< Tilbake til oversikten

Hva skal jeg gi 1-åringen?

#1

Helene sa for siden:

Om 1 uke har jeg en 1 åring i hus. :love:

Han har melkeintolleranse så vi har sluttet med å gi han glassmat og heller lagt om kostholdet vårt til melkefritt. Dette har fungert helt supert. Men nå har vi begge bestemt oss for å gå over til LK igjen. Sist jeg prøvde spiste han ikke mye, og før der var før jeg ble gravid så da var det ikke et tema.

Han spiser brød. Det kan vi jo ha selv om vi andre ikke spiser det. Ellers så er han ikke så glad i poteter og ris men jeg tenker at han må jo vende seg til smaken like vel.

Noen som har erfaring. Ser ikke helt for meg at jeg koker en halv potet til han når vi andre ikke spiser det. Noen måte man kan koke for flere dager fek?


#2

Nike sa for siden:

Jeg stusser litt over at han "bør venne seg til smaken av potet og ris" -hvorfor det? Dette er jo matvarer som han rent ernæringsmessig ikke har behov for? Det finnes jo masse annet tilbehør som har langt større næringsinnhold og som dessuten er langt rikere på smak. Vannkastanjer og jordskokk er gode alternativer til potet - og kan brukes av hele familien på et lavkarbokosthold (så lenge det ikke er snakk om ketose).

Når det gjelder kosthold og barn tror jeg det ofte er snakk om vaner, og at man introduserer ting med et positivt fortegn:) (Men har en liten på 8 mnd så vet dette med mat er lettere sagt enn gjort...).


#3

Helene sa for siden:

Rett og slett for at han ikke skal bli kresen. Vil gi han et variert kosthold. Jeg gir han ikke mye karbohydrater, men tenker han må få smake litt. Kanskje det er nok å smake det når vi er på besøk hos andre.

Sist jeg var på helsestasjonen fikk jeg kjeft fordi jeg ikke ga han nok brød. Ga han bare havregrøt lenge fordi det er mye næring i det.


#4

Nike sa for siden:

For noe tøys! Det er da langt mer næring i havregrøt! Jeg tror vi skal huske på at helsesøstre er opplært til å råde og dåde utifra statlige kostholdsråd, og de er jo ikke akkurat lavkarbo.. Eller nødvendigvis veldig næringstette.


#5

Helene sa for siden:

Nå vil han ikke ha grøt så nå er jeg like langt. Men gir han ganske lavkarbo brød. Prøver å finne de brødene som har mest fiber og er uten melk. Og så får han bare protein pålegg som leverpostei og makrell i tomat.

Men det er jo middagene.


#6

energibunten sa for siden:

tja, hadde en liten en med uoppdaget glutenintoleranse. Vi holdt igjen med mel og melk første leveåret, men fikk sterke råd om at han MÅTTE ha jernberiket hvetegrøt ellers ble han blodfattig. Vi gav ham det en gang og da spydde han etter en skje....

Han fikk ikke LK, men det gikk i moste grønsaker og så fikk han kjøtt og frukt. Idag ville jeg vel å økt mengden fett og protein.

Norges ledende på diabetes uttalte at det som har sterkest sammenheng med diabetes ser ut til å være tidlig introduksjon av korn og melk... det sier litt...

Melk er en vare som gjennomgår behandling som reduserer næringsinnholdet og endrer kvaliteten på proteinene og korn er og blir kraftig kost på magen vår når det blir for mye av det.

Jeg har en erfaring av at lar du barna få for mye av "gode" middagsting som potet, ris, etc, så velger de heller det enn grønsakene og kjøttet. De skal lære seg å spise nok av alt og lære mange smaker tidlig for at de skal like forskjellig mat. Dette har funket på mine barn, men kanskje jeg er heldig...man vet jo aldri.


#7

Summer sa for siden:

Ser lurt ut med grovt brød med proteinpålegg. Jeg har smør på og hakker opp fårepølse og skinke.

Til middag, så er jo hjemmelagde minikjøttboller i ulike variasjoner lurt. (Medisterdeig, kjøttdeig, karbonadedeig, lammekjøttdeig, kalkunkjøttdeig osv, på den måten serverer du ulike smaker i samme varianter, så selv om det er barnevennlige varianter, så er det ulike smaksvarianter som hjelper på til at de ikke skal utvikle seg til å bli kresne). Ellers, så er jo gryterett i ulike varianter også en god ting. Vi lager endel gryteretter med kjøtt i små tynne biter sammen med grønnsaker i passelige biter ofte lurt å ha annanas i også, og så har vi litt ris på siden til dem som vil ha det (blir ofte kastet, men det smakes litt i allefall) her kan det også varieres med ulike kjøttyper.

Taco er en slager her i huset. Der har de jo grove lefser, og man trenger jo egentlig ikke det heller. Lillebror spiser kjøtt og mais og agurk, han elsker cherrytomater, og ananas. Salat er så som så, jeg lurer litt på å prøve å endre konsistensen på den gjennom å hakke det litt opp i en foodprocessor, men jeg har ikke kommet så langt enda. Grove pitabrød med fyll er et godt alternativ.

Pannekaker i foodprocessor med forskjellige grønnsaker i er lurt (grønnsaker, egg, havregryn, litt kanel, og smeltet smør). Gjerne med stjernebacon i småbiter i slik at det blir fleskepannekaker).

Ellers, så er jo pølser og karbonader gode måltider sammen med agurk og cherrytomater. Vi har vært så utspekulerte at vi har servert laksepølsene uten å si hva det var. Storebror spiser dem uten å ense noe, mens lillebror spytter dem ut igjen (han likte tosk, men ikke laks, så det kan jo ha en sammenheng). Stekt fiskepudding med råkost/rå gulrot/ gulrotjuice til.


#8

Helene sa for siden:

Men mye av dette er jo ikke Lavkarbo. Da må det jo lages utenom.

Til nå har han spist alt vi har gitt. Til og med sur søt saus til mammas forundring. Finnes det melkefri fiskepudding?

I dag fikk han middagsglass. Fordi vi skal ikke ha noe skikkelig middag før han har lagt seg


#9

Summer sa for siden:

Hæ? :confused: Hva mener du? Kjøtt og kjøttdeig med grønnsaker er ikke lavkarbo? :confused:

Det er ikke ketosemat det jeg beskriver, det er normal lavkarbo, det er jo barnemat. Jeg mener jo selvsagt at kjøttet og grønnsakene skal være hovedmåltidet og at evt. grovt pitabrød og lefse skal være bare litt av.
Pannekakene har du mest egg, og CC i, og så 2-3 ss med havregryn. Å tilsette grønnsaker istedet for melk feks. kan man ikke tenke på at ikke er lavkarbo nok ifht et barn.


Ellers, så er det jo bare til å lage det dere skal spise og skjære kjøtt opp i små biter og slenge på grønnsaker og feks saus til barnet.


#10

Helene sa for siden:

Fiskepudding er vel en del mel i?

Hvilken sauser er gode uten melk, og lite karbohydrater i dag?


#11

Summer sa for siden:

Jeg vil ikke se på det som et problem at det er mel i fiskekaker og fiskepudding når man skal servere barn mat. Jeg ville bare latt være å ha ris eller poteter til. Ha fiskekaker med revne gulrøtter og smeltet smør.

Sauser, så kan du lage karrisaus til kjøttbollene med rismelk (den er litt søt, så det skal en god del karri til før den forsvinner, men den forsvinner før det er alt for mye karri til at det ikke er godt lengre, du kan også bruke havrefløte til samme formålet (det har jeg ikke prøvd, men dersom du skal lage liten mengde, så vil du jo unngå å jobbe for å komme over søtsmak-kneiken med rismelken). Du kan kjøre store havregryn i kjøkkenmikseren til det blir melete, og så brune det med melkefritt smør, og spe på med grønnsakskraft. Da bruker du ikke hvetemel, men havregryn som er mer næringsrikt og lavglykemisk.

Du kan kjøre mandler i foodprocessoren til det blir mel, og lage sauser av det. Det gjelder bare å eksperimentere, jeg har laget mye godt uten melk og mel. :)


#12

Helene sa for siden:

Takk for tips. Jeg kommer ikke til å lage fiskekaker og fiskepudding bare til han. Da blir det til oss alle.

Går nok fint å lage det på havremelk eller fløte ja.. men blir jo litt karb. Men er jo greit om vi har tekt å legge oss på en mellomting.


#13

Summer sa for siden:

Hvorfor ikke?

(Vi kjøper gjerne varm fiskekake på butikken på vei hjem som ungene får når vi kommer hjem. Og så er det jo også kjapt gjort å varme litt fiskepudding på stekeplaten hvis man selv skal spise noe som er litt tungt fordøyelig for en liten mage.)


#14

Helene sa for siden:

Fordi jeg liker å lage samme middag til oss alle. Det går jo av og til å lage spesiell mat, men jeg synes at det er best å lage samme middag når det ikke er noen spesiell grunn til å ikke gjøre det.

Vi skal spise litt mer lavkarbo fremover. Men det kommer ikke til å bli ketosekost. Derfor kan vi ta noen fiskekaker vi og. Og så er det ikke så enkelt å finne melkefrie fiskekaker. Man får ikke det fek i varmedisken.


#15

Helene sa for siden:

Men gjør det ikke noe at jeg ikke gir han ris, potet eller pasta?? Tenker det kan være lett å bli kresen når han må holdes vekke fra en del ting dårlig erfaring fra min bror og hans melkeallergi så jeg vil ikke holde han vekke fra noe han faktisk kan spise.


#16

raptor sa for siden:

Fins jo upolert villris og fullkornspasta.


#17

Nike sa for siden:

Jeg tror det er viktig å ikke bli for fanatisk hva gjelder barns kosthold. Man skal selvsagt ta hensyn til allergier, men med mindre det er andre særlige hensyn som taler for det har jeg ikke sansen for å telle KH for barn.

Har en sønn på 8,5 mnd, og har gjort meg en del tanker vedrørende fremtidig kosthold. Foreløpig er det viktigste at maten ikke er tilsatt sukker (også kunstig) og salt, og evt andre tilsetningsstoffer (lager mesteparten selv så det er ikke en problemstilling egentlig).

I det daglige vil jeg til oss begge satse på et kosthold basert på rene råvarer - rent kjøtt/fisk, grønnsaker, rotfrukter (minus potet), bær og litt frukt. Ettersom jeg selv aldri spiser potet (tåler ikke), og bare en sjelden gang ris, og ingen av oss har noe ernæringsmessig behov for dette, kommer jeg ikke til å bruke dette som tilbehør i det daglige. Men får han det servert hos andre må han gjerne forsyne seg!:)

Brød spiser jeg ikke selv, og jeg satser også her på felles frokost - gjerne havregrøt laget på vann, søtet med frukt. Men han kan gjerne få litt grove fullkornsprodukter også.

Er allerede nå veldig bevisst på å aldri gi søte drikker - er han tørst får han vann (eller morsmelk), og slik kommer det til å fortsette (bortsett fra melken da).

Men jeg kommer nok til å bake kake til bursdag og slikt, og litt ekstra kos innimellom blir det sikkert. Ser ikke det som et problem - og er han i besøk kommer jeg ikke til å nekte ham å spise en bolle eller spagetti.

Sum a sumarum - unngår generelt hvitt mel og gjærbakst, de fleste melkeprodukter, sukker/kunstig søtning, salt, blandingsprodukter som pølser/kjøttdeig, søte drikker, hel- og halvfabrikata, potet, pasta og ris.

Frukt, grønt og bær og rent kjøtt og fisk er basis i kosten, og så vil jeg særlig for hans del være påpasselig med at han får i seg nok godt fett!:)

Men som sagt - jeg teller ikke kh i kostholdet hans - om det er litt mel eller en ts sukker i sausen ser jeg ikke det som noe problem for hans del.


#18

Iset sa for siden:

NIKE sa det bra, det er sånn vi også har det. :D


#19

Helene sa for siden:

Jeg var veldig nøye for noen mnd siden men det har sklidd litt ut. Før mars hadde han aldri smakt juice eller saft. Og så fikk han omgagsyken og det eneste vi fikk i han 1 dl av i døgnet var solbærsaft. Da hadde vi prøvd det meste. Morsmelk har jeg ikke hatt siden han var 10 uker gammel så det var ikke et alternativ. og MME ville han ikke ha. Etter denne omgangsyken gikk vi tilbake til vann og MME. Men etter noen uker fikk han diare igjen. og denne varte frem til mitten av mai 2 uker etter vi hadde fjernet melk fra hans kosthold. Siden vi da ikke kunne gi han MME og vi brukte lang tid på å vende han til soya mme så måtte vi få i han mye veske. Gutten er ikke spesielt glad i vann. Han tar en slurk og skyver vekk koppen. Dette har han alltid gjort men jeg har ikke gjort noe med det siden han har drukket store mengder MME. Men nå måtte han ha veske siden det rant ut i andre enden. Då da kaputlerte jeg til 1 juice kartong for dagen. Som oftes så kjøper jeg Roald dahl juice som er frukt,bær og vann. Smaker egentlig høgg fordi bærene er ganske sure. Men gutten elsker de så da er det jo greit. Nå får han ikke lenger en for dagen. Men en slurk av min Juice av og til. Men jeg kommer nok ikke til å ta i fra han en slurk juice når vi har det siden han vet godt var det var.

Og så spiser han jo ikke grøt lenger. Det spytter han ut og lager fint grøtmerker ut over hele kjøkkenet. Men jeg lager velling til han av og til. Putter noen skjer med grøt oppi MME flasken hans på kvelden om han ikke har fått i seg så mye brød til kvelds. Det elsker han og tømmer hele flasken. Det handler nok veldig om å klare det selv. Så han får litt god havregrøt (og bygg og hvete/spelt. Siden det bare finnes 3 ferdig grøt typer uten melk og ingen av de er ren havre). Og så får han av og til litt ris melk, som er søtt som py og like mye karbohydrater som juice. Men jeg tenker at de karbohydratene ødelegger ikke like mye som VANEN av å drikke juice hele tiden. for det er jo melk på en måte. At jeg vil heller bygge gode drikkevaner. Jeg tror ikke at litt mer karbohydrater skader han nå. Men jeg tror at om vi lager en vane om å spise og drikke mye søtt så vil det skade han over tid.

Av og til får han og en småbolle når vi er ute på tur og jeg har glemt å ta med matpakke til han. Noe jeg som oftes husker. Fordi det er mye lettere å spise med 4 tenner enn et rundstykke. Og jeg får jo ikke lov å hjelpe han sånn at jeg kan grave ut innmaten. Bollen har hard skorpe.

Kom gjerne med tips til hva jeg kan gi han istedenfor. Men av og til så skjer det ting som gjør at det ikke like lett å holde på prinsipper.


#20

Summer sa for siden:

Unger bløter opp rundtykket med spyttet sitt, så at det er skorpe på brødet har ingenting å si, jeg ville ALDRI kjøpt bolle, jeg kjøper alltid grovt rundstykke, eller en varm fiskekake.

Jeg tenker ikke på mel i pølser og fiskekaker eller sauser, men jeg er veldig streng på brødmat jeg kjøper så godt som aldri bolle og hvitt brød kan de bare glemme, da får de heller få bolle om de først skal spise noe slikt. Mat skal være mat, og godteri skal være godteri og ikke så ofte og med ordentlig mat først.


#21

Iset sa for siden:

Fiskekake er genialt, og det har de jo stort sett alle steder. Både jeg og vesla elsker det og kjøper det ofte når vi er sultne ute. :D


#22

Helene sa for siden:

De har ikke melkefrie fiskekaker over alt.

Og rundstykke tar han 1 bit av og så smuldrer han resten opp og utover vognen.

Spiser mye fiskekaker jeg og. Synes det er kjempegodt. Men de er ikke melkefrie.


#23

Iset sa for siden:

Ah stemmer, det kom jeg ikke på. Kjipt.


#24

Helene sa for siden:

Veldig kipt.


#25

Nike sa for siden:

Hva med banan? Mer næring i enn bolle iallfall..:) Når man er i farten og har glemt mat...


#26

Chantelle sa for siden:

HEI!
synes Fedon-dietten ser fin ut til barn jeg... uten å kalle det diett, uten å telle, ikke være fanatisk..Men bruke det som veilleder.
Når det gjelder mat i farta tenker jeg på noe:
-proteinbarer(feks Fedon barer)...jeg har brukt det til "sjokolade"/lør-godteri...hehe..hva med noen dadler v siden av..
-Ved melkeallergi har helsekost noen(barer)..greit å ha i veska.
-blandet avokado og banan er fint mellommåltid

  • kjøttdisken: grillet kylling(riv noen biter), kjøttkake eller noe sånt...ALT(nesten) er bedre enn bolle..
  • marsipan uten sukker
    -ostebiter og agurk.... osv

Dersom barn har noen problemer(allergi/astma), uro/konsentrasjonsprobl etc...prøv melk og gluten fri kost. Selv om det kanskje ser ut som bare melkeallergi er også gluten belastende for en liten kropp. Her hos oss tåles heller ikke svinekjøtt(hun blir sliten/"lat") så det har vi også kuttet nå.. tror det er mange barn der ute som har det sånn...og man ikke finner ut av det før det har gått MANGE år(slår ikke ut på prøver etc), leger nevner det heller ikke... bare noen tips på veien her;)


#27

Summer sa for siden:

Der har jo ofte kjøttkaker, karbonader og grønnsakskaker(frikadeller?) osv som ikke er melk i også i slike varmdisker.


#28

Helene sa for siden:

Det er sant.. griser litt mindre enn banan.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.