Er det mange som praktiserer dette? Har dere gjort det helt fra starten? Hvorfor? Har i det siste hatt to kontrollerte sprekker (2-3 dager) og har rast ned 2 kg + etter dette... lurer på hvorfor det er slik, og om jeg kan spekulere litt i dette. Mannen opplever det samme.
I Ketolyseboka står det noe sånt som at "du kan ikke være "litt" på ketolysekur" - det tror jeg nok det er en grunn til :) For det første tøyser du med forbrenningen din hvis du jevnlig går inn og ut av ketose (kan bli vanskeligere og vanskeligere å komme i ketose igjen), og for det andre er vel de kiloene man går ned rett etter at man kommer i ketose igjen stort sett bare vann, tror jeg? Jeg ville uansett ikke satset på et sånt løp - tror det beste er å bestemme seg for en filosofi og holde seg til den som best man kan. (Finnes selvsagt anledninger som er såpass spesielle at man kan velge å gå ut av ketosen for en stund, men hvis de kommer for ofte, tror jeg det ødelegger mye av det man bygger opp imellomtiden.)
Kopierer bare inn det jeg skrev i en annen tråd her jeg...
Karbedager er ikke for ketogene dietter! Når man går i ketose,tvinger man kroppen til å endre forbrenningen fra en blandingsforbrenning med karbohydrater til det vi kaller ketose - der fett brukes som drivstoff. Når du da sprekker, går kroppen tilbake i blandingsforbrenningen - og på sikt blir det vanskeligere og vanskeligere å komme i ketose igjen, siden kroppen "venner seg til" at du tuller med forbrenningen :)
Ketolyse er en kur du enten er på, eller ikke er på.. det finnes ikke noen mellomting eller "karbedag"!
Det har antageligvis noe med utsondring av leptin å gjøre. Effekten vil avta for hver gang man gjør dette, og vektnedgangen vil gå saktere enn om man holder seg i ketose.
Kostholdet mitt er slik at jeg har 5-6 lavkarbodager (under 50g) i uka, og 1-2 høykarbodager. Det fungerer utmerket, og ødelegger ikke kroppen ;) , men om man hovedsaklig vil ned i vekt, og ikke har behov for å løfte veldig tunge ting regelmessig, så er det mer trøbbel enn det er verdt. Er man insulinresistent og ikke trener så bør man holde seg langt unna. Er man det minste plaget med søtsug og "dårlig selvkontroll", så er det en oppskrift på katastrofe. Hvis du ikke gjør noe som bruker opp glykogenet i løpet av uka, så er det bortkastet.
Hvis du først bestemmer deg for å prøve dette:
Høykarbodagene må være kontrollerte - husk at kroppen bare kan lagre en viss mengde glykogen, resten av karbohydratene man inntar vil lagres som fett. Ca 300g er nok for en moderat bygget, moderat aktiv person. Pass på å redusere fettmengden på dagene med høyt karboinntak, og unngå alle typer raffinerte varer. Brun ris, havre, rotfrukter og grønnsaker er egnede karbokilder. Et par øl går som regel også bra ;)
Tommygutt, Dydde og Energibunten kan sikkert bidra med info om sine valgte løsninger for "oppkarbing".
Tror dette også kan være individuelt, men det er jo en sjanse å ta dersom videre nedgang kan bli vanskelig :(. Her er det så mange med stor ekspertise og praktisk og lang erfaring fra forskjellige lavkarbofilosofier. Noe jeg tror er viktigere enn diverse teorier.
[font=Comic Sans MS][/font]
Legger allikevel med en artikkel fra Mat&Helse som beskriver en karbodag i uka som en faktor for videre vektnedgang.
hehe jau :p har gått så der så der me karbo dagene mine ialefall. Når jeg først får tennene i brød osv. gråv brød med brunost og syltetøy og annen slags brød bakst så klarer jeg omtrent ikke stoppe. Er nok best å holde seg til rene karbo varer ja som ris osv. Gir nok klart best resultater, men for meg har det vært veldig psykisk. Så jeg har trødd nedpå omtrent bare brød mat, grov brød, hvitt brød osv. Og noe sjokolade på kvelden. Er bare å prøve forskjelligt så finner du fort ut hva som fungerer. Men karbo dag er spesielt for folk som driver hard idrett og utsetter glykogen lagrene. Vanlige folk bør ikke gjøre dette, men for psyken kan det være godt med et karbo måltid heller på slutten av dagen. Dette vil gi mindre skade samtidig som du får skikkelig kose deg :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.