Her har jeg klippet og limt fra lokalavisa www.varden.no/article/20080612/SPORT/576376332/1001/_
SKIEN – Animalsk fett påvirker kolesterolet. Mye animalsk fett er farlig og øker faren for hjerte- og karsykdommer. Fettet legger seg i blodåreveggene i halsen og hjertet, og er like farlig for en toppidrettsutøver som det er for meg og deg, tordner overlegen fra Skien.
– Det er en helsefarlig diett, og absolutt ingen type kosthold som er å anbefale, legger han raskt til. Uansvarlig
Ose mener at man bør tenke på hva engelske myndigheter har gjort.
– Engelske helsemyndigheter sier at dietten (Atkins diett) kan være dødelig hvis den brukes av individ med nyre- eller leverlidelser. Å si som Kenn Hallstensen, at dietten passer like godt for andre som hos toppidrettsutøvere, er uansvarlig. Ingen tvil
Ose er seksjonsoverlege på Lipidklinikken ved Rikshospitalet. Han lurer på hvilke bevis eller faglige dokumentasjoner Odds kostholdsekspert har.
– At kolesterolet øker ved fettdietter, er grundig dokumentert etter lang og seriøs forskning. Det kan ikke betviles. Spørsmålet er hvilket grunnlag Halstensens og hans "menighet" har for det motsatte. De mangler alt som heter vitenskapelig dokumentasjon for sine påstander.
– Jeg kaller dem for "The flat earth society" (Jorden-er-fortsatt-flat-menigheten). De tror ikke at høyt kolesterol og mye mettet fett er farlig. En stor feil, for det er hevet over enhver tvil at mye mettet fett er helseskadelig.
Ose er heller ikke med på at effekten man får med den type kosthold, er holdbar.
– At spillerne har tatt av er ikke rart. Man går ned i vekt med denne dietten. Men man vil også gå opp igjen. Og det at man skal holde lenger, og ikke slippe inn mål på slutten av kampene... Det finnes ikke bevis for det. Det man kaller "bevis" i Strømsgodset, er magert. Bruk hodet
Overlegen mener at folk må bruke hodet når man skal avgjøre hva man skal proppe i seg.
– Et sundt norsk kosthold er det riktige. Egg og bacon er søndagsmat.
– Hva bør man bruke som kroppenes energikilde?
– 55-60 prosent karbohydrater, 15 prosent proteiner og bare 25-30 prosent fett. Vekttapet de har opplevd skyldes bevisstgjøring på kost og det de har proppet i seg. Redusert kaloriinntak er bestandig viktig. Se på Steffen Iversen, han gikk akkurat ut og fortalte at han hadde tatt av 3,5 kilo ved å spise brød og annen sunn mat. Dette er også hva FIFA anbefaler. Hvorfor skal ikke Odds toppspillere følge hva FIFA anbefaler, spør Ose. Signaleffekten
Overlegen frykter også for at yngre skal ta etter.
– Tenk på signaleffekten til fylkets unge fotballspillere. Skal du bli god må du spise "egg og bacon".
– Men jeg er nok i den gruppen med forskere som må "dø ut for at kolesterolhysteriet skal gi seg" som Hallstensen håper, avslutter Ose sarkastisk. Men etter meg kommer nok en ny generasjon! Fagermo beholder
Odd-trener Dag-Eilev Fagermo vil ikke bli med i den faglige diskusjonen. Da viser han til Kenn Hallstensen.
– Det jeg kan si er at spillerne har blitt langt bedre trent etter at de la om dietten sin. Se på Tommy Svindal Larsen, for å nevne en, sier treneren.
– Og det er ikke vanskelig å lese av resultatene vi har hatt i Odd og Strømsgodset. Det er nok for meg, sier treneren.
Ose er bukken ved havresekken. Uten lipidhypotesen er lipidklinikken død...
Han vet ikke engang at animalsk fett består av umettet og mettet fett, akkurat som vegetabilsk fett. Useriøst.
arteriosclerose er først og fremst en betennelsestilstand av åreveggene forårsaket av noe. Og dette noe er definitivt ikke naturlig fett, men heller frie radikaler, høyt blodsukker/insulin, transfett, etc. Det dannes skader på åreveggene som må repareres raskt og da kommer bla blodlegemer, kolesterol og kalk til. Dette tar bort noe av elastisiteten til åreveggene og minsker selvfølgelig fri pasasje.
Men når man kombinerer dårlig helse og kosthold, mangelsykdommer (som mange i vesten faktisk har i mild grad etter min mening), svakt hjerte, arteriosclerose så tåler man rett og slett ikke påkjenningen og flere mennesker dør av slag og infarkt.
Naturlig fett i form av triglyserider og kolesterol har ingen evne til å skade åreveggene, det nekter jeg å tro.
Det interessante er igjen hvordan legevitenskapen fordreier dette til å skylde på et symptom heller enn årsaken. Argh...
Man har klart å få arteriosclerose å minske ved vitamintilskudd. Bla C-vitamin er viktig her.
Det jeg alltid har lurt på er hvorfor de sier at hardt fett avleires i årene. Fettet er da ikke hardt i kroppen vår? Er ikke kroppen vår 37 grader da? Smør feks. er jo veldig mykt ved romtemperatur, ved 37 grader er det jo omtrent smeltet. Hvordan kan det avleires i årene da? Dessuten glemmer de tydeligvis at fettet vårt, det vi har i kroppen vår, er mettet. Om mettet fett er så skadelig, er det da ikke livsfarlig for oss å forbrenne vårt eget fett??
Nok sagt, egentlig. De har ikke blitt tynnere, de har blitt bedre trent...
Men; et helt fotballag på samme kosthold? Det er en gyllen mulighet til å sjekke hvilken virkning et slikt kosthold faktisk har på kroppen til en idrettsutøver, men denne Ose er nok ikke spesielt interessert i det, jfr bukk og havresekk ;)
Spesielt når det ikke er fett i avleiringene men noe kolesterol og at spiser man sukker så lagrer man selv det som mettet fett...selvfølgelig, det er jo det mest stabile av fettene. tullinger...
Nice!
Jeg tror han ikke minst vinner mye på at svarene hans er rolige og fattede. Rart med det, da jeg leste Ose sin kommentar, så følte jeg det som om han brølte til meg gjennom teksten.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.