< Tilbake til oversikten

Marsipan

#1

guro sa for siden:

Oppskrifter med tanke på julen.

[i][/i]

Marsipan

· 500 g mandler

skoldes, tørkes og males fint. Blandes med

· 350-450 g fruktosemelis

· (1 ts tragant) Kan utelates!

· 1 ss eggehvite, lett pisket.

Trill for eksempel kuler og pynt med valnøtter, rull i kakao/kokos, dypp i sjokolade osv.
[font=Comic Sans MS][/font]
[font=Comic Sans MS][/font]
Fylte aprikoser ?*

· 20 myke dessert aprikoser
· 100-150 g marsipan
· 100 g kokesjokolade
Skjær et snitt i hver aprikos. Rull små kuler av marsipan og stikk inn i hver aprikos. Trykk aprikosen igjen og ta bort overflødig fyll. Smelt sjokoladen og dypp snittflaten på aprikosen i sjokoladen. La stå kjølig til sjokoladen er stivnet.

Aprikosmarsipan ?*

· 100 g skållede mandler, malte
· 100 g tørkede, myke aprikoser i skiver
· 50 g fruktosemelis
kjøres sammen i hurtigmikser/ foodprosessor. Tilsett
· 1-2 ts eggehviter
og kjør videre til den samler seg og får marsipankonsistens. Form pølser og dypp i smeltet sjokolade. Eller bruk som fyll i marsipanbrød.


#2

Zoë sa for siden:

Hurra! Marsipan!

Men hvor får man kjøpt fruktosemelis?


#3

Iset sa for siden:

Flott!! Cavalier har også en ferdig masripan som smaker utrolig godt, den er uten sukker (og anbefalt av Lindberg). :D


#4

guro sa for siden:

Det må du lage selv. Du kjører fruktosen i hurtigmikser til det støver - og litt til. Om melisen blir for grov blir marsipanen 'knaprig'. Mulig man kan forsøke å løse opp fruktosen i eggehviten først.


#5

guro sa for siden:

Her er marsipanen, Lise! -Jeg tillater meg fruktose jeg vet du!


#6

Summer sa for siden:

Åja, det gjør du ja.. Men jeg kan jo bare erstatte med stevia siden det er eggehvite der. :) Hva er tragant?

#7

guro sa for siden:

Et bindemiddel som fås på apoteket. Har aldrig brukt det selv. Hjemmelaget marsipan kan jo bli litt 'sprø', smulete, tipper traganten gjør den smidigere.


#8

Summer sa for siden:

okei. :)

Men når du skolder mandlene- da har du dem nett nedi og utav igjen når det koker, også skreller dem etterpå ikke sant?


#9

elian sa for siden:

Hva er · (1 ts tragant) og hvor får jeg tak i det? Hvilken fungsjon har det i marsipanen?? Har aldri hørt om det jeg..... :rolleyes:


#10

guro sa for siden:

Ja, jeg koker opp vannet og har mandlene oppi, akkurat så lenge at jeg ser skallet løsner. Og så har vi det morro en stund med å 'skyte' mandler rundt i kjøkkenet. Må tørke godt (flere dager) før de males.
[font=Comic Sans MS][/font]
[font=Comic Sans MS][/font]


#11

guro sa for siden:

Se 3-4 innlegg lenger opp i tråden for min gjetning!


#12

guro sa for siden:

[font='Comic Sans MS'][/font][font='Comic Sans MS'][/font](uprøvde, men fristende)
[font='Comic Sans MS'][/font]
[font='Comic Sans MS'][/font]
Fylte aprikoser ?*

· 20 myke dessert aprikoser

· 100-150 g marsipan

· 100 g kokesjokolade

Skjær et snitt i hver aprikos. Rull små kuler av marsipan og stikk inn i hver aprikos. Trykk aprikosen igjen og ta bort overflødig fyll. Smelt sjokoladen og dypp snittflaten på aprikosen i sjokoladen. La stå kjølig til sjokoladen er stivnet.

Aprikosmarsipan ?*

· 100 g skållede mandler, malte

· 100 g tørkede, myke aprikoser i skiver

· 50 g fruktosemelis

kjøres sammen i hurtigmikser/ foodprosessor. Tilsett

· 1-2 ts eggehviter

og kjør videre til den samler seg og får marsipankonsistens. Form pølser og dypp i smeltet sjokolade. Eller bruk som fyll i marsipanbrød.


#13

Summer sa for siden:

:lol: synes jeg ser det for meg! Høres ut som en gøy førjulsaktivitet...:D

..og du.... de fylte aprikosene var bare geniale! :blomster:

..vi har lurt litt på å male nøtter og putte inni (har prøvd med hele nøtter, men det falt bedre i smak hos foreldrene enn hos poden, og siden han er hektet på aprikoser, så vil jo vi gjerne ha i ham noen proteiner i samme slengen...:) )
..marsipan,og forsegle med sjokolade..... vann i munnen


#14

Huldr sa for siden:

Enig, Lise - herlige oppskrifter! :blomster: til Guro!

Men du, jeg tror ikke du kan erstatte fruktosemelisen med Stevia altså. For melisen skal jo være en del av konsistensen i marsipanen, og ikke bare søtsmak... så jeg tror ikke det blir vellykket. :nei:


#15

Summer sa for siden:

Joda, vi laget i fjor med eggehvite og steva,- ble nydelig godt! :ja:


#16

Huldr sa for siden:

Åh, sier du det?! :) Så bra, da! Kanskje jeg skal prøve det... :)


#17

Helene sa for siden:

og for oss som ikke bruker stevia eller fruktose så er det best med?


#18

guro sa for siden:

Hva bruker du da? Prøv det!


#19

Helene sa for siden:

bruker flytene natren til det meste, men det har jo en helt annen konsistes :p


#20

Nille sa for siden:

Du kan ta natreen og kjøre det til meliskonsistens i food processor. Det gjorde jeg i 2. forsøk. Kjempegodt ...
[color=purple][/color]
Ikke bruk flytende, det er helt feil konsistens. Jeg ødela 1/2 kg skoldede, malte mandler i fjor.....:o - ikke bra !


#21

snoopygirl sa for siden:

åh marsipan...jam-jam..gleder meg til jul..bare MÅ ha litt marsipan da altså..kommer nok til å kjøpe jeg da siden det finnes en type uten sukker....
prøvde å lage sjøl et år,men blei ikke så vellykka at det gjør noe..smakte jo godt.men bare datt fra hverandre :-(


#22

Iset sa for siden:

Jeg skal iallefall kjøpe litt Cavalier-marsipan i jula. :D Sukkerfri og kjempenydelig på smak. Må bare passe på å begrense meg, så ikke jula ender opp i et smertehelvete på toalettet. :o


#23

Helene sa for siden:

Nå har jeg vert å kjøpt meg targant, sån at den ikke faller fra hverandre.. så på mandag eller noe sånt skal jeg lage marsipan :D


#24

des65 sa for siden:

Vet du hvor de selger den marsipanen?


#25

Iset sa for siden:

Jeg jobbet i Life tidligere, og der solgte vi den. Så de fleste helsekostbutikker (iallefall Life) selger den eller kan i det minste få tak i den om du ønsker å bestille den inn.
Ellers har jeg sett den på Dropsen og Candygirl, men den kjeden tror jeg kun finnes her i Stavanger/Sandnes, er ikke sikker...
Iallefall kan du se i de største dagligvarebutikkene, snopeforretninger og helsekost. De selger også KONFEKT av dette merket, den er SINNSYKT god, men du får altså veldig vondt i magen om du går berserk. :p



#27

Helene sa for siden:

lagde marsipan i går, men den smaker ikke så mye ( ikke at noe smaker så mye for tiden fordi jeg er forkjølt), lurer på om jeg tok for lite sukker i? er ikke så lett å gjøre sukker erstattning om til gram.


#28

nøtta sa for siden:

dyppa du de i 70% ? da smaker de nok :D


#29

Helene sa for siden:

dyppa de i 86% faktisk... var det jeg hadde..


#30

Iset sa for siden:

Jeg ville nok ventet og smakt på dem en gang til etter du blir frisk, for forkjølelse demper jo smaken på det meste. Jeg var på julebord en gang jeg var sterkt forkjølet (mannen tvang med omtrent med, han ville ikke gå alene..) og INGENTING smakte noe...
Så vent litt og smak på dem, kan hende de smaker kjempegodt. :D


#31

Helene sa for siden:

jepp, kan ikke spørre thomas heller for vi ligger her lite dett begge to :p


#32

Nooria sa for siden:

Heyy.... jeg lurer veldig på en sak! Jeg har forsøkt ved flere anledninger å lage fruktosemelis, men jeg får noen grå klumper i den? Er det noen andre som har opplevd det? Jeg lurer på om det er metall fra knivene i blenderen? :confused:


#33

Summer sa for siden:

Smaken har nok med forkjølelsen å gjøre. For jeg hadde toppen to spiseskjeier med fruktose i vår, og den smakte aldeles nyyyyydelig. ;)

#34

Hedda:) sa for siden:

Hvor kjøper du den? :rolleyes:



#36

Karin sa for siden:

Prøvde å finne ut hvor mye de tar i frakt og forsendelse. Har du peiling på det, Iset??

Det er fristende å kjøpe den marsipanen, det blir jo så lettvint... Men hvis det koster en hel masse i frakt, blir den jo litt dyr da...

Noen som vet om noe sted i Bergensområdet som selger den?


#37

Helene sa for siden:

jeg har funne den mange steder.. helskosten på sartor fek. ( en av life'ene der ute) finner den sikkert i sentrum og.. har ikke sett etter den fordi jeg var så UTROLIG skuffa.. den var jo piteliten og kosta kjempe masse.. str var lignende en sån sukkermasipan pinne med sjokolade utenpå..


#38

Karin sa for siden:

Takk skal du ha Helene. Skal se etter den. Må prøve den i hvert fall. Men jeg har litt lyst til å prøve å lage marsipan med splenda. Tror Nille hadde prøvd på det med godt resultat???


#39

Nille sa for siden:

:ja: Mye bedre enn noen kjøpemarsipaner.... :sikle:


#40

Summer sa for siden:

Jeg liker ikke kjøpemarsipan, men hjemmelaget, som heller ikke er for søt: Nammenam. :ja:


#41

Karin sa for siden:

Var på Lagunen i dag, sjekket begge helsekostbutikkene, men ingen av dem hadde marsipanen.

Den Life-butikken var dessuten en total skuffelse. De hadde ingenting av noenting.

Den andre (Kinsarvik??) hadde utrolig mye lavkarbo-greier (i forhold til mange andre, da! Men jeg husker ikke å ha støtt på noen bedre.). De blir bare bedre og bedre for hver gang jeg går dit.

Så det kan se ut som om jeg må fikse dette selv, altså hjemmelaget. Med mindre jeg drar til Sotra. Og det har jeg ikke for vane. Det blir litt søkt, liksom, når vi har alt det de har her i byen... Da kunne jeg vel egentlig like godt bestille på postordre, det skulle bli ca like dyrt alt tatt i betraktning. Bensin og alt... Og jeg vet ikke om det koster noe å kjøre over Sotrabroen.


#42

Summer sa for siden:

Nei, det koster ikke noe å kjøre over sotrabroen. :) (men jeg hadde heller laget min egen marsipan også. )


#43

Helene sa for siden:

De må no ha den marsipanen noen andre steder enn på sotra da.. sotra er jo IKKE kjent for noe godt utvalg.. Kinsarvik frukt i sentrum? eller helsekosten på bystasjonen? eller så får jeg kjøpe når jeg er på sotra i dag og sende til deg i posten :p


#44

Iset sa for siden:

Jeg har bestilt derfra før, men husker ikke. Men jeg mener det skal stå på siden altså.

Men du, ALLE Life-butikker kan skaffe deg marsipanen om du ber om det. ;) Det gjelder forøvrig ALLE andre varer også. Bare spør om de kan ta det med på neste bestilling, om enn kun til deg. Jeg skal skrive en tråd om dette nå, for det er mange som ikke er klar over dette. :)


#45

Summer sa for siden:

Hvordan var det vi skoldet mandler igjen? Bare et lite oppkok ikke sant?


#46

Anne sa for siden:

Mandlene begynner å flyte opp og du ser at skallet løsner litt fra kjernen...:)
Ta en prøve....klem på mandelen så nøtta skvetter ut...


#47

nøtta sa for siden:

bare pass på at jeg lander mykt ;)

:p


#48

Anne sa for siden:

:lol:
....unnskyld Nøtta.....:p


#49

Summer sa for siden:

:lol: Jeg hhadde håndklær under, håper det gikk bra? forkymra på nøttas vegne


#50

nøtta sa for siden:

det gikk bra ! :D


#51

Karin sa for siden:

Mye bra her - takk, Helene, for tilbud! Og takk til Iset for god info! Nå har det akkurat åpnet (det vil si, de er visst ikke egentlig åpnet offisielt)en helsekost/kafe/behandlingsgreie her på senteret i bygget nedenfor meg, så der regner jeg med at man kan påvirke vareutvalget litt. Var innom i dag og kjøpte 87% økologisk sjokolade. Blir spennende.

Med sjokoladen skal jeg lage chocolate chip cookies. Skal si fra om resultatet. (Og så skal jeg nok spise litt av sjokoladen også...:D)

Skålding av mandler gjør jeg sånn: Fosskokende vann, har i mandlene, venter til vannet NESTEN koker igjen, setter til side, prøver etter fem minutter om mandelen lett sklir ut av skallet. Hvis ikke, får det stå et par minutter til. Det skal være nok varme i det likevel.

Og ja, og så legger jeg en tjukkas i andre enden av kjøkkenet så Nøtta har noe å lande mykt på...:D


#52

nøtta sa for siden:

:lol:



#54

stinasol sa for siden:

Til de i bergens området så selger de cavalier sin sukkerfrie marsipan på life på sartor,har ikke sett den andre steder forløbig...


#55

Hyper sa for siden:

Hvor er sartor da?(østlending i Bergen vettu)....
De burde vel ha lavkarbo marsipan i London?Noen som vet?


#56

jeef-micro sa for siden:

London har i allefall lavkarbogodis... se på asda eller tesco


#57

Hyper sa for siden:

Jupp, det er notert:)


#58

stinasol sa for siden:

sartor senter ligger på sotra,30 min utenfor byn på vest siden..stoort senter med masse gøye butikker,blandt annet 3 helsekost butikker :D

#59

Helene sa for siden:

Du får det nok på kinsarvik på åsane senter og.. de har jo mye rart godt.


#60

stinasol sa for siden:

de har ikke fått inn sukkerfri marsipan på kinsarvik(enda iallefall)

#61

Hyper sa for siden:

Nope...Jeg var og hørte på torsdagen..Hadde ikke inne...På Åsane Senter altså..


#62

Trolljenta sa for siden:

Håper nå de har tenkt til å få inn cavalier marsipan på Kinsarvik, for det står på min handleliste til jul :rolleyes:


#63

stinasol sa for siden:

spurte de for noen uker siden og (når de fikk masse ann marsipan økologisk osv osv) men vet ikke om de hadde no problem med å få inn eller hva det var...

Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.