< Tilbake til oversikten

Liten gutt med stort matproblem

#1

Hannehk sa for siden:

Jeg har en sønn. Han er 6 år og led av en mild form for refluks da han var liten. Dette har det blitt problemer av etterpå. Det har ført til blant annet at han har problemer med å tygge kjøtt og nekter å spise dette. Han har også en utrolig velfungerende brekningsrefleks som kommer frem hver eneste gang han synes noe er ekkelt. Han satte seg for eksempel på en pære i barnehagen en gang og personalet, som var lettere sjokkerte, fikk et styr med å tørke opp spye :D
Det som har vært det store problemet hos oss er at han ikke vil smake på noe nytt. Han er snever i kostholdet sitt. Bare noen svært få matvarer og middager han liker.
Hvordan skal vi klare å få han ut av denne onde sirkelen? Han er tynn og trenger næringen fra mat han absolutt ikke vil spise. Synes det er synd at han har utviklet et dårlig forhold til veldig viktige matvarer. Når det gjelder matvarene han faktisk spiser blir nok navnene på dem beregnet for skjellsord her i lavkarboland hehe :p. Jeg trenger Nanny eksperthjelp her for nå vil jeg ha et variert kosthold i gutten!


#2

Kitt sa for siden:

Har ingen gode råd annet enn at det går seg til!!!:ja:

Min sønn var på samme måte da han var liten, dette med brekninger var dagligdags om jeg skulle prøve å få han til å spise noe han ikke ville ha!:eek:

Nå er han 15 år, 190cm høy, har 46 i skostørrelse og er allerede en meget habil basketballspiller som trener 4-6 ganger i uken.stoltmamma:D

Fortsatt er han nok litt sær i matveien, men han er alltid sulten og har lært seg til å spise det meste av det han får. Er nok litt i tynneste laget, men lider ingen nød!


#3

Linn H sa for siden:

det eneste rådet jeg kommer på er å kamuflere matvarer som han ikke liker inn i andre som han liker hvis du forstår hva jeg mener....satt og så på Opera her en dag og da handlet det om folk som var veldig sære i matveien.
De lagde da f.eks sjokoladekake med mye forskjellige grønnsaker i , men som fremdeles smakte sjokoladekake etc.
Putte grønnsakspure inni kjøttkakene. Lage mye sauser fra bunnen av slik som spagettisaus da du kan kjøre alt sammen til en masse.

Hva man liker og ikke liker er en vanesak, jeg spiser nå mange ting jeg nok før ville rynket på nesen av. Blomkålmosen er f.eks nå familiens foretrukne tilbehør til mange retter, men forskjellen her er jo at jeg har tatt et bevisst valg. Dette er nok veldig vanskelig å få en på 6 til å ta.
Tror det er gerd som lager Smoothies og fryser de i slike isformer..når det ser ut som is og smaker som is så går det forhåpentligvis rett ned:)

ta f.eks 100 g bringebær eller jordbær,2 egg, litt olje pluss kanskje litt fløte så har du en god is!

Lykke til!


#4

mariusmor sa for siden:

hei.
kan du ikke lage en slik tavle så nannyene lager da. med at vist han eks smaker på eks gulrot, så får han ett klisteremerke eller noe. så kan han samle opp eks 10 klistremerker så kan han få noe han ønsker seg.ting, tur eller lignnde.

hmm, kanskje jeg sku hatt ei slik tavle sjøl og.hehe



#6

Hannehk sa for siden:

Jeg har valgt å ha klistremerkesystemet ja, men vi har måttet bruke det mest med hensyn til leggetid for der har han tullet en del i det siste. Belønningen han får da er faktisk ukepenger hehe :rolleyes:, han får ti kroner for hver stjerne han klarer (men maks 50 kr i uka). Det er veldig stas å "tjene" penger. Spisingen er også med på planen men vi har satt regelen til at han må smake på alt på tallerkenen uten å spytte det ut eller si " ÆSJ" det er ganske hardt for ham, men jeg har tro på at dersom han smaker noe mange nok ganger så liker han det til slutt.


#7

Hannehk sa for siden:

Wow høres rart ut!! kanskje noe å prøve når jeg skal kose meg om et år og to hihi :D
Men ideen er egentlig ganske interessant. Det viser jo bare hvor mye psyken har og si når det kommer til å spise ting man ikke liker!!


#8

jeef-micro sa for siden:

Jeg var sliksom sønnen din da jeg var liten, bortsett fra at jeg ikke hadde reflux. men jeg har alltid vært kresen, alltid hatt lett for å brekke meg, og vært pysete på å prøve nye ting. Husker jeg måtte hamaten på fatet, og mamma brukte å si at det "bare var til pynt". Jeg har kommet meg utrolig siden jeg var lita, men mye av det jeg ikke ville spise har jeg faktisk funnet ut nå i voksen alder at jeg har intoleranse mot. Noe greide jeg aldri å venne meg til å spise, mens andre ting liker jeg nå. Jeg har alltid reagert mer på konsitens enn smak (feks gele er helt forferdelig, og følelsen når jeg knuser erter med tennene... men jeg spiser erterstuing) Jeg brakk meg av alt fra mat jeg fikk i munnen til å få kliss på fingrene...

Jeg tror vi hadde noen regler om å smake på minst tre ganger før det var lov å si at jeg ikke likte og slikt da...


#9

Aline sa for siden:

Mose sammen er lurt :D Og om han liker potetmos, så går det kanskje an å gradvis putte mer og mer blomkål i?
Jeg spiste alt til jeg var omlag 5-6 år? så var de slutt... Og først for fire år siden begynte jeg å smake igjen...

Men jeg hadde aldri brekninger.


#10

luringen sa for siden:

tenker på at valg er lurt..inntil et visst pkt. Hvis det er fire ting på bordet må han velge å smake på f.eks to av disse. osv.


#11

niomi sa for siden:

Som å lese om meg omtrent, dette... Og med få unntak har det aldri vært smaken jeg har slitt med, men konsistens. Da jeg var liten brakk jeg meg av potet, mange typer kjøtt, de fleste typer fisk, erter, mais, for å nevne noe. Jeg er fortsatt veldig kresen på kjøttet og spiser kun helt rent kjøtt. Synd indrefilet er så dyrt! :høh: På koteletten spiser jeg f.eks. kun den lille runde rene kjøttbiten midt i, og av kylling klarer jeg kun kyllingfilet.

Det går seg nok til, skal du se. Men gjør for all del ikke som bestemora til ei venninne - hun tvang henne til å spise fisk, og venninna mi som nå er 30 år begynner fortsatt å brekke seg bare hun får fisk langt inn i munnen. Hun syns smaken er fantastisk, men hun klarer ikke for sitt bre liv å svelge det...


#12

MMM sa for siden:

Ser du skriver at det sønnen din helst spiser ikke egner seg for lavkarbosidene :). Det betyr vel at han er glad i søtt det da?

Som du sikkert vet, ødelegger sukker for lysten på endel annen mat. Prøv selv(ikke på denne kuren, selvfølgelig :D:rolleyes:), spis et par skiver med Nugatti, og velg deretter en skive med leverpostei eller makrell i tomat... ikke særlig fristende det, da, nei...

Noe som kanskje kan funke, er å gi gutten din en halv eller kvart skive(eller hel for den saks skyld, men han er vel småspist) med sunt pålegg, for deretter å gi han like stor brødbit med f.eks Nugatti (om det er det han liker) som "dessertskive". Snakk med han om hva som skal skje før måltidene og forklar de gode og viktige grunnene til at du gjør dette. Vær vennlig, men bestemt og gi oppmuntring og ros(ikke "haus" opp stemningen, det er ikke et show - mange styrer for mye... :)). Negativ oppmerksomhet og dårlig samvittighet gir han ikke bedre matlyst, tvert imot.

La han velge mellom to - tre sorter sunne pålegg du vet han klarer å spise, så det ikke strander der. Lykkes du med dette, kan du f.eks etter et par uker gradvis minske "dessertporsjonen" med en større porsjon sunt pålegg. Ikke gi deg etter noen dager, han er helt sikkert utholdende hvis han synes dine nye ideer er dårlige :) .

Minn deg selv på at det du gjør, er en tjeneste for sønnen din, ikke en straff. Gi Biovit e.l dersom du mener han spiser for ensartet fremdeles.

Husk også at mye saft, melk og lignende stopper matlysten. Det er også raske karber som ikke gir energi nok i lengden. Blodsukkeret øker raskt, for så å dale dersom han ikke får i seg langsomme karber. Dette gir også ustabilt humør for mange. Gi heller vann mellom måltidene og dropp safta.

Ikke gi NOE spiselig mellom måltidene, selv om det er frukt eller grønt. Det fyller opp en liten mage som fort blir mett, det også. Da er det igjen viktig at du forteller hva du tenker - at nå "når du går fra frokosten, er det faktisk ikke mat igjen før lunsj". Avtal nytt klokkeslett, men ikke la det drøye mer enn to-tre timer siden han spiser så lite av gangen. Si et klokkeslett, hyppig i begynnelsen, og hold fast ved dette. Etter hvert blir dette forutsigbart for han og kroppen vil venne seg til nye rutiner.

Snakk om "dessertskive" som akkurat det - dessertskive. Det er lettere å forstå og godta. Vi vet alle at dessert er noe man får på slutten av et måltid. Husk å ikke stresse rundt dette, skap rolig og lun atmosfære ved bordet.

Dette var noen tanker fra meg. Jeg aner jo ikke om du har forsøkt varianter av dette, hvor mye søtt han egentlig får og alt det der. Kanskje har han grunner til ikke å spise endel ting utifra intoleranse, problemer med konsistens osv. Jeg tenkte bare litt utifra endel andre jeg kjenner til med samme problematikk sett utenifra:). Lykke til - uansett hva du velger - og husk: De fleste voksne spiser mer enn Nugatti, tomatsuppe og pølser og de færreste lar brødskorpen ligge igjen på tallerkenen etter måltidet :D


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.