< Tilbake til oversikten

Oppskrift på Tzatziki?

#1

quebec sa for siden:

Er det noen som har oppskrift på en lavkarbs tzatziki her inne, eller vet hvor jeg får fatt i en på butikken?? føler at alle er proppet med karbs:(

noen som kan hjelpe?:D


#2

Photobscura sa for siden:

Du kan bruke matyoghurten til Tine, men den tyrkiske eller greske som du får kjøpt på noen velassorterte butikker, og de fleste innvandrerforretninger er aller best (og lavest på karber, tror den ligger på 3-4, mens matyoghurten til Tine på 5-6, ikke bruk naturellyoughurten til Tine, den holder overhodet ikke mål, den er for mager og det blir bare sørgelig, synes jeg!)
Jeg slumser litt, men la oss si ca tre dl yoghurt, to-tre fedd finhakka hvitløk, et par dl finhakka agurk, noen ss olivenolje, og salt etter smak.

Lykke til :blomster:


#3

Photobscura sa for siden:

Hele oppskrifta blir på rett under tjue karber med Tines matyoghurt, om du får tak i ekte gresk eller tyrkisk blir den på kanskje 13, det vil si ca 4 pr hundre gram
Og det er jo ikke så mye!


#4

Lemen sa for siden:

Jeg bruker en rømme i Tzatsikien i stedet for yougurt, da blir den litt tykkere i konsistensen, men får mindre karber.

Min ser slik ut;
Ca 1/2- 1 agurk (velg om du vil rive agurken med eller uten skall)
1 boks rømme
3 fedd hvitløk
salt

Rasp agurken på rivjern, bland inn litt salt og la den ligge en stund slik at vannet renner av/ trekker ut. (Legger den i en sil, eller så slår jeg av vannet om jeg legger den i en skål)

Så presser jeg hvitløken i hvitløkspressa og blander alt sammen.


#5

Trolljenta sa for siden:

Jaja, man lærer stadig noe nytt. Har aldri tenkt på å prøve Tine sin matyoghurt. Sikkert fordi jeg brukte yoghurt naturell at tzatzikien aldri fristet til gjentakelse..
Hvor mye fett ca er det i gresk/tyrkisk yoghurt i forhold til tine sin matyoghurt? Har de gresk yoghurt på meny? Mener jeg har sett det i en eller annen butikk, men husker ikke hvor.


#6

Trolljenta sa for siden:

Her er Fedon sin tzatziki:

5 dl yoghurt naturell
1/2 raspet agurk
2-3 fedd presset hvitløk
1/4 ts salt
1 ss extra virgin olivenolje
1-2 ts hvitvinseddik
1 krm fruktose
2 ss finhakket mynte (kan sløyfes)
1 ts kaldpresset linfrøolje

Ta yoghurten noen timer i et kaffefilter for å la væske renne av. Press så mye vann ut av yoghurten som mulig før den blandes inn i yoghurten. Smak til med resten av ingrediensene.


#7

Iset sa for siden:

Jeg brukte også rømme da jeg gikk ned i vekt. Jeg ELSKER tzatziki, og tro det eller ei - det blir like godt med rømme som med yoghurt, bare man husker på å tilsette litt sitronsaft.


#8

Photobscura sa for siden:

Takk Iset! Jeg glemte helt sitronsaften!

Den tyrkiske yoghurten jeg kjøpte sist inneholdt 3,5 gr kh. Men den var kjøpt i Sverige.

De har tyrkisk (eller gresk?) yoghurt på Ica, så det er nok godt mulig det også finnes på Meny, de pleier å ha bra utvalg.


#9

hso sa for siden:

Tines matyoghurt er helt suveren! Vi har bodd flere år i Tyrkia og foretrekker den fremfor de såkalt tyrkiske yoghurtene vi har fått tak i her i Trondheim i alle fall. Har ikke prøvd den de evt. selger på Ica eller andre steder så jeg skal ikke uttale meg om den.

En variant av tzatziki er tyrkisk haydari med masse dill i tillegg til hvitløk, agurk og salt. Pynt gjerne med valnøtter, chilipulver og litt olivenolje. Du kan også blande feta ost i. Namnam!

Vi bruker også ofte en variant a la Fedons oppskrift med mynte. Eller vi tar kun yoghurt, finhakket agurk, litt salt og mynte og sper ut med iskaldt vann til en suppekonsistens. :) (det er dette som kalles "cacik" (tzatziki) i de sørvestlige deler av Tyrkia.) Utrolig deilig en varm sommerdag som tilbehør til grillet kjøtt/kylling.


#10

Photobscura sa for siden:

Den jeg har pleid å kjøpe, har jeg kjøpt på Sultan som er en lokal grønnsakssjappe her på Grünerløkka drevet av tyrkere, og den er kjempegod! Ganske lik på smak som Tines Matyoghurt, men litt mektigere (I like :D).

Fant fram et gammelt spann jeg har spart på nå, og den er svensk :p. Men heter Turkisk Yoghurt fra Wermlands Mejeri. Den er gul og blå (haha), og inneholder 4,5 gr kh.
Jeg betalte ca 30 kr for spannet, og det inneholder en kilo yoghurt!
Et annet merke, som jeg ikke husker navnet på, også et plastspann, hadde grafiske bilder av kuer på en eng.
Begge to er supergode!!


#11

hso sa for siden:

Ja, jeg handlet også mye på Sultan når jeg bodde i Oslo. Problemet med mange av de tyrkiske yoghurtene produsert på små meierier i Sverige og Tyskland, er at de har vært gjennom lange transportetapper og derfor ofte har kort holdbarhet. En av de jeg har kjøpt her i Trondheim er av merket "Köylum" og den var ikke god. Men helt enig; ingenting slår ordentlig tyrkisk yoghurt!


#12

Photobscura sa for siden:

Da må man spise den fort da :D Er jo en hel liter også!

Men... Kan man fryse yoghurt mon tro? Husker min mor, hamstreren, kjøpte masse (lett?)rømme som skulle gå ut på dato om noen dager litt billigere og frøs det ned. Det ble kornete...

Men som sagt, matyoghurten til Tine er bra nok den altså :ja:


#13

hso sa for siden:

Hehe, det er jo egentlig ikke noe problem når den er god. :D Og det er klart det blir forskjell på å kjøpe den i Sverige nær produsent enn her i Trondheim hvor den sikkert har vært på veien i mange, lange timer. Helt sikkert mye større sjanse til å få tak i god yoghurt i Osloområdet enn her også.

Fryse yoghurt. Hmm. Tror vel at vannet i den vil fryse til krystaller og at den vil skille seg når den tiner, men har ikke prøvd.


#14

Photobscura sa for siden:

Sattan, nå fikk jeg lyst på yoghurt :sikle:



#16

quebec sa for siden:

takker så mye for tipsa :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.