< Tilbake til oversikten

Påståelig helsekost-mann

#1

gullahar sa for siden:

Var innom en helsekostbutikk i går og spurte etter sukkerfri sjokolade. Utvalget var noe begrenset - de hadde bare en type (har glemt navnet).

Sjekka næringsinnholdet, og fant at den inneholdt 57g karber pr.100gr. Jeg sa til helsekostmannen at det var litt i meste laget for meg, noe som da førte til en lang utgreiing fra hans side der jeg ikke slapp til med hverken spørsmål eller kommentarer.

Han gikk tydeligvis ut fra at jeg var diabetiker, og sa at disse karbene ikke hadde noe å si for endringer i blodsukkeret. Og videre at sjokoladen bare ble kjøpt av diabetikere, bla, bla, bla.

Så ymtet jeg frampå om at karber i og for seg hadde den samme virkningen på blodsukkeret som sukker, men det ville han ikke høre på. For karbene i denne sjokoladen ble visstnok ikke tatt opp av kroppen.

Jeg følte meg litt overkjørt, og valgte å forlate butikken uten å kjøpe sjokoladen.

Men lurer jo på hvem som har rett...

På sukkerfrie sjokolader jeg har kjøpt før, er det jo ofte mange karber før man trekker fra sukkeralkoholene. Sjokkisen jeg så på i går var søtet med maltitol, men det sto ikke noe spesifikasjon om hvor mange av karbene som var sukkerarter eller sukkeralkoholer.

Kan man stole på at "sukkerfri" og "no sugar added" virkelig ikke har karber?


#2

Photobscura sa for siden:

Vanskelig å si, men de karbohydratene som representeres av maltitol er jo som regel kostfiber, og på noen utenlandske varer er ikke dette trukket fra. Men du sier ingenting om dette var ren sjokolade, eller om det f.eks var kjeks eller andre ting i den.
Men, det står gjerne "Which of sugars..." og "diatery fibers" på dem.
Malitol får man uansett luftplager og diaré av, så you're better off :o


#3

gullahar sa for siden:

Dette var en ren sjokolade. Varedeklerasjonen sto på norsk (eller annet nordisk språk - jeg husker ikke), og karbohydratene var dessverre ikke spesifisert.

Trodde jeg hadde grei kontroll på dette, men her kommer et dumt spørsmål:

Når man skal regne effektive karber, så kan man trekke fra sukkeralkoholer. Korrekt? Men hva med disse kostfiberne, kan de også trekkes fra?
Og er maltitol en sukkeralkohol eller kostfiber?

Framfor meg nå, har jeg Cloetta sin Mjölchoklad.

Næringsinnholdet pr. 100 g i denne er:
Energi: 2000kj/460kc
Protein: 10g
Karbohydrater: 53 g, hvorav sukkerarter 12 g og sukkeralkoholer 40 g
Fett: 32g
Kostfiber: 2g
Natrium: 0,1g

Da har jeg regna at denne sjokkisplata på 100g inneholder 13 g karber. Og spist med nesten god samvittighet.... For den inneholder melkepulver, noe som sikkert ikke er helt bra...


#4

Iset sa for siden:

Høres jo i grunnen ut som helsekostmannen har rett da, men jeg vet jo ikke hvilken sjokolade det er. Maltitol er jo et sukkeralkohol som vanligvis ikke gir særlig svingninger i blodsukkeret, og det er jo nettopp det vi prøver å passe oss for, enten vi er diabetikere eller lavkarbere. :)
Det finnes jo sjokolader for diabetikere som har et høyt innhold av karber pga. kjeks osv, hva inneholdt denne sjokoladen da?


#5

Photobscura sa for siden:

Det er riktig det, kostfiber er alt trukket fra norske matvarer. Den cloettaen finnes i en mørk variant med mindre karber og uten melkepulver. Den smaker helt greit.
Jeg synes ikke melkesjokolade smaker så godt lenger, usukra eller ei :o


#6

Iset sa for siden:

Kostfiber skal ikke trekkes fra, de er allerede trukket fra på norske varer. I USA kan man trekke dem fra siden det ikke er gjort fra før av, men ikke her i landet. Sukkeralkoholer trekkes fra ja. Maltitol er et rent sukkeralkohol og skal trekkes fra.

Det er altså 13 gram netto (effektive) karbohydrater pr. 100 gram i den sjokoladen du lister opp over her.


#7

gullahar sa for siden:

Takker så mye for hjelpa!

Mulig den helsekost-sjokoladen hadde tilnærmet alle karbene fra maltitolen da, og at disse egentlig kunne trekkes fra. Men for meg holder det ikke å "tro". Akk så mye lettere det hadde vært om alle kunne ha spesifisert karbene på næringsinnholdet, og spesielt på "helsekostprodukter".... Inntil videre frastår jeg fra å kjøpe noe jeg ikke vet det nøyaktige innholdet i :rolleyes:


#8

Iset sa for siden:

Helt enig, det er lurt. Jeg blir også eitrende forbanna på firmaer som ikke kan opplyse om næringsinnholdet. Er det virkelig så vanskelig for dem? :sur:


#9

Antoinette6 sa for siden:

. . .og så var det dette med polyoler? Enlighten me, please :)


#10

Iset sa for siden:

Polyoler = sukkeralkoholer. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.