Tenk dere at man sprekker en dag. En time før sprekken har man inntatt et fettrikt måltid med stekt salami og ost. Og så gnafser man i seg en diger sjokolade. En time etter sprekken igjen blir man sulten (det blir man jo av karbo), og hiver innpå masse bacon.
Det er på det rene at karbo og fett ikke hører sammen, men i det tenkte tilfellet - er det fettet fra salamien og osten som legger seg på sidebeina, eller er det fettet fra baconet? Eller kanskje begge deler?
Det jeg EGENTLIG spør om er om man i forbindelse med en "planlagt" sprekk (jøss, det hørtes dumt ut, men men ...) bør være mest forsiktig med fettet FØR eller ETTER sprekken, evt. hvor lenge før og/eller etter man må være forsiktig.
Jeg ville vært forsiktig hele den dagen du har sprekken. Dvs både før og etter karbomaten. Skal du f.eks i familiekalas og vet bestemor er dårlig på lavkarbomat-fronten, ville jeg enten: Spist det som var lovlig - kanskje salat, eller kun kjøtt og grønnsaker, eller: forsynt meg av det som måtte bli servert - uavhengig av karber, men ikke dyttet innpå.. Både før og etter kalaset ville jeg da spist magert, resten av dagen.
Det som skjer rent fysisk er jo at du lagrer mer fett ved å ha et høyt insulinnivå, noe du naturlig får når du spiser mat som blir til sukker i kroppen. Insulinet er et hormon som rydder unna glukose i blodet, og lagrer det som er overflødig som fett.
Hei, og takk for svar, både Wollafruen og Photobscura
Wollafruen: Jeg er enig - jeg tror også det er lurt å spise magert både før og etter - for sikkerhets skyld. Men jeg vet ikke, og jeg driver hele tida og søker fasitsvar, til mine omgivelsers store fortvilelse.
Photobscura: Det er jo som du sier. Jeg lurte helst på om kroppen da fortrinnsvis lagrer fettet du allerede har spist, eller om det helst er det fettet du tilfører mens insulinnivået er høyt som lagres. Det fettet som tilføres når insulinnivået er på normalen igjen - det skulle vel logisk sett ikke legge seg på sidebeina?
Jeg omformulerer spørsmålet litt igjen:
Hvor lang tid tar det før kroppen bryter ned fettet man spiser til ketoner, slik at man ikke lenger risikerer at en insulinforhøyning lagrer fettet i kroppen? Regner med det er individuelt, men er det noen som har et ca-tall? Snakker vi to timer, 12 timer, flere dager, eller år? :p
Jeg og venter spent på om noen har svar på dette!
På lørdag skal jeg i en 70 års dag på formiddagen, og en
40 års fest på kvelden. Og nå når jeg er så godt inni
ketolysen! Målet er så spise minst mulig karbohydrater!
Håper jeg er stanhaftig nok utover kvelden.......
Det jeg gjorde når jeg skulle ut i forskjellige lag, var å spise meg god og mett før selskapene :ja: Jeg forsynte meg likevel av det som ble servert, men spiste da minimalt og sendte mesteparten ut igjen på tallerken.
Og viss det var er "fuktig" lag, var jeg rett og slett forsiktig med alkoholen. Tok meg gjerne en dram med lightbrus. Men prøvde å unngå å bli bedugget, da fornuften ofte forsvinner med inntak av alkohol :o
Jeg følte ikke jeg gikk glipp av noe likevel, og jeg visste at det strenge løpet jeg hadde var for en periode, jeg ønsket ikke ødlegge det. Og jeg har igjen for det i dag :ja:
Kjempegod ide å komme mett i selskap!
Det er når blodsukkeret er på bånn at en
blir ukritisk til det en stapper i seg !
Det er da lett å ty til lettvinte løsninger
som kaker, sjokolade ect.....
Skal prøve denne versjonen på lørdag,
Atkins skriver at det er best å planlegge og spise lite karbo før og etter.
Ellers, så synes jeg det viktigste med en "sprekk" er å nyyyte hvert korn! MMMMMMM. Om det ikke er mmmmm så er det ikke verdt det. Og så er det rett tilbake på hesten etterpå! Uten dårlig samvittighet.
Men husk på dersom du skal drikke alkohol at du kanksje ikke tåler så mye når du går på ketolyse!!!! Bare en liten påminning...har vert ute for dette selv en gang:)
Min egenutformede løsning er å kaste seg over ergometersykkelen så fort jeg kan etter å ha intatt godsakene.
Min teori (som gjerne noen kan b-/av-krefte) er at med fysisk aktivitet vil kroppen først ta for seg karbohudratene og forbrenne dem. Hvis du fortsetter vil selvfølgelig fettreservene brukes. Hvis det er slik at karbohydrater taes lett opp vil de også være først i køen til forbruk og jeg lever i den tro at så fort karbohydrat inntaket er brent vekk fortsetter ting som vanlig igjen. Jeg tar meg som oftest en "sykkeltur" på 30-60 min med moderat puls (rundt 120).
Har hatt mer problemer med "sprekker" med sukkerfri leskedrikk (Cola-Ligth/Pepsi-Max) som jeg føler bremser reduksjonen mer enn noen kakestykker.
Eer selvfølgelig ikke alltid like lett å kaste seg over ergometersykkelen men da kan man f.eks gå en rask omvei hjem.
Trener ikke regelmessig så sykkelen blir oftest brukt som "renselsesverktøy".
Det er delvis riktig, men det har ingenting for seg å hoppe på sykkelen rett etter et karbohydratrikt måltid. Hvis du føler at du "trenger" en økt for samvittighetens skyld; ta deg en gåtur i moderat tempo.
Kroppen vil begynne å produsere ketoner når den ikke syns det virker forsvarlig å bruke mer glykogen :)
Insulin vil lagre glukose og fett som fett uansett når/hvor/hva/etc, det er det hormonets hovedoppgave i kroppen. Det viktige her er at insulinnivået normaliseres igjen så fort som mulig, og ikke forblir høyt, og at man psykologisk klarer å "komme ned" etter utskeielsene.
Om man først skal ha en "planlagt sprekk" foreslår jeg å sette av hele dagen til det, men være litt kritisk til mengde og type karbohydrat.
I min verden (mulig jeg har en helt egen som bare jeg forstår:rolleyes:)
er det protein+fett eller protein+karbo. Ikke begge deler.
En sprekk en dag, uansett hvor ille du sprekker, vil sansynligvis ikke gi deg vektøkning. Ta livet med ro, og nyt alt. Dagen derpå er du sikkert kjempedårlig. Ikke vei deg før etter ei uke, da har du kvitta deg med alt vannet etc. som hopa seg opp som følge av sprekken.
men, som sagt, Ketolyse skjønner jeg lite av. Jeg leser det dere skriver, jeg konstaterer at for min kropp er ca. Fedonmat ok, og jeg ser at min vekt går ned/muskelmassen øker.
Jeg konstanterer også at den del av de seriøse kroppsbyggerne spiser rimelig likt som meg.
Ok, mulig jeg misforstår deg...:confused:
Men ketolyse er jo i bunn og grunn ganske likt det du sier; nemlig protein+fett. Det er minimalt med karbo i ketolysedietten, mye mindre enn på Fedon sin...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.