< Tilbake til oversikten

Smør/olje?

#1

Heksehylet sa for siden:

Heia. Helt nytt på dette her.. Men synes jeg leste på en tråd tidligere i dag at man ikke skulle spise margarin, men meierismør? Hva er det beste for ketolysekuren? Smør eller olje? Hvilken olje skal det være? Den hjertego olja, er den bra? :P


#2

Zincite sa for siden:

Selv så sverger jeg til meierismør - og naturlig animalsk fett. Fra kjøtt og fra fisk.

Spiser ikke ketolyse da, men legger igjen noen meninger allikevel. Slik jeg har forstått det er de fleste på lavkarbo og høyfett enige om at naturlig fett er det beste.

Ellers er koskosfett (ikke delfia, den er rimelig prosessert) et flott tilskudd eller alternativ. Cocosa kommer i 2 varianter - en til å steke og en som er mere tilskudd. Noen smelter den i varm drikke, andre spiser den med skje. Noen lager "sjokolade" - du kan bare søke på forumet så finner du mange idéer.
Det finnes også noe som heter rød palmeeolje - den har bl.a mye karotenoider og E-vitaminer. Den tåler en del varmebehandling, og gjør godt for bl.a hud og øyne.
Du kan lese mer her.

Kaldpressede oljer er gode til dressinger, men bør ikke varmebehandles noe særlig.

Personlig er jeg skeptisk til å bruke oljer til steking, også den hjertego'e. Og siden den ikke er kaldpresset ville jeg ikke brukt den kald heller :)

Legger også ved en gammel tråd hvor det står mye om fett. Du finner nok noe matnyttig der :)

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1979


#3

Heksehylet sa for siden:

Åh, flott link du gav meg. Er mange ting som er litt små usikre nå til å begynne med. Hvor lang tid tar det forresten å komme i ketose? Sånn gjennomsnittlig?


#4

Lavinia sa for siden:

Hei,
tror det kan ta 3 dager før glykogenlageret ditt er brukt opp


#5

Photobscura sa for siden:

Jeg steker stort sett alt i meierismør eller setersmør. Det hender jeg freser ting i olivenolje, ytterst skjelden, men som Zincite sier, så er jeg skeptisk til varmebehandlign av oljer. Så det skjer bare om jeg skal steke noe kjapt og ikke ønsker smørsmaken (men stort sett synes jeg smørsmak er stas :)).
På salater pleier jeg å brue kaldpresset olivenolje, som jeg kjøper på mørke/ugjennomsiktige flasker. Dette er ganske viktig! Det presiseres til og med på flaskene at de bør oppbevares mørkt og kjølig, og så finner du dem midt i en vanlig hylle i lys av et lysstoffrør... Når du åpner en flaske med olje, er dette spesielt viktig, for selv om det er kaldpressede jomfruoljer, så oksiderer de fort, så det beste er å sette dem i kjøleskapet.
Jeg synes det er veldig godt å blande en god slump olivenolje med litt god edikk (f.eks epleedikk), sennep, salt, pepper og litt sitron og helle over en enkel salat! Nam :)
Men som sagt, hold deg til ekte smør når du steker. Om du ønsker et mer smaksnøytral stekefett til noe som skal stekes lenge, så er det som sagt cocosa pure som gjelder, men det er langt dyrere enn vanlige meierismør. Bruker du usalta meierismør når du steker, så smaker det etter min mening ganske lite av det. Har du teflonpanne, så slipper du å bruke mye smør, men når du er på ketolyse så er meierismør en både billig og sunn måte å øke fettinntaket på :)


#6

Photobscura sa for siden:

Ja, og så er det ekstremt individuelt når du kommer i ketose. Det har mye med hvordan du spiste før du la om kosten å gjøre f.eks. Om du spiste mye sukker- og stivelsesrik mat, så tar det litt lenger tid før du får tømt glukoselagrene (man lagrer alltid noe sukker i form av glukose i kroppen på såkalt normalt kosthold, men man klarer ikke alltid å bruke det opp. På ketolyse så gjør du det, og du fyller det heller aldri helt opp igjen, og holder dermed blodsukkeret ditt jevnt og fint :)!)


#7

Zincite sa for siden:

Kom også på at det går an å bruke klarnet smør å steke i - Ghee. Tror ikke det smaker så mye, og det tåler mye varme. Det går an å klarne selv, og det er å få kjøpt i en del innvandrerbutikker :)



#9

Zincite sa for siden:

På meg virker det som de prøver å skremme folk til å bruke sin margarin?
Noe og naturlig synes jeg ikke høres så ille ut :) - tror uansett att naturlig fett er mye sunnere enn det de produserer. Er litt skeptisk til homogenisering av melkefettet, men det er vel kanskje en annen diskusjon. Og noe jeg ikke kan nok om ennå.

Nettopp den prosessen jeg er skeptisk til - også selv om de lager margarin uten transfettsyrer. Det blir mere kunstig og vanskeligere for kroppen å behandle. Mener jeg.

Jeg kommer til å fortsette med meierismøret mitt. Og bruke gode mengder av det også :ja:

Og slenger på et spørsmål.
Noen som vet hva som er godt å woke i? Klarnet smør? Eller tåler Cocosa til steking så høy varme? Andre forslag? Lyst å woke litt igjen :D


#10

Bulldog sa for siden:

Det er forskjell på transfett og transfett ;)

Transfettsyrer fra kua er harmløse, noen mener til og med at de har positive egenskaper. Om jeg husker rett er CLA en av dem.


#11

Heksehylet sa for siden:

Jeg kom i ketose ifølge den stixen samme kveld som jeg hadde startet hele greia.. Både jeg og samboern:D Nå har vi kost oss med stekt biff, stekt sjampinjong, paprika og squash. Sausen er stekt creme fresch, seterrømme og fløte med MASSE pepper i.. Håper ikke vi tok helt avgårde nå, men vi føler oss GØRRSULTNE og supersugne på noe karbo altså.. Jeg så en smultringkiosk i dag.. Jeg liker vanligivis ikke smultringer en gang, men fy søren så lyst på jeg hadde.. Hørte også rykter om at man kunne ta en sånn stor ifa i ny og ne om det var krise.. det har jeg handla inn, men har ikke samvittighet til å noen:P


#12

Heksehylet sa for siden:

Fy søren, dette er tyngre enn jeg trodde.. Visste ikke at jeg var sååå avhengig av karbs.. Jeg har så ueeendelig lyst på en sånn løsvektgodisgreie som er grønn med en svart strek på.. og inni er det sånn tyrkisk pepper innhold.. åååh.. Jeg begynner med sånne teite tanker som at "Det er ikke SÅ farlig" og føler meg plutselig "tynn" for første gang på lenge.. Den hjernen LURER MEG!


#13

Photobscura sa for siden:

Tar du kosttilskuddene? Krom skal være bra for søthunger. Jeg pleide å spise noen osteskiver for å komme over det verste.
Det er tøft ja, jeg hadde aldri trodd jeg skulle ha sånn søtsug, jeg som ikke er særlig glad i søtt en gang (bortsett fra sjokkis da :o), men det gikk over etter en drøy uke. For noen tar det lengre tid, for andre kortere! :) Dette klarer du! Lykke til :blomster:


#14

Heksehylet sa for siden:

Ja, jeg tar alt av ketolysepillene. Merker nå at jeg er skikkelig kvalm og dårlig.. Magen vrir og vender på seg.. og ALT jeg kan tenke på er grønne sukker.. fy dæven.. hehe.. En ting jeg lurer på, hvorfor blir ketolyse anbefalt til folk som er 100 kg + ? Jeg veier ikke 100 kg, men jeg har lyst til å gå ned de 10-15 kiloene jeg gikk opp når jeg slutta å røyke.


#15

Heksehylet sa for siden:

Ey, lurer på litt til.. Jeg har hørt at jeg kan drikke light bruser, og det utnytter jeg meg fælt av. Synes det er godt med noe "søtt" noe når alt annet ikke smaker noe godt lenger.. Gjør det noe å drikke cola light? I store mengder?
Oooog! Er det greit å droppe frokost og lunsj, eller bør jeg spise det? Merker jeg har mistet matlysten såpass at jeg tror jeg kun vil ha middag.. :S


#16

Zincite sa for siden:

Jeg er ikke helt nøytral når det gjelder light bruser. Bare så det er sagt. Tror ikke det er sunt, men er jo ikke det du spør om ;)
I forhold til spørsmålet;

  • det kan vedlikeholde søtsuget, og dermed gjøre det mye vanskeligere å ikke sprekke med annet søtt
  • det kan for noen være en party stopper - dvs at de ikke går ned i vekt

Hva med å lage iste uten sukker? Det er mange gode teer med krydder i som gir god smak. Jeg har en rooibos med kanel, kardemomme, kakaobiter, mm - veldig god når jeg har lyst på noe annet enn vann. Eller peppermyntete, eller noe annet du har lyst på? Kan være greit å holde seg unna koffein. Litt forskjellig hvordan vi reagerer på det.
:D et argument til mot cola light ... (men det er flere som drikker en del og går ned uansett)

Dette kan andre mye mer om enn meg, men hovedregelen er vel også på ketolyse at du skal spise når du er sulten. Det viktigste er etterhvert å høre på hva kroppen sier. Står kanskje noe om det i boka - om du har den?


#17

Heksehylet sa for siden:

Tusen takk for svar:D

Ja, jeg har boka, men det står jo f.eks at man skal ta tabelettene til frokost, lunsj, middag og kvelds.. Men om jeg bare f.eks spiser middag, så kan det jo hende pillene fungerer dårlig? En annen ting jeg tenkte på, som jeg liker veldig godt.. Det er kebabsalat.. Hvordan er det med kebabkjøtt? På salaten er det en del dressing, men så lenge man ikke spiser så mye anna karbohydrater iløpet av en dag burde det vel kanskje gå?

Skjønner argumentene mot cola light.. Men synes det er så psykisk terror og ikke kunne drikke eller spise noe fyfy, hvis det ikke er totalt fyfy så kommer jeg nok til å ha meg en flaske cola light daglig, hehe. Sammen med den ENE ifa'en innimellom:P Holder meg fortsatt i ketose da, og det er jo bra, men har ikke lagt merke til noe på vekta enda..


#18

Photobscura sa for siden:

Jeg er enig med Zincite når det gjelder brus, men det er jo lett for meg å si som ikke liker det en gang :o
Du får nesten se om det påvirker vekta.
Om du skal ned 10 eller 50 kg har ikke så mye å si, lavkarbo er bra for alle :ja:

Kosttilskuddene bør (som alle andre ting i pilleform) ikke taes på fastende mage. Jeg tar andre kosttilskudd, så jeg kan ikke svare på når du bør ta dem, men jeg tror det har noe å si når du tar hvilke. Dette vet jeg dessverre ikke så mye om.
Men som det blir sagt så bør du spise når du er sulten, og stoppe når du er passelig mett.
Jeg har sluttet å henge meg så mye opp i hva måltidene heter, egentlig. Middag til frokost, salat til middag, whatever tickles my tummy :p


#19

Zincite sa for siden:

Bare legger til en link her jeg. Om naturlige transfettsyrer og hvor sunt det er :)

Står på svensk, og står bl.a


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.