< Tilbake til oversikten

Margarin/smør

#1

sommerblomt sa for siden:

Hva er forskjellen:confused: Vi har bare smør det står margarin utenpå. Hvorfor kan ikke det brukes på ketolyse:confused::confused:


#2

Iset sa for siden:

Det kan brukes, men det er ikke sunt. Margarin er skadelig for helsa, mens smør er sunt. Her kan du lese om forskjellen og grunnen:

www.matoghelse.no/index.php?cat=48966&id=338505

Det står om smør/margarin et par skroll nedover siden der.


#3

energibunten sa for siden:

det er så enkelt... margarin er industrielt og ikke naturlig. Smør har vi spist i 1000-vis av år... det er den enkleste oppskriften til sunnere mat. Spis naturlig !



#5

Iset sa for siden:

Det er ikke samme artikkelen nei, men denne var bra, har bokmerket den. Jækla irriterende at linken ikke funker lenger!! Jeg brukte den ofte, det var en nyttig side om hva man burde ha i handlekurven når man spiste lavkarbo, og hvorfor. Har lett og lett, men de har forandret på sidene sine og alt er jo borte!


#6

Yonah sa for siden:

Fin artikkel den nye da!

Og ellers, det finnes ikke smør det står margarin på, smør er laga av fløte og ikke vegetabilske oljer osv. Ser mange bruker ordet smør om alt som kan smøres på brødskiva og det er jo helt feil.


#7

frkprym sa for siden:

Smør er jo nettopp alt som kan smøres på brødskiva!!

Mannen har vært passe irritert på meg for det: HVA MENER DU DA, MENER DU SMØR? Men det problemet er jo borte nå, margarinen skal vekk, og da er det jo bare smør igjen, som jo er smør...

Men spøk til side, jeg trenger hjelp - hvorfor ikke margarin? Når disse ikke lenger lages slik at det produseres herdet fett, hva er da galt med det? Leter og leter og leter, men finner ingen gode argumenter. Må liksom lese det selv for å forstå det. Er det noen som kan hjelpe meg.

Og kan margarin (hard) lages uten at det oppstår herdet fett i prossessen? Hvordan blir det da hardt?

Er slitsomt å skulle ha svar på alt mulig klart... (Noe sikkert de fleste andre her kjenner seg igjen i?)


#8

Carisma sa for siden:

Så da er leverpostei smør da? :confused:

Bare smør er smør! :D


#9

frkprym sa for siden:

Måtte du kverulere i kveruleringa mi, da?;)



#11

jvb sa for siden:

"Since 2003, food manufacturers in the US label their products (following government regulations) as "0g" trans-fat, which effectively means less than 500 mg trans-fat per serving; however, no fat is entirely free of trans fats. For example, natural butterfat contains 2-5% trans-fatty acids (mainly trans-vaccenic acid, a variant of the normal vaccenic acid).[29] However, the naturally occurring trans-fatty acids rumenic acid and trans-vaccenic acid (trans-vaccenic acid is used by the human body to make rumenic acid[30][31]) show anticarcinogenic properties,[32] and thus appear, quite opposite to the artificially created trans-fatty acids."

Interessant at naturlig transfett ser ut til å forebygge hjerte/karsykdom - og altså har helt motsatt effekt av kunstig transfett.

Fra Wikipedia, riktignok:
en.wikipedia.org/wiki/Margarine
Mye gøy lesning, blant annet ble produsentene tvunget til å ha rosa farge i margarinen en periode for å gjøre det mindre attraktivt å spise - etter press fra melke-lobbyen hehe


#12

jvb sa for siden:

Slik lages det visst:
www.cip.ukcentre.com/marg1.htm

I og med at man ikke hydrogeniserer oljen lenger så er det nok riktig at det ikke er så mye transfett i margarin som før. Det er forsatt guffent nok.

Minner til sammenligning om at prosessen med å lage smør er sånn ca:

  1. Ha fløte i en kjerner
  2. Kjerne til passe konsistens
  3. Se fascinert ut og smake på :)
    (ok, ok, det er det jeg husker fra gardsbesøk på barneskolen da!)

#13

Margrethe sa for siden:

Jeg er dristig nok til at jeg heller spiser lettmargarin paa skiven min (ingen av delene spiser jeg naa) naar jeg skal hjem til jul, enn smor. Skal man forst opp i karb (som skive er) saa trenger jeg ikke dobbeltsynde ved aa pytte inn masse fett i tillegg.


#14

Iset sa for siden:

Lettmargarin smaker jo død og pest da, og i jula?? I jula skal man ha ekte varer, så tar jeg heller et mildt hjerteinfarkt på kjøpet. :lol:


#15

Kula sa for siden:

Jeg forstår ikke koblingen mellom smør og synd? Kan du forklare nærmere?


#16

Kitt sa for siden:

Hun snakker ikke om smør, men om margarin!:eek::eek::eek:


#17

Carisma sa for siden:

Jeg tror hun snakker om at smør er å synde fordi det er fett, og når man da synder med både brød og fett blir det feil på south beach.


#18

Margrethe sa for siden:

Helt riktig!
De brodskivene jeg spiser i julen blir nok med brelett paa. Til steking og baking der olje, margarin og smor er omtrent like paa kaloriinnhold er smor det jeg bruker. Men paa brodskiven blir det brelett. Jeg er ikke saa fanatisk jeg...


#19

Iset sa for siden:

Jeg er heller ikke fanatisk, men margarin smaker jo ... Yukk. Men nå er jeg så vant med smør at jeg brekker meg bare jeg tenker på margarin. LIKER man det er det jo ikke akkurat verre enn å spise kaker og annet i jula, liksom.


#20

Margrethe sa for siden:

Nybakt grovbrod med brelett smaker for meg fjorten millioner ganger bedre enn smor :D


#21

Iset sa for siden:

Du er gal. :D


#22

heltny sa for siden:

Hvis jeg kan få komme med en komentar:

på en Vita Proaktiv margarin, som blandt annet anbefales av nasjonfolkeforeningen: for folkehelsen...

bak: Vita pro 35% fett:
-Vita proaktiv aktiv er kun for dem som ønsker og redusere kolestrolet
-vita proaktiv er tilsatt planteoljer som reduserer kolestrolet med 10% på 3-4 uker ved og hemme opptaket av kolestrol. Det høres jo sunt ut!
-Etter 3-4 uker må du fortsjette og spise vita proaktiv for og oppretholde den possetive effekten på kolestrolet. Selvfølgelig, du hindrer jo kolestrolet ved og bli tatt opp som nettop er lifsviktig..
-Vita proaktiv bør brukes som en del av et hjertevennlig kosthold, som bl.a. består av et regelmessiginntak av frukt og grønt. Det høres hjertevennlig ut!
-inntak over 3g per dag bør unngås. Det skjønner jeg GODT.

  • vitaproaktiv kan ut fra hensyn være mindre egnet for gravide, ammende og barn under fem år. Akuratt som narkotika, og andre ting som ødelegger deg.

#23

Iset sa for siden:

Ja, det høres jo fantastisk fristende ut å spise noe som helst ikke skal spises av gravide, ammende og barn under 5 år. :p


#24

frkprym sa for siden:

Ok, mer margarinforvirring. Jeg fant en artikel i KK, hvor det stod:

VERSTINGENE

1. Oljer, margarin og flytende plantefett
Delvis hydrogenerte oljer inneholder transfett. Solsikkeolje, soyaolje, maisolje og varmpresset rapsolje er blant verstingene. I norsk margarin skal herdet vegetabilsk olje eller delvis hydrogenert fett nå være fjernet. Gå for kaldpressede oljer på salater, men ikke bruk disse til steking, bruk meierismør eller kokosfett. Salatdressinger, majones og påleggssalater kan også inneholde mye transfett.
www.kk.no/306861/ikke-gaa-i-fettfella
[size=1][/size]
Og med grunnlag i det som skrives her, er det jo ikke lenger grunn til å unngå margarin (fordi utgangspunktet var å unngå herdet fett). Men likevel er konklusjonen å bruke smør eller kokosfett.

Så fant jeg denne utredningen, der jeg fikk forklaring på hvordan margarin blir hardt uten å bli delvis herdet. Det kalles altså omestring. I prossessen lages først fullherdet fett av oljer. Så omestres disse - dvs de blandes med oljer med umettede fettsyrer, og fettsyrene bytter plass, og vips får man margarin med umettede fettsyrer. Hvorvidt dette er usunt kunne ikke Vitenskapsrådet for Mattrygghet svar på.
www.vkm.no/dav/4a660bf249.pdf

Så fant jeg denne, men ble ikke sånn kjempemye klokere av denne heller gitt:
www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html

Så nå jakter jeg på det engelske ordet for å se om det er noe mer fakta om negative effekter av omestring og margariner som ikke er herdet. Noen som vet hva dette heter på engelsk?
[url="http://www.kk.no/306861/ikke-gaa-i-fettfella"][/url]



#26

jvb sa for siden:

Margarin er kraftig behandlet bl.a. varmet opp til 200-230 grader og deodorisert. Ref linken din til den pdf'en over.

For min del prøver jeg å unngå så mye "unaturlig" mat som mulig, og da er det lett å droppe margarin til fordel for naturlig fett, som smør, cocosa eller kaldpresset/extra virgin oljer.


#27

Margrethe sa for siden:

Oh yes! :D lever farlig!


#28

frkprym sa for siden:

Jeg er absolutt ikke uenig i at man bør unngå margarin. Men jeg ønsker å ha litt mer harde fakta på bordet sammen med smøret jeg serverer.
Det er jo så mange ting folk er redde for fordi det er unaturlig, men sannheten er jo at i dagens samfunn er det veldig mye "unaturlig" som redder liv og som vi er avhengige av. Kunsten er bare å skille mellom bra og dårlig unaturlig. Margarin er jo egentlig et unødvendig produkt, så hvorfor ta sjansen?

Utgangspunktet for å spise margarin har jo vært:
1 - det har mindre fett i seg. Sett fra lavkarboteorier er jo dette meningsløst.
2 - det har sunnere fett i seg. Dette har vi jo blitt servert hele livet... (1000 lemmen kan ikke ta feil etc)

Men men, jeg føler at jeg har lest nok om margarin til å ikke ville spise det noen gang, og ikke la mine barn spise det. Men folk rundt meg føler jo at det kan ikke være farlig med margarin, det ville jo ikke vært lov å selge det, hvorfor har ingen sagt noe, etc...


#29

jvb sa for siden:

Enig, med tanke på at fett er utpekt som synderen så er det logisk å velge margarin.

Ikke enig. En milliard lemen kan ta feil :)
Fra et Grete Flode-synspunkt er det sunnere med margarin, men her inne vil det nok være en overvekt (hehe) av mennesker som holder en knapp på at mettet fett er bra. Og det er det mye mer av i smør.


#30

Alkazelters sa for siden:

En helt uvitenskapelig og tåpelig sammenligning, men jeg tror likevel den har noe for seg. Hva tror du er mest naturlig kost for mennesket:

Alternativ 1: Olje fremstilt av rapsblomst, ved hjelp av kraftig varmebehandling og kjemikalier.
Alternativ 2: Naturlig fett fra dyr.

En annen ting: Ingen av margarinene jeg har sett fremstilles av kaldpressede oljer, ergo er det brukt forholdsvis høye temperaturer i fremstillingen av oljene som benyttes til margarinen. Flerumettede fettsyrer blir ustabile allerede på noen og tredve grader. AT noen velger å steke i flerumettet fett er enda sykere. (ja, jeg har selv trodd at det var en god ide å steke i flerumette fett)

Veldig mange margariner og oljer (Raps, mais, soya, solsikke (med mindre det er en såkalt High Oleic sunflower oil), druekjerne, peanøttolje)har et høyt innhold av Omega 6 fettsyrer, som beviselig er betennelsesfremmende.


#31

jvb sa for siden:

Omestret fett og oljer blandes ved en temp på ca 100 grader. I tillegg deorodiseres det i vakuum ved 200-230 grader for å fjerne rester av bl.a. metanol.

Det er ingen tvil i mitt hode om at naturlig fett er bra, og at man ikke kan sammenligne smør og margarin.


#32

Yonah sa for siden:

Akkurat det der er det eneste jeg ikke er enig Fedon Lindberg med, han får si hva han vil jeg bruker hans sammensetning av maten akkurat nå, men jeg steker i smør og bruker smør til alt som skal smeltes og utsettes for varme.
Fett som er varmt i utgangspuntet kan brukes varm og fett som er kaldt i utgangspunktet skal brukes kaldt. Så jeg spiser gjerne avokado, mandler og bruker litt kaldpressa rapsolje( funker så dårlig med smør i shaken;) ), men jeg holder meg til naturlig dyrefett.

Og margaring, nei takk til aceton og benzin i fettet mitt. Ingen her i huset får slikt svineri.



#34

frkprym sa for siden:

Skal fryktelig mye til for å omvende folk om ting som har vært en grunnleggende faktum i så mange år. Det har jo aldri (i hvertfall tidligere) vært reist tvil om at mettet fett er farlig og at flerumettet fett er sunnest.

Takk Imse, jeg lette egentlig etter hans hjemmeside. Blir litt ør i hodet av svensk, tusen ganger bedre med engelsk. Men jeg skal lide meg igjennom :)


#35

Photobscura sa for siden:

Uansett hvor sunt og godkjent og bra og i det hele tatt margarin påstås å være og skal bli så har jeg et veldig enkelt prinsipp, kanskje noe naivt, men for meg virker det fryktelig logisk. Jeg prøver rett og slett å unngå mat som er så prosessert som f.eks margarin. Mye av min filosofi handler foruten om et lavt inntak av sukker og stivelse, å la størstedelen av maten min være så ren som mulig! Om jeg med min begrensede kunnskap kan forstå prosessen og til og med i prinsippet utføre den selv så føler jeg meg langt tryggere. Og alt som gjøres for å få margarinen så helsevennlig som mulig virker fryktelig kompleks og litt skummel. Smør? Fløte som kjernes. Jeg føler meg litt tryggere på et produkt som er såpass naturlig framstilt. Enkelt, ja. Men det er i alle fall en stor trygghet for meg.
Og, hehe, så klart, jeg er enig med Iset. Margarin sammenlignet med smør smaker ikke noe særlig godt. Men det er jo en personlig preferanse. Og rent estetisk tør jeg ikke å tenke på hvordan margarin hadde sett ut om det ikke hadde blitt tilsatt den gulfargen for å etterligne smørets utseende.

Edit: PS: Ops! Ser jeg overså en hel side til her ...


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.