Sakser fra en informasjonsbrosjyre jeg fikk av legen min angående dette (egentlig om behandling med Cortef, et bio-identisk, dvs naturlig kortison-preparat som brukes i behandlingen av det følgende):
MILD BINYREBARKSVIKT
Binyrebark-svikt innebærer lave KORTISOL-nivåer i kroppen. Det skjelnes mellom mild, moderat og uttalt svikt. Uttalt svikt kalles "Addison's sykdom", og skal behandles av endokrinologer (=hormonspesialister). For de fleste som leser dette fordi de skal starte med Cortef-behandling, vil det være snakk om en lettere dysfunksjon i binyrene (eller i reguleringen av binyrene fra hjernen) som vi kaller MILD binyrebark-svikt. Det er viktig å skille klart mellom klassisk uttalt binyrebark-svikt ("Addison's") og mild svikt. Mild binyrebark-svikt er sannsynligvis et mer utbredt problem enn vanligvis antatt. Kortisol er et livsnødvendig hormon som produseres i barken (de ytre lagene) av de to små kjertlene som sitter som en kalott på toppen av hver nyre og kalles BINYRENE. Under stress kan vi ikke leve lenge uten dette hormonet. Kortisol-nivåene har en naturlig døgnvariasjon med en topp ca kl 8 på morgenen, og avtar utover dagen og kvelden til bunn rundt midnatt for så etterhvert å stige frem mot morgenen. Kortisol er vårt viktigste forsvar mot stress i alle former, inkludert kortvarig og langvarig psykisk stress og påkjenninger, fysisk hardt arbeid og påkjenninger, høyt tempo på jobb og/eller privat (uten at man gir seg nok tid til hvile og å hente seg inn, kan heller ikke binyrene få "hvilt" mellom "kortisol-slagene"), lavt blodsukker, sykdom av forskjellig karakter - ikke minst infeksjoner som for eksempel forkjølelse og influensa, etc.
Når en person utsettes for en stresset situasjon eller ekstra påkjenning, vil en normal binyre-respons gi en solid økning av utskillelsen av kortisol i blodet. Det kan innebære en mangedobling av nivåene av kortisol i forhold til grunn-nivåene når binyrene ikke er stresset (opptil 10-dobling av nivået ved ekstremt stress). Over tid kan overdrevet stress trolig føre til "utbrente" binyrer og gi mild til moderat binyrebark-svikt (=Adrenocortikal Insuffisens). Binyrebark-svikt kan også oppstå spontant (uten åpenbart stress i forkant). En mulig årsak kan være en auto-immun prosess mot binyrene. Ofte vil det være en arvelig disposisjon til stede. Hos en del med lav binyre-funksjon sitter problemet egentlig i et område av hjernen som heter Hypothalamus, eller i hypofysen. Disse to er kroppens sentrale kontrollorganer for all hormonell aktivitet ( kortisol, tyroksin, østrogen, progesteron, testosteron etc.)
Det mest karakteristiske symptom på binyre-svikt er manglende evne til å håndtere og tåle stress. Stress fører derfor ofte til en følelse av utmattethet og tretthet. Dette kan for mange gi en følelse av kronisk tretthet og utbrenthet. Andre typiske symptomer er lavt eller svingende blodsukker, nedsatt mental kapasitet, depresjon, svakhetsfølelse, kuldefølelse. Trolig har mange med gjentatte infeksjoner, allergi, astma og eksem, mat-intoleranser, autoimmune tilstander, kronisk tretthetstendens og postviralt utmattelsessyndrom (ME) en varierende grad av binyrebark-svikt. Kortisol har en kraftfull modulerende effekt på immunsystemet, og affiserer også energiomsetningen (glukose, protein, fett), og sentralnervesystemet (hjernen).
Legger bare ut dette foreløpig, men skal prøve å komme med litt mer om dette emnet etterhvert. Ellers er det bare å spørre, men akkurat nå er hodet mitt litt overbelastet, så jeg nøyer meg med dette foreløpig... :)
Såååå bra informasjon! Tusen takk, Scilla. Fikk en diagnose til å tygge på jeg nå... Tror ikke det er mange leger som klarer å skille mellom utbrenthet, depresjon, Candida, ME og mild binyre-svikt. I tillegg kan jo lavt stoffskifte ligne symptom-messig.
Men jeg har stor tro på at min lege Roald Strand i Oslo skal klare det! Han er veldig, veldig flink. Anbefales! Alle andre leger og helsepersonell må jeg dobbelsjekke, men han stoler jeg 100% på. Han er meget bra oppdatert på alle områder som gjelder alternativ medisin, intoleranser/allergi, over/undervekt, psykiske lidelser m.m.
Ja, ikke sant, det tenkte jeg også... Så mye som jeg stresser, så må jeg da allerede ha altfor mye...:cool: Men faktisk av enenllerannen merkelig grunn så stikker Akupunktøren meg i ørene for å øke kroppens kortisol for å styrke imunforsvaret mitt når jeg får beh. hvis ikke blir jeg syk... (fordi hun senker aktiveringne og forvaret mitt med beroligende nåler.... -) Så det er nok verdt å få sjekket for oss stressere..:)
Legen min sa allerede første gang jeg kom til ham at binyrenes funksjon er viktig for stoffskiftet, og ville at jeg skulle ta prøver. Han er også veldig flink - jobber ved Balderklinikken der Roald Strand også jobbet før, og har kurset seg på dette feltet.
Jeg har hatt altfor lav produksjon av kortisol på alle blodprøvene jeg har tatt hos legen min. Jeg har vært helt utmattet også, så det stemmer bra. FØR dette hadde jeg antagelig alt for høy produksjon, men det var i så fall før jeg målte det. MEN: da jeg tok blodprøver sist, i mai - etter 14 dager på Atkins induksjon - var produksjonen kjempehøy igjen!
Legen ble nok litt overrasket - han hadde trodd jeg hadde "utbrente" binyrer, og så var jeg plutselig full av kortisol! Det var da han sa at ketose stresser kroppen. Men jeg synes det er mer logisk at induksjonen "vekket" binyrene mine igjen, jeg. Jeg har tross alt kommet meg en del etter at jeg begynte på lavkarbokosthold - er ikke like utmattet lenger - selv om jeg fortsatt har et stort problem med stress. Jeg skal lufte den teorien neste gang jeg kommer meg til legen - dessverre ser det ikke ut til at jeg får råd til det før etter nyttår...
Det man gjør for å teste kortisol-responsen, altså hvordan kroppen responderer på stress, er å gi en injeksjon (jeg vet ikke med hva) intramuskulært, og så ta blodprøve - det kalles Synacten-test eller noe slikt. Senere tar man bare blodprøver av kortisolnivået kl 8 om morgenen på fastende mage.
Hvis noen er i den situasjonen at de produserer for lite kortisol er det hjelp å få i form av Cortef - det er kortisol eller hydrokortison om man vil - men i en form som er bio-identisk - ikke til å forveksle med syntetiske hydrokortison-preparater. Dessverre er det akkurat det Statens (@#%!!) Legemiddelverk gjør - og derfor er det bare tilgjengelig på registreringsfritak og til en ganske høy pris. Selv merket jeg ikke forskjell i løpet av et par måneder og derfor sluttet jeg - men jeg burde nok fortsatt lenger. Seks måneders behandling gir ofte binyrene den tiden de trenger til å hvile seg og komme igang igjen med egenproduksjonen av kortisol.
Det med barbasco vet jeg ikke noe om dessverre... :confused:
Hei!
Jeg har vært helt på felgen i flere år, og har fått beh. med levaxin og liothyronin som ikke har hjulpet (startet med beh. for ett år siden, tar nå 150 mikrog. levaxin). Har lest meg frem til at det kan være binyrene som er problemet, og kom til Roald Strand, som egentlig ikke var så mye hjelp; han foreslo etter masing at jeg kunne prøve å ta syntetisk DHEA el. Barbasco fordi DHEA-verdien var litt lav. Jeg spurte om han kunne behandle med Kortison fordi jeg hadde lest om den behandlingen, men det visste han ikke nok om. Han foreslo at jeg kunne gå til Dr Leif Ims. Han har oversatt amerikanske bøker om binyretretthet osv. Ims sier at jeg har dette/er utbrent, som følge av en langvarig stresssituasjon (mentalt, følelsesmessig etc). Han har sagt jeg skal bruke Progesteron-krem, dette har noe med østrogen-balansen å gjøre, det er også dette som påvirker en av verdiene som måles og tolkes som lavt stoffskifte (husker ikke hvilken), så han mener at stoffskiftet og skjoldbruskkjertelene egentlig er helt fint. Her skiller han seg fra Strand for øvrig.
Jeg skal ta 400 mg Magnesium og 1000 mg C-vitamin, helst ikke spise noe kornprodukter, hvile mye, og ta akupunktur for å bedre nyreenergien, som var ikkeeksisterende. Etterhvert vil han også gi homeopati. Jeg spurte om Kortison-beh., men han visste ikke nok om det. Han mente at DHEA el. Barbasco ikke var noe poeng, så de er jo forholdsvis uenige. Og jeg er fortsatt forvirret, men hvertfall glad over å ha kommet på sporet av binyre-problemet (takket være Sonjas stoffskifteforum og lavkarbo.no). Jeg anbefaler å gå til Leif Ims, han er veldig hyggelig og flink, og som sagt spesielt interessert i binyrer og utbrenthet. Personlig lurer jeg på hvor mye av dette som lurer bak hypothyreose-diagnosene. Det finnes masse engelske/amerikanske linker om temaet, både med symptomer, årsaker, tips til kost og kosttilskudd osv, kan legge ut senere.
Hei!
Hvilke leger skriver ut Cortef? Jeg trodde Roald Strand skulle gjøre det, men han sa han ikke hadde behandlet med det? Pluss at det var så vanskelig å måle kortisolnivåer.
Å måle disse verdiene er ikke så vanskelig. Blodprøver tas fastende, analyseres bla ved hormonlabben på Aker. Det er nok noe spesielle prosedyrer i etterkant. Men de fleste sykehus, Fürst dersom du bor i nærheten av Oslo, fikser dette.
Du må få legen din til å rekvirere disse. Resultatet vil så være avgjørende for videre behandling. Dette ER et komplisert område, og de mest kompetente er endokrinologer, dernest indremedisinere. Av begge profesjonene finnes det mange privatpraktiserende, dvs du betaler noe mer, men slipper ventetid.
Beklager at jeg ikke har sett dette før nå. Jeg har gått til Lars Omdal på Balderklinikken, han har skrevet ut Cortef til meg. Har skrevt litt om hvordan kortisolnivåene måles lenger opp i tråden.
Ellers tusen takk for informasjon om Leif Ims, som jeg har lest om tidligere, men ikke visst om tok imot pasienter. Hvordan kommer man i kontakt med ham? Tar han mye for konsultasjonene?
Jeg gikk for øvrig på T4 + T3 i tre år før jeg ble noe bedre. Men det var ikke stor bedring - det jeg har blitt bedre av er omlegging til lavkarbokosthold.
Er ikke helt frisk ennå - bl a har jeg altfor kort menssyklus. Men energinivået er som natt og dag med og uten lavkarbo!
Beklager at jeg ikke har sett dette før nå. Jeg har gått til Lars Omdal på Balderklinikken, han har skrevet ut Cortef til meg. Har skrevt litt om hvordan kortisolnivåene måles lenger opp i tråden.
Ellers tusen takk for informasjon om Leif Ims, som jeg har lest om tidligere, men ikke visst om tok imot pasienter. Hvordan kommer man i kontakt med ham? Tar han mye for konsultasjonene?
Ims er på Arena Medisinske senter på Ullevål Stadion, han kan ringes på tlf. 22 02 80 70, tirsdag og torsdag 9-11, da tar han imot timebestilling. Det koster bare 400 å gå der. I motsetning til R.Strand, der jeg kom ut med men regning på 1900... Uten så vedlig mye resultat egentlig. Det er litt forvirrende med flere leger som sier forskjellige ting. Jeg har fått progesteron av Ims, men jeg kunne tenke meg å bli behandlet med Cortef. Men Omdal tar ikke inn flere pasienter, så da vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.
Takk for svar! Så synd at Omdal ikke tar i mot nye pasienter! Regner med at andre leger på Balderklinikken også behandler med Cortef, noen av dem må vel ta imot nye pasienter.
Hvis jeg skjønner deg rett bruker ikke Leif Ims Cortef som behandling - rart det da... Jeg har for øvrig ikke hatt noen effekt av å bruke Cortef selv. Mitt beste råd er å prøve lavkarbodiett - gjerne Atkins (funker bedre for meg enn Sonen og Lindberg), og gi det litt tid. Lykke til!
:p Hei.
Er nytt medlem her og er så glad jeg fant noe hvor jeg kunne lese om kortisolnivå.
Jeg var på Aker Sykehus, på overvektsklinikken på torsdag, og snakket med en meget flink lege der som har drevet med overvektsproblematikk i over 25 år i USA.
Jeg har hatt problemer med vekta siden jeg fikk mitt første barn da jeg var 20 år, og etter hvert barn har det blitt værre.
Jeg har fått dette tilbudet gjennom fastlegen min og vi har søkt trygdekontoret for å få komme dit.
Jeg ble så glad da hun sa at problemet mitt med overvekten i første grad skyldtes at kortisolnivået mitt var for høyt. Jeg har opplevd mye i livet mitt og det har vært mye stress, og spesielt de siste årene har jeg mye av det jeg opplevde som barn (misbruk etc.) dukket opp.
Jeg har også for lavt stoffskifte (har struma), og fikk diagnosen ADHD når jeg var 40.
Er det noen som vet noe mer om for høyt kortisolnivå og evt. hvordan jeg kan gjøre med dette? jeg skal til legen min 27. november og da må det da gå an å få sjekket dette?
Jeg er så heldig at jeg skal søkes inn på noe som heter NIMA, som ligger like ved Hønefoss. Det er et opplegg hvor du får hjelp til å gå ned i vekt etc.. 4 mnd da men.. Jeg gleder meg som en unge..
Vel, dette var litt om meg selv og jeg håper gjerne at noen kan svare og kanskje vi kan prates?+
Hilsen Mona
PS: er ikke like sint som en pitbull, men jeg har begynt å rydde i skapet mitt og sagt fra til folk.. Ei venninne jeg har ga meg dette navnet i juni.. Hehe..
Har selv en sjelden og lite kjent diagnose som heter Liddels syndrom eller 11-beta-hydroksy-dehydrogenase-steroid-mangel. Det finnes lite informasjon om dette, og jeg føler meg ofte som et lite studie-objekt. Hva kan jeg forvente i et evnt. svangerskap? Det blir spennende å se, svarte legen:rolleyes:
Jeg har ikke så god innsikt i denne defekten. Utgangspunktet for diagnosen var høyt blodtrykk, og jeg brukte lenge medisiner for dette. Nå er jeg medisin-fri, men har ikke høyt blodtrykk. Jeg har imidlertid høy puls, mye autoimmun aktivitet, følelse av slitenhet, tildels ekstremt søvnbehov og dårlig evne til å takle stressende situasjoner.
Lurer på om informasjonen du kommer med har noe med den defekten jeg har:confused:
Skal snart tilbake til min årlige kontroll hos endokrinolog. Skal spørre han da.
:spent:Her var det lenge siden det var blitt skrevet noe om binyresvikt.... men jeg prøver meg allikevel.
Fikk av min lege Dr. Oftebro forklart at kortisol og insulin jobber sammen for å regulere blodsukkeret. Når blodsukkeret økte, produserte kroppen mer insulin for å senke blodsukkeret, og når insulinproduksjonen gikk opp produserte kroppen mindre kortisol.
Jeg hadde 3 ganger så høy C-peptid fastende verdier av normalen, hvilket tilsier at kroppen produserte altfor mye insulin - og dette påvirket igjen kortisol-produksjonen slik at denne ble ekstremt lav.
Ifølge Oftebro ville inntak av kortisol tabletter ødelegge kroppens mulighet til å gjenoppta produksjonen av kortisol - fordi kroppen ble "lat" og tok hormonet fra den lettest tilgjengelige kilden. Behandling måtte dermed være av en annen art. (Om mitt kortisolnivå hadde vært høyere enn normalt i tillegg til forhøyet insulin (C-peptid) , så hadde ikke kroppen klart å nyttiggjøre seg av insulinet, slik at kortisolet trodde at insulinet manglet - denne siste versjonen beskriver såvidt jeg har skjønt det som kalles diabetes II.)(C-peptid må måles fastende om morgenen (helst så nære kl 8 som mulig - for dette er en verdi som raskt synker når fysisk aktivitet på fastende kropp blir innblandet - så for å kunne sammenligne verdier er det viktig at man måler tidlig på morgenen og til samme tid hver gang og helst ikke har anstrengt seg så mye fysisk fra man står opp og til målinger foretas), og beskriver gjennomsnittlig produksjon av insulin gjennom siste døgn)
Stress kunne være en utløsende faktor - det samme kunne kosthold, eller høyt kolesterol, eller mangel på tyroxin/at kroppen ikke klarte å nyttiggjøre seg av den produserte tyroxinen....... Her kunne faktorene være mange, og det ble et spørsmål om høna eller egget kom først... noe som jo er umulig å svare på......
For min del innebar diagnosen og behandlingen av den at jeg må regulere kosten ved å unngå å spise sukker i noen form, ikke melkeprodukter (laktose), ikke frukt (fruktsukker), ikke mel, ikke ris, ikke potet, ikke pasta......... Og for all del - IKKE kunstig sukker! (har vært hekta på Pepsi Max i mange år..... - har endelig klart å slutte og er veldig stolt av det!) Og jeg må helst ha 6-8 små måltider daglig i stedet for 3 -4 store
Ved hjelp av kostregulering og inntak av Levaxin, Lithotyrinin og DHEA har kortisolnivået og C-peptid fastende blitt innenfor grensene til det normale - og kolesterolet rettet seg av seg selv i tillegg!
Kostmessig har jeg ikke klart å følge opp dietten over tid, er altfor lite oppfinnsom til å få laget mat med så store begrensninger i råvareutvalget - men ved å innføre melkeprodukter i kosten skal jeg prøve å følge ketolysekuren og håper jeg får stort utbytte av den. Her innebærer det jo også mange små måltider i stedet for noen store, og i det minste fravær av stivelsesprodukter og karbohydrater - hvilket er veldig gunstig for meg.
Hei Tulleruska :)
Jeg bruker også disse medisinene, for tiden 175 mikrogram Levaxin daglig og 20 mikrogram Lithotyrinin annenhver dag. (pluss diverse kosttilskudd) Må innrømme at jeg ikke skjønte hele sammenhengen i alt, men det ser ut til at jeg responderer veldig dårlig på medisinene. Jeg måler tempen om morgenen før jeg står opp, og jeg er fortsatt like kald. Dessuten så sliter jeg like mye med alle problemene som fikk meg til legen med dette i fjor.
Jeg har forsøkt å lese meg til noe kunnskap inne på Sonjas stoffskifteforum, kan absolutt anbefales. Ellers må man visst være ganske tålmodig når det gjelder slikt. Har det holdt på lenge, så tar det tid å reparere.
Du skriver at du må unngå masse forskjellig, og disse tingene har jeg også fått beskjed om å holde meg unna/være forsiktig med. Reaksjonen på hvetemel er verst, så jeg har fryktet cøliaki.
Det blir mye blomkål på oss da. :)
Har det hjulpet noe på vekta di at verdiene har normalisert seg?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.