< Tilbake til oversikten

Økt kolesterol og leververdier

#1

lill sa for siden:

Iflg boken skal kolesterolet heller gå ned på denne kuren, men mitt har gått opp fra 5.4 til 6.3. Jeg har spist MYE salat og grønnsaker generelt + tatt vitaminene mine.

Leververdiene mine har også økt, ASAT var visst en forhøyet.

Noen som kan hjelpe meg med hva dette betyr? Bør jeg slutte med ketolyse?

Min lege bare føyset det vekk og sa "ingen grunn til bekymring". Men det må jo være noe galt når det går feil vei?


#2

tulla sa for siden:

Jeg gjorde det samme som deg lill. Har alltid hatt lavt kolestrol (sånn passe) men etter noen uker på ketolyse hadde det gått opp til 10 med LDL 7,3
Jeg fikk streng beskjed av min lege om å slutte med ketolyse, men jeg fortsatte i flere uker her, fordi "alle" sa det var forbigående. Dessverre, det var det ikke :confused:
Har fått kolestrolsenkende tabeletter, men strever det jeg kan for å klare å få det ned på egenhånd. Dvs fettfattig kost.... Er kjempespent på hvordan det går nå, skal ta nye prøver om noen uker.

Jeg sendte Dr.Torkil spørsmål både her og via PM, men fikk aldri noe svar. Dermed turte ikke jeg å ta det ansvaret selv for min egen helse. Jeg har en super fastlege, og valgte å lytte til henne. (Hun kjente til ketolyse via andre pasienter)
Dette er ikke noe råd til deg, jeg var nok like usikker. Det er bare for å fortelle hvordan jeg reagerte på ketolysen. (Fulgt etter boka)

Ønsker deg all LYKKE TIL:)


#3

lill sa for siden:

Tusen takk!

Dere andre da, har dere fått sjekket deres? Noen som har opplevd markant positiv utvikling?


#4

energibunten sa for siden:

Mange her velger å se bort fra kolesterolet siden det er et naturlig og livsnødvendig stoff i kroppen. Man ser heller på totalhelse med lavere vekt, mer energi, mer trening, mindre sjuk og plaget av allergi, etc, etc.

Mitt svar er å spise naturlig mat som ikke har vært igjennom industrien. Bort med tilsetninger og mat av dårligere kvalitet. Jeg nekter å tro at fett er noe farlig så lenge det er ferskt og av god kvalitet.

Men uansett kosthold, spis naturlig og sunn mat. Og hold blodsukkeret jevnt og lavt gjennom hele dagen.

I media er kolesterol-gåten presentert meget forenklet. Man sier at kolesterol er grunnen til økt dødelighet av hjerte og karsykdommer. Jeg sier at kolesterol er et naturlig stoff som er høyt av en grunn og det er individuelle forskjeller. kolesterol er nødvendig i et uttall prosesser i kroppen (fordøye fett, stresshormon, oppbygning av celler, transport av fett i kroppen, etc, etc, etc) og ved å presse ned kolesterolnivået hemmer man også naturlige nødvendige prosesser i kroppen.

En annen erfaring her inne er også at man i starten først føler seg dårligere før man blir bedre når man legger om kostholdet til noe bedre. Det finnes ofte så mye oppsamlet slagg og gift i kroppen som frigjøres når ny tilførsel av slikt reduseres gjennom sunnere mat. Kroppen frigjør seg for stoffene, men den reagerer samtidig negativt under denne frigjøringen. Noen reagerer med å bli mye sjuke, få utslett, høyere kolesterol, etc, etc, for deretter å bli mye bedre generelt. Når kroppen får anledning etter mindre gunstig livsførsel er å reparere seg selv og til dette trengs.... kolesterol.

Men altså kolesterol er vanskelig da jeg tror på individuelle forskjeller i et naturlig nivå.

Studier viser at det ikke er sammenheng mellom hjerte og karsykdommer og kolesterol. Men det er en god sammenheng mellom dårlig kosthold, fedme og økt dødelighet.

Det viktigste er å spise komplett og å få blodsukkeret jevnt lavt. Da trigges ikke insulin og insulin er årsak til høyt blodtrykk, oksidasjon i kroppen, høye fettverdier i blodet, høyt kolesterol, fedme, urinstoffer og nyreplager. Problemet med lavfett er da at man må ha mat og den maten man kan spise er stort sett litt protein og mye karbo. Karbo gir blodsukker uansett for at det skal bli nok næring, så det blir litt umulig regnestykke for meg.

Men det viktigste er å ha et klart forhold til dette selv og finne ut selv og lære og kjenne etter.


#5

CHESS sa for siden:

Etter 3 mnd på ketolysekuren var jeg hos legen min for å måle kolestrolet. Det var da litt høyt ifølge legen; 7. Men jeg ble oppfordret til å fortsette kuren, da jeg fortalte om alle de positive virkningene kuren hadde på meg og kroppen min. Men det som er viktig når en spiser så mye fett, og da spesielt melkefett, det er MOSJON !! Minst 30 - 40 min rask gange hver dag. Og det gjør jeg.
Skal måle kolestrolet igjen i sept. Jeg har nå tatt av 9 kg på 3,5 mnd og er kjempe kry !!


#6

ailicec sa for siden:

Huff jeg har nettopp fått beskjed om at kolestolet er for høyt på 6,3, og har holdt på med Ketosen i en uke.
Skal måle meg på nytt om en stund og se hva som har skjedd. Ble litt usikker hva som er best nå....


#7

Bulldog sa for siden:

Nå ble jeg nysgjerrig... Hvorfor er det spesielt viktig å mosjonere hvis man spiser melkefett?


#8

tulla sa for siden:

Skulle ønsket mosjon virket på mitt kolestrol også... Synd at vi ikke reagerer likt alle sammen her inne, i allefall om vi reagerte som deg.
Hos meg virker ikke mosjon på kolestrolet :(
Jeg er enten ute og går, eller sykler hver eneste dag. Går en time til jobb, og en time tilbake... Kolestrolet blir fremdeles forhøyet opp i 10 med LDL 7,3
Drømmen her er å sykle Nordkapp/Lindesnes (om jeg noengang får så lang ferie at jeg rekker det) dermed tror jeg nok formen er rimelig bra....:)


#9

StineK sa for siden:

Dere kan jo lese boken "The Colesterol Myth" av Uffe Ravnskog.

Den boken siteres flittig av Litsfeldt, bla sier UR:

Kroppens produksjon av kolesterol øker når man spiser mindre kolesterol, og minker når man spiser mye kolesterol.


De med lite kolesterol får like mye plakk på karveggene som de som har høye kolestrolverdier.

Litsfeldt skriver mye interessant om myter og påstander om kolesterol og hjerteproblemer i sin bok (Spis deg Sukkerfri).


#10

annabanana sa for siden:

spiser dere mye mettet fett da?

jeg bruker mye olje, og "sunt" fett.. det skal jo ha en positiv effekt på kolesterolet. Mange sier man skal pøse på med margarin og mettet fett på denne kuren, ser ikke helt poenget. fett er vel fett? Jeg velger heller det "sunne" fettet.

Nå er jeg langt i fra ekspert da... :p


#11

Bulldog sa for siden:

Jeg tror, og håper, at ingen her sier at man skal pøse på med margarin.


#12

annabanana sa for siden:

Åh?

Synes det går i smørgrøt, smørlaks, smørgrønnsaker, og smør, smør, smør.

"når du tror du har hatt på nok margarin, så tar du på litt til. Det er en fin regel"

Er vi på samme forum? hm


#13

Distrea sa for siden:

Smør ja.. margarin nei.

Men til noe av temaet. Hva med leververdiene? Mine har faktisk blitt ganske høye på kostholdet, men når jeg startet på Eurodiett gikk den nedover igjen.

Jeg tar blodprøver hver 14 dag for å følge med på leververdiene pga medisiner jeg tar. Nå som jeg har gått litt over på ketogen kost igjen er jeg litt redd den skl fyke opp igjen...:confused:


#14

Photobscura sa for siden:

Margarin? :eek:..! Neida, jeg mener helt klart at planteoljer er sunt, men da i sin naturlige kaldpressede form. Smør, altså smør fra kumelk er en av de beste og billigste kildene til godt fett. Jeg steker ALDRI noe i olje, enten i smør, eller i ingenting i teflonpanne.
Mettet fett tror jeg nok har mye av den "repetert til sannhet"-plausibiliteten som kolesterol...
Samboeren min kom flaksende med en rapport på nettet som "påviste" at mettet fett fra rødt kjøtt førte til forhøyet kolesterol og hjerte- og karsykdommer. Etter å ha lest litt inngående, så viste det seg at de som hadde deltatt i forsøket hadde spist pølser og burgere... :rolleyes:.

Jeg fikk også forhøyet kolesterol, men det sank igjen. Jeg bekymrer meg dog ikke, men det kan godt hende andre enn min gode lege ville reagert på kolesterolet, for vi har litt rare grenser her i landet for hva som er akseptabelt kolesterol.
En venn av meg hadde et totalkolesterol på 3 og ble håndrystet og applaudert av en haug leger, og går dermed rundt og tror at han er kjerneesunn... :o


#15

Veggpryd sa for siden:

Det er stor forskjell på smør og margarin:

Smør (meierismør) er et rent naturprodukt og den beste kilden til naturlig fett.

Margarin
er industrielt fremstilt fett som inneholder prosseserte planteoljer og fargestoffer for at det skal se ut som ekte smør. Margarin inneholder også transfett.


#16

Veggpryd sa for siden:

Ja, jeg spiser mye mettet fett. Jeg vet ikke helt hva du mener med "sunt" fett, men hvis du tenker på det du har fått høre fra helsemyndigheter og media de siste 20 årene om at planteoljer er det sunneste fettet - så er det helt feil. Vi mennesker er ikke skapt for å bruke planteoljer som energi, vi er og har vært jegere i millioner av år, og derfor er mettet, animalsk fett det aller beste for oss mennesker.

I dag spiser vi 20 ganger mer Omega 6 fettsyrer enn det vi har godt av. Omega 6 fettsyrer finnes hovedsakelig i planter og soya. Det er noen som mener at det høye inntaket av Omega 6 fettsyrer kan ha sammenheng med det høye antallet av hjerte- og karsykdommer og kreft.


#17

energibunten sa for siden:

Enig i det siste her, men bare en poengtering når det gjelder animalsk fett. Ordene animalsk og vegetabilsk har blitt misbrukt lenge og jeg velger å knapt bruke dem.

Avhengig av hvilket dyr man spiser fettet av og hva det dyret har spist varierer typen fett i animalsk fett. En okse har mer mettet fett enn en kylling feks.
Blandet kyllingkjøtt med skinn har feks 35% mettet, 50% enumettet og 15% flerumettet, ytrefilet av storfe har feks 50% mettet og 50% enumettet og ytrefilet av svin har feks 35% mettet, 45% enumettet og 20% flerumettet.
Går man så til Olivenolje er feks 15% mettet, 75% enumettet og 10% flerumettet eller smør som er 65% mettet, 35% enumettet.

Egg har endel flerumettet, så jeg passer på å spise mettet fett og omega 3 i tillegg for å få ned andel flerumettet.

Endel flerumettede oljer har en umiddelbar senkende effekt på kolesterolet. Siden langtidseffekten av samme oljer kan være ubalanse i omega3-6 forholdet og økt grad av oksidering i kroppen (umettede oljer harskner lett også inne i kroppen) så anser jeg mettede og enumettede oljer for å være bedre for min helse i det lange løp.

Ketose/lavkarbo og inntak av fett er ikke bare å spise fett, men riktig naturlig fett i rette mengder ift hverandre.


#18

tulla sa for siden:

Energibunten, det høres ut som du kan dine ting. Jeg vet ikke hvilken bakgrunn du har for dine uttalelser, men lurer jo litt...:o
Setter du overhodet ingen grenser for hva som er for høyt kolestrol? Dvs at du mener jeg ikke skal bekymre meg for et kolestrol på 10 ?
Takker ellers for mange oppklarende innlegg av deg på forumet :)


#19

energibunten sa for siden:

bare interessert og leser og lærer, teknisk utdannelse.

Jeg bryr meg katta om kolesterol for det er vist å ikke ha noen klar sammenheng med dødelighet. Det er vist både ingen sammenheng, positiv sammenheng og negativ sammenheng. Hjerte og karsykdommer er ikke en opphopning og klebring av for mye fett og kolesterol i blodet, det er en mangelsykdom. For mye av dritt og for lite av bra for at hjertet skal holde seg sterkt og friskt, at kroppen skal klare å justere blodtrykket og at blodåreveggene skal holde seg friske elastiske og ikke få skader.

Høyt insulin, frie radikaler, ødelagt mat, transfett, miljøgifter, etc skader åreveggene, ikke naturlig kolesterol. Når de skades må de repareres kjapt og da kommer bla kolesterol til unsetning.

Det er tom leger som tror på vitamintilskudd som har klart å reversere oppbygningen av forkalkninger i årer.

et sunt menneske tåler naturlig mat, ingen blir syke av naturlig mat, men derimot av dårlig mat og usunn livsførsel.

Dessuten ville jeg ikke vært redd for å teste dette et helt år og passe på å spise naturlig mat du vet ikke er ødelagt i produksjonen. Så kan du avgjøre da.


#20

Bulldog sa for siden:

Jeg ser andre har svart før meg, men det tåler å gjentas: Smør og margarin er ikke det samme.


#21

annabanana sa for siden:

jaaa, det visste jeg faktisk ikke :p hehe.

søøren, sjekka smøret jeg bruker. Brelett.. 2 karber per 100 g :( best å bytte..

Disse harde firkanta klumpene med margarin(?)... tine sine og div. er det margarin??

bruker dere sånn matpakke smør til å steike med?


#22

Iset sa for siden:

Om det står SMØR på pakken så er det smør. Står det margarin så er det margarin. :) Brelett, Per, Melange og sånt er margarin, mens Tine Smør/setersmør er smør. Det er noen andre typer smør også, feks. Arne Brimi og Kviteseidsmør (det er såå godt).

Tine meierismør og setersmør finnes både som bordpakning og stekepakke. Det er det samme hva du bruker til steking eller skiva. Men IKKE bruk margarin, kun det det står SMØR på pakken. :)


#23

lill sa for siden:

Men hvordan vet man hva som er ulike typer fett og hvor mye man må spise i forhold til hverandre?

Og hva med leververdiene?

Jeg har forøvrig et helt normalt blodtrykk (120/70).


#24

Thorwald sa for siden:

Hei.
Jeg har en litt morsom historie som jeg gjerne vil dele med dere her på forumet. Jeg har regelmessig gått til min fastlege, og det har blitt konstatert for høyt blodtrykk samt for høye kolesterolverdier. Dette finnes det historikk på som går tilbake til tiden før jeg begynte på lavkarbo. Etter at jeg begynte med lavkarbo ble det satt opp en time for å måle kolesterolet, pluss en rekke andre blodverdier. Jeg tenkte at nå skal jeg virkelig benytte meg av muligheten til å sjekke hvordan lavkarbokostholdet virker på kroppen min. Dette innebar at jeg i en uke før blodprøvene skulle tas spiste store mengder med svineribbe, jeg hadde 4 egg per dag. Jeg drakk fløte og spiste ost. Smør i store mengder ble også inntatt. Kort sagt alt som vi gjennom livet har lært at vi skal være forsiktige med. Det eneste jeg passet på var at fettinntaket var høyt, og karboinntaket lavt. Når prøvene senere ble analysert og jeg kom tilbake igjen til legen, så kunne han fortelle at jeg aldri hadde hatt så fine verdier før. Jeg fortalte hva jeg hadde spist og han sa, det spiller ingen rolle hva du har gjort, bare fortsett! Det er imidlertid verdt å merke seg at jeg neste gang jeg var og tok tilsvarende prøver, så hadde jeg mikset fuelen min. Dvs. at jeg hadde like i forveien vært i England og fått i meg en del karbohydrater i tillegg til fettet. Da fikk jeg stygge kolesterolverdier med en gang. Så for meg virker det som om min kropp må ha lavt karbo inntak, dersom jeg samtidig skal ha høyt fettinntak. Hvis ikke blir det kluss. Men som sagt, med mye fett og kun 20 gram karbs per dag så får jeg altså superfine verdier. Kanske dette kan gjelde for flere enn meg?


#25

energibunten sa for siden:

Prioriter å få nok omega 3 ift flerumettet fett. Velg enumettet og mettet fett til å få nok energi fra fett slik at karbo kan reduseres og blodsukkeret reguleres bedre.

Gjennom levra må stort sett alt vi spiser og alt blod gå igjennom. Naturlig mat skader ikke levra. Tilsetninger, alkohol, transfett, miljøgifter skader levra. Mer kan jeg ikke om det :-)


#26

Torkil sa for siden:

Hei
Først vil jeg beklage at det har glippet med å besvare en PM, dem pleier jeg å besvare. Ofte vil jeg heller ha en PM med visning til en tråd med et spørsmål, slik at flere kan få glede av svaret.
Når det gjelder ketolysekuren , kolesterol og leverprøver er forskningen klar, kolesterolet bedres, men det betyr at i snitt bedres det, noen vil oppleve en beskjeden oppgang.
Leverprøvene kan øke litt, det er ikke farlig.
Man bør selvfølgelig se på totalen for helsen og ikke slutte på en kur som kan redusere vekten med f.eks 25 kilo, gi gode kostvaner (daglig grønnsaker/salat) bare fordi en av 4 leverprøver blir litt forhøyet.
Prøv å ta en fest en lørdag og be legen sjekke leverprøver om mandagen - kanskje det da blir slutt på alkohol?
Husk tran/ omega IIIog mosjon hver dag.

Har man arvet en kolserterolverdi på rundt 10, kan man ikke spise det ned til 5 men man må ha medisiner som bremser leverens produksjon av kolesterol.

95-97% av det kolesterol vi har i blodet er produsert i leveren, bare de siste få prosent er kommet fra maten. Derfor har det ikke noe for seg å se på kolesterolinnholdet i mat, slik er da også egg nå blitt sunt, hvor det før var farlig på grunn av en del kolesterol i plommen.

Jeg anbefaler man venter 6-8 uker etter oppstart med ketolysekuren før man sjekker lever,nyrer og kolesteroltall. I starten kan verdiene være forhøyede. For de fleste som følger kuren med grønnsaker-mosjon-omega II og tabletten. vil kolesterolet senkes.

En stundet på idrettshøyskolen skal sjekke ketolysekuren i forbindelse med en masteroppgave, der blirt bla kolesterol, velvære, muskelmasse etc sjekket, det blir spennende å se de resultatene.(2009)

Vennlig Hilsen
Torkil :)


#27

Photobscura sa for siden:

Oi, så spennende! Håper du har mulighet til å holde oss oppdatert på dette, Torkil!


#28

tulla sa for siden:

Den er grei (som de unge ofte sier)! Alle kan glippe! Jeg er bare glad for å få svar :)
Da tolker jeg deg som at jeg bør bruke kolestrolsenkende medisiner. Jeg har IKKE arvet et høyt kolestrol, det høye kolestrolet fikk jeg av å gå på ketolysekuren.:confused: Kolestrolet mitt har alltid tidligere vært "normalt", selv da jeg veide langt mer enn nå.
Jeg prøvde å følge de rådene jeg fikk her inne, jeg ventet i flere uker, og så målte kolestrolet igjen. Men det hadde ikke bevegd seg for min del. Jeg både kjøpte boka di og fulgte den så langt jeg selv kan se til punkt og prikke. (Jeg liker å vite hva jeg gjør). Og aktiviteten er det ingenting å si på. (Jeg sykler, går etc hver eneste dag, mer enn de fleste tror jeg)
Jeg gleder meg til å høre mer om de studiene som gjøres, i mens forstår jeg ingenting. Du skriver "bare de siste få prosent er kommet fra maten. Derfor har det ikke noe for seg å se på kolesterolinnholdet i mat". Hjelp, hvorfor økte da mitt kolestrol så drastisk under kuren? Et eller annet sted har jeg ramlet av lasset her :confused:
Med Hilsen Tulla


#29

Ingvildamoe sa for siden:

Ser det er henvist til vår studie på NIH her.
Jeg skal opp i muntlig forsvar i morgen, og i løpet av sommeren bør min oppgave være mulig å få lest for dere alle på nett.
For deg som nevnte noe om melkefett, en interessant artikkel på melkefett er denne: www.lipidworld.com/content/6/1/25
Men det er jo for litt spesielt interesserte å begi seg ut på å lese sånnt da :)
En lettfattelig bok for å forstå mekanismene bak det man kaller "kolesterol" (men som ikke er kolesterol, men lipoproteiner ;)) er "The Great cholesterol Con" (denne er nå til og med tilgjengelig på norsk her: lillemaane.no/katalog/det_store_kolesterolbedraget.html)

For å ha sagt det: det er ikke sånn at man bør ha lavest mulig "kolesterol"-verdier! Framingham-studien viste blant annet at fall i totalkolesterol gav økt dødelighet! Fall fra 5 til 4 mmol/L førte til 400% økt risiko for å dø, og risikoen for å dø av HKS økt med 546%.

Og andre studier ser ingen sammenheng mellom lipoproteinverdier og risiko for hjerte- og karsykdom hos KVINNER (kun hos menn, merkelig nok:confused:)

Og angående mosjon: Om det i det hele tatt er vist å påvirke lipoproteinene, så er det faktisk kun studier på menn som har klar å vise dette også. Men dette er studier der det er oppnådd økt muskelmasse og redusert fettprosent, det må derfor sannsynligvis effektiv styrketrening til.

Angående ulike typer fett:
Mettet fett er viktig for immunforsvar, redusere risikoen for kreft, redusere tumorvekst, og har i tillegg en antibakteriell effekt. Enkelte typer mettet fett har ingen påvirkning, mens andre øker både LDL og HDL. Økt HDL er viktig for å forebygge oksidering (oksidering er ikke bra for kroppen), infeksjoner, og økt reversibel kolesteroltransport (transport av kolesterol fra vev til leveren).
Umettet fett kombinert med oksidativt stress (forurensing, høyt karbohydratinntak osv) er sett å ødelegge DNA i cellene, gi økt risiko for kreft, og påvirke aldringsprosessene i kroppen. Umettet fett er mer reaktivt, og derfor kanskje ikke nødvendigvis veldig sunnt.

Håper dette gav litt oppklaring på endel spørsmål i diskusjonen :rolleyes:

:detektiv:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.