Har jo fått endel oppmerksomhet omkring mitt nye kosthold og vektnedgang på sykehjemmet jeg jobber. Er ikke så greit å hive seg inn i diskusjoner med sykepleiere som sikkert vet 50 ganger mer om anatomi og sykdom enn meg. Men stort sett er de fleste positive. Men fikk spørsmål om ikke det høye proteininntaket var belastende for nyrene? De mente helt klart at et slik kosthold ikke var gunstig for diabetikere fordi diabetikerpasiener gjerne har et problem med nyrefunksjonen som følge av sykdommen. Visste ikke helt hvordan jeg skulle svare på det?? Noen som vet?
Tja, vi spiser sikkert dobbelt så mye proteiner enn hva staten anbefaller. Og mange mener at ketonkonsentrasjonen også er belastende for nyrene, og at diabetikere er en utsatt gruppe pga forhøyede nyreverdier som følge av sykdommen. Savner dog dokumentasjon på at så er tilfelle.
Det er forøvrig mye synsing ute å går hva gjelder kosthold. Vi skal huske på at tradisjoner og kultur spiller en ikke ubetydelig rolle i hva som anbefales som sunt og helsebringende. Hvis det ikke er dokumentasjon på at ketogene dietter er skadelig for diabetikere, og erfaringen fra diabetikere på ketolyse o.l. er at de merker bedring, ville jeg stolt på erfaringsbasert kunnskap fremfor "medisinsk synsing". Samtidig - hvis man har nyreproblemer kan det være man må ha et noe strengere ketogent kosthold enn andre, f.eks. i form av rene råvarer, slik at erstatningsprodukter bør kuttes ut. Nå er jeg ingen medisiner, men synes det virker kangt mer logisk at nyrene skulle få problemer dersom man forer kroppen med vanskelig omsettelige og unaturlige stoffer fremfor grønnsaker, kjøtt/fisk og fett. Det må da være langt mer belastende for kroppen, nyrene inkludert, å forholde seg til et svingende blodsukker, enn å måtte frakte ut ketoner?
Nyresvikt ved diabetes kan kobles til den økte betennelsesgraden kroppen er i ved insulinresistens, høye insulinverdier og høye blodsukkerverdier. Ser ut til at dette er årsaken og tar man bort denne årsaken ved å spise seg naturlig lavt/lavere i insulin (mer fett og mindre karbo) så vil jo betennelsestilstanden reduseres kraftig. Det er jo flere diabetikere som reduserer symtomene kraftig ila dager etter en omlegging til lavkarbo.
På den andre siden er det ikke problem for en frisk nyre å fungere helt fint med en forhøyet nyrefunksjon som resultat av mye protein i kosten.
Så jeg ser ikke noe problem i å spise lavkarbo, normal-protein, høyfett med diabetes. Kun fordeler da betennelsestilstanden i kroppen generelt går ned grunnet lavere insulin og blodsukker-nivåer
Nå sier staten 1g pr kg kroppsvekt, dvs sånn ca 70g pr dag. Det er 7 egg eller 350g kyllingfilet det... ser ikke problemet her.
Er det ikke anbefalt å spise ca 1 gr protein pr. kroppskilo? Hvis man ikke trener da..
Når jeg fulgte ketolysekuren, så slet jeg med å spise nok proteiner, jeg..
Det gjør jeg jo på alle andre kosthold også.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.