< Tilbake til oversikten

Trenger mennesket kumelk?

#1

Nike sa for siden:

Svært mange reagerer på melk og melkeprodukter. Hvilket får meg til å lure - er kumelk og produkter fremstilt på kumelk egentlig noe vi mennesker trenger/bør ha i oss? Vi fostres (ideelt sett) på morsmelk store deler av det første leveåret. Hva tilsier at vi har et ernæringsmessig behov for melk fra dyr når vi slutter med morsmelk? Er ikke det litt ulogisk egentlig?


#2

Megvel sa for siden:

Vel, problemet er vel at vi ikke spiser fiskebein lenger (for kalsium), eller gnager nok på knoker...
JEg har slutta med melk pga allergi, har det mye bedre da!
Og hele halve Asia er jo uten melk for de voksne.


#3

Nike sa for siden:

Men det finnes da kalsium i annet enn melk og fiskebein. Brokkoli for eksempel.


#4

Gracella sa for siden:

Brokkoli er en relativ ny grønnsak, så den er ikke en "gammel" kalsiumkilde.


#5

Iset sa for siden:

Nei det tror jeg absolutt ikke vi trenger. Jeg introduserte ikke vesla for kumelk da hun ble et år, og kommer heller ikke til å gjøre det med minsten. Ingen av oss drikker melk eller har noensinne gjort det. Men vi bruker h-melk i noe mat da. Spiser andre melkeprodukter.


#6

Nike sa for siden:

Jeg mente i grunnen ikke bare kumelk i sin rene form, men også mat som baseres på kumelk, som ost og youghurt. Selv er jeg skeptisk til at f.eks. syrnete melkeprodukter nødvendigvis er så gunstig for tarmfloraen som det fremholdes å være.


#7

energibunten sa for siden:

nei den trenger vi ikke.
Men melkefettet er vel bra det, så jeg anbefaler de fete melkeproduktene som ost, rømme, fløte og smør fremfor drikkemelk. Da begrenser man den større mengden laktose og melkeprotein som helt klart mange har allergi mot. En annen grunn til å redusere melkeproteinet er pasteuriseringen som forringer proteinkvaliteten og fjerner de gode bakteriene i melka.

Melkeprodukter er en hyggelig del av kostholdet også til lavkarbere så jeg tar den ikke bort.

tenk om vi kunne kjøpt upasteurisert melk i butikken...


#8

Nike sa for siden:

Jeg stusser litt over at melkefett fra kyr er så bra for oss. Fra et naturlig perspektiv der kroppen først og fremst skal ha næring fra produkter slik de er i sin rene, naturlige form (evt hvor kun varmebehandling er nødvendig), er det for meg ulogisk at melkeprodukter egentlig er så gunstig, selv om det er i form av f.eks. ost. Det er mulig jeg er helt på viddene selvsagt, men jeg tenker som så: hva har naturen å by på som ikke krever annet enn koking/grilling - hva kan vi plukke og spise i sin rene form, hva kan vi drikke som ikke trenger gå gjennom en prosess av ett eller annet slag før vi får den i oss.. Svaret jeg får er rent kjøtt/fisk, grønnsaker, frukt, bær og nøtter. Og vann.


#9

Pearl sa for siden:

Det er en 9 siders artikkel om melk i bladet Mat og Helse denne uken. Om allergier, intolleranser og om hva som er sunne melkeprodukter.


#10

raptor sa for siden:

Kumelk er for kalven! Om du spiser noen skiver hvitost om dagen, får du dekt kalsiumbehovet! Tror det er en mening med at unger får tenner rundt 1 årsalderen, nemlig at naturen mener barna nå skal begynne å tygge maten. Ingen av mine barn har tålt melk i flytende form, og de har klart seg bare bra uten, men jeg har ammet de i 12-18 mnd.


#11

Iset sa for siden:

Håper nå de fleste barn får tenner før det. :p
Neida, skjønte hva du mente altså, måtte bare fnise litt.


#12

Nike sa for siden:

Men om kumelk er for kalven, hvorfor skal vi i det hele tatt ha mat som er laget på melk? (Ost, youghurt etc.). Er det ikke da mer naturlig at vi får i oss kalsium fra andre kilder, som grønnsaker?


#13

Eirian sa for siden:

Vi drikker ikke melk noe særlig, dvs. vi voksne drikker ikke melk overhodet, ungene får hvis de vil ha, og vi har i hus. Men det er svært sjelden. Jeg mener mer at kumelk er for kalver, ikke mennesker.
Vi bruker dog melk i matlaging av og til, så derfor har vi det noen ganger. Men vi har vel så ofte soyamelk, havremelk eller rismelk.


#14

Iset sa for siden:

Selvfølgelig er det det. Husk at mennesket levde uten melkeprodukter i urtiden, så jeg tror ikke vi TRENGER noe som helst fra kua. Men bearbeidede melkeprodukter (ost, smør osv) kan være bra for kroppen selv om vi ikke nødvendigvis TRENGER det. Meierismør inneholder stoffer som er sunne for oss, og syrnede melkeprodukter inneholder bakterier som er bra for tarmen. Men kan vi klare oss uten? Selvsagt. Det må man velge selv. Jeg dør ikke uten, men jeg foretrekker å inkludere smør og ost i kostholdet mitt siden jeg er veldig glad i det.
Men ren kumelk drikker ingen av oss.


#15

Nike sa for siden:

Altså, jeg mener ikke at det nødvendigvis er skadelig med melkeprodukter, og dette er ikke ment som en diskusjon rundt hvorvidt man bør slutte å spise ost eller ikke, eller om folk spiser eller drikker det ene eller det andre..:) Men jeg synes det er merkelig at syrnede kumelkprodukter skal være gunstig for menneskelig tarmflora, når kumelk i utgangspunktet er for kalver, syrnet eller ikke.. Jeg sier altså ikke at alle bør kutte ut melkeprodukter, jeg er bare interessert i synspunkter ut ifra ideen om et optimalt kosthold. Burde ikke det optimale kosthold for mennesket basere seg på mat og drikke som ikke er avhengig av raffinering og ulike prosesser som ost og youghurt er? Dersom mennesket spiser optimalt - har vi da behov for å tilføre tarmen ekstra bakterier? Og ikke minst - hvorfor i all verden er det gunstig for den menneskelige tarm med tilførsel fra bakterier basert på KUmelk?


#16

Iset sa for siden:

Jeg tror et 100 % optimalt kosthold egentlig er UTEN melkeprodukter. Men jeg er usikker på meierismør, siden jeg tror det er en 100 % sunn matvare. :hmm:
Når det gjelder tilføring av melkesyrebakterier så har man nok mindre behov for det ved et optimalt kosthold, MEN mange medisiner (spesielt antiobiotika) ødelegger tarmfloraen slik at disse må tilføres. Det er også mye annet som kan skape ubalanser i tarmfloraen, så jeg tror nok mange bør tilføre slike, men da kan man like gjerne bruke tabletter eller feks. Vita Biosa, som er melkefri.


#17

Paradis-Oscar sa for siden:

At vi er avhengig av melk for å få i oss kalsium er kanskje det beste eksemplet på at man ikke skal tro på alt man hører fra ernæringsforskinings fronten.....:rolleyes:

I alle år har vi hørt at vi må drikke melk eller spise ost e.l. for å få i oss det viktige kalsiumet. Men forskerne har forgjeves forsøkt å forklare hvorfor det er slik at kvinner i de asiatiske landene (som overhodet ikke bruker kumelk - ikke engang til barn, da store deler av bef. der er laktoseintolerante) ikke er beinskjøre i det hele tatt! Hvordan kan dette stemme med at vi 'er avhengige av melk for å få i osss kalsium'? :confused:

Grønne grønnsaker er en mye mer rik OG effektiv kilde til kalsium for oss mennesker!

Forskningen har i de senere årene kommet fram til at for at skjelettet skal ta opp kalsiumet, så trengs det et vitamin som heter K-vitamin. Hvor finner vi det? Jo, i grønne grønnsaker!
Kanskje ikke så rart at norske kvinner er blant de mest benskjøre i verden, grønne grønnsaker her på bjerget er dessverre ikke en selvfølge på bordet i alle hjem, her hvor noen fortsatt snakker om å 'lære seg å like brokkoli'.....og med sånne kostvaner antar jeg at de samme personene ikke akkurat har for vane å tylle i seg spinat og grønne bønner til vanlig heller....?

Og at brokkoli fortsatt er en "ny grønnsak" her i Norge er ikke noen forklaring, slik jeg ser det - våre kropper og fordøyelsessystem ble da vel formet lenge før noen fant det for godt å bosette seg i dette kalde landet hvor det vokser begrenset med vekster naturlig?


#18

Veggpryd sa for siden:

Tror mennesket er det eneste pattedyret som får pupp fra et annet pattedyr. :D :lol: Og atpåtil i voksen alder! Det er helt sprøtt å tenke på egentlig, for hvis det hadde vært livsviktig for oss å drikke melk etter overgangen til fast føde - hadde vi vel vært konstruerte for å drikke melk fra vår egen rase i det minste.

Også akkurat ku-melk, da? Hvorfor ikke grisemelk? :lol:


#19

Photobscura sa for siden:

Hoppemelk skal være bra for fertiliteten ... :rolleyes:...


#20

fjanni sa for siden:

Mulig vi ikke trenger det, men fy søre hvor godt det er med isklad melk! Mmmmmm! For tiden drikker jeg bare soyamelk da, det er godt det også!


#21

raptor sa for siden:

Finnes folk her i verden som drikker kamelmelk, bøffelmelk, geitemelk, hoppemelk osv. Tror det er noe vi mennesker har gjort i uminnelige tider. Fordi vi fant ut at det var en måte å få i seg næring på. Et overlevelsesinstinkt. Men tror ikke mennesker har drukket så mye melk som vi gjør idag, da. Det var vel kanskje en slags attåtnæring for de som hadde tilgang på det.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.