karbo pr 100 gram knuste linfrø og det er 200 gram linfrø i oppskriften, blir det ca 3,5 karbo pr muffins, og det er faktisk ikke ille ;). Jeg kommer til og tilsette hele linfrø også, så blir det mere i røren. Jeg pleier ikke og regne med karbo i HELE linfrø, de bare passerer hele igjennom, så det stresser jeg ikke med. Kanskje derfor det er et fint avføringsmiddel? :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.