Når man lager saft selv, f eks rabarbra-saft, blir mengden karber uendret?
Altså, jeg kokte saft i dag, av to kg rabarbra, som inneholder ca 0,7 g karb pr 100 g, det skulle bli 7 g pr kilo, altså 14 g totalt (om jeg ikke tar helt feil?). Saften siles så klart, og spørsmålet er: Skal jeg regne med at alle 14 g befinner seg i saften, eller forsvinner noe ut med stilkene man kaster?
Det er godt! :D
Koker bare rabarbra biter med så mye vann at det akkurat dekker stilkene i kjelen, koker til stilkene løser seg opp, avkjøler, tynner med litt vann til passe smak, søter med et eller annet kunstig og vips! Supergod saft!
Holder et par dager i kjøleskap, men pleier å fryse ned noe til de varmeste dagene.
Regner med at man kan lage rabarbragrøt og... å, rabarbragrøt og krem... sukk...:hungry:
Takk for dette, Blue Fairy! Går og ser med lange øyne på rabarbraen, har til og med laget syltetøy med sukker, for å gi bort, men trodde ikke jeg kunne lage noe til meg selv, trodde det var avhengig av sukker til å stive - men saft, det går jo an! Og rabarbragrøt laget med Johannesbrødkjernemel må jo bli helt fint. Hoho! Takk igjen :lol:
Har en rabarbraplante selv - den er liten siden jeg har den på verandaen, men den kommer seg. Så takk for tips om saft! :D Hadde tenkt på grøt av JBKM selv. Nå blir det kanskje begge deler?
Noen med utvokst rabarbra som har forsøkt grøt enda?
Jepp, lagde i går. Det smakte fortreffelig:) En halv teskje JBKM og litt splenda gjorde susen. Smakte ikke fullt så søtt som jeg husket fra barndommen, men dessto mer friskt. Anbefales virkelig.
Har bare regnet sånn ca, men det er 0,7 gr karb pr 100 g rabarbra. Jeg brukte 2 kg, så det blir 14.
Så da er det altså 14 totalt i saften jeg sitter igjen med. Det vil jo variere hvor sterk du liker den, men bland den ut til passe styrke, mål opp og del antallet karber på antallet liter/dl!
Så om jeg fikk 3 liter saft (gadd ikke måle så nøye...) blir det nesten 5 g pr liter saft (14 g/karb dele på 3 liter saft).
1 glass er vel ca 2 dl, det har da 1 (!!!!!) g pr karbohydrat.
Er ikke så trent på å regne karber enda, men dette skulle vel stemme??
Ja, jeg mente så klart at det blir 1 g karber pr glass (2 dl)! :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.