Jeg var innom helsekost i går og såg at det er jo evinnelige mange typer proteinpulver å velge mellom.
Jeg kjøpte ProZyme fra Tech Nutrition. Med vanilje, en grei smak å ha i mat. Den smaker godt og jeg har godt tro på det pulveret, men det var ikke akkurat det billigste.
Er det noen som har forsøkt forskjellige typer som kan anbefale noe?
Hva er best av whey (rasktvirkende) og casein (langtidsvirkende)?
Og hvorfor er det akkurat soyaprotein som brukes i oppskriftene?
Jeg bruker bare ProZyme jeg. Vanilje bruker jeg i smoothie og pannekaker, mens sjokolade kan jeg putte i vann eller melk og ta som et kjapt mellommåltid. Det er det pulveret som har høyest proteininnhold av de jeg har sett, og når det smaker greit i tillegg så var valget enkelt. :)
Tech Nutrition har bra produkter, så det var et fornuftig valg. Men jeg tror det er billigere å kjøpe det på nettet enn på helsekostforretningen... [url]www.tn.no[/url]
Whey (myse) er mest anvendelig, føler jeg. Såkalte "langtidsvirkende" proteiner får man jo nok av fra kjøtt, fisk, fugl, etc. Kasein (melkeprotein) er også som regel en del dyrere.
Soyaprotein er billig og lett tilgjengelig. Jeg mener også å huske at det mangler noen aminosyrer ift myseprotein, men ikke siter meg på det ;)
Kan sikkert stemme det med at soyaprotein mangler noen aminosyrer. Synes jeg huser det fra heimkunnskapen på skolen - at vegetabilske proteiner måtte blandes med animalske for å bli fullverdiger. (protein fra korn sammen med melk f.eks.)
Hei :)
Nå banner jeg nok litt i kirka her... jeg jobber i helsekost og selger masse forskjellige proteinpulver..
Men det er en bakside med proteinpulverene som er utvunnet fra soya-
for det første så er det registrert enormt mange unge med akutt nyresvikt av de som bruker pulverene i store mengder (regner ikke med det er såå farlig å bruke litt i brødbaking osv..) men...
det andre punktet er at proteinet ofte er laget fra soyaprodukt. Soya har østrogenliknende effekt i kroppen. Dette medfører økt risiko for kreft (spesielt i livmor og bryst), det fremmer risikoen for en rekke andre sykdommer som leddgikt og benskjørhet(osteporose). Mange av mine kollegaer, som er ernæringsterapeuter går ut og advarer mot bruk av soyaprodukter. Det at alle erstatningsprodukter for kjøtt er laget av soya er også litt skremmende. Soya og tofu sies det å bli brukt overalt i Kina og Japan. Dette er ikke sant. De bruker en liten skje med soya i suppen, de bruker det ikke som hovedsubstans.
Tenkte bare å informere dere litt om dette.. Så får hver enkelt ta stilling til det selv :0)
Jeg dropper helt brød med soyaprotein, og har selv en urørt boks hjemme.. :/
Ernæringsterapeuter har vel noe kursing innen ernæring.
Man må ha mastergrad for å kunne kalle seg klinisk ernæringsfysiolog. 5 års utdannelse.
Men man kan være høyskolekandidat i ernæring, tar 2 år.
Eller ta bachler i ernæring , tar 3 år.
Hei igjen :)
Jeg visste det kom til å skape reaksjon.. Jeg er åpen for at det kan være feil i mine kilder, og hvordan jeg har konkludert den informasjonen jeg har blitt gitt! Jeg ønsker ikke å starte en stor diskusjon, men det er spennende å lufte slike "tanker" for andre, for å se om jeg har skjønt det eller om det kan være noe feil..
Jeg er utdannet homeopat, og har på min 5årige udannelse i Oslo, vært på endel seminar og kurs. Jeg har også tatt grunnfag medisin, 1år på høyskole. Der husker jeg det var en foredragsholder, som også var kirurg på Ullevål sykehus(om jeg ikke tar feil sykehus nå.. 4år siden). Han sa at de hadde opplevd en eksplosjon av spesielt unge menn som brukte mye proteinpulver som fikk akutt nyresvikt. Dette pga alt proteinet belastet nyrene noe helt sinnsykt! Proteinet i pulverene fungerer på annen måte enn "naturlig" protein fra fisk og kjøtt. Jeg har ikke noen andre kildereferanser enn det jeg hørte der og da.. Men det har liksom limt seg fast i huet mitt :)
Ang soya som har østrogenliknende effekt- det trodde jeg var "kjent". Skal se om jeg ikke finner noen linker til sider som bekrefter det. Det med at phytoøstrogen er overdrevent som du sier.. Hva mener du med det??
Her er utdrag fra en internettside som skriver om progesteron versus østrogen:
Her har vi satt opp endel tegn og symtomer på Østrogendominans.
Den ene læreren min på skolen- Leif Ims, lege, homeopat og gynekologspesialist har også oversatt mange bøker fra engelsk på "hormonproblemene". Han har flere ganger advart oss i klassen om soyaprodukter, og spesielt da lecithin som er tilsatt .Dette er visstnok et stoff som er spesielt skadelig for hjernen. Det bryter ned hjerne/blodbarrieren som er så viktig for at det ikke skal komme skadelige proteiner inn i hjernen. Det er også satt i forbindelse med noen av de forskjellige mentale lidelsene som alzheimers og demens. (Jeg har ikke andre kilder enn det jeg har hørt fra ham. Men disse "statementene" finnes dokumentert av vitenskapelige godkjente studier i bøkene han har oversatt feks "Alt du trenger å vite om hormonbalanse".
Leif er en MEGET klok og dyktig mann, som vet hva han snakker om. Han forsker på veldig mye innen "hormonfaget" og hjernen, og er vel ansett i det alternative miljøet for sin kunnskap.
Men, som sagt- hvis du vet noe jeg ikke vet eller har fått med meg, er jeg åpen for å høre det..
Men jeg kommer ikke til å gi sønnen min soyamelk uansett- full av lecitin. Kun havremelk med kalsium om det ikke vann :)
Forskjellen på ernæringsterapeut er at de liker lavkarbo(har ikke møtt noen av dem som liker høykarbo enda :P
Ernæringsfysiologene er lowfat fanatikere :) Litt sånn- alle under en kam her :D Har ikke snakket med ALLE terapeuter og hørt altså.. men inntrykket mitt er at det er den største forskjellen..
Soya. It’s a controversial story. While the health benefits of soya consumption have been shouted from the rooftops for many years now, there are also frequent reports that it may actually be bad for your health. The pro-soya view tells us that this wonder-food will reduce your risk of breast and prostate cancer, strengthen your bones, ease menopausal symptoms, prevent heart disease, is an excellent ‘hypoallergenic’ alternative to cow’s milk and a perfect protein source for vegetarians and vegans. On the other hand, we hear that soya may actually contribute to the development of hormone-linked cancers of the breast and prostate, that it may suppress thyroid function, reduce fertility in men and affect the sexual and mental development of children. Also, that that its allergic potential could be significant and serious. So, what’s the truth? Let’s look at the facts.
Hormone Helper or Disruptor?
Claims have long been made that the phytoestrogens present in soya have hormone balancing properties. Phytoestrogens are naturally occurring oestrogen-like ‘chemicals’ estimated to be anywhere between 50 and 20,000 times weaker than natural oestrogen. If a woman is actually low in oestrogen, such as during the menopause, the weak oestrogenic effect of phytoestrogens can help to relieve menopausal symptoms. However, in cases of oestrogen excess – which can occur as a result of taking the contraceptive pill, HRT, from environmental exposure or simply from inadequate breakdown of natural oestrogen – these weak phytoestrogens actually reduce the oestrogenic effect by docking onto the oestrogen receptor sites, so blocking the stronger oestrogens.
There have been a number of negative reports of the effects of soya ‘isoflavones’ (the most active type of phytoestrogen) on fertility in animals, including a case of tropical birds in New Zealand. The breeders began feeding their birds a new soya-based feed. The ensuing years saw decreased fertility, early sexual maturation, deformed, stunted and stillborn chicks, aggressive behaviour and severe digestive problems. After changing to a non-soya feed all of these problems went away. Stories such as this have led people to believe that soya might be harmful to hormonal health. Dr Margaret Ritchie, an expert in phyoestrogens at the University of St Andrews, is quick to point out that different animal species metabolise isoflavones differently. Even the rat, the animal used for most of the research trials into soya, handles soya very differently from humans.
Dette er ganske interresant for min del. Lindberglegen som jeg har gått til i forbindelse med Eurodietten har bedd meg om å holde meg unna Soya pga at jeg har PCOS og lavt stoffskifte, og soya kan forværre dette. Noe annen forklaring har jeg ikke fått, men hadde tenkt å spørre han om dette neste time jeg har til han.
Det har vært en del nyreproblemer blant kroppsbyggere, og fellesnevneren i alle tilfellene har vært diuretika og misbruk av smertestillende/antiinflammatoriske midler. I enkelte tilfeller har det nok også vært en sammenheng med store mengder steroider i tablettform, men disse går i all hovedsak ut over lever, ikke nyrer. Studier gjort på proteinsupplementering og nyrefunksjon viser ingen vesentlig større belastning på nyrene. Skal rote frem kilder :)
Som det sto i artikkelen jeg siterte fra tidligere, så skulle det store mengder isoflavoner til for å ha noen effekt. Nå er det jo sånn at slike studier aldri er den hele og fulle sannhet, men jeg kan ikke skjønne annet enn at et moderat forbruk av soyaprotein er trygt (hvertfall isolater). Et høyt forbruk kan godt være en helt annen sak.
Proteinet i seg selv skal ikke ha noen hormonell effekt utover den man får av andre typer protein (lett økning i insulinnivået, økt glukagonnivå etc).
I alle fall er det jo ikke noe i veien for å bruke myseprotein i stedet ;)
Oki... det er jo studier som går begge veier- tydeligvis! Noen mener og kommer frem til at soya ikke er farlig(om studiene er kjøpt og betalt av soyaindustrien vet vi selvfølgelig ikke...) Jeg jobber på helsekost og selger endel Soya Extra og Super Soy osv. Jeg har spurt flere av leverandørene om de kan forklare meg at det er helt trygt, og at det ikke har samme effekt som østrogen. Det jeg fikk som svar var at soya hadde østrogenliknende effekt, men siden det var et "naturprodukt" så var det ikke så skadelig som ren østrogen. I mitt stille sinn tenkte jeg som så at østrogen også er veldig "naturlig" men skadelig hvis man får østrogendominans...
Oki, det kan godt være legen snakket "over seg", og det kan godt være at disse "unge gutta" han pratet om også tok inn endel ulovlige substanser.. Så det vet vi ikke så mye om.. :P
Men allikevel, så er jeg meget skeptisk til alt som heter soya :)
Vi får bare ta våre valg basert på det vi lærer av informasjon vi kommer over og magefølelse vil jeg tro :) Så ordner det seg nok til slutt- som min mor alltid sier :0)
Jeg er skeptisk til soyaprodukter selv. Spesielt med tanke på at det absolutt ikke er noe jeg må ha i kostholdet mitt, så velger jeg heller produkter av kjøtt, melk, etc.
Men det er liksom to ytterligheter her; enten så kommer soyaprodukter til å gi menn pupper og kvinner testikler, eller så vil det kurere alle kjente sykdommer... Jeg tror sannheten er et sted midt i mellom :)
Jeg har valgt å holde meg unna, for legen min sa at soya kan senke stoffskiftet, noe som ikke er hensiktsmessig når det allerede er lavt.. Men jeg vet jo ikke hvor han har dette fra da...
Nå sitter jeg her med en boks Prozyme.. Den inneholder ca 50% melkeproteinisolat, 40% whey og 10% glutamin, BCAApeptid og lecithin. Det er dette lecithinet som er "den unødvendige og skumle ingrediensen" som skeptikerene misliker sterkest! Dette pga blod/hjernebarrieren som kan bli brutt ned. Dette fører i første omgang til at større proteiner, som egentlig ikke skulle komme inn i hjernen, kan ta seg inn i hjernen. (Det er det samme som forskerne mener kan skje ved mye mobilbruk...)
Men, jeg er helt enig med Bulldog at det nok ikke fører til umiddelbare dramatiske resultat som kreft og utvikling av mantits :)
Men spesielt barn bør holdes borte fra soyaprodukter,det er vist i eksperiment at de er mer vare for å få proteiner inn i hjernen da de ikke er fullt utviklet.. :)
Tenker jeg galt, når jeg ønsker å bruke Whei-protein fra proteinfabrikken som måltidserstatter i forbindelse med styrketreninga?
Det er grenser for hvor mye egg jeg greier å spise
Det aller beste er nok å bruke naturlig mat som kilde til proteinene.Det finnes jo andre ting enn egg.. Regner med du vet det da :) Som feks steke seg kjøttdeig, laks, biff osv. Dette blir jo vesentlig dyrere enn en shake.. men jeg forestiller meg at dette er bedre for helsa :0)
Men om du tar deg en shake innimellom så går nok det også bra!! Det som er litt så-som-så med shakene er jo at de inneholder lite fett og mye protein. Jeg gleder meg til det kommer en shake med mye fett, lite karbo og middels protein jeg :D Det blir bra!!
Fett kan jeg få nok av på anna vis.
Selvfølgelig vet jeg om proteiner i kjøtt og fisk.
Er bare litt lettvint med shake.
Tenkte å ptøve det ut, og se om sukersyka takler det
Jeg bruker Multipower sitt jeg - med nøytral smak. Bruker det overalt der jeg leser "soyapulver" eller "bakemiks" i oppskriftene, og det har fungert kjempebra. Koster ca.350 kr for en sånn her bøtte på 700 gram.
Det er en hel haug med hormoner utenom østrogen/testosteron man også bør ta hensyn til i kroppen (som "aktiv" styrkeløfter på 90-tallet med en del dårlige kamerater lærer man gjerne en del om hormoner :D ), og alle jobber med/mot hverandre. Kroppen vil ha dem i balanse, og gjør en veldig god jobb med å justere dette, men ytre (eller indre) påvirkning kan forskyve dem til et punkt hvor kroppen ikke klarer å opprettholde likevekten. Dette skal som regel mye til, men er individuelt.
Soya inneholder isoflavoner, som er sk "phyto/planteøstrogen". Dette er en stor gruppe kjemikalier som også finnes i en dullion andre matvarer, og gjør ingen egentlig skade i moderate mengder. Noen av dem kan også ha østrogensenkende effekt, ved at de binder seg til østrogenreseptorer i kroppen og "tar plassen" til østrogenet. Preparater som Clomid, Nolvadex mfl fungerer mer eller mindre etter samme prinsipp.
Problemet blir nok først et problem hos veganere og andre som er tilbøyelige til å bruke soya som erstatning for alt annet, og i praksis baserer kostholdet sitt på soya. Følgende er bare en egen betraktning, og ikke noe jeg kan dokumentere, men jeg tror disse gruppene også har noe forskjøvede hormonnivåer også uten soya, pga mangelfullt kosthold.
Hva gjelder lecitin, så har vel dette vært brukt som emulgator og tilsetningsstoff i mange år, og om det ikke har forårsaket problemer så langt, så ser jeg ingen grunn til å henge seg opp i det :)
Heisann dere erfarne "Næringsinnholdtabelllesere"
:)
Jeg prøver å forstå hvilke Proteinshaker jeg kan drikke. I de siste årene har jeg brukt Herbalife sine shaker til frokost og restitusjon etter trening. Men nå skal jeg følge Atkins, og skal ned mot 0 gram karbo om dagen. Ikke kan jeg blande shaken med melk, og uansett så blir det ALTFOR mange gram karboer.. :confused:
Jeg var jo temmelig sikker på at Herbalife var tingen.
Dermed gikk (Harry-)turen til Svinesund, og Better-Bodyes-butikken ble entret med målbeviste skritt og innøvde "dette skal jeg ha - replikker". Målet var en shake uten karbo, som ikke skulle måtte blandes med melk.
En enorm grå boks på størrelse med en vaskebøtte var visst deres eneste alternativ. Action Whey, sjokoladesmak, og bare et gram karbo pr porsjon måtte jo være tingen fikk jeg beskjed om... 499,-(blodige svenske kroner) ble betalt og alt var fryd og gammen...
Dagen etter til frokst måtte dette utprøves. 3 dl vann, 2 gule måleskjeer (som fulgte med) med godt luktende pulver (a'la Nesquick).. ...shake shake shake...
Og FYTTERAKKERN ! ....dette smakte HØGG, HOPPETAU, HAI og/eller harpiks... Vondt i alle fall. ...så de tre siste dagene har froksten blitt et sant h.....
Jeg fikser ikke masse styr til frokost ( a'la egg og bacon, omeletter etc...) på hverdagene. Pulvershake er såpass enkelt, og burde være en smakfull erstatning.
HJÆÆLP!! Hva gjør jeg?
Har jeg lest næringstabellene galt?
Har dere noe vidunderpulver som SMAKER GODT, og som IKKE har karbohydrater i seg?
En stor grå nesten full vaskebøtte med sjokoladesmak selges billig! Løp og kjøp...
Prøv å erstatte en dl av vannet med fløte. Hvis det ikke hjelper, så er proteinfabrikkens Whey tech med sjokolade god på smak, har lite karbo, og er søtet med sucralose.
Jeg bruker også Whey tech med sjoko. Jeg har soyamelk og litt fløte i,så har jeg i litt kaffe, søter den litt med søtningsstoff , (må ha den bare litt søtere :()
Proteinpulver pleier å være en erstatning for hvetemel i bakst, ikke sant?
Siden det var så dyrt, kjøpte jeg heller soyamel i første omgang (til jeg var sikker på at jeg trivdes på ketolyse). Men soyamelet gir en rar (etter)smak!! Slipper jeg dette med proteinpulver? Vil ikke kjøpe en dunk til 3-400 kr for å få den samme smaken :P
Ja det kan jeg tenke meg. Spiser skjeldent bakst, så karbmessig går d greit. Men fin-fint med ENDA mindre karbs da ! :D Men jeg bare lurer på om soyaprotein gir den rare "smaken"...
Jeg lager shake 2-4 ganger i uka (mest for å ha etter treninga, eller som kjapt måltid på morgenen før trening), og da blander jeg pulveret med soyamelk og fløte for å få mer fett i den. Syns den blir bedre også av det. Tror ikke det er særlig skadelig å drikke soyamelk, det er som en her tidligere nyanserte at det kommer jo litt an på mengden. Tror det er svært lite mat som er skadelig i moderate mengder.:)
www-ej-shop.no er min proteinlanger.
775,- for ei bøtte med 5kg protein, får den med vanilje, banan, sjokolade, jordbær og bringebær såvidt jeg vet.
Jeg har smakt sjoko og jordbær, og liker begge. Jordbær noe bedre i vann enn sjoko. Fikk med noen smaksprøver nå på siste forsendelsen, smakte litt på pulveret med fingeren og bringebær virket meget god, får se hvordan den smaker i vann.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.