Har i lengre tid irritert meg over at pizzabunner med soyaprotein har vært mer eller mindre mislykket, grøtete, og kanskje litt "eksentriske", så jeg fant ut at jeg måtte forsøke noe selv.
Litt av tanken var å få en sprø og saftig bunn (har noen vært på Dolly Dimple's, feks?), som smakte tilnærmet normalt. Dette synes jeg er langt på vei, og her er harde fakta for en liten pizza jeg har døpt "Yeti". Oppskriften nedenfor gjelder for langpanne. Pizzaen kan enkelt lages i stekepanne om man bare skal lage til en person, bruk ca 1/3 av mengdene for bunnen, og smak til fyllet.
EDIT: Etter tilbakemeldinger som "styr unna" og "kvalmende" har jeg nå laget en ny runde med både langpanne- og stekepannepizza. Først og fremst fordi pizzaen etter min smak er helt herlig, dernest fordi mange av målene var "litt sånn cirka". Nå er de mer presise, og dagens pizza er laget etter oppskriftene her. I tillegg har jeg denne gangen tatt bilder for å vise hvordan ting ser ut underveis.
Til bunnen:
Ca 2-4 dl raps-/frityrolje (har brukt Eldorado Wok/Frityrolje), hvorav 6 cl skal i røra. Resten benyttes til steking av ost.
6 egg
60g Ketolyse Bakemix
6 cl vann
Ost i skiver, ca 300g
(Option: 1 ss Hi-Maize og 1 ss GI-Block, fra lavkarbopikene.no)
Fyll:
400g biffkjøtt
Løk (purre, vårløk, vanlig/rød løk...)
Knuste tomater (gjerne i kartong eller boks/glass)
Revet ost
(Ellers ingredienser etter smak...)
Varm opp litt olje i pannen. Bruk såpass mye at bunnen er helt dekket, og litt til. Mengden er avhengig av panna. 160-170 grader er fin temperatur. I langpanne legger man bakepapir i bunnen. Uten dette vil du få mye jobb med å få løs pizzaen, så HUSK BAKEPAPIR!
Langpanne med bakepapir i bunnen, dekket med olje.
Det kan være smart å trykke ut luftboblen som bildet viser. Boblen vokser nemlig i ovnen.
Legg på ost til bunnen i panna er dekket, og la osten fritere/steke til den stivner. Skivet ost er enklest her. Hvis du bruker stekepanne kan du gjerne løfte den litt forsiktig med en spade når den har stivnet, slik at den løsner fra panna. Dette slipper du i langpanne, bakepapiret ordner biffen.
Ost i panna, før og etter steking. Hadde bare revet ost for anledningen.
Visp sammen eggene, bakemiksen, rapsolje og vann. Dette skal ha konsistens som tynn pannekakerøre. Kjør gjerne med mikser slik at røra blir jevn og klumpfri. Hell blandingen over osten, og stek til den begynner å endre farge. I stekepanne snus bunnen forsiktig når overflaten er "tørr", slik som med pannekaker.
Overskuddsolje helles av før pizzafyllet legges på. I langpannen kan det bli veldig mye olje.
Øverst: Bunnene idet røra helles over. De nederste bildene er av ferdigstekte bunner. Stekepannebunnen er snudd. Langpannebunnen stikkes ned om den hever underveis. Overskuddsolje i koppen.
Pizzafyll etter smak, men her er et forslag:
Dekk bunnen med knust tomat, og legg på litt løk og krydder. En liten neve med purre og/eller vårløk kan med fordel legges på tomaten.
Legg på revet ost (vanlig gulost, eller ost etter smak) til tomatfyllet er nesten dekket, i langpanne utgjør dette ganske mye ost. Revet ost fungerer best.
Legg løk, paprika, purre/vårløk, litt hermetisk mais (pass på karboene!) og brunede biffstrimler oppå osten. Jeg marinerte biffen i litt rødvin, teryaki, hvitløk og pepper før jeg brunstekte dem i panna.
Stekes i ovnen til osten begynner å bli gylden. Viktig: Gjelder også stekepannevarianten!
Prosessen avbildet.
Yeti-bunnen har ikke den litt kvalmende soyaproteinsmaken, først og fremst fordi den inneholder så utrolig lite av det. Dessuten er det de relativt store mengdene ost som gjør den sprø, til forskjell fra andre oppskrifter hvor osten blandes i røra/deigen. Den er derimot feit, men man kan sikkert redusere oljemengden om man synes oljen er mektig.
Ferdig pizza:
Legg merke til at frøken ikke greide vente til fotografen var ferdig... :D
Jeg har forsøkt Yeti-pizza med og uten Hi-Maize og GI-block, begge deler funker helt fint.
Fikk tips av din kjære at du hade lagt ut en god pizza oppskrift. Den så kjempegod ut :).. Sender linken til Andre' så han kan lage den til oss i helgen :D
Jalapeños er snadder på, og sopp gjør ikke saken verre (for dem som liker det). Det viktige er å få bunnen riktig, har du laget pizza før, så vet du kanskje litt om hvilket fyll du foretrekker.
Hei! Ja, jeg har laget den, som mat til en, - i panne. Gjorde alt veldig detaljert i forhold til oppskrift. Lagde varianten av pizza til èn, i stekepanne.
Så veldig god ut i oppskriften, men.....:mad: Sorry. Ikke bra. Og jeg er ikke ny på kjøkkenet ;) Men takk for oppskrift, du klarte å fenge meg......
Men sorry, det ble helt feil og ekstremt kvalmt! Ligger i søppebøtta nå.
Forsøker no' annet neste gang!
Er egentlig ikke så veldig negativ, da.... selv om det virker sånn nå ;) Og kveldsmaten etter forsøk på pizza ble Iset brød med ost og skinke, godt det og'
Hehe, ja godt smaken er som baken. Stekte du pizzaen ferdig i stekeovnen også?
Fortsatt litt nysgjerrig på hva det var som gjorde den kvalmende for deg... For mye av noe, for lite av noe annet?
Mitt siste forsøk ga meg den sprøeste og mest smakfulle pizzabunnen jeg har smakt siden sist jeg var på Dolly. :) Men da stekt i langpanne.
Det skal sies at jeg sjelden bruker oppskrifter og mål når jeg lager mat, det meste går på feeling - er ingen novise jeg heller. :) Dermed kan det være at man må gjøre egne justeringer, både i mengde og prosedyre.
Spiste restene til lunch og middag i dag. Funka best når pizzabitene ble varmet opp med "konvensjonell" varme, og ikke fullt så bra i mikroen.
Ikke egg denne gangen. Ost. Sprøstekt ost, egentlig. Slik som osten som renner ned i panna om du steker ostesmørbrød . :) Er så møkklei eggesmaken atte! :P
Grunnen til at jeg brukte egg og pulver er at det tynne ostelaget fort perforeres i oljen. Jeg ønsket å fylle disse hullene med noe, derfor egg og pulver.
Jeg har nå revidert oppskriften litt, ettersom noen av målene var litt sånn cirka. I en 28cm stekepanne brukte jeg ca 100g ost, omtrent 6 "plater" Synnøve skivet.
Mengden olje og vann er justert noe.
Steker nå 8 bunner til frysing, slik at det går raskere neste gang jeg vil ha herlig pizza! :)
Bilder kommer.
Edit: Bilder og revidert tekst er nå lagt i hovedinnlegget.
Har testa litt oppvarming av kald pizza, og funnet ut at det funker best i stekeovnen. Mikrobølge gjør at det fort blir litt "vassent", og stekepanne ga et preg av overvarm olje. Så vær obs hele veien på at olja tåler begrenset temperatur! :)
Det er sikkert mulig å eksperimentere videre med kruskakli og/eller andre meltyper i røra, i stedet for bakemix/soyaprotein. Det er jo bare små mengder uansett, så om det kommer et gram eller to med karbo, så burde det likevel gå bra. Hele idéen er jo å ikke bruke soyaproteiner (pga smak), og la den harde osten være bindende i bunnen.
Nytt forsøk gjennomført, nemlig å lage pizza på forhåndsstekte bunner. Resultatet ble smaksmessig helt ok, men opplevelsen kan nok forbedres noe. Sprøheten i bunnen var borte etter frysing/oppvarming.
Bunnene ble lagt på bakepapir, pakket inn i plastfolie, og frosset ned. Fyllet ble lagt på frossen bunn, og pizzaen ble stekt på bakepapir.
Som ventet avga bunnen en hel del olje under steking, denne kan med fordel få renne av. Neste forsøk blir gjennomført med pizzaen liggende på rist, med noe under, som egner seg til å fange opp oljen. Om noen prøver dette, så kom gjerne med innspill.
Jeg lagde denne i helga. Brukte mindre olje enn det som står, bare smurte bakepapiret godt. Fikk ikke noe olje som skulle helles av. Bunnen ble fin, ikke for feit, ikke eggesmak og ikke sånn sandfølelse i munnen som protein ofte gir. Kommer til å lage denne flere ganger, var farlig nært ekte saker:sikle:. Neste gang skal jeg lage 2/3 av røra til å helle over, liker best tynne bunner. Tenk at det går ann å slanke seg på pizza! Herlig:D.
Tenkte tanken på å redusere mengden "mel", altså bakemix i dette tilfellet, og kanskje erstatte noe av bakemixen med kruskakli. Hvis du gjør nytt forsøk med flere endringer, så del gjerne! :)
Hvordan ble osten når du brukte såpass lite olje? Prøvde en gang selv, og fikk "stekt" ost istedet for fritert ost, og det ble litt... Hmm.... Annerledes. Hva tenker du om det?
Selv har jeg fortsatt noen fryste bunner jeg skal spise opp før neste forsøk. Disse avgir mye fett/olje ved steiking, så jeg funderer på hvordan jeg kan få dem sprøere.
Brukte drøyt en halv dl olje, ble helt greit. Det boblet bra med fett i osten, men forskjellen på stekt og fritert vet jeg ikke noe om. Stekte osten ikke like mye som det ser ut til på dine bilder, var litt utålmodig. Osten ble litt sprø og kanskje litt hard, funker helt greit. Har varmet i mikro på jobb i dag, smakte akkurat som når jeg har hatt med vanlig pizza og varmet opp. Helt greit, men ikke som ferskt. Skiller seg lite fra vanlig pizza dette så lenge bunnen ikke er for tykk.
Ah, skjønner. Osten skal bli hard/sprø, dette skjer etter en stund. Jeg opplevde at ost som ikke var dekket av olje ble så sprø og porøs at den knuste til pulver ved den minste berøring. Men jeg tror det kommer av at den blir mye fortere stekt om den bare ligger på smurt papir.
Helt enig i at oppvarmet smaker nettopp oppvarmet. Særlig i mikroen. Om du har sjans, prøv å varme den opp i stekeovnen. Jeg fikk nesten fersk pizza en gang til. :)
Vi lagde denne i dag og det var bare hely nydelig! Eg brukte en del mindre olje enn hva som sto i oppskriften, men det ble suuuuuper godt!!! Samboeren var helt hundre! hehe.. Tusen takk for en god oppskrift!
Minner om at oljemengden er der for at osten skal friteres, og overflødig olje skal helles av.
Prøvde pizza med forhåndsstekte bunner igjen i dag. Bunnene ble laget i stekepanne (se tidligere innlegg). Denne gangen forhåndsvarmet/stekte jeg dem i ca 10 minutter på 160 grader. La bunnene på rist, og satte langpanne under. På denne måten slapp enda mer olje fra bunnene, og samtidig ble de sprøere. La til slutt på fyll og stekte ferdig på 160 grader. Snadder! :)
Savner pizza....A LOT!
Prøver ut en modifisert utgave av oppskriften din nå. Bunnen står i ovnen.
Jeg måtta ta det jeg hadde, og benyttet olivenolje i stedet for raps/frityr, og kruskakli i stedet for bakemix. Håper det blir vellykket. Skal si min mening om denne senere ;-)
Tipper det blir greit, men jeg er litt spent på om olivenoljen tåler temperaturen, og om den setter smak. Kommer nok til å prøve kruskakli og mandelmel neste gang, for å redusere bakemix-mengden.
Joda, dette har kanskje potensiale. Olivenoljen tror jeg ikke er noe god idé, fordi det var en bismak som jeg ikke helt likte, og jeg tror kanskje det kan være pga. oljen.
Kommer nok til å prøve dette igjen, men da med en noe mer smaksnøytral olje. Jeg likte i alle fall dette bedre enn når jeg prøvde Oopsieroller til pizzabunn i helgen.
Høres logisk ut at oljen setter smak, ja. Tenkte jeg skulle prøve oopsie selv også en gang, dog kanskje i kombi med den stekte osten. Siste rollen jeg smakte var for myk.
Ja, det går nok bra det, men jeg kommer til å fase ut mer av bakemiksen også i neste versjon. :)
Jeg brukte bakemix for å lage "røre", altså for konsistensens del, og for å erstatte melprodukter. Så jeg tror soyaprotein gjør samme jobben. Problemet er at det setter litt smak.
Jeg bruker soyaprotein i røra, og så lager jeg den 2/3 altså med 4 egg osv da får jeg passe tynn bunn. Og så drypper jeg olivenolje oppå osten og fyllet, for smaken. Har nå alltid pizza i frysern.
Pizzaen var kjempegod! Neste gang lager jeg nok mindre røre, for tynnere bunn. Men min pizza ble ikke crunshy :( Må ha gjort noe galt.. Osten ble hard, så la jeg røra over.. etterpå var osten myk under, når det var ferdig stekt.
Har prøvd noen ganger med sånn billig Landlordost fra REMA, tror ikke jeg vil anbefale den. Blir ikke sprø, bare gummiaktig. Funker ok med vanlig Norvegia. Andre som har prøvd andre oster?
Har nå lagd denne pizzaen, og det var godt, men bunnen ble litt for myk. Ble også ettersmak, men er ikke helt sikker på hva det er som forårsaker det. Modifiserte den litt da jeg ikke har bakemiks:
2 dl rapsolje.
100 gram Norvegia ost.
40 gram mandelmel.
10 gram kruskakli.
800 gram Eldorado hakkede tomater (to bokser).
300 gram stekt kyllingkjøttdeig.
Tror jeg skal enten skaffe bakemiks før jeg prøver igjen, eller så skal jeg prøve med 30/30 gram mandelmel/kruskakli, eller 20/40 gram mm/kk. Kan hende kruskaklien hjelper med å gjøre den litt mer porøs (bunnen ble flat nå, ikke så veldig mye av den, liksom :p).
Men ellers smakte den okei, har allerede spist 4 stykker. :D Min ble stekt i langpanne og ble totalt 41.8 gram karbohydrater, delt på 24 stykker som blir 1.74 gram karbohydrater per stykke. Har også regnet ut kalorier, proteiner og fett for min versjon, men alle tallene varierer jo avhengig av hva man bruker. Mamma fikk for eksempel bare tak i Eldorado hakkede tomater (4.3 g kh per 100 gram), men om jeg hadde brukt Landlord sine istedenfor (1.5 g kh per 100 gram), så hadde jo det totale karboinnholdet blitt redusert til 19.4 gram karbohydrater i hele pizzaen, dvs. 0.8 gram karbohydrater per stykke.
Om noen vil prøve med mandelmel og kruskakli istedenfor bakemiksen, anbefaler jeg å prøve enten 30/30 gram mm/kk, eller 20/40 gram! ;)
Frityrolje ble smurt på bakepapiret, istedet for å fritere osten i frityrolje, friteres den i eget fett.
Fortsatt funker revet ost best, skivet ost blir ikke stekt på samme måte (man får bløt ost i bunnen og "skorpe" på toppen).
Røra ble laget med ganske lite bakemix, og en tilsvarende mengde havrekli. Dette bandt røra og bunnen vesentlig bedre enn kruska, men gir litt mer karbo. Videre hadde jeg ikke bakepulver, så jeg brukte en halv teskje natron istedet. Funka like herlig.
Bunnen stekes ferdig før man har sausen på. Ost legges rett på sausen, og fyllet oppå osten. Tilsammen brukte jeg en hel kilo Norwegia på langpanna. Ble en nydelig pizza, som også var godt spiselig når den ble varma opp i mikrobølgeovnen de tre neste dagene. :)
Viktig å steke osten skikkelig. Hvis du tar to skiver Norwegia, legger dem på et bakepapir på en tallerken, og kjører dem 2 minutter i mikrobølgen, så får du et resultat som ligner på det du er ute etter her. Osten blir da helt hard, særlig om den får avkjøles litt. :)
En annen ting er at bunnen gjerne kan stekes godt, til ganske mørk farge, før du har på fyllet. Eneste ulempa er at pizzahjulet sliter litt med å komme gjennom det nederste laget, men det betyr jo bare at bunnen er sprø. :)
Lagde denne bunnen i kveld. Den hadde en bismak, enten fra olja eller fra bakemixen. Den ble også litt tjukk, jeg kan tenke meg det hadde vært lettere å gjemme bismaken om bunnen var tynnere. Konsistenen var grei, det gikk fint å holde et stykke i hånda, men den ble dessverre ikke sprø. Synes også det tok veldig lang tid å forsteke den, brukte tilsammen 45 minutter eller noe sånn, mesteparten av tiden på å steke osten.
Veit ikke om jeg kommer til å lage den igjen, litt omfattende prosess synes jeg. Men mange vil sikkert like den. :)
Gammal tråd dette her, men for en nyyydelig pizzabotn :heia: Tynn, sprø italiensk pizzabotn.
Eg har redusert oljemengda en del, og krydra osten med kebabkrydder og cayennepepper.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.