Hvis man koker opp skummet kulturmelk, så får man Cottage Cheese. Skummet kulturmelk inneholder 4,1 g karber pr 100 gram, men det meste av de må vel bli borte i denne prosessen?
Etter som jeg har skjønt, så er den væsken som blir igjen det man pleier å lage brunost og prim av, så mesteparten av karbene må vel være i den væsken?
Ellers tror jeg jo ikke at jeg har så mange karber "å tjene" på å lage den selv, men den blir jo kjempegod og det er hverken salt eller andre konserveringsmidler i CC'en.
Dette lurer jeg også på.
I tillegg til at jeg lurer på hvordan du gjør det. Bare såvidt koker opp melka, ikke noe mer? Og så blir det cottage cheese helt av seg selv?
Hvis det er så enkelt, må jeg jammen prøve. :)
Ja, det er så enkelt. Men jeg har ikke gjort det selv, det er svigerinnen min som står for kokingen...
Du varmer opp kulturmelken til den begynner å boble, så skrur du ned varmen til det laveste (på hennes ovn....) og lar det stå ca en time. Etterpå avkjøler hun og så lar hun cottage cheesen renne helt av seg i en bærsil (Slik tøypose med stativ hvor man siler bær til saft...).
Jeg regner med at det skulle gå greit med et dørslag eller noe lignende.
Etterpå er det bare å spise. Den holder seg noen dager i kjøleskapet.
Hun "koker" to liter i slengen, men det kan jo være greit å prøve med en liter første gangen. :)
Så spennende! Dette må jeg prøve en gang! Kanskje hjemme hos mamma, hun har litt større kjøkkenplass enn det jeg har. Må man bruke skumma kulturmelk, eller funker det med andre typer surmelk også?
Man kan forresten lage et stativ til å sile med et kjøkkenhåndkle, tenker jeg. Spørs jo litt hvor tykk væsken som skal siles bort er, da.
(Merker meg at ingen har svar på det opprinnelige spørsmålet, og det har dessverre ikke jeg heller ...)
tror ikke det må være skumma kulturmelk. Nok med kulturmelk. Jeg husker iallefall min mor lage av vanlig kefir som det het den gang. Gressløk er godt oppi.
Jeg prøvde jeg. Er det meningen den skal bli helt lik den du får kjøpt? Dette ble mer en fast ostemasse, ligner veldig på tofu, hvis det sier deg noe ... Jeg brukte cultura, kanskje ikke det går like bra?
Det hun får, er kornete. Alt fra små korn til litt større biter.
Det er ikke tørt og surt, men litt tørrere enn kjøpt CC. Synes den kjøpte er litt "gummiaktig" å tygge på, den hjemmelagde er ikke slik.
Det ligner ikke på tofu i alle fall..:)
Hun bruker skummet kultur, for hun tenker på fettet. Regner med at vanlig kulturmelk skal gå bra.
Jeg vet ikke helt hva som er forskjellen på kulturmelk og Cultura dessverre (når det gjelder ostemakeri ;)).
Jeg blåser litt liv i denne tråden, da jeg synes temaet "hjemmelaget cottage cheese" var veldig spennende. Jeg klarer nemlig ikke å spise den norske cottage cheesen uten å bli fryktelig kvalm. Tror ikke jeg tåler det høye innholdet av melkefett, for svensk keso går helt fint. Så inntill norske meierier finner ut at de vil prøve å lage en mager cottage variant (jeg har sendt mail ;) ), så tenkte jeg at jeg kunne prøve å lage den selv.
Men lurer litt på hvordan næringsinnholdet blir? Om jeg bruker skummet kulturmelk, vil det forandre seg mye? Mtp karbo, protein og kcal? Feks. så inneholder jo 100ml skummet kulturmelk 33 kcal, men hvor mye vil det da være i 100g hjemmelaget cottage? :) Håper noen kan svare på dette, helst litt raskt ;)
Jeg vet ærlig talt ikke hva næringsinnholdet blir, men det blir vel mye mindre både av kalorier og karber, vil jeg tro. Det som "siles av" er vel melkesukkeret i stor grad?? Tenker på at i Norge brukes denne til bl.a å lage brunost og det er jo for det meste sukker, he, he.
Nå vet ikke jeg hva slags svensk cottage cheese du har kjøpt, men jeg sitter her og sammenligner tine og ica sin, og det er ikke stor forskjell gitt.. 4 % fett i ica sin og 4.3% i tine sin... Det er så lite at jeg skjønner ikke at det går an å kjenne forskjell.
Arla sin inneolder også 4% fett...
Nå følger ikke jeg noe ketolyse kosthold eller lignende. Jeg trener mye, og er opptatt av å få i meg nok proteiner. Men jeg spiser fet fisk, nøtter/mandler, og andre sunne fettkilder. Jeg vet jo at jeg ikke blir kvalm av den magre, svenske varianten. Så derfor lurte jeg på å teste ut det å lage min egen variant..
Sukk, nå har jeg prøvd å lage hjemmelaget cottage av skummet kulturmelk 2 ganger. Begge gangene endte jeg opp med en gummiaktig masse som smakte grusomt. Den var faktisk mer gummiaktig i konsistensen enn den man får kjøpt (enda jeg ikke trodde det var mulig). Jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke, varmet opp melken til jeg hadde en skilt masse, deretter avkjølte jeg den, og knadde så "cottage cheesen" sammen med mysen, helte den i en sil og skylte den under vann. Noen som vet hva jeg gjør galt?
Varmet opp melken til det bobler, småkoke i en time, avkjøle og sile, er det den oppskriften du har prøvd?
Jeg har jo ikke prøvd dette selv, bare sett på min svigerinne og smakt på det ferdige produktet. Ikke noe galt med den CC'en, men det er ikke helt som den kjøpte. Den er i allefall god med syltetøy (heistad), hakkede nøtter og/eller kanel...
(Men nå skal jeg prøve selv, tenker jeg)
Jeg prøvde det nettopp. Det som skjedde var at all mysen trakk seg inn i den skilte massen, og en gummiklump ble liggende igjen i kjelen. Skjønner ikke hva jeg gjør galt:mad:
Huffda!!!
Jeg skjønner det heller ikke - fikk ikke kjøpt meg skummet kulturmelk (eller vanlig) så jeg kan desverre ikke hjelpe :(.
En annen ting er at hun ikke skylte ostemassen i kaldt vann, bare helte det i (bær)silen og lot det stå leeenge å renne av seg.
uansett ble det ikke en gummiklump og mysen holder seg utenfor ostemassen under småkokingen.
Merkelige saker :confused:!!
DER!!
Nå har jeg testet ut både skummet kultur og kulturmelk og den med vanlig kulturmelk var best!
Slik gjorde jeg det:
Hell kulturmelken i gryta og kok opp - uten å røre i melka.
Når du ser de første boblene, skrur du ned effekten på det laveste og lar det stå i en time.
Ikke rør rundt, bare la den stå på ovnen.
Hell alt over i en bærsil. Kanskje det går bra i et dørslag også, det er ikke prøvd av meg.
La stå til avsiling. Mulig at man ikke bør la riktig alt renne av, da blir det vel litt mer saftig.
Den blir helt finkornet. Den jeg lagde av skummet kultur ble mye tørrere og mer gummiaktig ennn den av vanlig kulturmelk.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.