Har nettop pratet med 2 representanter fra olympiatoppen ang kosthold og trening. Med trening tenker jeg da på toppidrett i form av, fotball, håndball, friidrett, langrenn osv. Satt og diskuterte dette med karbo og fett. Dem mente på at glykogen lageret i leveren og musklene er på 400g i musklene og 80-100g til leveren. Dette høres jo vanvittig ut. Etter en hardt fotballøkt ville da altså alt av karbo i musklene brukt opp som er 400g og da var det bare å fulle opp. Det de også sa var at om man skal bruke fett som energi kildene vil du ikke klare å oppnå et så høyt høyeste nivå som ved karbo, og ikke så lenge. Det vil da si spurte alt man har over lengre distanser eller intervaller. De sa også at det tar lengre tid å bryte ned fett for så over til energi enn det gjør ved karbohydrater. Og nedbrytningen av fett krever mye mer oksygen. Mens karbo som er glykogen ligger bare klar i musklene til å bli brukt. Noen som har syn, undersøkelser osv. om denne informasjonen?
Det stemmer vel at lavkarbo ikke er ideelt for folk som driver med eksplosive idretter på høyt nivå? Men nå er det få av oss som gjør det, de fleste av oss vanlige kidsa trenger utholdenhet mer enn ekplosiv muskelkraft, og der er lavkarbo gull.
Dette er ikke overraskende fra Olympiatoppen. Problemet er vel at de gir et standard svar som skal passe for alle, mens realiteten er en helt annen. Et eksempel er jo denne karen:
Vel, man skal jobbe rimelig hardt for å klare å tømme glukogenlagrene. Det kommer også an på hva du driver med. Er det mye utholdenhet på submaksimalt nivå må fettforbrenningen være på et så høyt nivå som mulig for best mulig utholdenhet, rett og slett fordi det ikke er nok energi i 500g glukogen.
jeg tror på en kombinasjon. hold fettforbrenningen på et så høyt nivå som mulig gjennom kosten og vanlige dager og fyll opp lagrene vha lav-GI-mat feks og fyll opp med karbo rett etter hard trening. Da tror jeg man får det beste av begge verdener.
Under et sykkelritt på 4 timer, har man nok glukogen til ca 1,5 - 2 timer. I fjor pøste jeg på med raske karbohydrater underveis og formen var stigende for hver energi-gel, men så, PANG.. nedtur like etter når blodsukkeret hadde nådd toppen. Ny gel, ny opptur, men så, PANG igjen gitt. Dette håper og tror jeg at jeg slipper i år :-)
Når jeg trener er det i grunnen viktigere å forbrenne fett og føle meg i litt god form, enn å oppnå prestasjoner på topp - idrettsnivå. Jeg merker imidlertid at pulsen kommer mye fortere opp i 80 % av hvilepuls på lavkarbo og at jeg er mindre utholdende. Kanskje det går an å prøve ut og sammenlikne prestasjoner på og av lavkarbo.
Jeg skal mest sannsynlig på fredag kjøre et testløp, som sist ble gjennomført i september i fjor. Det vil gi en viss pekepinn på formen nå kontra før jeg la om kosten.
Dette er væravhengig, for jeg trenger like gode forhold som ved siste test, men det ser bra ut.
Ellers kommer det flere og flere eksempler fra idrett på høyt nivå, hvor kosthold med lavere karbo- og høyere fettinnhold testes. Jeg tror ikke dette er et blaff eller en kortvarig trend, men snarere søken etter noe enda bedre, en optimal kombinasjon. Jeg kommer til å eksperimentere masse i år på konkuranser som pågår i mange timer. Jeg er rimelig overbevist om at jeg skal få en god del positive oppleveser med nytt og "omdiskutert" kosthold.
Det har vært og er en trend blandt unge idrettsutøvere at fett er "farlig". Ikke smør på brødet, etc, etc. Når man trener mye må man spise myye mat og da blir det rett og slett for mye karbo og for lite fett for et optimalt forhold.
Så jeg er ikke overrasket over at flere utøvere vil yte bedre med høyere fettinntak. Dette har ikke nødvendigvis noe med lavkarbo å gjøre engang. Alle trenger fett, sånn er det bare.
Testløpet måtte utsettes pga litt vått føre i testløypa. Derimot viser intervallene at jeg er på samme nivå nå før sessongen starter, som jeg var når jeg var på topp i fjor. 2008 blir et steg videre med nytt kosthold :)
Et interessant poeng er at jeg går stadig ned i vekt. Ny kroppsscanning viser at fettprosenten er i ferd med å bukke under 10 og fett rundt indre organer er minkende. Fysisk alder er 16 år, noe som er bra for en 31-åring :) Angående vekttapet, så tror jeg at jeg snart må begynne med litt vekter igjen for å kompensere litt. Vekten min har stått stille på ca 80 kg i 10 år og nå kryper jeg ned mot 75 kg. Men ser man positivt på saken, så er det noen kilo mindre som skal flyttes opp bakkene i ymse sykkelritt i løpet av året.
Mitt syn på mat er også total forandret de siste månedene. Fokuset på mat som jeg hadde før, gjorde meg stresset. Jeg viste at to til tre timer etter måltidet, var det på`n igjen og jeg valgte mat kun ut ifra lyst og smak, uvitende om "bivirkningene". Nå er det tre måltider om dagen, jeg er god og mett dagen lang og jeg putter i meg mat som jeg vet gir en positiv reaksjon i kroppen. Ja, det maker godt også. Ingen søtsug eller hunger etter mat som ikke gir meg noe vettugt tilbake.
Jeg har trent veldig bra i vinter og spiser nå litt mere langsomme karbohydrater i den hverdagslige kosten. Jeg knuser alle mine testløyper allerede nå i april. Hvilepulsen har tatt et jafs nedover til 46, fra 53. O2-opptak på 70, fra i fjor rundt 63-64. Når det gjelder konkurranser, har jeg ikke syklet lange ritt enda, kun kjappe og intense rundbaneritt hvor påfyll underveis er mindre viktig, men de lange rittene starter i mai og jeg er spent :-)
Tommygutt, jeg gikk på en sprekk i høst der jeg hadde en dobbeltkonkurranse. 1 time høyintensivt i skog lørdag og så samme søndag. Jeg var svimete og tom egentlig allerede på slutten av lørdagen, men kjente det liksom ikke igjen.
Søndagen var helt dau. Ikke i form, drittungt, svimete i hodet og langt bak.
Uka etter fylte jeg opp med karbo etter hver trening og hadde igjen en dobbeltkonkurranse. Denne gang med sukkerbomber etter konkurransen når jeg kom i mål. Dæven så god form jeg var i den helga.
Jeg har ikke lagt inn særlig med langsom karbo i kosten og spiser ennå lavkarbo, men som sagt fyller opp med sukker etter hver trening.
Hvor mye karbo inntar du nå ?
Jeg merker godt at kroppen gjør forskjell på karbo til forskjellig tid. Etter trening får jeg ingen bivirkninger, utenom får jeg det.
Så jeg vil ikke introdusere karbo i kosten, men trenger det ifm trening. Så det må balanseres og planlegges. Må vite hvor mye karbo jeg trenger til enhver tid.
OLT mener jeg har feil. Det er garantert en optimal kombinasjon her.
Jeg ligger nok på rundt 60-70 gram karbo i snitt pr dag, har ikke helt nøyaktige tall på det. Restitusjonen er det ingen ting å si på, syklet Norges Cup på søndag, intervall tirsdag og onsdag, lang stitur i går, hvile i dag og ritt igjen i morra. Funker veldig bra.
Jeg tenkte kanskje dere vil syns det er interessant å lese hva den svenske triathlonstjernen Jonas Colting mener om karbohydrater. Jeg syns det var en veldig bra artikkel i hvertfall.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.