< Tilbake til oversikten

Bearnaisesaus = skvip!

#1

~Rosa Skydått~ sa for siden:

Beklager til den som laget den oppskriften, men oppskriften til b-sausen som står i ketolyse boken smaker jo bare.... smør! Hvor er smaken? Jeg har prøvd å lage den to ganger nå, første gangen trodde jeg at jeg hadde oppi for mye b-essens, andre gangen prøvde jeg mindre. Men enten smaker det salt, eller så smaker det smør! Jeg gjør jo som boka sier, rører det saaaaakte inn, dråpe for dråpe. Allikevel skiller sausen seg! HVA GJØR JEG FEIL? Er det andre som har brukt samme oppskrift og opplevd at det faktisk virket? Hjelp meg!


#2

arkine sa for siden:

om sausen skiller seg ,, pisk inn noen dråper vann , det hjeper


#3

nattfrue sa for siden:

Jeg har ikke prøvd den oppskriften, men ser at det bare står at man skal lage sausen i kjele i boka. Anbefaler å bruke vannbad i stedet når det skal lages smørsauser - da blir varmen lavere og mer indirekte, og det er mindre sjanse for at den skiller seg. Hvis det bare smaker smør ville jeg kjørt på med mer urter, tror jeg. Bruk friske urter og skyld dem kjapt i litt varmt vann før du bruker dem. Det kan også lønne seg å gi dem litt juling i en morter i stedet for å hakke dem, da kommer smaken bedre frem. Eventuelt kan du også bruke litt revet sitronskall for å skjære gjennom smørsmaken.


#4

vilya sa for siden:

Det er riktig som hun over sier, blir det for varmt vil sausen skille seg. Et triks kan også være å bruke stavmikser, og ikke bare vanlig visp.

Nå har ikke jeg sett denne oppskriften, men bearnes skal inneholde estragon, så om det ikke står i oppskriften så ta med det også. Masse! :)


#5

Siss1 sa for siden:

Hei! Nå vet ikke jeg hvilken oppskrift du har brukt, men jeg pleier å lage en superenkel bernaise-saus som er knallgod!
Du trenger 4 eggeplommer, 200 gram melange, estragon (jeg bruker vanlig tørka fra glass) bernaiseessens og en klype salt.

Visp eggeplommer, salt, essens (jeg bruker 2-3 dråper) og estragon i en bolle,
Smelt smøret og trekk det til siden og la avkjøle noe (det skal være ganske varmt)
Hell smørgryten på skrå slik at saltet i smøret synker til bånns, mens du tar en øse og øser av kun smøret og heller oppi eggeblandingen. Rør godt for hver øse til det ikke er mer smør igjen. Og tada...da er sausen ferdig. Den vil jo selvfølgelig ikke være så varm, heller romtemperert, men jeg syns den er knallgod! Så en kokk på tv lage denne, og han bruker den på sin restaurant i hvertfall!!

I Sverige får man kjøpt hjemmelaget bernaisesaus på plastboks (den holder seg et par uker etter åpnet) som er fantastisk god og den inneholder ikke sukker eller andre karboholdige ting!



#7

~Rosa Skydått~ sa for siden:

Tusen takk for svar dere. Neste gang jeg kjenner noen som skal til sverige, så skal jeg legge inn bestilling!

Inntil da så skal jeg ikke gi opp hjemmelaget enda. Blir vel som Bree Van Der Kamp jeg, som aldri gir opp når hun vet at det kan bli perfekt! (Sorry, men jeg holder på å se sesong 2 av FF!;))


#8

Annhild sa for siden:

Kjøp ferdig saus fra Fjordland.Kjempegod:)


#9

Iset sa for siden:

Jeg håper virkelig ikke du bruker Melange? Margariner er fy-fy, bruk heller ekte smør.


#10

mum sa for siden:

Kunne ikke vært mer enig:sikle: og jeg er så heldig at jeg bor på svenskegrensa:p


#11

Siss1 sa for siden:

Joda, jeg bruker melange til bernaisesaus. Bruker vanlig smør til alt annet, men akkurat til denne sausen må det melange til!:p
Jeg spiser jo ikke bernaise så ofte, det blir en sjelden gang til kos, så det skader ikke. :rolleyes: Man kan jo ikke være helt fanatisk heller da syns jeg.....:)

Men man kan jo fint bruke annet smør går jeg ut ifra, det blir vel smak og behag..


#12

Paradis-Oscar sa for siden:

Eh..nei? :blinke:

Hilsen alle kokker i Norge, og i hele verden. :p
Eivind Hellstrøm sitter her ved siden av meg og nikker i herdig, hehe (jeg dro'n ut av bokhylla ).

Sauce Bearnaise er en fransk oppfinnelse, og den er det smør i, ikke melange - som ikke finnes i Frankrike engang, all den tid melange er et norskt produkt.
Dessuten, snakk med en franskmann om margarin, og... Nei forresten, ikke gjør det - eller hvis du gjør det, gjør deg klar til å ta løpefart først! :lol:

All honnør til deg som lager den fra bunnen av dog.
Men hvorfor bruke essens når du først er godt i gang? Man trenger jo bare koke inn hvitvin med litt sjalottløk i? :)

Jeg er helt enig med deg at man ikke skal være fanatisk - men hvorfor bruke margarin som både er mye mindre sunt enn smør, og mye mindre godt på smak?


#13

Sugarpill sa for siden:

På skriftlige diskusjonforumer ordlegger man seg på en sivilisert måte, først og fremst på bokmål eller nynorsk, og man rasjonerer gjerne med banneordene, det holder med et pr. setning...


#14

Iset sa for siden:

Hehe, enig. Skriving på dialekt er noe av det verste jeg ser når det er på "offentlige" steder. Jeg gjør det av og til på Facebook, men da KUN nå jeg skriver til venner og kjente fra samme ste som meg. Man skriver på bokmål eller nynorsk. :ja:


#15

Iset sa for siden:

Enig. Smør er jo både sunnest og best på smak, Melange smaker en blanding mellom hoppetau og ingenting. Man ødelegger jo sausen med margarin, det tror jeg alle verdens kokker er enige om. :p


#16

Elanessë sa for siden:

All honør til deg :D Jeg fikk nemlig samme resultat som deg i det første innlegget her, og jeg gav opp :o var veldig enkelt å kjøpe fjordland sin ferdige... Håper du får det til da!

#17

Paradis-Oscar sa for siden:

Men kjære dere, ikke bruk essens - det er no' skvip!

Man kan ikke forvente at mat blir god når man lager av et laboratorie-produkt?

(Støtter fullstendig å kjøpe Fjordland fremfor å helle i seg essens-ekkel-laboratorie-mat;) )Nei, se lenger ned ;)

Hilsen miss Paradis-Oscar - som vanligvis ikke biter, men blir litt streng ang. Frankenstein-mat :D


#18

Iset sa for siden:

Er det ikke brukt essens i Fjordland sin saus? Hvorfor er den bedre enn å bruke essens?


#19

Paradis-Oscar sa for siden:

Om dette var spm til meg, så mente jeg at jeg synes der er bedre å spise Fjordland om den er god, enn å spise noe som smaker ekkelt man har laget selv. :)

Men jeg trekker det tilbake, se bare her:
"Ingredienser
Vann, smør, rapsolje, modifisert stivelse (E 1442), bearnaiseessens (eddik, løkekstrakt, salt, krydder, krydderekstrakter), sukker, salt, smaksforsterker (E 621), hydrolysert veg. protein (hvete, soya), glukosesirup, dekstrose, stabilisator (E 415, E 472e), krydder (bla. estragon, pepper, løk, selleri), aroma, antioksidant (E 307), farge (E 160e). Totalt 1,4% salt"

:eek:
Hjelp, det var mye sk*t i ett produkt.


#20

Iset sa for siden:

Hehe ja det var derfor jeg lurte, fordi det så ut til at du mente essens var fabrikkskvip mens Fjordland var mye sunnere, og det fikk jeg ikke helt til å stemme. :p
Men du har rett i at om man må velge en av disse så velger man selvsagt det som smaker best!


#21

Siss1 sa for siden:

He, he, morsomt!:D
Joda, jeg vet at alle kokker sverger til meierismør, jeg bare sier at JEG syns det blir best med margarin....jeg vet ikke hvorfor, det bare er sånn.
Essens bruker jeg fordi det er lettvint, jeg har aldri hvitvin i hus og heller ikke sjalottlauk!
Men for all del; bare bruk meierismør de som vil det.:p
Det som er bra med denne oppskriften er at den er så latterlig enkel og rask å lage!

Hvis jeg legger inn flere oppskrifter skal jeg passe på å skrive meierismør!;) (selv om jeg kanskje bruker melange...:cool:)


#22

Siss1 sa for siden:

:eek: Uff, det var da fælt til negativitet!! JEG syns essens er helt ypperlig og JEG syns at sausen min er god! Kan jo hende at det fins 1 eller 2 andre personer der ute som også syns det, og da har jeg hvertfall tipset om noe JEG syns er godt og som er ferdig på to og et halvt minutt!
Så det så!!!!:mad:


#23

Paradis-Oscar sa for siden:

Vet du, det synes selvsagt jeg du skal få lov til! :p

Det var bare når du presenterte det å bruke margarin i denne sausen som 'fasiten' her, at jeg ville si i fra - her er det jo det du presenterte som er unntaket, siden den klassiske oppskriften har smør i seg, som du selv er inne på - stor forskjell på det og at man 'må' bruke margarin, som det først sto :)

  • Beklager at jeg var så negativ, skjønner at det blir litt mye Jeg er nok ganske så puritaner når det gjelder dette med REN mat. Men jeg skjønner at alle ikke er like puritanske der. -
    Det handler også litt om at jeg tror mange ikke alltid vet at de liker den sunneste, rene varianten, laget fra bunnen av - før de har prøvd!
    Paradokset her er jo at de rettene man lager fra bunnen av ikke bare smaker best, men også blir de sunneste - det er jo to fluer i en smekk.
    Jeg vet at mange ikke engang vet at det går an å lage bearnaisesaus eller hollandaise saus selv fra bunnen av, og tror at det bare er noen man får på pakke fra Knorr eller Toro, eller noen man lager ut av essens. Jeg har også møtt folk som tror at man må ha sukkerkulør for å lage brun saus, eller at taco ikke går an å lage uten en tur innom Rimi (...).
  • Og alt dette tror jeg skyldes mangel på kunnskap, derfor ville jeg bare informere. Og som sagt er ikke alltid "snarveien" raskere heller, men henger bare igjen fra tidligere tiders råd om matlaging eller helse. Men jeg tar hintet om å ikke si det så negativt neste gang ;)

Men apropos det: når har vi jo sett hvor mye rart det var i den ferdige sausen fra Fjordland, så det er det supert at du har kommet med en enklere oppskrift, sikkert flere som vil ha god nytte av den! :)

Og heldigvis har jeg verken lyst til, eller mulighet til, å stå med pekefingeren over andres gryter...takk og lov! :p Jeg ville bare informere om at ikke alltid er så mye enklere som man kanskje tror å lage snarvei-varianten ;)

Men i tillegg til dette med smak (som er så individuelt), så er det et mer alvorlig aspekt her...og det går på dette med sunnhet i margarin, pga. transfett, som det står masse om inne på forumet her (kan søke). Det synes jeg var det mest tungtveiende argumentet. Men bevares, folk gjør sikket mye verre andre ting mot kroppen sin enn dette, så jeg har ikke noe med å dømme.


#24

Photobscura sa for siden:

Paradis-Oskar, er du en kvinne? :eek:?

Jeg har også laget bernaisesaus fra bunnen av med essense, og lurt litt på hvor den kommer fra. Om jeg klarer å bare la en flaske hvitvin bli stående til matlaging, se, det er en annen sak :rolleyes:


#25

Paradis-Oscar sa for siden:

Haha, ja - always have been!
Ikke meningen å forlede noen...men når jeg ikke har bilde så, ja :p
Edit: har forresten lagt ut nok av bablerier om hannkjønnet i mitt liv, trodde jeg...min hubby, hunk, osv.;-D (Åja, kunne jo vært homo...hehe).

Du, den der hvitvinproblematikken har jeg en genial (synes jeg) løsning på:

det finnes en hvitvin fra Christer Berens som de har på mange matbutikker (Ica/Meny/Centra) som er tilsatt Maldon salt og pepper - derfor kan de selge den på matbutikken, yay! Og den har skrukork, og holder i evigheter!
Vi har alltid en stående i kjøleskapet, og den blir virkelig aldri dårlig, og så er den av god kvalitet - ikke som annen "matvin". Koster 60 og noe kroner.
Genialt eller hva?

For oss nordmenn som ikke drikker vin hver eneste dag, er jo denne et funn, om man lager mye mat fra bunnen av. :)


#26

Siss1 sa for siden:

Er selvfølgelig enig i det du skriver.:)
Det fins ganske så mange oppskrifter på bernaisesaus, dette er bare en variant for de som vil ha det meget enkelt, raskt og ikke så mange ingredienser. Jeg jobber nå deltid etter noen år som hjemmeværende og har hatt goood tid til å lære meg å lage mat! Jeg elsker å lage mat og her i huset er det sjelden annet enn hjemmelaget å få, inkludert brunsaus uten sukkerkulør!!:p

Men er helt enig i at det nok er mange som tror at ferdiglaget på Rimi er raskt, lett og billig! F.eks tar det like lang til å lage hjemmelaget fiskegrateng som å kjøpe den ferdige (og vonde syns jeg). Og de fleste knallgode rettene jeg lager tar kortere tid enn å få en Grandiosa ferdig!

Det er godt vi er mange som har innspill, synspunkter og erfaringer å komme med!

PS. Min farfar spiste bare melange, røkte 30 om dagen og døde i fjor, 92 år gammel!! Det er ingen som vet hva som tar knekken på akkurat DIN kropp! Min venninne på 36 døde også i fjor (kreft)og hun var sunnheten selv, gikk på lavkarbo pga diabetes og røkte ikke og drakk meget sjelden og trente mye...


#27

Photobscura sa for siden:

Haha, du har forledet meg, duuu! Du har jo blitt langt mer aktiv den siste tiden, og jeg har lurt, men ikke turt å spørre, både nicket og bildet er til forvillelse :D DA fikk jeg DET ut av verden :D

Angående vinen, om den er drikkegod, så ser du jeg drar den med meg ut på hyggelig lag når lommeboka er tom, men takk for tips :)


#28

Paradis-Oscar sa for siden:

Nå kjenner jeg at jeg fikk lyst til å komme hjem til deg :sikle:, heldige de du lager til!
Rart det der med sykdom osv. ja...ikke alltid rettferdig det der. Da vet du at du har gode gener i alle fall, 92 år, wow! :)


#29

Paradis-Oscar sa for siden:

I'm such a devil... :p
Neida, jeg var seriøst sikker på at skravlinga mi gawe it away for lenge siden, jeg mener: DE lange innlegga, såå mye på hjertet til enhver tid... på det området er jeg svært så...eh..feminin, hehe :D

Å btw, NEEEEI, du må ikke drikke den vinen der, den er jo tilsatt salt og pepper! Eller hvis du gjør, så kom med rapport! :D Det er derfor de får lov å selge den på matbutikken;) (og derfor man klarer å la den stå i fred i kjøleskapet i lang tid, hehe)

Bare å spørre - jeg biter ikke...eller bare litt når det handler om bearnaisesaus :_plystre:...snill som et lam ellers!

Hilsen miss Paradis-Oscar, 33 år, kjærste med en, matmor til en, høy på kvikksølv, og veldig glad i frukt og nøtter :D


#30

Photobscura sa for siden:

Men en fin referanse, da. Rasmus på Loffen er nydelig og rørende :)

Salt og pepper, ja. Jeg er ikke en hvitvinsfan i utgangspunktet, så kanskje det er dét som gjør det for meg :D

Nå skal jeg jo satse på meierifritt noen måneder framover, og da er det kanskje et poeng å utvide mathorisontene!

PS: Jeg kjenner mange menn med mye på hjertet, tro meg! Samboer kan tivis snakke hull i hodet på meg. I følge Ill vit, så er det tilbakevist at kvinner snakker mer enn menn, det har vel kanskje mer med kommunikasjonsformen å gjøre :)

Nå klarer jeg det igjen, sporer av en tråd. Sorry :o


#31

Paradis-Oscar sa for siden:

Avsporing er jo det vi lever for, høhø! :syklubb:
Paradis-Oscar er en søt loffer ja, historien ligeså.

Æsj, betyr dette at jeg ikke kan skylde på kjønnet ift. skravlinga mi? Darn it.

Lol!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.