Etter stillstand på vekten i laaange perioder, samt ekstremt vonde og langvarige magesmerter, har jeg fått en mistanke om at jeg er allergisk/intolerant mot melkeprotein.
Jeg har derfor bestemt meg for å være melkefri i minst to måneder for å se om det hjelper.
Photobscura skal også være melkefri i to måneder, og jeg tenkte da at det sikkert er flere her inne som prøver/har prøvd/kommer til å prøve det samme!
Starter denne tråden for å samle info, erfaringer, oppskrifter osv.
Dette skrev jeg i bloggen min, da jeg bestemte meg for å bli melkefri. Greit å ha en oversikt over hva man kan spise!
Om noen har noe å tilføye så kjør på!
Ellers:
Kokosmelk
Smør
Majones
Melkefri 70% sjokolade
Bær
Nøtter
Frø
Kjerner
Peanøttsmør/mandelsmør/cashewsmør
Kjøttpålegg
Leverpostei uten melk
Soyaprodukter
Tips til middager:
Jukseindisk-gryten min
Torsk i kokosmelk
Lindbergs gryterett med karbonadedeig
Kylling i peanøttsaus
Chiligryte med kylling
Ovnsbakt sei med tomat og sennep
Blomkålstappe med fetaost
Gratinerte grønnsaker med feta
Kjøttsuppe med melkefrie pølser
Fylt squash
Kyllingsuppe med sitron og ingefær
Biff med sopp, løk og brokkoli
Aubergine-dip
Tacosalat med kylling
Frokoster: Frokostpannekake med proteinpulver i stedet for cc
(Fiberrik) med makrell i tomat/skinke/whatever
Avocado med reker og majo
(Mama lupe) med kjøttpålegg, salat og majo
Egg og bacon
Smoothie med egg, bær og kanel
Pipper
Tips til småretter og snacks som gjør at jeg ikke blir matlei:
Eggesalat
Tomatsalat med mozarella
Selleristenger med peanøttsmør
Ostefat med manchego og hvit geitost, med diverse grønnsaker
Ristede gresskarkjerner med salt
Nøtte- og 70%-sjokolade-blanding
Sjokolademousse (70% sjokkis og eggeplomme)
Kokoskake
Nøttekake
Cocosaboller
Fedons franske, med soyafløte
Black Sunday
Myas cookies
Fant denne oppskriften på et veganerforum. Lagde mandelmelk og hadde i smoothien min i stedet for fløte/yoghurt, heeelt nydelig:
Hjemmelaget mandelmelk:
Mandelmelk er lett å lage, enten fra skåldede mandler eller med "skall" på.
Hvis du bruker med skall så legg dem i vann over natten.
Hvis du skal skålde mandlene så dypper du dem noen sekunder i kokende vann så at du lett kan få av skallet.
Selv syns jeg det er for mye styr så jeg lager mandelmelk med skallet på.
Kjør dem i en mikser med kniv og tilsett gradvis vann, kjøres i ca 5 minutter.
Tilsett eventuelt bittelitt salt.
Sil av mandelmassen i et dørslag eller lignende over en glassbolle, og hell den så over i en mugge som du kan ha stående i kjøleskapet.
(mandelmassen kan du bruke til noe annet) og så har du fått fersk og frisk mandelmelk.
Hei!
Av tips, "God og mager"-merket av pålegg og pølse er stort sett uten melk.
"Mysepulver" (i alt for mange ingredienser!) er melk.
Ellers er websiden utenmelk.no veldig bra!
Her er jeg! Starter opp med melkefritt fra og med den første september. For min del blir det nok også søtningsfritt, nøttefritt og bærfritt. No problemo :D Noe av utfordringen blir faktisk å holde mannen matglad i tillegg, ettersom akkurat den tasken på kjøkkenet er min.
Det går nok bra.
Bra liste!
Jeg skal i utgangspunktet bevilge meg en meieriproduktdag i uken, mer som et eventuelt pustehull, tenkte jeg, uten at jeg nødvendigvis MÅ benytte meg av den. Vet ikke om det vil forringe effekten av det, så om noen vet noe om det, vil jeg gjerne høre om det :)
Paradis-Oscaer spiser vel også melkefritt, så vi må nesten lokke henne inn hit for å plukke hjernen hennes :)
Jeg kan ikke nok om dette, men slik jeg forstod det så må man gå to mnd helt uten melk før man kan være sikker på at alt er ute av kroppen. Om man har melkeproteinallergi så lagrer det seg ting og tang i kroppen, fordi tarmene ike klarer å bryte ned proteinene. Som sagt, vet ikke nok om dette, men skal undersøke og poste mer om jeg finner det!
Photo: Jammen klarer jeg å trykke i meg melk-ting selv om jeg bor sammen med en som ikke tåler det ;)
Det er så mange andre ting jeg ikke tåler pga. candidaen, så da har melkeprodukter fått være liksom - også tåler jeg det fra naturen av. Jeg har spist både yoghurt og annet selv om ikke prinsen min spiser det, vi spiser ikke alt det samme gjennom dagen (hvem gjør vel det, hehe).
Meen..melkesukkeret en en helt annen sak, både ift. generelt karbenivå og candida. Så jeg har vurdert i det siste å kutte ned til bare melkeprodukter uten melkesukkeret, type ost osv. :)
Men oppskrifter og løsninger har jeg! Plukk hjernen, hehe!
Tåler dere her geitemelk? Type ekte Fetaost?
Min gjør det, jeg fant en camembert av geitemelk i den fancy ostebutikken på løkka i helgen, til hans store lykke!
Jeg har ikke melkeallergi, en smule laktoseintolerant (som sikkert de fleste er uten å være klar over det, som Anna, den svenske ernæringfysiologen fra "Du är vad du äter" sa, " du är en mann, Bert, inte en kalv" :lol:). Men det gjaldt kun melk, har ikke reagert på andre meieriprodukter. Men jeg har en tanke om at det kan spikre overflødig fett til kroppen i mitt tilfelle, så jeg gir det et go.
Interessant det du sier, Enid! Kan ekte mozarella og produkter av geit virkelig benyttes? Har det ikke melkeproiten eller laktose i seg at all? Da blir det i tilfelle andra bullar.
Jepp! Har funnet en ekte fetaost, i blå pakning, kjempegod!
Mozarella er også ok :ja:
Andre oster som funker er manchego (verdens beste ost, omg!), den hvite geitosten til Snøfrisk (hard type) og seff alt annet som er laget av 100% geit eller bøffel.
Paradis-Oscar: Takk for skryt :klem:
Photo: Jeg vet jo ikke helt sikkert om jeg ikke tåler det jeg heller, bare prøver det ut. Mest pga at det jeg har lest om mageplager stemmer, og så secondary pga vekta da, hadde ikke protestert om de siste kiloene endelig løsna... Har aldri hatt noe laktoseintoleranse, så jeg mistenker melkeproteinene for å være de slemme...
Hm. Nå fikk jeg høre at man bør gå i minst 3 mnd før man kan være sikker på at det gjør noen forskjell med og uten melk. Jeg tar ingen sjanser, så 3 mnd it is!
Kan jo ikke vite om dette stammer fra melkeslutten, men det virker liksom som om det er mye gørr som skal ut av kroppen!
Alt dette er visst normalt, så jeg fortsetter med godt mot :ja:
Det er sikkert individuelt hvor lenge man må gå, tenker jeg. Men vi rekker det i alle fall fint før jul :D Det er et lite poeng for meg, ettersom jeg ikke vil såre mammas følelser (elle rmitt eget smakssenter :D) med å hoppe over rømmesilda :sikle:
Du er flink :heia:! Jeg følger spent med, er ti dager bak deg ;)
Aha, den ja! Da slapp jeg og komme med advarsel om at snøfrisken har fløte i seg, hehe. Den der har jeg sett på Røtter, ny type crossover-helsekost/matbutikk på St.Hanshaugen, løpeogkjøpe m.a.o.:)
Er dette i forhold til melkeprotein-allergi, eller i forhold til laktose-intoleranse?
Duden min (som har lakto) har aldri fått noen beskjed av leger/spesialister om den tidsperioden - men så er jo ikke alltid at alle leger fullstendig oppdaterte heller da...
De symptomene du beskriver nå, er VELDIG likt sånn jeg har det når kroppen kommer seg igjen etter å ha fått i seg ørlite sukker/kunstig sukker...
Hos meg er det da en allergireaksjon, pga. candida (man spiser noe candidaen liker: sukker, kunstig sukker, gjær etc, ergo den har seg en fest og blomstrer, og når man ikke spiser sukker etc. mer, så dør candidasoppen, og da skilles dens proteinet ut på vei ut av kroppen, og det reagerer jeg allergisk på - derfor det heter candida-allergy;))
Hubbyen min blir alltid bare dårlig i magen hvis han får i seg laktose, men ikke at han er fasiten heller seff. Men det minner meg mye mer om allergi, eller etterdønningene av en allergisk reaksjon, det du beskriver...
Ikke for å være gledesdrepe, men om det er det som gjør at du reagerer på melka (og ikke laktosen, mangler enzymet), så burde du vel helst droppe alt som har melk i seg...om testingen skal ha noe for seg? :o
Jo (hvis jeg ikke har forstått det helt feil) - alt som inneholder melk, har melkeprotein i seg. Proteinet er i selve cellen, er det ikke sånn med alle celler (help, anyone? biologi kunnskaper? :p ikke mitt område). Melkeprotein er det i alle slags melkeprodukter dessverre.
Jeg har vanskelig for å tro at de fleste mangler enzymet i kroppen til å bryte ned laktose, slik hun Anna beskriver, det høstes ut som en overdrivelse (eller, ikke i Asia da - der mangler størstedelen av befolkningen dette enzymet :)). Men at det er mange andre fordeler med å kutte ut melk for de fleste, det tror jeg på.
Neida, ikke gledesdreper i det hele tatt, må jeg så må jeg, skal ikke stå på det!
Jeg bare følger rådene min mor får av sine eksperter, hun har vært plaget med det samme. Og der er kokosmelk, geitemelk, bøffelmelk og mandelmelk helt ok - det er proteinene i kumelken som er synderen.
Så jeg blir litt sånn :confused::confused::confused:
Jeg synes det er utrolig vanskelig å finne noe info om dette, og legene mine har jo ikke peiling i det hele tatt, så jeg må liksom bare prøve meg frem...
Nå skal det sies at jeg har spist både feta og Snøfrisk etter at jeg begynte med dette opplegget, og likevel har jeg slike reaksjoner.
Tuuusen takk for utførlig svar - jeg er veldig takknemmelig :klem:
Måtte ringe og høre med mamma, og hun mener at det finnes en type kasein i kumelk som er allergenet, og det finnes det mye mindre av, eller ikke i det hele tatt, i de andre melketypene.
Nå vet jeg jo ikke om jeg er intolerant eller allergisk (eller noen av delene :D), så jeg får som sagt bare prøve meg frem. Følger mammas så lenge; ikke det at jeg har tenkt å overdose på mozarella og feta asså, men vil kunne ha muligheten - enn så lenge!
Oi så masse bra info, Enid! Det der med kasein var spennende, hørtes logisk ut.
Ikke greit å finne ut av alt dette, nei - derfor er det så bra at du orker å teste selv.
Gullverdt med sånn viljestyrke, ikke alle forunt - dere er tøffe som gjør det her ! :heia:
(Å teste selv i kosten er det rådet hubbyen min også har fått gjentatt oftest av leger.)
Skjønner godt at du vil ha den variasjonsmuligheten enda forr. Enid. :)
Forresten; LOL! til denne. :p Jeg er vokst opp med den samme tankegangen, om enn sagt på en litt annen måte).
Jeg har også testet dette med proteinintoleranse, men for min del var det hvete som tilslutt viste seg å være synderen.
Men uansett leste jeg masse om dette temaet, og tre gode web-adresser som jeg leste mye på er:
Glimrende, Petit Fleur! :heia:
Alt slikt mottas med takk! Nå skal jeg inn dit og lese.
Jeg har for det meste kuttet ut gluten også; når denne pakken med Atkinsmüsli er tom så blir jeg glutenfri i tillegg til melkefri, så får vi se om det er en av de to som er synderen. Jeg har spist svært lite hvete de siste par årene, men det har blitt noen Mama Lupes og litt Atkinsmüsli, så er spent på virkningen når også de forsvinner :ja:
Kan jeg spørre hvilke plager du fikk av hvete? Tåler du andre melsorter/korn?
Glemte jo å skrive i innlegget mitt i går: jeg vurder også å droppe melkeprodukter fremover, de med laktose i seg, i alle fall. Fordelen med at jeg glemte det i går, er at nå har jeg bestemt meg helt sikkert, hehe! :)
Jeg har jo spist stort sett det jeg vil i det siste (eller...det jeg vil, som jeg ikke blir syk av), ettersom jeg ikke skal være på noe stramt opplegg nå mens jeg avgifter amalgam. Men utenom melk i kaffe (ja, du leste riktig...pure melk:rodme:) og bær/frukt, spiser jeg jo egentlig perfekt, ren, lavkarbo mat - ikke noe ferdigmat eller andre 'feller'. Målte i går, og karber i melken jeg hadde inntatt var like mye som hele inntaket av mat resten av dagen, enda jeg spiste akkurat som jeg ville - og det blir for dumt... Så bort med melken/yoghurt/cc etc. Off you go! (Bye!)
En ting er melkesukkeret, med dertil karber.
En annen ting er at melk på mange måter er et så bearbeidet produkt, at det strider litt mot min personlige matfilosofi om rene matvarer. Melken er både pasteurisert, homogenisert ...og for ikke å snakke om hva som finnes av rart i foret som brukes til kyrne, hormoner, antibiotika og...vil ikke vite det engang.
Det tredje jeg har tenkt på er igjen en ting som strider med hvordan jeg egentlig vil kostholdet mitt skal være: allsidig. Jeg liker tanken på å spise forskjellig hele tiden, for å sørge for et allsidig spekter av næringskilder, og heller ikke gjøre seg avnhengig av en eller flere bestemte mat-typer. Ellers klarer jeg det bra, men ikke med melken. For uansett om vi kaller det rømme, fløte eller cultura...så er jo alle laget av det samme: kumelk.
Litt note to self det her, en hvorfor-liste...sorry mitt bla, bla, bla. ( snart skal jeg begynne å skrive kortere innlegg :_plystre:)
Takk for linker Petit Fleur, de var seriøse og gode! :)
Jee! Da blir vi flere i det melkefrie paradiset :D
Du er flink og standhaftig, må jeg si :ja:
Når det gjelder amalgam så er det også noe jeg har tenkt på. Har du noen tips? Har hørt at det er viktig å finne en tannlege som har litt peiling, og at det er likeså viktig å forberede seg på forhånd, med diverse urter osv. Dette er jo litt off topic da... men om det tar av så får vi starte en amalgamtråd :D
Dette traff meg veldig! Jeg har hatt et veldig emosjonelt forhold til mat, og liker tanken på ikke være avhengig av noen matvarer. Melkeprodukter er jo noe jeg virkelig var avhengig av, og det føles sånn sett godt å la være. Jeg har ikke drukket cola light på tre uker (i perioder kunne det gå med en halvliter pr dag) og det føles også glimrende - ikke en god følelse å drikke/spise noe fordi man er avhengig! Jeg kommer nok til å ta en cola light innimellom, men da skal det være fordi jeg har lyst på, og at jeg synes det smaker godt, ikke for trøst eller for å stille koffeinhodepinen...
Allsidighet innen for gitte rammer blir vel kostholdsfilosofien min fremover :)
Jeg har lenge hatt problemer med luft i magen, men for 2 år siden ble jeg veldig slapp og trøtt (utbrent som det så populært heter) og fikk diagnosen depresjon av fastlegen min. Det var dette som fikk meg til å undersøke kosten min, for jeg var ikke enig i at jeg var deprimert :p
Fant ut at jeg har hvete-allergi, (ikke det samme som glutenintoleranse) og er insulinresistent. Og etter at jeg kuttet ut hvete, spelt og karbohydrater, er jeg blitt et nytt menneske.
Prøver også å ikke bruke for mye melk, men klarer meg ikke uten rømme og ost. Men noen laster skal man jo ha.... ;)
Photobscura: Har dette virkelig blitt sagt til noen...på TV?? Jeg DØR !! Jeg er såå glad du husker den replikken.
Yay, antimelk-klubben, in spe! :p
Jeg har faktisk hatt planer om å lage en egen amalgamtråd en stund, kan jo ufrivillig mye om det etterhvert . Men jeg er litt ødelagt i hodet ang. temaet, siden det er så kontroversielt i media etc. enda, men åh, så reellt likevel dessverre. Derfor er jeg litt for klar i forsvarsposisjon med boksehansker og hjelm og det hele...hehe;) Vil skrive det så nøyaktig og korrekt som mulig, derfor er jeg treg med det. Men kommer!
I mellomtiden: her står det fint og utførlig om sanering. Viktig hva man gjør under saneringen ja, legen min var veldig nøye på det, mange blir svært dårlige av reaksjoner under fjerningen av fyllingene. Selv merket jeg den lite (ev. var jeg i en generell kvikksølvrus jevnt over på den tiden, hvem vet). Om tannlegen MÅ ha veldig peil er jeg ikke så sikker på, men hn må beskytte deg skikkelig, med kofferdam (gummiduk over munnen, så du ikke puster inn kvikksølvdampen) og avsug. Bare å spørrre om vekommende vet hva det vil si å beskytte skikkelig under fjerningen det, og se om hn har noe svar.
Men en god lege som kjenner til dette, derimot, det vil jeg sterkt anbefale. Det er av 2 grunner: 1) Det finnes 3 måter man kan bli syk av amalgamfyllingene på, viktig å finne ut hvilken av de 3 i ditt tilfelle, ift. fremgangsmåte ved sanering, avgifting og supplerende behandling underveis. 2) Vite om det er noen annet som ligger til grunn for sykdom enn amalgam.
Den største faren med feil tannlege er vel heller at vedkommende ev. prøver å overtale deg bort fra å fjerne amalgamen :rolleyes: Dessverre et reelt scenario, ettersom mange tannleger fortsatt mener amalgam er helt uerstattelig... Men de gode tannlegene har heldigvis sluttet med det for lengst, fordi det fungerer dårlig som tannfyllingsmateriale i seg selv, det utvider seg over tid og fyllingene sprekker, m.m.
Bare å spørre og grave til du ikke har flere spørsmål, jeg hjelper såklart gjerne til. Skal hoste opp noe mer info til deg. Vurderer du dette, så kan jeg spørre legen min om hvem i Bergen som kan dette, om du skulle trenge det.
Urter først kjenner jeg ikke til, men jeg fikk beskjed om å ta mye antioksidanter, og så testet legen om jeg trengte sink, og det gjorde jeg ikke. Jeg har bare tatt Juice+ etter hans anbefaling, det var visst fullgodt, de samme tar jeg under avgiftningen nå. Godt mulig urter først er bra, det er mye prøve-og feile i denne behandlingen siden det er så nytt, relativt sett.
Jaja, der røyk det forsettet om korte innnlegg...:p
Dette har jeg tenkt på lenge, og da jeg var en god kandidat på tannlegehøyskolen (nok å jobbe med for å si det sånn), så sa de også at ingen med hodet på rett sted putta kvikksølv i munnen på pasientene sine lenger, og at en del av praksisen de fikk gikk ut på å bytte ut amalgamet.
Jeg har kun hatt fem hull i hele mitt liv, men takket være en elendig skoletannlege har fire av dem ramlet ut. Nå har jeg ille vondt i tennene fordi jeg ikke hadde råd til å gå til oppfølging og få satt i en ordentlig fylling, så jeg har en midlertidig nå på tredje året. Det er så sykt sykt sykt at det skal koste mer å gå til tannlege enn å gå til vanlig lege. Sykt sier jeg! Og jeg har sterke tenner, så om jeg får fiksa dette, så vil jeg mest sannsynlig aldri ha noen flere problemer med dem. (Fikk alle hull mens jeg hadde regulering, fordi det var supervondt å pusse tennene).
Kom plutselig på noe: Man kan spise melkefett om man er laktoseintolerant og melkeproteinintolerant, eller hur? Er det ikke det meierismør er laget av?
Håper jeg kan spise det, for det er nemlig ingrediens i endel 70%-sjokolader... :D
Dette var en fantastisk spennende tråd! Mye nyttig informasjon, og en del nytt! :D Har vært klar over problematikken med amalgam, men ikke at det burde spesielle prosedyrer til ved fjerning. Gulp... sambo har en del fyllinger han skal fjerne, så jeg skal virkelig oppdatere meg på det emnet. Hei, Paradis-Oscar, her er en til som vil ha en amalgamtråd! ;)
Ang. melk og intoleranse, så er det nok mange forskjellige måter å reagere negativt på melk på. Noen er allergiske mot proteinet, noen intolerante mot laksosen, men det er også en faktor til: nemlig den syredannende faktoren. (syre-base balansen) Melk gjør kroppen sur, og stjeler kalsium fra blodet ditt, og knoklene får da for lite. Ikke drikk melk for beinbygningen sin del, det er bare tull, Spis heller brokkoli og andre grønne saker (evt saue/geiteost - vet ikke hvor mye kalsium det er i disse produktene, though). Spennende tema er det uansett, og jeg håper på å lese mange synspunkter på dette.
Kom plutselig på noe: Man kan spise melkefett om man er laktoseintolerant og melkeproteinintolerant, eller hur? Er det ikke det meierismør er laget av?
Håper jeg kan spise det, for det er nemlig ingrediens i endel 70%-sjokolader... :D
Det er visst litt melkeprotein i smør, men såvidt jeg vet er det bare selve fettet som er i sjokoladen. Når det gjelder smør kan man evt lage ghee/klaret smør og få vekk melkeresten.
Når det gjelder amalgamsanering har jeg en link her, det står vel mye av det samme som i linken til Paradis-Oscar, men noe om kulltabletter og alkohol i tillegg.
Uff, nå har jeg unngått denne tråden altfor lenge...meg og dette temaet = ikke bra (amalgam, altså...ikke melk)
...det er nettopp det jeg ikke klarer :o - dessverre. Tåpelig sikkert, men når jeg sitter her midt oppi dette, så blir det helt absurd for meg å diskutere rundt det, om det er reellt osv., fordi det alltid på et offentlig forum som dette vil være noen som kommer inn i diskusjonen og 'mener noe' (ikke alltid fordi de kan så mye...), og det er alltid noen, om enn bare én person, som mener at dette med amalgam bare er noe tull. Ikke fordi jeg ikke stoler på dere søtnoser, eller de fleste på forumet her inne, men fordi dette er et offentlig forum hvor man må regne med at hvem som helst (som gidder å registrere seg) kan ytre seg. Og det er ikke jeg klar for enda - det er fortsatt altfor nært.
Det er ingen overdrivelse å si at min erfaring fra å først bli syk - og så en kronglete vei for å finne ut hva - og deretter behandle det, har vært et lite mareritt til tider - ikke et mareritt pga. smertene (selv om de er vonde), og heller ikke pga. tapt tid fra livet og arbeid osv (selv om det er kjipt), men fordi det som har gjort meg syk fortsatt ikke anerkjennes av så mange mennesker. Det har vært umulig å forholde seg til for meg.
Måten jeg har taklet det på er derfor å lage min egen lille boble av mine nærmeste, og de jeg kjenner og stoler på, hvor det er aksept for at man kan bli syk av amalgam, hvor det ikke stilles spørsmålstegn ved det, men heller fokuserer på hvordan bli frisk fortest mulig. Jeg har ofte blitt sjokkert av min egen reaksjon når diagnosen min har blitt møtt med selv den mildeste kritikk, det har tatt meg på helt på senga - ofte kommer ikke reaksjonen min før dagevis etterpå, og jeg forvinner bare nedi et lite sort hull - skremmende greier, som jeg ikke har råd til/tid til nå - jeg er på pause fra sånt mens jeg holder på med å bli frisk :p
Samtidig unner jeg virkelig ingen andre å være syk av det her, derfor føler jeg et påtrengende behov for å dele alt det jeg har lært, mye fordi jeg går til den legen som (etter det jeg har skjønt) kan mest om dette i landet, og jeg har lært mye av han, og jeg ser at det er mye hullete informasjon rundt amalgam rundt omkring. Disse to hensynene veier for og i mot i hodet mitt hele tiden nå, så akkurat nå er det sånn der inne: ...
Merker det har flyttet seg noen brikker rundt i hodet mitt i det siste bare av å skrive om det her, det har gjort noe med meg knake i hodet Kanskje vurdere å utvide boblen min litt. Hadde uansett bare tenkt å skrive et info-innlegg om amalgam, ikke lage en tråd - skrev feil over. Så kan jeg få en innefor boblen min til å lese tilbakemeldingene først, før jeg våger se, dersom noen har spørsmål.
Tusen takk for ros, Enid :klem:
Ang. tannlege: det er en LEGE du trenger for å bli frisk av amalgam. Tannlegen fjerner bare kilden til giften. Det er legen som kan hjelpe deg til å bli frisk ved å fjerne tungmetallene som er lekket ut fra fyllingene og lagret i kroppen din. Det er dettte jeg driver med nå, lenge siden jeg fjernet fyllingene - det er bare begynnelsen. (med et unntak da, om du er syk på en av de tre måtene - spenninger mellom gullfyllinger og amalgamfyllinger - da vil du gjerne merke det straks etter å ha reist deg opp fra tannlegestolen)
.Tannlege finner du ganske lett, kan f.eks. høre med disse her om en i Bergen. Lege er mye verre å få tak i, det skal jeg forsøke å hjelpe deg med. :)
Yepp, det var dagens "Poscar's bekjennelser"...puh! På tide å starte blogg snart kanskje (eller skrive en bok) ...lol
Jøss, Poscar! (Får jeg kalle deg Poscar, tar så mye mindre tid å skrive, så skal du få lov ti å kalle meg Photo :p). Jeg visste ikke at det var så lite aksept rundt dette, for blant de jeg kjenner så er det så selvfølgelig. Til og med den stutte og gærne tannlegen min gikk over til hvite fyllinger (sikkert fordi han var en så dårlig tannlege, at han var redd for at folk skulle svelge fyllingene hans og stryke med), utrolig hvor close minded folk er!
Ellers tar jeg gjerne plass på gjestebenken i boblen din. Jeg skal selv fjerne resten av amalgamen (har bytta ut to stk så langt) etter at jeg får trekt de siste visomstennene mine. Ikke for det; men penere ser det også ut når man gaper :o
Åh, så bra - slå deg på brystet og si: "Jeg har oppegående venner!" :p
Jeg har vel vært for lenge inni boblen min, og ikke fått med meg at folk godtar det nå :lol:
Neida, de aller fleste er greie med meg også, thank god. Men det er noen få unntak, blant dem tannlegehøyskolen (jeg opplevde veldig mye motstridende utsagn der, kjenner igjen alt du beskrev derfra, men også tvert motsatte ting...graverende ting) og NAV...ifølge de er ikke amalgamforgifting noe man kan bli syk av. (Go figure, med kvikksølv being the giftigste tungmetallet vi har på denne planeten...)
Velkommen inn til min vakre boble, der ingenting tungt eller trist eller krig-og-politikk-og-sånn skjer! :D
På en måte var min gamle lokale tannlege deltakende i at jeg fikk bytta ut amalgamfyllinger, ettersom de han satte i var så elendige (den tanna jeg fiksa i dag vadde så mye bakterier under den gamle fyllinga at det var rett før de trakk hele skiten), at de mer eller mindre ramla ut alle sammen, bortsett fra to som er i stor fare for å gjøre det.
Jeg ba ETTERTRYKKELIG om å få hvite fyllinger på tannlegehøyskolen, og de så bare rart på meg: "Og hva er alternativet liksom?". Men jeg har jo ingen andre erfaringer med dem, annet enn at de er flinke.
Så bra, da er de tydeligvis ikke like alle studentene.
Alle sa at amalgam ikke var vanlig å sette inn lenger da jeg gikk der, men samtidig var de grunnleggende skeptiske til at jeg ville bytte ut fyllingene mine.
For hver eneste fylling jeg skulle bytte, så ble jeg spurt om jeg var sikker på at jeg ville det, og de "anbefalte det ikke"...
Jeg opplevde å stå på gulvet der, og føle meg dritteit men han unge studenten jeg gikk til leste legeerklæringen min og rynket på brynene og sa " er det DER skrevet av en lege??" (mange av diagnose metodene ift. amalgam er nye/ukjente/utradisjonelle her i Norge, men like fullt forsket på), og følte meg som en idiot.
Etter å ha levert legeerklæring og masse styr, skulle jeg endelig få byttet ut fyllingene, da hadde jeg vært gjennom mye styr, og en grundig diagnostisering hos min lege. Da vi endelig er i gang, kommer det en av disse professorene som kontrollerer bortom stolen jeg sitter i, og slenger ut til studenten min mens han stresser videre "Hæ, skal hun bytte amalgamfyllingene? Nei, det er ikke nødvendig, det er bare tull"...og der ligger jeg i stolen, stresset, og lurer på om jeg ikke får byttet de ut likevel... Heldigvis hadde ikke han noen innflytelse over det, han var ikke min students egentlige veileder, men det var jo flaks...
Jeg var på tannnlegehøyskolen da striden om disse tannlegeassistentene raste etter det NRK-programmet, og jeg sitter og skravler med medstudenten/kompisen til han studenten jeg hadde da - han visste ikke at jeg fjernet amalgam. Så kommer vi inn på dette NRK-programmet, og han forteller meg (med et selvfølgelig tonefall), at det er klart at de assistene ble syke, de hadde jo stått og pustet inn kvikksølvdamp i jobben sin. Og jeg spør, liksom dum: "Å, så det er bare de som lager amalgamfyllingene som blir dårlige av det, ikke de som bærer dem i munnen?" Han svarte at nei, det var helt trygt når fyllingene først satt i, det var noe helt annet og ingen fare... Og der sitter jeg og VET at fyllingene lekker, at det lekker ut i kroppen og lagrer seg der, at det er dritfarlig, at det skaper misdannete fostre, skader på hjernen og kroppen, for jeg har sett forskningen hos legen min (han deler alt dette med pasientene sine, siden dette er så kontroversielt, og forklarer nøye).
da jeg skulle fjerne den siste fyllingen min, etter å ha gått der leenge, og bare lengtet etetr å begynne med avgiftingen og behandligen og komme videre, så klarer til og med den studenten jeg hadde da å spørrre om jeg er sikker på at jeg vil fjerne den...jeg mener, hallo?!
Legen min fortalte meg at studentene der ble hjernevasket, at de ble indoktrinert alt det her på tross av masse forskning som viser at amlagam er skadelig (og forskning på kvikksøv trenger vi jo ikke, det er jo et grunnstoff som alle vet er supergiftig - alle er bare ikke enige i at amalgamfyllinger med 50% kvikksølv i er skadelig, helluu....:rolleyes:) Og etter lang tid på tannlegehøyskolen trodde jeg ikke lenger min lege overdrev angående dette. Han har jo også drevet med det her et par tiår, og har mye erfaring med dem, ettersom tannlegehøyskolen og tannlegeforeningen konsekvent har vært FOR å beholde amalgam, og kjempet mot myndighetene som ville ha et forbud. Utrolig, men sant. En skamplett i tannlegenes historie som kommer til å bli betraktet som skandaløst i fremtiden. :cool:
Så alt i alt: ikke akkurat smooth sailing ift. amalgam på tannlegehøyskolen nei. Jeg ble ikke imponert.
Dette var en veldig sterk historie!
Så fantastisk at du er på vei til å bli bedre :klem:
Er du kvitt de fleste av plagene dine nå eller?
Jeg kjente meg igjen i mye av det du skrev (selv om jeg har fått motgang pga andre plager enn deg), men særlig det du skrev her traff meg veldig:
Jeg har opplevd det samme med min diagnose (metabolsk syndrom - høyt blodtrykk, insulinresistens og pcos, med alt det fører med seg), og etter å ha gått årevis til ulike leger uten å bli verken forstått, hørt eller trodd, så hadde jeg en utrolig lav terskel for å ramle ned i dette hullet i lang tid etterpå. En skjev kommentar, eller et dumt brev i posten fra NAV, kunne sette meg helt ut av spill.
Jeg føler også ofte at jeg ikke har råd eller tid til det, fordi det tar så lang tid og krever så mye energi å bli frisk igjen, men jeg tror det bare får ta den tiden det tar, det hjelper ihvertfall ikke å stritte i mot hele tiden. Og når man er helt frisk så blir man heldigvis så mye tøffere!
Kan jeg spørre om lavkarbo er en del av samme opplegget, jeg mener, på veien til å bli frisk?
Sier tusen hjertelig takk for hjelpen ang lege og tannlege, forresten :klem:
Jeg ser ut fra slik du skriver at du virkelig forstår/har hatt det på samme måten, bra å høre at du kjenner deg igjen. Men forferdelig trist at du har opplevd sånne ting.
Nei, det hjelper kanskje ikke å ha en boble :p (om jeg tolket deg riktig?), det føles kanskje bedre der og da enn det er i lengden, men iblant orker man ikke å argumentere/overbevise der og da (som du tydeligvis vet så godt).
Jeg er allergisk mot tungmetaller (i tillegg til selve forgiftningen), og det kompliserer prosessen: jeg blir syk av behandlingen, mens vi renser kvikksølvet ut av kroppen. Jeg er myye bedre enn da jeg startet avgiftingen i begynnelsen (da ble jeg type sengeliggende urørlig, skummelt) - reagerte så voldsomt når kvikksølvet var på vei ut av kroppen. Det er to prosesser som virker samtidig hos meg: 1) Jeg blir bedre og bedre jo mer kvikksølv jeg blir kvitt fra kroppen 2) Jeg blir dårlig når jeg renser ut dette kvikksølvet (når det kommer ut i blodet fra gjemmestedene sine i fettvevet, mens det er på vei ut av kroppen), altså en allergisk reaksjon. Disse er veldig uforutsigbare hos meg, varierer voldsomt fra dag til dag, uke til uke. Sist sa legen min at det er 4 stadier i avgiftingen for de som er allergiske slik som meg: 1) først blir man bare dårlig, 2) så vil det veksle mellom å blir bedre av utrensingen + å bli dårlig av de allergiske reaksjonene, 3) deretter blir man bare bedre og bedre, og 4) til slutt merker man ingenting - da er man ferdig utrenset :) Needless to say, jeg er fortsatt på 2. Men det er ikke vanlig å bruke så lang tid, endel er min feil.
Nei, lavkarbo er ikke en del av behandlingen, det er bare for min del, jeg liker det. Har vært litt flau for å spørre doktor'n om det er dumt å leve lavkarbo/kanskje komme i ketose når man har en lever som slites hardt nok i amalgamavgiftingen ellers. Men sist så jeg både Lutz og Skaldemann i bokhylla hans på venteværelset, så han er tydeligvis ikke negativ :)
Å det var ikke det jeg mente! Jeg synes ikke man skal måtte argumentere og overbevise noe for noen, hva som har skjedd med deg er kun din egen sak, du trenger ikke forklare noen! Det er helt greit å beskytte seg selv, sikkert lurt også, etter å ha vært igjennom noe så heavy.
Det jeg mente å si, om enn litt klønete, var at man kanskje bare må godta at man får noen reaksjoner, både kroppslige og psykiske, på veien, at det ikke er så rart etter alt man har opplevd av motgang, og at man ikke trenger å kjempe så hardt i mot hele tiden!
Høres beinhardt ut det du har vært gjennom. Er så glad på dine vegne for at du er på vei til å bli frisk!
:klem:
Oi - virkelig spennende tråd, og sterk lesing fra dere begge, Enid og PO!
Ville bare gi en kommentar ang dette med å gå i forsvar eller ramle i ett sort hull hvis noen diskuterer eller ikke tror på og benekter diagnosen. Jeg kjenner også dette igjen (har hatt mye av det samme som Enid minus magesmerter). For min del har dette endret seg nå som jeg er bedre, bedre enn på lenge! Men OM f eksempel en fagperson som en lege eller en psykolog ytrer seg negativt kan jeg bli fly forbanna. Jeg blir ille sint når jeg møter folk som IKKE lytter, som kan kommentere: Å, lavkarbo og Fedon? Nei hold deg unna alternativ medisin, han Fedon er ikke anerkjent... Eller : lavkarbo? Det kan gi bivirkniger, jeg har ikke tro på å kuytte ut karbohydrater.
Det er i grunnen det samme hva de sier, men denne arrogante og ikkelyttende holdningen er nesten som et overgrep å bli møtt av!
Og når man er midt i dette, har smerter eller ikke helt frisk, så har man så lite motstand, så lite energi til å forsvare seg.
Nå kan jeg bare bli oppgitt, sinna, snu og gå vekk. Gå en tur eller trene, så er irritasjonen borte. Men før var det mye mer sårbart.
Jeg synes så mange mennesker viser så lite respekt! (Heldigvis viser flere respekt da) men f eks da jeg var innlagt på Haukeland etter å ha besvimt og kollapset. Jeg var virkelig redd, trodde at hele livet mitt tok en annen retning. At jeg ikke kunne jobbe mer, eller måtte være avhengig av andre hele tiden. Jeg som person var så endret, og jeg var redd for å miste den Vibeke jeg er! Og de legene der, det var ILLE! Min kropp ble sett på som et puslespill- og ingen så helheten. INGEN! På en legevisitt kom legen (ett døgn for sent), sa ingen ting, så i ett sekund på meg, ett sekund på papirene min, ristet på hodte, sa nei, og gikk. Nei? Hallo - hva betyr dette? Sykepleieren var fortvilet, sprang etter legen og spurte hva det betydde, og fikk som svar: Nei, ikke mitt fagfelt....
Nei, skal ikke spore av i tråden her. Jeg er frisk, og glad for det. Flott at dere støtter og hjelper hverandre! :heia:
Å, var det sånn du mente ja, nå forstår jeg :p Kan jeg skylde på kvikksølv-hjerne :wacko: ?
Er mest glad jeg har funnet ut av det her, usikkerheten ved å ikke vite var verst synes jeg (noe sier meg at dette ikke er gresk for deg;)), synes jeg er veldig heldig tross alt.
Så fint at du deler Vibeke, det gir meg masse. For noen utrolig idiotiske ting folk kan lire av seg....!
Men det er jo nettopp det - idiotisk, og skulle ikke være verdt energien vår med så lavmåls utsagn, men så er vi jo bare mennesker da...
Det der med sykehuset, og den legen....det er så tragisk at jeg blir uten ord - komedie er det eneste som gjenstår. Man skulle laget en film av episoder som det der, hadde ikke behøvd å overdrive engang :lol:
Jeg rekker ikke å lese alt dere ha skrevet nå, men jeg tror jeg var "heldig" som hadde fyllinger som var på halv tolv, altså som holdt på å ramle ut.
Jeg brukte den samme studenten hele tiden jeg var der, og han syntes det var en selvfølge å IKKE bruke amalgam, men vi gikk ikke noe mer inn på det, uansett måtte fyllingene byttes ut. Men jeg husker at han læreren som kontrollerte det hele sa at "det ser jo så mye penere ut også da". Haha. Jo, sant nok.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.