Jeg leser i ketolyseboka om de forskjellige søtningsstoffene som er tillatt, og tenker som så at det har skjedd en del på den fronten siden da den boka jeg har ble gitt ut. Bl.a. står det ingenting om Splenda og Sukrin. Mulig det står en oversikt over det en annet sted som jeg ikke har fått med meg, men er det noen som vil være grei å vise til en oppdatert oversikt over hva slags søtningsstoffer som er greit å spise (selvsagt i små mengder) og som ikke påvirker blodsukkeret eller oppfattes som glukose i tarmen?
Spiser ikke: Aspartam (siden det er et forferdelig nifst søtstoff - og det kan gi stagnasjon i vekttapet), xylitol og sorbitol
Har ikke hatt behov for flere søtstoff sålangt jeg, tror jeg :o Er stort sett maltitol og sucralose det går i, maltitol i sjokoladene, sucralose i cola light og begge deler i endel godteri fra debron :)
Lest mye forskjellig negativt om stoffet jeg, de viktigste er vel at det er kreftfremkallende, påvirker sentralnervesystemet og skader dna'et :( Er tråder om det her inne også, f.eks forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=19720 - bruk søkefunksjonen! :D
Nå har jeg lest masse omkring dette, og jeg tror det er mye skremselspropaganda og sensasjonspreget journalistikk omkring denne aspartamen. Aspartam har faktisk vært brukt som søtningstoff i 20 år og antall forskninger og dokumentasjon om at dette IKKE er et farlig stoff er ganske mye høyere enn motsatt dokumentasjon.
Jeg setter heller min lit til EFSA (European Food Safety Authority) enn èn italiensk forskning. Har hørt mye rart om diverse forskningsrapport fra Italia. Faktisk så ble det påvist at disse rottene som fikk kreft (hvis det er den undersøkelsen som skremmer folk) allerede led av diverse sykdommer, og det ble bevist at rottene IKKE fikk kreft av aspartamen. Det viser vel seriøsiteten..
En undersøkelse av 500 diverse rapporter og undersøkelser gjort av EFTA konkluderte nok en gang med at dette er et helt trygt stoff selv i mengder som er høyere enn det anbefalte (som tilsvarer ca. 14 bokser med lightbrus f.eks). Som regel kombineres ulike typer søtningsstoffer i mat og man vil svært sjelden eller aldri klare å komme opp i de potensielt farlige mengder.
Alt med måte -og det gjelder vel det aller meste ;)
Hei,
[font=Comic Sans MS][/font]
Vil også bare fortelle dere om stevia som er et naturlit søtstoff som ikke er lov i Norge enda, men du får kjøpt det på www.stevia.no Jeg har bestilt det, og barna liker det. Dessuten har den ingen påvirkning på blodsukkeret.
Vi bruker bare bitte litt hver gang, så det er veldig drøyt... :D
Litt info:
BRUKSOMRÅDE: Stevia er sukkerplanten over alle. Steviosid, som den inneholder, er minst 200 ganger søtere enn sukker. Den brukes av mange til te og i det hele tatt i stedet for sukker. Blad og urteaktige skudd kan tørkes og brukes i de fleste sammenhenger der sukker brukes.
DIVERSE: Planten kan brukes av diabetikere uten risiko, da den ikke påvirker blodsukkeret. Den inneholder heller ikke karbohydrater som gir grobunn for karies - du får altså ikke hull i tennene av stevia. Tvert imot viser undersøkelser at stevia beskytter tennene og motvirker karies. I Japan og i en del andre land står den for omlag for ca. 50% av søtningsstofforbruket.
Sense: Du kan si hva du vil, men jeg er en stor tilhenger av REN mat fra rene kilder. Aspartame er helkjemisk, og det er ingen hemmelighet at det inneholder methanol. Jeg vet ikke med deg, men det er ikke noe jeg vil ha i kroppen min, uansett mengde ;)
Et annet tankekors, er at det meste av den forskningen som er i aspartamens favør er utført inhabilt, mens mye av det du leser av det som påviser skadene er utført uavhengig.
Det er flott vi kan velge hva vi inntar av både fast og flytende hver og en av oss ;) ....og hvem vi stoler på av kilder. Nå er jeg trygg på de kildene jeg henviste til, men det må jo hver og en av oss finne utav hva de vil stole på.
Jeg anser ikke EFSA som innhabile og tviler på at det sitter korrupte tjenstemenn der som samarbeider om å beskytte aspartamen. Sannhenten kommer alltid for en dag og denne forskningen har pågått i mange, mange år. Jeg stoler personlig mye mer på dette enn det jeg har klart å skrape frem av det motsatte. Skal man mistenke både den ene og andre veien, så kan man ikke stole på noe/noen.
Jeg tror forøvrig det finnes en helserisiko i mye mat, muligens også i en del av det vi i dag anser som trygt (ren mat). Jeg tror det er mengden som avgjør (stort sett). Skal jeg tenke på alle mulige farer så må jeg nesten begynne å dyrke selv, holde dyr selv... osv, osv. Det har jeg ikke mulighet til.
Brorparten av de rapporter Food and Drug Adm (FDA) i USA mottar ila året er linket til aspartam.
Har også akkurat lest om MSG (smaksforsterker). Som i aspartam er dette også laget av frie amminosyrer som er rimelig snikende og tøff på kroppen vår (les hjerne). Amminosyrer bør komme fra proteiner i sunn mat, ikke i tilsetninger er min konklusjon.
Sitter her med en kopp usøtet Rooibos-te - kastet ut splendaen og natreenen i morges, for godt, har jeg bestemt. (Har kastet de ut før, men endte opp med å kjøpe inn nytt.. :o) Denne gangen skal jeg la kroppen bruke tid til å finne de naturlige søtsmakene i mat og drikke. Erfaringsmesig vet jeg at om man holder seg helt borte fra tilsatt salt, blir maten etter en stund naturlig både saltere og mer smakfull - hvorfor skal det ikke være slik med det søte? Jeg skal gi det en real sjanse, om ikke annet!:)
Gleder meg til bærene smaker enda søtere, og jeg kan lage meg deilig smoothie uten annet enn naturen selv:) Føler jeg har tatt en riktig beslutning nå med å leve rent.:)
Dette med søtstoff har jeg tenkt mye på.
Er enig med Photo i at det beste er å spise helt naturlige ting, så det er det jeg går for. Og helt enig i at man ikke trenger å sukre bær! Jordbærene er gode nå!!
Jeg holder meg unna aspartam så godt det lar seg gjøre. Tror nok at det i liten mengde er relativt ufarlig, men det er tross alt helt kjemisk fremstilt.
Prøver egentlig å slutte med all søtning av ting.
Mine unntak:
Natreen i rømmegrøt. Rømmegrøt er veldig bra som frokost for meg. Magen stortrives i forhold til når jeg spiser andre ting grytidlig om morgenen. Men klarer ikke rømmegrøt uten litt søtning, så da blir det flytende søtstoff (blander seg best). Disse få dråpene er lite i forhold til hvor bra frokost dette er for meg.
Sukrin til vafler. Elsker vafler. Kan spise de uten søtning også, men ekstra kos med.
Og da Dag Viljen P har skrevet positivt om sukrin som søtstoff, så velger jeg å tro på det. (Hjemme hos oss er det godt nok argument å si: Dag Viljen sier det er greit, så!)
Fint at vi kan ha denne diskusjonen for å se hva andre lavkarbere mener om dette.
Sukrin er jeg litt nysgjerrig på. Jeg føler meg relativt uavhengig søtning, men noen ganger er det ok.
Jeg har i dag vært innom tre plantebutikker og spurt om Steviafrø. De vet ikke hva det er en gang. Sukk.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.