< Tilbake til oversikten

Lavkarbokosthold og amming

#1

Ms.Lee sa for siden:

Siden lavkarbo kan varieres på så mange forskjellige måter, så lurer jeg litt på hvordan jeg kan gjøre det nå når jeg (full)ammer. Sønnen min er tre måneder gammel, og jeg planlegger å fullamme til han blir seks måneder. (Om det går.) Etter det håper jeg å kunne amme i tillegg til fast føde et godt stykke ut i andre leveår.

Er det noe spesielt jeg må tenke på?

Helt fersk i gamet


#2

Nike sa for siden:

Det anbefales å ikke være i ketose når man ammer, så se til at du får i deg nok (gode) karbohydrater. Sørg for at du får i deg nok kalsium (og vit D og magnesium), og nok væske. Jeg ammer på 9.måned, fullammet i 7, og ønsker som deg å amme lenge enda:) Mitt råd er å satse på rene råvarer og innta erstatningsprodukter med måte, spis variert og nok, så produserer du næringsrik melk. Gratulerer med en liten en!:)


#3

luringen sa for siden:

jeg ammet og fulget fedon, ned 11 kg på et halvt år da mathias var liten. Gikk fint. Ketoner i melk er ikke bra, og han reagerte også husker jeg hvis jeg spise forlite karber...vetikke..sikekrt en smak i melka da.


#4

Iset sa for siden:

VET man at ketoner i melk ikke er bra? Jeg mener, barn i urtiden må vel ha fått i seg ganske store doser? Og går ketoner altså ut i melken? Jeg bare spør av nysgjerrighet altså, vet jo at man helst ikke skal i ketose når man er gravid og ammer.


#5

Nike sa for siden:

Nei, man VET ikke, det er som med en rekke andre ting man ikke anbefaler ved amming - det er ikke dokumentasjon på at det IKKE er skadelig/uheldig, og derfor frarådes det. Men jeg har tenkt som deg Iset at folk ammet da i urtiden også.. Personlig stusser jeg litt over at det skal være så skadelig å skille ut ketoner - hva med kunstig søtning, alle mulige fargestoffer og annen tilsetning i mat - jeg synes det virker ulogisk at et naturlig kosthold skal være mer skadelig enn et raffinert (normalt) kosthold. Men man kan jo ha et naturlig kosthold uten å skille ut ketoner også, og det er kanskje greiest å "safe" i ammeperioden?:) Mange opplever jo å bli litt uvel den første tiden i ketose, og når man fullammer er det gjerne ikke tiden for å utsette seg for det..:)


#6

luringen sa for siden:

leste vel at det handler om hva menneskene har tilført naturen av tungmetaller og anna drit (som ikke fantes i steinalderen) og som er lagret i fettet vårt...ingen vits i å ta sjanser ... og mathias reagerte som sagt også på smaken..hehe.


#7

Iset sa for siden:

Helt enig i det du sier. Måtte bare spikke litt på det Luringen sa om ketoner i melk, for såvidt meg bekjent vet man verken det ene eller det andre. :)
Men man har jo også problemet med å gå ned så fort i vekt som man ofte gjør i ketose (noen går jo ned flere kg i uka) og dermed miljøgifter og sånt i melken, uten at jeg vet for mye om det. Så uansett er det nok best å ligge endel høyere på karbene under amming, men unngå de raske ja.


#8

Iset sa for siden:

Ja men det er tungmetaller, ikke ketoner. Jeg er helt enig med deg, det er disse tungmetallene/miljøgiftene jeg også tenker på. Man går jo ofte veldig FORT ned i vekt i ketose, så ingen vits å ta sjanser. :)


#9

Nike sa for siden:

Dette med frigjøring av miljøgifter synes jeg også er litt overdrevent - man legger jo på seg i svangerskapet nettopp for å ha noe å gå på i ammeperioden, fordi det er naturlig å gå ned i vekt da (selv om ikke alle opplever det). Mange går altså kraftig ned i vekt selv om de spiser gidt mens de ammer, og synes det er merkelig om natyrens egen innretning skulle være så skadelig..


#10

Iset sa for siden:

Ja, du sier noe der ... Vet ikke helt hva jeg skal tro lenger.


#11

Nike sa for siden:

Jeg har tenkt meg på et kosthold bestående av grønnsaker, vilt og bær nå, og det er vel meget mulig jeg da går i ketose? Jeg fullammer ikke lenger, men han får fortsatt pupp til hvert måltid, så han får jo like mye melk som før. Kutter ut ALLE tilsetningsstoffer - lager alt fra grunnen og skal kun bruke helt rene råvarer. Tror neppe min sønn tar skade av det, heller tvert om...


#12

Iset sa for siden:

Ja, jeg ser egentlig ikke helt grunnen til at han skulle ta mer "skade" av det enn av et såkalt vanlig norsk kosthold med kneipp, syltetøy, sukker og poteter.


#13

Nike sa for siden:

Nemlig!:)


#14

energibunten sa for siden:

Bra konklusjon. Man kan fort gå vill her i verden med all verdens kostholdsråd. Noen opplever jo å etterhvert ha for lite næring i melka til fullamming og må spe på med mat ved siden av. Noen som vet hvordan man forlenger den næringsrike perioden ? Det må da henge sammen med nok tilgang av høykvalitet næring som mor spiser ?

Vet en fryktelig fin fordel med amming lenge og det er omega 3 i melka. Blir smarte barn av det :-)

Og... hold ungene unna kumelk og korn stort sett hele første året. Det er for røft for fordøyelsen. Kjøtt, fett og grønsaker ville jeg heller basert det på (om jeg hadde gjort det omatt).


#15

Iset sa for siden:

Jepp. Men man kan gi omega 3 utenom og, sånn som jeg gjør. :)
Både helsesøster og svigers maser om den derre grøten. URK. Jeg vil helst vente lengst mulig med det. Om en måned er det tid for fast føde, hva bør jeg begynne med da? Når jeg skal gi grøt blir det i hvertfall utelukkende økologisk grøt fra helsekosten, det ga jeg sist. Med smør oppi.


#16

Megvel sa for siden:

Hei, lille fru ammehjelper her.
Det er altså dette med det voldsomme vekttapet (miljøgifter) samt smaken (i hht brystvegring) som vi bekymrer oss for. Ikke mer enn et kg ned, helst et halvt, i uka, når man ammer. Forresten er det lurt å trøkke i seg hvitløk om man opplever brystvegring pga smak, de digger det!


#17

energibunten sa for siden:

Iset, ikke hør på dem om den grøten. Det er en inngrodd norsk oppfatning at barna blir sunne av det... Fikk samme råd for sønnen min som vi mistenkte kunne ha noe allergi med mel så vi ventet, men ble så overtalt til å prøve jernberiket hvetegrøt en gang. Han spiste 1 skje og spydde hele mageinnholdet ut på gulvet (spist pupp først). Nå viste det seg at gutten jo hadde cøliaki, men...

Leste akkurat at morsmelk inneholder mindre protein enn vanlig melk, og den inneholder 50% av næringen som fett. Så om man skal gi mat ved siden av så gå for lavkarbo, men lettfordøyelig. Moste grønnsaker, lettfordøyelig fett, litt protein. Må da være bra med blomkål, brokolli, gulrot, etc, noe kværnet kjøtt og smør, cocosa, oliven eller raps. Burde komme langt med det.

Husker vi gav "småfolk"-mat til ungene. Litt mye grønsaker og lite protein/fett etter min mening idag, men likevel var det en fornøyd unge som ikke led noen nød av å ikke få brødskive og grøt.


#18

Iset sa for siden:

Tusen takk for tips! Jeg ammer ikke, ammet bare de første ukene (gutten er 3 mndr nå), måtte desverre slutte pga. vektoperasjonen, da jeg ble gravid for kort tid etterpå og omtrent tømte vitamin- og mineral-lageret mitt. Ammingen holdt på å ta knekken på meg, så jeg fikk beskjed om å slutte momentant, ellers kunne det gå fryktelig galt. Veldig trist, jeg hylgrein i flere dager etterpå og var helt knust, men på den annen side; hadde jeg ikke blitt operert hadde jeg verken vært slank eller blitt gravid, så det var jo verdt det uansett.

Enig med deg i at det er ALT for mye fokus på den hersens grøten og brødskivene! Husker at Fedon skrev en artikkel om at man ikke burde gi babyene grøt, og det ble et HELSIKES styr, mødre som hisset seg opp, helsesøstre som ble sååå sjokkerte osv. :rolleyes:


#19

energibunten sa for siden:

Og som jeg plukket opp om diabetes 1. Den ledende ekspterten i norge sa at tidlig introduksjon av korn og melk viste en klar sammenheng med diabetes 1, den såkalte medfødte diabetes. Tøff mat for sarte mager påvirker mer enn vi tror.


#20

Nike sa for siden:

Det er et tankekors at det i andre deler av verden anbefales å begynne med f.eks. sitrusfrukter når man introduserer fast føde, mens her er dette noe av det som vi absolutt skal vente med. En stor del av kostholdsrådene er bygget på fastgrodde spisemønstre og tradisjoner og tilgjengelighet på matvrer, ikke hva som ernæringsmessig er til det beste og som er gunstig for fordøyelsessystemet. Jeg mener ikke med dette si at sitrusfrukt er å foretrekke fremfor grøt, men at hva som anbefales ikke nødvendigvis har sammenheng med et optimalt kosthold. Det handler vel snarere om å tilpasse barnet til et vanlig norsk kosthold. Om man ikke ønsker å oppfostre barnet på høykarbo, ser jeg ingen grunn til å gjøre barnet vant med grøt og kornvarer fra det er baby.


#21

Gracella sa for siden:

Husker du hvem denne ledende eksperten er?
Jeg holder på med å samle litt informasjon om kosthold og diabetes til et foredrag jeg kanskje skal holde


#22

Megvel sa for siden:

Pussig nok har dette med kryssallergier og det toale kostholdet i områder å gjøre! Mais er begynnergrøt i norge, men fyfy i USA...

#23

Iset sa for siden:

SKUMMELT, er det ... Jeg får helt angst.


#24

Nike sa for siden:

Litt usikker på hva du mener her?:)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.