Jeg har lest litt rundt på forumet (og mye her inne på ketolyse, som til stor grad likner på min egen kostholdsfilosofi) og jeg ser det er en del ting som gjentas flere ganger. Det var en ting jeg stilte litt spørsmålstegn ved, og det var følgende utsagn:
Hvor er holdet i dette, rent vitenskaplig? Er det basert på egne erfaringer, eller er det noe rent kjemisk kroppen gjør for å "omstille seg". Jeg har brukt en diett der kroppens glykogenlagre fylles GODT en gang i uken. Da spiser jeg mye karbs, og lite fett, resten av uken går det i et ketogent kosthold. Det tar ikke mange dagene etter oppkarbingen før jeg er i ketose igjen, men det kan forsåvidt skyldes treningen.
Det jeg prøver litt klønete å komme frem til her er:
Vil min sykliske ketosediett føre til at jeg vil få stadig større problemer med å komme i ketose? Slik jeg ser det er jo en ketogen tilstand kun en kroppslig reaksjon av å ikke få tilført kroppen nok karbohydrater... Så hvis det stemmer; hvorfor stemmer det?
Det vitenskapelige holdet kan jeg ikke stå inne for, men jeg har lest mange steder at det for kroppen er en stor omstilling å veksle fra blandingsforbrenning (karbohydrater og fett) til fettforbrenning -altså i ketose hvor du bare brenner rent fett. (Men jeg har i prinsippet aldri sprukket selv, så jeg vet ikke så mye om det ut fra egne erfaringer) Man vil jo merke det i overgangene selv, de fleste av oss i alle fall, at vi blir tunge i kroppen, får hodepine, kvalme, generell uvelhet når vi går over i ketose, og jeg synes jo det er en pekepinn god nok på at dette er en stor jobb for kroppen. Men igjen -det er flere her inne som opererer med oppkarbing, men da i mest grad kroppsbyggere og folk som driver med idrett på høyere nivå.
Jeg tror nok at det har mye å si hvilke karbohydrater man sprekker med. Jeg mener -det er en forskjell om du spiser kaker og is en gang i uken, enn om du skulle spise litt poteter og drikke melk f.eks.
Men, igjen, ingen kropper er helt like. Funker dette for deg?
Ifølge endel folk på Active Low-Carber hjelper karbohydrat-rotering med økt vekt-tap. Det skyldes, ifølge noen bodybuilder-artikler jeg har lest, leptiner (metthetshormon), økt nivå av IGF-1 og så videre. Karbohydratene gir leptiner, men siden du ellers er i ketose, så mangler du leptin-resistens (som skapes mest av fruktose).
Kroppen må først venne seg til at du ikke lenger har insulin-resistens og høyt insulin-nivå, men heller insulin-resistens og lavt insulin-nivå. Insulin-nivået må ned på sikt. I overgangsfasen blir de fleste truffet hardt fordi de a) har et høyt insulin-nivå eller spiser for mye insulinfremmende protein (meieriprodukter), som da b) fører glukose inn i muskel, så det blir mangel i hjernen. Dernest må kroppen produsere glukose gjennom glukosegenesis, via ulike aminosyrer.
Mer mettet fett hjelper, da det øker insulin-resistens i muskler, men det finnes uansett en grense for hvor langt det hjelper.
Dette er jo interessant, for min eneste sprekk var en kontrollert karboloading, og det eneste resultatet jeg fikk var at jeg ble dårlig, og gikk over tid ganske mye opp i vekt selv om jeg gikk tilbake til ketogent kosthold.
Men, så er jeg insulinresistent og er disponert for LADA (latent atuoimmun diabetes hos voksne).
Jeg kjenner meg igjen med ubehaget når man går inn i ketose. Heldigvis tar det ikke veldig lang tid å venne seg til for mitt vedkommende før det er "greit". Litt av grunnen til at jeg lurer er fordi jeg egentlig ikke har spesielt mange kg å gå ned. Samtidig så LIKER jeg å være i ketose og gå ned i vekt på denne måten, fordi jeg innerst inne er veldig glad i feit mat og kjøtt, og en slik diett gir meg muligheten til det ;)
Funker gjør det jo. Ikke mister jeg mye styrke heller, som også er et interessant resultat. Jeg vil vel ikke kalle det en "sprekk" for mitt vedkommende, mer en oppkarbing, og den går på rotgrønnsaker (poteter først og fremst), ris, noe frukt, og en del andre raske karbs, alt jeg savner på en vanlig lavkarbodiett. Styrer unna sukker og fett.
Oppkarbing er herlig av flere grunner både psykisk og fysisk, men man kan jo forsåvidt kjøre det løpet uten å gå helt i ketose også. Jeg var egentlig bare nysgjerrig på om denne dietten etter hvert ville miste sin effekt :)
Jeg er ikke insulinresistent, og har heller ingen historie med diabetes og slikt i familien. Er rimelig karbsensitiv til vanlig når jeg er flink å regulere dietten. Pleier alltid å først gå opp litt etter oppkarbing (vann og glykogen i musklene) men man ser faktisk slankere ut likevel pga at man tilsynelatende har lavere fettprosent. Så går jeg ned litt igjen fordi ketosedietter gir meg (så og si alltid) forstoppelse, og karber får magen igang igjen. Så normaliserer det seg. Så ja, effekten vil nok variere fra person til person, men jeg var igrunn bare nysgjerrig på vitenskapen bak påstanden (eventuelt andres erfaringer).
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.