< Tilbake til oversikten

Karbo og fett når på døgnet

#1

Photobscura sa for siden:

Jeg mener å flere steder ha lest om fordelaktigheten med å spise mat med forskjellig næringsinnhold på forskjellige tider av døgnet.
Jeg husker ikke hvordan dette var, om det var sånn at man skulle spise de fleste karbohydratene på morgenen, eller om kvelden, og når man bør spise fet mat, eller hvordan det var, eller om det er noe hold i det.

Noen erfaringer her?


#2

Lindabtn sa for siden:

Oi..... du kunne vært interessant å vite mer om, sånne ting tenker man jo aldri over :rolleyes:


#3

Enid sa for siden:

Dette har jeg også lest, men husker ikke hvor :o
Erfaringen er iallfall at jeg sover dårligere, mer urolig og er mindre opplagt dagen etter om jeg spiser mye karbo om kvelden :ja:


#4

Sascha sa for siden:

Har lest at man bør spise karbohydrater som siste måltid........og da uten fett, dvs bare karber f.eks is med lite fett og bær.


#5

Huldr sa for siden:

I følge f eks boka "Jentemat" av Karin Hvoslef, er det best å spise karbohydrater på kvelden (men hun er ikke så veldig lavkarbo, da). Må si meg enig med Enid; jeg har ikke så gode erfaringer med mye karber og lite annet om kvelden, da våkner jeg gjerne med en fryktelig kvalme som kommer av sult/lavt blodsukker.

Ellers har jeg hørt at det er en fordel med mye fett om morgenen, men jeg vet ikke helt om det føles riktig for meg ...


#6

Photobscura sa for siden:

Da har jeg vært inne på noe, det feteste måltidet inntar jeg gjerne på morgenen (kokte egg med majo, og kokte grønnsaker med smør), og så har jeg begynt å spise tyrkisk yoghurt (10% fett) på kveldene dersom jeg har spist for lite karbs i løpet av dagen. Jeg opplever ikke noe særlig forskjell altså. Men den har jo ikke så voldsomt med karber heller, den yoghurten. 4,5 eller noe. Men mer enn det meste annet jeg spiser.

Men, hvorfor er det sånn? Hva er gunnen til at dette er å anbefale? Jeg må vite alt :D


#7

energibunten sa for siden:

Jeg vet ikke, men min filosofi er nok av alt, dvs protein-fett-karbo i hvert måltid. På lavkarbo er man stort sett på høy fettforbrenning hele tiden, kanskje enda litt høyere på morgenen. Lavfettfilosofien sier at man MÅ spise karbo om morgenen for å få opp blodsukkeret, mens vi som vet bedre vet at fettforbrenning er ikke noe problem hele dagen og karbo trenger ikke kroppen nødvendigvis mye av.

Og på kvelden ville jeg ikke ha økt blodsukkeret. Noen reagerer jo bare med å bli for kvikke og så kanskje det går ut over nattesøvnen.

Magesekken og tarmene er mest glade i jevne forhold.

Jeg stemmer for å spise rimelig likt i sammensetning hele dagen.


#8

Photobscura sa for siden:

Takk for innspill!
Jeg spiser ikke mye karbo (mellom 20 og 30 om dagen) og alt kommer fra ganske langsomme kilder.
For min del lurer jeg på dette mht forbrenninga. Jeg har mer eller mindre hatt en platå som nærmer seg året (men det ser kaaaanskje ut som om det bryter opp nå), så jeg vil ikke ha noe uprøvd!
Dersom det ligger noe i dette, da.


#9

energibunten sa for siden:

Nå er absolutt ikke hormonnivåer og diverse konstant ila døgnet, så kanskje det er noe her...

med nok karbo mener jeg å passe på å fordele de få karbene jeg spiser ut på måltidene med nok protein og fett sammen. Spiser feks aldri frukt alene, men alltid på slutten av et måltid.


#10

Nike sa for siden:

Dette er gjerne litt på siden av spørsmålet, men jeg har hørt at man ikke skal blande karbohydrater, altså f.eks. frukt og grønnsaker til samme måltid, eller, som veldig mange (særlig de som ikke er på lavkarbo) gjør: blander ris/potet med grønnsaker. Husker verken hvor jeg leste det eller hvorfor man ikke skulle gjøre dette (annet enn at det var usunt og lite gunstig for vekten) - så saltklypen må vel frem. Bare nevner det..


#11

Photobscura sa for siden:

Takker igjen! Jeg spiser jo aldri frukt, ris, poteter osv da.


#12

Nike sa for siden:

Nei, de fleste her inne er jo forsiktig med sånt. Poenget var vel mer at det ikke bare har betydning hva vi spiser, men også når vi spiser hva/sammensetning av maten..:)


#13

karbolia sa for siden:

Jeg har alltid hørt at man IKKE skal spise frukt ETTER maten. Dette fordi den da blir liggende og gjære og ikke blir brukt...siden kroppen er opptatt med å fordøye den andre maten.

Her i huset får barna frukt senest 30 min FØR middag.


#14

energibunten sa for siden:

nei det er ikke min erfaring. Når jeg spiser det etter måltidet er magen opptatt med mer treig mat. Jeg verken reagerer med luft eller blodsukkervariasjon når jeg spiser litt frukt umiddelbart etter måltidet. Det må være en myte dette. Det er ikke så stor forskjell på endel frukt og grønsaker, og grønsaker spiser vi masse sammen med annen mat.

Jeg mener at det er viktig å spise variert samtidig.


#15

MB7 sa for siden:

Jeg har nylig skrevet en artikkel som belyser nettopp dette tema. Etter min mening er det slett ikke likegyldig hva man spiser når.
Sjekk www.iform.no/pub/art.php?id=1209

Mvh Andreas


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.